Contactează-ne

Administrație

ApaServ, o firmă cu mari probleme

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ staţia de captare de la Pildeşti funcţionează cu 3 fronturi, construite în tot atîtea etape, înainte de 1989 şi după ■ acum, captarea de la Roman funcţionează cu 76 de pompe ■ debitul apei în acest an secetos este de 15 mc pe secundă ■ aceleaşi probleme le întîmpină operatorul şi la Tîrgu Neamţ ■ pierderile în reţea sînt de 52%, dintre care 45% sînt incluse în tariful de furnizare a apei ■ ca să schimbe toate reţelele, compania ar avea nevoie de bugetul actual pe 100 de ani ■

Prelungirea perioadei în care compania ApaServ este nevoită să  furnizeze apă în program de restricţie de presiune la Roman şi Tîrgu Neamţ a determinat conducerea operatorului să organizeze o nouă conferinţă de presă.

S-a vrut astfel să se explice măsurile luate şi perspectiva de a rezolva problemele cu care se confruntă compania, în special în domeniul pierderilor, care sînt  la nivelul judeţului de 52%, din care 45%, incluse în tarif.

La conferinţa de presă de la Roman a participat directorul general Vlad Angheluţă, Cristian Buzdugan, fost şef al Zonei Operaţionale Est, în prezent coordonator al Programului Programului Operaţional de Infrastructură Mare (POIM) şi actualul şef al Zonei operaţionale Est, Bogdan Curcudel. „Vorbim de o investiţie care s-a derulat în mai mulţi ani.

Primul sector al captării a fost construit în anii 1964 – 1967, apoi partea a doua a fost construită între anii 1975 – 1979, şi captarea de la Simioneşti, Captarea 3, între 1993 şi 1995. Captarea 1 are 32 de pompe, cinci chesoane.

Alte 34 de pompe şi două chesoane se află în Captarea 2, în timp ce la cea de-a treia, construită între 1993 şi 1995, de la Simioneşti există 28 de pompe şi un dren în lungime de 1.040 de metri. Insist asupra acestor date pentru ca să aveţi o idee despre ce fel de nivel de investiţii şi buget de mentenanţă are nevoie Compania judeţeană Apa Serv pentru a menţine aceste pompe în stare de funcţionare, pentru a le efectua reviziile în perioadele de mentenanţă şi pentru a furniza apă în condiţii optime municipiului Roman. În momentul de faţă, funcţionăm cu 76 de pompe“, a precizat Vlad Angheluţă.

Acesta a ţinut să atragă atenţia asupra viiturilor din 2018, fenomene care au distrus o bună parte a investiţiilor din zonă şi au afectat o investiţie mai veche a Sistemului de Gospodărire a Apelor(SGA) Neamţ. Dar criza apei din acest an este cauzată de seceta prelungită, care a scăzut nivelul apei din pînza freatică şi a dus la scăderea nivelului hidrostatic din puţuri.

„Dacă vorbim de date culese de la SGA, cei cu care sîntem în permanentă corespondenţă, urmărim inclusiv debitul rîului Moldova, în 25 noiembrie de 8,2 metri cubi pe secundă, în 26 noiembrie, un pic în creştere, de 9,2 metri cubi pe secundă.

Dar o medie anuală a debitului rîului Moldova în zona captării Plideşti – Simioneşti este de 15 metri cubi pe secundă, deci este vizibil că ne confruntăm cu acest fenomen de secetă. Aceeaşi situaţie este şi la captarea Lunca-Vînători, care alimentează sistemul din zona Tîrgu Neamţ şi comunele învecinate, unde avem aceleaşi probleme de raţionalizare a consumului, iar acolo albia chiar este secată aproape integral, debitul fiind asigurat mai mult de un pîrîu care, la confluenţa cu Ozana, alimentează fronturile de la Tîrgu Neamţ, din 12 puţuri.

Acolo lucrăm cu 8 puţuri, fiind afectată în primul rînd distribuţia apei din zonele înalte din Tîrgu Neamţ, precum şi în comunele: Bălţăteşti, Agapia, Grumăzeşti şi, parţial, Răuceşti“,  a declarat Vlad Angheluţă. Acesta a ţinut, însă, să precizeze faptul că aceeaşi situaţie o au extrem de multe companii de apă din România, care nu pot ţine pasul înlocuirii conductelor de apă cu măsura în care acestea se uzează, susţinînd că pentru înlocuirea tuturor reţelelor de apă din judeţ ar fi nevoie de bugetul companiei pe 100 de ani. „Ca să schimbăm la nivel de companie întrega reţea am avea nevoie mîine de 223 milioane lei pentru întreg judeţul, ceea ce reprezintă bugetul companiei pe 100 de ani.

Oraşul Roman are probleme mari în ceea ce priveşte reţelele expirate. E vorba de 107 km, adică 83% din total conducte, cu o valoare de înlocuire la 31 decembrie 2016 de 62.893.028 lei. În Roman, porţiunea de reţele expirate are o lungime de 53,4 km, adică 78% din total, cu o valoare de înlocuire de 21.643 lei“, a mai spus directorul general al Apaserv, care a a spus că în zona gării există conducte avînd însemnate pe ele sigla Casei Regale a României.

Vlad Angheluţă crede că situţia companiei ar trebui să fie în atenţia factorilor politici decizionali din judeţ. Conducerea companiei a mai spus că singura şansă de redresare a situaţiei companiei o reprezintă, în continuare, investiţiile pe fonduri europene, programul de investiţii al ApaServ fiind în 2019 de 2.000.000 lei, la Roman fiind  alocate fonduri, în primul rînd pentru asigurarea mentenanţei: adică tot ce înseamnă proces tehnologic, fie că e vorba de captare apă sau de tratare apă uzată.

Pentru investiţiile în reţele noi anul acesta au fost bugetaţi 500.000 de lei, reprezentînd 1,2 kilometri de reţea pe strada Zimbrului, din cartierul Nicolae Bălcescu. Directorul Vlad Angheluţă a recunoscut faptul că ApaServ este o companie care merge pe pierderi din exploatare, nivelul acestora în trimestrul al  III-lea  fiind de 1,2 milioane lei, dar că operatorul se echilibrează din veniturile financiare rezultate din exploatare.

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

  1. didi g

    1 decembrie 2019 at 10:23 AM

    Doamna Draga, nu stiu ce s-a intamplat, cu ce l-au prins in menghina Arsene şi Angheluta pe Micu, dar vad ca le iese tare bine. Iar romascanii sufera. Chiar ma bucuram acum un an, doi, cand vorbeati de trecerea la Apavital: preturi mai mici, contracte individuale pentru locuitorii de la blocuri, investitii in retele, despre care toata lumea zice ca sunt varza şi ca au pierderi imense. Iar acum ce aflam? Ca trebuie sa suportam aceiasi habarnisti şi sa ne obisnuim cu ei. Ba chiar este cazul sa inceapa sa ne placa fara apa. Daca ar fi vara as mai intelege, ca as trece pe bere, dar asa, ce facem? In lipsa apei, trecem cu totii pe rachiu?

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Prefectul de Neamţ îl acuză pe preşedintele CJ că vrea să dea un “tun financiar” de milioane de euro

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ Arsene îşi doreşte o şedinţă de îndată pentru a aloca fonduri pentru un spital mobil COVID-19 ■ valoarea proiectului ar fi de 17,6 milioane de euro ■ prefectul de Neamţ afirmă că un astfel de spital ar costa doar 10,2 milioane de euro ■ “diferenţa de 7,4 milioane de euro unde se duce domnule preşedinte Arsene?”, întreabă George Lazăr ■

Acuze grave formulate de prefectul de Neamţ, George Lazăr, la adresa preşedintelui CJ Neamţ Ionel Arsene. Cel din urmă a anunţat că îşi doreşte convocarea unei şedinţe de CJ în care să fie alocate fonduri pentru construirea în regim de urgenţă a unui Spital Mobil Covid-19, care să deservească populaţia din judeţele Neamţ, Iaşi şi Bacău.

“Voi convoca de îndată o ședință a Consiliului Județean Neamț, pentru a aloca fondurile necesare construirii în regim de urgență, a Spitalului Mobil COVID-19, care va deservi populația din județele Neamț, Iași și Bacău.

Spitalul va avea o capacitate de 250 de paturi și va avea o structură modulară. Va fi instalat în circa trei săptămâni, astfel încât la momentul atingerii vârfului epidemic, unitatea să fie operațională.

Cele trei județe vor asigura personalul medical și toate costurile și logistica necesare operaționalizării spitalului.

Valoarea totală a acestui proiect este de 17,6 milioane de euro și se realizează în cadrul Asociației Intercomunitare Euronest.

Această unitate vine ca o soluție pentru a crește capacitatea de absorbție și de reacție a sistemului medical dar și de a ține sub control strict aria de răspândire a virusului”, a publicat Ionel Arsene pe pagina sa de Facebook.

Replica lui George Lazăr a venit puţin mai tîrziu sub forma unui atac extrem de dur. “Văd că m-aţi ascultat domnule preşedinte Arsene, v-aţi conformat în decizia de a schimba managerul Spitalului Judeţean Neamţ. Oricum rămîne o mare realizare pentru dumneavoastră, dar şi dezamăgire pentru judeţul Neamţ, să schimbaţi directorii de la Spitalul Judeţean la două săptămîni, pe bandă rulantă, după ce tot dumneavoastră îi anunţati, îi instalaţi şi vă lăudaţi cu competenţele lor.

De data asta vă cer să ascultaţi din nou şi să nu greşiţi în acţiunile dumneavoastră, pentru că e mare păcat să risipiţi banii publici ai nemţenilor, pentru că nu sînt ai dumneavoastră de acasă. Vreţi cu orice preţ să daţi un tun financiar de aproximativ 17,6 milioane de euro şi asta nu e bine domnule Arsene. Se pare că atunci cînd vine vorba de bani, dumneavoastră nu mai ţineţi cont de nimic, nici de starea de urgenţă, nici de sănătatea publică a cetăţenilor şi nici de cheltuirea responsabilă a banului public.

Vreţi să faceţi un spital modular cu 17,6 milioane de euro în condiţiile în care acest spital costă doar 10,2 milioane de euro. Întreb şi întreabă foarte mulţi cetăţeni, diferenţa de 7,4 milioane de euro unde se duce domnule preşedinte Arsene? Şi vă ataşăm şi oferte de preţ ca să fie pe înţelesul oricui.. Vă cer să nu risipiţi banii comunităţii pe invenţii financiare ale dumneavoastră şi cel mai bine, dacă tot vreţi să investiţi în sănătate, faceţi acest efort financiar pentru Spitalul Neamţ – pentru dotări cu aparatură medicală, echipamente de protecţie, sisteme de ventilaţie mecanică şi alte dispozitive care lipsesc şi sînt de maximă necesitate. Nu vă ocupaţi în această perioadă de artificii financiare, fiţi eficient în cheltuirea banului public”, scrie, tot pe Facebook, prefectul de Neamţ.

Nu ştim cine are dreptate şi nici nu e datoria noastră de jurnalişti să dăm dreptate unuia sau altuia. Un lucru e cert: de spitale avem nevoie acum mai mult decît oricînd, însă ar trebui ca instituţiile statului să vegheze foarte atent la cheltuielile care se fac în această perioadă sub “umbrela” stării de urgenţă. Aşteptăm şi o eventuală replică a preşedintelui CJ Neamţ, dar mai ales aşteptăm o poziţie clară a instituţiilor care ne pot spune dacă se pregăteşte sau nu un tun financiar.

Citește știrea

Administrație

Neamţ: Managerul Spitalului Judeţean a demisionat. Şef interimar de la Tîrgu Neamţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, Toader Mocanu, a demisionat din funcţie invocînd motive de sănătate, conform www.mesagerulneamt.ro. Manager interimar va fi Florin Apostoae, fost şef al Spitalului Tîrgu Neamţ.

Demisia lui Toader Mocanu vine după ce prefectul de Neamţ, George Lazăr, a ieşit public cerîndu-i demiterea, acuzîndu-l de incompetenţă,  iar Parchetul a anunţat deschiderea unui dosar penal vizînd modul în care a fost tratat un pacient care a fost diagnosticat cu COVID 19 abia a treia oară cînd a ajuns la spital. Ulterior, pacientul a fost plimbat pe o targă, învelit doar cu o pătură, fiind trimis la un spital din Iaşi.

 

UPDATE – Noul manager al Spitalului Tîrgu Neamţ va fi doctorul Alexandru Pătraşcu, coordonator ambulatoriu.

Citește știrea

Administrație

Prefectul de Neamţ cere schimbarea managerului Spitalului Judeţean

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ “Nu mai e timp să faceţi încercări politicianiste, susţinînd un habarnist în fruntea Spitalului Judeţean”, îi transmite prefectul preşedintelui CJ Neamţ, Ionel Arsene

Prefectul de Neamţ, George Lazăr, a lansat un atac extrem de dur la adresa preşedintelui Consiliului Judeţean Neamţ, căruia i-a cerut să-l schimbe din funcţie pe actualul manager al Spitalului Judeţean, pe care în numeşte “incompetent”, “politruc” şi habarnist.

“Asistăm de ceva timp la un spectacol jenant al Preşedintelui CJ Neamţ Ionel Arsene. Un spectacol ieftin, pe care din păcate Ionel Arsene îl face pe sănătatea publică a nemţenilor, pe banii cheltuiţi discreţionar din bugetul judeţului şi într-o perioadă de criză. Nu poţi să îţi baţi joc domnule Arsene după bunul plac de Spitalul Judeţean Neamţ, de cadrele medicale de aici şi de zecile de mii de cetăţeni care au nevoie de servicii medicale de calitate, punînd un incompetent şi un politruc în funcţia de manager al spitalului.

În această perioadă de criză majoră, avem nevoie de un manager la Spitalul Judeţean, care să cunoască bine sistemul de sănătate, procedurile, protocoalele şi nevoile reale. Nu mai e timp să faceţi încercări politicianiste, susţinînd un habarnist în fruntea Spitalului Judeţean, care nu ştie absolut nimic despre sistemul medical şi care nu înţelege deloc ce se întîmplă în sistemul de sănătate.

Se plîng cadrele medicale şi specialiştii din medicină că sînt puşi să îi facă treaba acestui manager habarnist, care nu înţelege nimic şi care ştie doar două cuvinte cînd este întrebat despre Spital: “NU ŞTIU”. Luaţi-l domnule Arsene pe managerul “NU ŞTIU” acasă şi lăsaţi doctorii să îşi facă treaba, nu să piardă timpul explicîndu-i acestui manager ce înseamnă procedurile medicale în spital.

Aţi schimbat peste 6 manageri la Spitalul Judeţean, în ultimii patru ani, ceea ce arată clar cît înţelegeţi dumneavoastră despre managementul unei instituţii vitale. Nu mai este timp domnule Arsene de încercări politicianiste şi de habarnişti în fruntea spitalului, pentru că mai mult ca oricînd sîntem într-o perioadă de criză şi avem nevoie de oameni cu expertiză, profesionişti care să conducă sistemul medical. Nu va bateţi joc de sănătate şi de vieţile nemţenilor şi nu vă încăpăţînaţi să ţineţi în fruntea Spitalului Judeţean oameni care nu îşi fac treaba, pentru că o faceţi pe vieţile noastre. Nu îmi doresc şi nu îşi doreşte nimeni să devenim noi, Neamţ-ul, Suceava 2, ca şi gravitate la Spitalul Judeţean.

Din aceste motive vă dau ordin dpmnule Arsene, schimbaţi în regim de urgenţă managerul Spitalului Judeţean şi puneţi un profesionist care să repare în al 12 -lea ceas ce aţi distrus dumneavoastră în 4 ani. Nu mai e timpul oamenilor slabi pregătiţi şi al politrucilor domnule Arsene, care au un singur merit că pupă mîna stăpînului. Înţelegeţi în al 12-lea ceas că faceţi rău susţinînd astfel de oameni şi prejudiciaţi grav sistemul de sănătate”, a declarat George Lazăr.

Aşteptăm punctul de vedere al preşedintelui CJ sau/şi al managerului Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ.

Citește știrea

Trending