Contactează-ne

Arhivă 2005-2017

Urgente de Paste

Știre publicată în urmă cu

în data de

• zeci de pacienti care au exagerat cu mîncarea si bãutura au ajuns la spital, în zilele de Paste • tot aici au mai ajuns si victimele unor incidente mai putin obisnuite • si salvamontistii au avut parte de sãrbãtori agitate •

Zeci de nemteni au luat cu asalt Unitatea de Primire a Urgentelor în zilele de Paste, dupã ce au exagerat cu consumul gustoaselor, dar si „grelelor“ bucate pe care le-au preparat, pentru a sãrbãtori asa cum se cuvine. Unii dintre ei aveau indigestie, altii au acuzau colici biliare, gastrice sau renale. Majoritatea celor care au solicitat ajutorul medicilor au fost dintre aceia care au probleme cronice de sãnãtate si, în ultimele zile, au lãsat deoparte tratamentele prescrise de medici si, dupã cîteva sãptãmîni de post, s-au înfruptat fãrã mãsurã din miel, drob, ouã rosii, sãrmãlute si cozonaci. Medicii spun cã pacientii au avut, în special, probleme cu colecistul si pancreasul, dar si cu stomacul. În cele mai multe dintre cazuri, pacientilor li s-a administrat tratament la Serviciul de Urgentã, unde au fost tinuti sub observatie cîteva ore, dupã care suferinzii au plecat acasã, promitînd sã respecte regimul alimentar si medicatia prescrisã. Asa cum se întîmplã mereu de Paste, de Crãciun si de Anul Nou, medicii au tratat, începînd de sîmbãtã, 22 aprilie, multi cetãteni turmentati care au „consumat“ fãrã mãsurã. La Unitatea de Primire a Urgentelor din cadrul Spitalului Judetean Neamt au ajuns si pacienti care, tot din cauza exceselor bahice, au fost victimele unor incidente neverosimile. În ajunul Învierii, Maria Mãtãsaru, în vîrstã de 52 de ani, din comuna Tasca, a ajuns la spital cu capul spart, fiind lovitã cu toporul de cãtre concubinul sãu. Incidentul s-a petrecut pe fondul unui conflict spontan izbucnit între cei doi, dupã ce au bãut împreunã. Investigatiile medicale efectuate au arãtat cã femeia a suferit un traumatism cranio-cerebral acut deschis. Dupã ce i-au fost suturate si dezinfectate rãnile, femeia a rãmas în îngrijirea cadrelor medicale ale sectiei Anestezie si Terapie Intensivã. La numai cîteva ore dupã ce au bãtut clopotele Învierii, la Unitatea de Primire a Urgentelor a Spitalului Judetean Neamt, a fost adus Cristian Apîntei, în vîrstã de 37 de ani, din Poiana Teiului, care, încercînd probabil sã se sinucidã, a sãrit de pe podul din localitate, din zona viaductului. Spre norocul lui, a aterizat în albia Bistritei care, fiind plinã de mîl, i-a atenuat cãderea. Bãrbatul a fost scos de acolo de cãtre un echipaj de descarcerare din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgentã Neamt si, apoi, a fost preluat de cãtre cadrele medicale ale Serviciului Judetean de Ambulantã Neamt. Investigatiile medicale au arãtat cã bãrbatul a suferit numeroase fracturi costale si un traumatism de coloanã dorsalã. Desi i-a fost recomandatã internarea în spital, pacientul a refuzat categoric, semnînd în registrul de internare, în acest sens.

Program încãrcat si pentru salvamontisti

Zilele de Paste au fost, pentru salvamontisti, destul de agitate. Acestia au intervenit pentru transportarea unei persoane accidentate, chiar vineri , 21 aprilie. O fatã dintr-un grup de turisti bãcãuani, care coborau în zona abruptã de deasupra locului numit „Piatra cu apã“ din Masivul Ceahlãu, a cãzut si s-a lovit foarte tare la genunchi. Membrii grupului nu au sunat nici la 112 si nici la dispeceratul Salvamont, dar, spre norocul lor, au fost reperati pe traseu de unul dintre salvamontistii de serviciu. Fiind pus în miscare întregul sistem operational, mai multi salvamontisti s-au deplasat la locul accidentului si au transportat pacienta pînã la Durãu, de unde a fost preluatã de cãtre Ambulantã. Operatiunea de coborîre a durat foarte mult, echipa de suport trebuind sã parcurgã aproape 2.000 metri diferentã de nivel. Sîmbãtã, salvamontistii nemteni au fost solicitati sã intervinã în cazul a doi turisti rãtãciti, iar în cursul zilei de luni, 24 aprilie, un grup de sase persoane a solicitat asistentã în zona „Trecãtorea Ursului“, situatã deasupra Cascadei Duruitoarea, traseu închis iarna, deoarece este deosebit de periculos. Întrebati de cãtre salvamontistii care i-au redirectionat spre Durãu de ce au ales un traseu închis, turistii au rãspuns cã nu au fost informati, în acest sens, de cãtre agentii din Parcul Ceahlãu, care s-au rezumat doar la a-i taxa cu 70.000 pentru fiecare persoanã.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending