Contactează-ne

Actualitate

De Black Friday, cu oferte vin şi escrocii

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ din cauza condiţiilor pandemice, multe din cumpărături s-au mutat în mediul online ■ poliţiştii vin cu recomandări utile pentru a face shopping în siguranţă ■

Restricţiile sanitare au forţat mulţi retaileri să închidă uşile magazinelor, mutînd avalanşa de clienţi de Black Friday în mediul on-line.

Din păcate, nu doar retalilerii s-au pregătit cu oferte în această perioadă, ci şi infractorii, iar acest week-end de cheltuieli nebuneşti le oferă oportunitatea perfectă de a înşela un număr mare de oameni.

„Se apropie perioada cu cele mai mari reduceri din an, respectiv Black Friday, iar realizarea cumparăturilor on-line a devenit din ce în ce mai uşoară, însă achiziţionarea de bunuri trebuie să se faca în condiţii de maximă siguranţă.

În timp ce consumatorii caută chilipiruri, cadouri pentru cei dragi sau poate doar doresc să evite aglomeraţiile din magazine, infractorii văd acest lucru ca pe o oportunitate de a păcăli oamenii cu promisiunea unor oferte şi a unor economii mari de bani, oferind oportunităţi «speciale» sau prezentînd «oferte-bombă» în mediul online“, conform unui comunicat al Poliţiei Neamţ.

Poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii trag un semnal de alarmă şi recomandă cumpărătorilor să fie atenţi cum şi de unde achiziţionează anumite produse. Nu faceţi niciodată click pe un link/o anexă dintr-un e-mail sau SMS nesolicitat. Verificaţi adresa de pe care v-a fost trimis mesajul. De multe ori aceasta provine de la un domeniu care nu are legatură cu acea companie.

Evitaţi operatorii economici care nu afişează date de contact complete (adresă, telefon, cod unic de identificare fiscală etc.) şi care se rezumă la o simplă adresă de e-mail. Aveţi grijă dacă accesaţi o pagină web, care conţine greşeli gramaticale. Nu plătiţi în avans bunurile comandate prin internet de la persoane necunoscute. Folosiţi un serviciu de curierat cu plata ramburs ce permite deshiderea coletului la primire.

Plătiţi marfa după ce v-aţi asigurat că aţi primit ce aţi comandat. În cazul în care efectuaţi plata online pentru diferite produse, fiţi atenţi cînd oferiţi detaliile cardului de credit sau debit pe internet. Refuzaţi tranzacţia dacă vi se cere codul PIN. Este normal să vi se ceară codul CVV (format din 3 sau 4 cifre, inscripţionat pe card). Cumpără doar din surse de încredere de la firme şi magazine pe care le cunoşti.

Verifică review-urile şi rating-urile, mai ales pe cele ale magazinelor pe care nu le cunoşti şi pe cele ale vînzătorilor individuali. Atenţie la reclame, „Oferte miraculoase”, „Afaceri-bombă”. Dacă e prea frumos ca să fie adevarat, probabil că nu e adevărat. Nu cumpăraţi falsuri în mod intenţionat sau înşelat, oricît de ieftin sau autentic ar părea. Produsele contrafăcute sînt de calitate inferioară, pot fi periculoase şi pot contravine legii drepturilor de autor.

Salvează toate documentele legate de achiziţiile online. Acestea ar putea fi necesare pentru a stabili termenii şi condiţiile vînzării, ori pentru a dovedi că ai făcut plata bunurilor. Nu trimite bani persoanelor necunoscute. Aşa cum nu ai da bani unei persoane necunoscute de pe stradă, nu o face nici pe internet. Dacă este posibil, foloseşte un serviciu cu plata ramburs. Sesizaţi autorităţilor orice tentativă de înşelăciune. Cumpărăturile online pot fi benefice, dar atenţie la fraude!

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending