Contactează-ne

Actualitate

Spitalul modular, ce nu spun Ionel Arsene şi susţinătorii săi

Știre publicată în urmă cu

în data de

23 septembrie 2020. Realitatea: spitalul modular de la Leţcani, pentru bolnavii Covid 19, este în continuare nefuncţional. Acesta este tristul adevăr. În vreme ce susţinătorii lui Ionel Arsene ţipă sus şi tare că guvernarea liberală e vinovată, o declaraţie publică făcută pe 22 septembrie de prefectul de Iaşi scoate la iveală un aspect ce nu ţine de culoarea politică, ce nu ţine de manipulările electorale ce curg din toate direcţiile: “Din păcate, până astăzi, la Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Mihail Grigore Sturdza” al județului Iași nu s-a depus documentația tehnică necesară în vederea evaluării  necesității avizării/autorizării din punctul de vedere al securității la incendiu”.

Deci spitalul nu poate fi deschis bolnavilor oricâte panglici taie Ionel Arsene, oricâte poze electorale face sau oricâte controale ar trimite guvernul liberal, dintr-un motiv clar şi simplu: nu are, pentru că nu a fost încă depusă documentaţia, aviz din punct de vedere al securităţii la incendiu. Fără de care nu poţi operaţionaliza nici măcar o budă publică, darămite un spital.

Postacii de serviciu vor comenta că obţinerea acestui aviz cade în sarcina Spitalului de Boli Infecţioase “Sfânta Parascheva”. Aşa o fi deşi mi se pare un cumplit meşteşug de prostie să faci astfel lucrurile. Oricine ştie care sunt paşii pentru a construi o… casă. Iţi faci proiect, obţii toate avizele şi autorizaţiile necesare, chemi abia apoi constructorul să îţi ridice casa. Iar când e gata, faci recepţia, se verifică dacă ai respectat proiectul şi, dacă da, te poţi muta în casă. Atunci o inaugurezi.

Aceasta este logica normală, sănătoasă, care îţi permite să te muţi în casă a doua zi după ce ai terminat lucrările, nu să umbli alte săptămâni sau luni după avize sau să te trezeşti că pentru a obţine un aviz e nevoie să faci nu ştiu ce modificări care mai durează alte săptămâni sau luni. De ce nu a fost aplicată această logică şi în cazul acestui spital?

Însă, cel mai trist şi dureros, este că a fost din nou folosită în scop electoral o rană deschisă a sistemului românesc: sănătatea populaţiei. Spitalul modular, nefuncţional şi pentru care încă nu a fost obtinut amintitul aviz, a fost inaugurat de două ori. Politicienii s-au bătut cu cărămida în piept cum mor ei de grija sănătăţii oamenilor şi şi-au făcut poze electorale sperând să “meargă şi aşa”: chiar dacă spitalul e nefuncţional, ei să mai câştige prin manipulare nişte voturi.

Sănătatea noastră a fost din nou batjocorită electoral de cei care de ani buni îşi bat joc de sistemul de sănătate. Unul în care au îngropat ani la rând milioane şi milioane, iar rezultatul e unul singur: clientela lor politică şi-a umplut buzunarele, iar sistemul de sănătate a rămas o ruină. Căreia îi mai pun din când în când câte o tichie de mărgăritar, cum ar fi acest spital modular atât de pozat electoral, dar atât de… nefuncţional încă şi pentru care se chinuie să obţină un amărât de aviz.

Vinerea trecută politicienii milogi după voturi promiteau repetat că de luni, 21 septembrie, în spitalul respectiv vor fi trataţi bolnavi. Pe 22 septembrie aflăm că nu fusese depusă documentaţia pentru aviz de la ISU… Cine ştie ce vom mai afla pe viitor. Dar nu-i aşa, pozele electorale au fost făcute, oamenii politici şi-au văzut sacii în căruţă, când va mai fi şi funcţional spitalul, mai contează? Nu ar fi fost cinstit, corect, onest ca inaugurarea să fi fost făcută abia după ce erau obţinute toate avizele iar spitalul era funcţional şi primul bolnav putea beneficia de asistenţă medicală? Şi abia atunci să fie culese şi roadele electorale, probabil meritate? Sau se termina campania până atunci?

Dar nu e primul derapaj politicianist şi plin de făţărnicie electorală la care am asistat. Preşedintele CJ Neamţ a aflat la un moment dat că la spitalul judeţean bolnavii mănâncă mai rău decât deţinuţii. Şi-a luat o parte din presă după el, şi s-a filmat/fotografiat când s-a răţoit la două bucătărese. Câteva zile bolnavii au primit mâncare mai bună. Apoi? S-a revenit la meniul de “deţinut”. Efectul electoral fusese obţinut, ce mai contează ce se întâmpla apoi cu bolnavii.

Acelaşi domn preşedinte s-a filmat/fotografiat cărând pe scări un aparat de testare. Am aflat apoi că aparatul a costat dublu, din banii noştri, nu ai lui, decât un altul mult mai performant cumpărat din bani din donaţii private pentru Spitalul Roman. Mai contează? Şi în acest caz pozele au umplut Facebookul şi efectul electoral a fost atins.

Personal, consider însă că toate aceste exemple nu sunt de “succesuri”, nici măcar în plan electoral, sunt exemple de cum îşi bat unii joc de oamenii amărâţi. Cum în loc de spital funcţional le dau doar poze electorale, cum mâncarea poate fi bună la spital doar cât e vreun domn preşedinte prin zonă, şi trece destul de rar, cum din banii amărâţilor unii cumpără lucruri scumpe şi neperformante şi apoi le scot ochii tot amărâţilor cu măreţele lor realizări.

Vreţi să fiţi batjocoriţi în continuare astfel, puteţi să-i votaţi tot pe ei. Vreţi altceva? Probabil că veţi vota pe alţii. La alegeri e unicul moment în care decizia e exclusiv la dumneavoastră, iar pozele lor electorale nu valorează nici cât negru sub unghie.

 

P.S.: Pentru “conformitate”, ataşez integral declaraţia de presă a prefectului de Iaşi:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Declarație de Presă

 

Cu referire la declarațiile făcute astăzi de dl. Președinte al Consiliului Județean Iași, dl. Maricel Popa, prefectului județului Iași  dl. Marian GRIGORAȘ face următoarea declarație:

 

“Îmi exprim mâhnirea față de declarațiile făcute astăzi de dl. Maricel Popa. Așa cum am declarat anterior (a se vedea declarația mea din 10 septembrie) exprim angajamentul instituțiilor aflate în coordonarea Instituției Prefectului – Județul Iași de a sprijini activ și constant echipa managerială a Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” în vederea operaționalizării unității „Spital Mobil/Modular din containere de logistică medical (250 paturi) pentru diagnostic și tratament pentru combaterea răspândirii Covid-19 la nivelul Regiunii Nord-Est”

Toți conducătorii instituțiilor avizatoare au instrucțiuni clare de a face cu celeritate demersurile necesare. Astfel s-a emis autorizația de către DSP Iași.

Din păcate, până astăzi, la Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Mihail Grigore Sturdza” al județului Iași nu s-a depus documentația tehnică necesară în vederea evaluării  necesității avizării/autorizării din punctul de vedere al securității la incendiu.

De asemenea Agenția pentru Protecția Mediului Iași a demarat de îndată după primirea memoriului de prezentare, respectiv în data de 18.09.2020, procedura prevăzută de Legea 292/2018 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice și private asupra mediului în vederea emiterii acordului de mediu.

Reafirm faptul că  Instituția Prefectului este la dispoziția echipei de implementare a acestui proiect cu tot suportul necesar. Fiecare zi de întârziere poate să însemne afectarea sănătății unor oameni sau chiar pierderi de vieți omenești.”

 

 

Iași, 22.09.2020

 

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending