Contactează-ne

Actualitate

Neamţ: Protest împotriva tăierii arborilor de pe o păşune

Știre publicată în urmă cu

în data de

Mai mulţi locuitori din comuna Alexandru cel Bun s-au adresat redacţiei Monitorul pentru a protesta împotriva intenţiei reprezentanţilor primăriei de a tăia arborii de pe păşunea comunală din zona Scăricica – Bisericani. Ei au trimis şi o scrisoare deschisă şi cer să se renunţe la tăierea arborilor în cauză, afirmînd, printre altele, că zona este una predispusă alunecărilor de teren, iar banii obţinuţi din valorificarea lemnului sau din încasarea subvenţiei pentru păşune nu justifică sacrificarea copacilor.  

“Către Primăria Comunei Alexandru cel Bun, judeţul Neamţ

În atenţia domnului primar Ion Rotaru

 

Stimate domnule primar,

Locuitorii comunei noastre au luat cunoşţinţă despre marcarea unui număr semnificativ de arbori de pe păşunea comunală din zona Scăricica – Bisericani, învederea tăierii lor.

După cum bine ştiţi, această zonă este una predispusă alunecărilor de teren, în acest scop fiind efectuate în repetate rânduri lucrări de consolidare a drumului DJ157C. Tăierea “la ras” a copacilor viguroşi, cu rădăcini puternice care fixează solul pe aceste pante argiloase ar deschide cale liberă alunecărilor menţionate.

Aici a fost dintotdeauna o păşune în care zonele de iarbă alternau cu zone de umbră oferită de copaci, în care animalele îşi găseau adăpost pe timpul veriiprecum şi o oază de linişte în natură pentrumulţi locuitori ai comunei, oraşului Piatra Neamţ şi nu numai. De altfel, cei care au administrat păşunea în trecut – primărie şi cetăţenii care îşi trimiteau animalele aici – au plantat şi au lăsat să crească aceşti copaci pe care îi vedem astăzi. Cireşii alături de care am crescut şi care ne-au oferit mereu fructe pentru cele mai bune dulceţuri şi compoturi, care în acest moment încântă privirile oricui trece prin zona sunt propuşi spre tăiere.

În contextul actual în care se pune tot mai mult accent pe protejarea pădurilor şi a mediului, este cu atât mai greu de înţeles intenţia primăriei de a transforma o arie împădurită şi deopotrivă pitorească într-un deal sterp şi arid. Seceta şi fenomenele meteorogice extreme sunt tot mai uşor de observat şi resimţit, în aceste condiţii ar trebui să ne preocupe împăduririle şi conservarea arboretului, în nici un caz defrişările.

La o privire sumară, mai bine de 80% din copacii marcaţi pentru tăiere din speciile pin, molid şi cireş sunt viguroşi şi relativ tineri. Care poate fi motivaţia deciziei de a-i tăia la ras? Câştigul mărunt şi imediat provenit din valorificarea acestor arbori ca masă lemnoasă nu justifică nici pe departe peisajul dezolant şi problemele de mediu care vor rămâne în loc pentru multă vreme. La fel, nici această subvenţie APIA pentru păşunat nu justifică defrişarea.

În încheiere am dori să adresăm o rugăminte tuturor, cetăţeni şi funcţionari ai primăriei deopotrivă. Am copilărit şi am crescut aşa în aceste locuri; am colindat dealurile şi pădurile, am cules ciuperci şi ne-am bucurat de cireşele, fragii şi murele oferite mereu cu dărnicie de natură. Generaţiile şe schimbă şi ar fi cazul să ne gândim serios: ce vrem să oferim mai departe copiilor şi nepoţilor noştri? O zonă cu verdeaţă şi copaci aşa cum a fost de zeci de ani sau o râpă goală şi aridă?”.

Solicităm şi noi reprezentanţilor primăriei menţionate un punct de vedere şi explicaţii, precum şi găsirea unor soluţii pentru salvarea arborilor care sînt sănătoşi.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending