Contactează-ne

Actualitate

Eşecul sănătăţii: Diplomaţia comunicării, medici, pacienţi, costuri

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ din ce în ce mai des, pacienţii sînt nemulţumiţi de modul în care sînt trataţi la Spitalul Roman ■ o bolnavă din Piatra Neamţ susţine că a fost internată la CPU şi că medicul nu a consultat-o ■ reprezentanţii unităţii spun că lucrurile au stat cu totul altfel ■ preşedintele Colegiului Medicilor vorbeşte de lipsa „diplomaţiei comunicării“ ■

În contextul epidemiei de Coronavirus, izbucnesc, din ce în ce mai des, nemuţumirile pe de o parte ale pacienţilor şi pe de altă parte a medicilor. O pacientă din Piatra Neamţ, Roxana Magda Grigoriu, redirijată din Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean, în ziua de 27 septembrie, cu diagnosticul sindrom toracico-absominal către CPU Roman, se plînge că nu ar fi fost băgată în seamă de medicul de gardă, care nu ar fi consultat-o fizic.

Şi că i-ar fi fost eliberat o simplă reţetă, după o noapte în care nu i s-ar fi administrat nici un calmant. „Am 48 de ani şi sînt din Piatra Neamţ. Am fost trimisă cu dureri foarte puternice în piept, pentru a fi monitorizată la Roman. Ajunsă la CPU, nu am fost consultată de domnul doctor, care nu mi-a administrat nici măcar un calmant. Medicul, un bărbat tînăr de pînă în 30 de ani, nu s-a ocupat nici într-un fel de mine. Stătea cu picioarele pe birou. N-aş fi avut nici o problemă cu asta, dar am constatat că nu se ocupa de pacienţi, deşi în sala de aşteptare erau patru tărgi. Am fost externată a doua zi dimineaţă, după o noapte de stat într-un salon şi mi s-a dat o simplă reţetă, necompesată.

Sînt asigurată şi nu mi se pare normal să fiu tratată în felul acesta. Mă voi adresa Colegiului Medicilor pentru a atrage atenţia că doctorii sînt plătiţi să se ocupe de pacienţi“ a declarat Magda Grigoriu.

Preşedintele Colegiului Medicilor din Neamţ, doctorul Iosif Koszeghi, a recunoscut că există probleme şi în Neamţ, urmare a deciziei de transformare a Spitalului Judeţean de Urgenţă, în unitate Covid.

„În opinia mea, problemele mari pe care le întîmpinăm în spitalele din judeţ pornesc de la modul în care au fost desemnate aceste unităţi sanitare, ca destinaţie de îngrijire a bolnavilor. Am fost şi eu, în calitate de preşedinte al Colegiului Medicilor, chemat la instituţia Prefectului, pentru a mă pronunţa sub aspect medical. Noi, ca şi Colegiu, sîntem garanţii actului medical. La această întîlnire am făcut o serie de propuneri. Se ştie că Spitalul Judeţean are servicii mai performante.

Departe de mine gîndul de a denigra spitalul de la Roman, dar vă pot da cîteva exemple de servicii mai performante. De exemplu tromboliza, care se face în accidentele cerebrale vasculare funcţionează doar în Spitalul Judeţean, cu posibilităţi de recuperare de 100%. Un alt exemplu ar fi cel al emboelectromiilor, în embolitele periferice. Noi, la Spitalul Judeţean avem medic de chirurgie vasculară.

După discuţia pe care am avut-o la instituţia amintită, am aflat că la Piatra Neamţ este spital Covid şi Romanul Spital Judeţean de Urgenţă. Nu mi se pare normal. Nu cunosc dedesupturile acestei modificări, dar nu a fost una de ordin medical, lucru care ne-a deranjat şi pe noi. Nu neapărat pentru orgoliul nostru, ci pentru faptul că am fost chemaţi să facem doar figuraţie, în ceea ce priveşte consultarea de specialitate.

Pe de altă parte şi aglomeraţia de la Roman crează o serie de dificultăţi, de neajunsuri, pentru că şi noi am fost nevoiţi să trimitem bolnavi la spitalele din Bacău sau Oneşti, lucru absolut anormal“, a precizat preşedintele Colegiului Medicilor Neamţ.

Doctorul Iosif Koszeghi a mai ridicat şi o altă problemă, deloc neglijabilă – aceea a costurilor mai ridicate pentru îngrijirea unui bolnav adus la Roman tocmai de la Bicaz sau Tîrgu Neamţ. A mai adăugat şi un alt aspect al situaţiei, cel legat de trimiterea în spitalele din provincie, de către clinicile univrsitare a unor medici foarte tineri, care sînt de mare ajutor, dar nu au toţi şi întotdeauna, spune preşedintele Colegiului Medicilor Neamţ, „diplomaţia comunicării“, din lipsă de experienţă, ceea ce a generat, în ultimele luni, o serie de nemulţumiri şi reclamaţii ale pacienţilor:

„O să mai adaug la cele spuse un lucru, care, poate, o să deranjeze pe mulţi şi anume acela că la ora actuală, trăim într-o eră prea tehnologizată. Să nu uităm că Hipocrate, în urmă cu 4.000 de ani, nu avea nici ecograf, nici tomograf, nici RMN şi punea un diagnostic corect, în proprţie de 90%. Dacă se stă de vorbă cu răbdare şi în detaliu cu pacientul, se poate pune un diagnostic cu precizie, apelîndu-se la aparatură doar pentru confirmare sau adăugire de argumente medicale tehnice. Un diagnostic poate fi pus cu fidelitate şi numai din anamneză“.

Medicul Koszeghi a precizat şi faptul că după ce va primi reclamaţia de la pacienta nemulţumită va urma procedura de anchetă, care constă în adunarea datelor medicale şi a notei explicative de la medicul respectiv, pentru a vedea dacă cele reclamate ţin de deficienţe de comunicare, diagnostic sau terapie. „Un sindrom toraco-abdominal ridică o serie de probleme legate fie de apariţia lui ca urmare a unui traumatism, fie pe fondul altei boli“, opinează doctorul menţionat.

Purtătorul de cuvînt al Spitalului Municipal Roman prezintă lucrurile ca desfăşurîndu-se cu totul de altă manieră. „Pacienta a ajuns la CPU Roman pe 29 septembrie, ora 21.00. A fost consultată de medicul urgentist de gardă, care a confirmat diagnosticul pus la Piatra Neamţ, sindrom angitoracic. La Piatra Neamţ i s-a efectuat un EKG, i s-au recoltat analize şi i s-au administrat calmante. Şi la Roman i s-au recoltat analize, s-a efectuat o altă electrocardiogramă şi, practic, s-au comparat rezultatele, care nu au evidenţiat probleme grave cardiace.

Pacienta a rămas în salonul CPU sub observaţie pînă a doua zi, cînd a plecat acasă, cu recomandare medicală. Menţionăm faptul că medicul urgentist nu poate elibera reţetă compensată, pacientul trebuind să se prezinte la medicul de familie pentru acest lucru“, a precizat Andreea Trifan. Aceasta spune că media zilnică de consultaţii la CPU Roman este de 170 de persoane, ceea ce face ca timpul de aşteptare să fie uneori mare, dar că atunci cînd pacienţii ajung să fie consultaţi sînt trataţi corespunzător şi în funcţe de diagnostic li se fac investigaţiile necesare..

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Amenzi de infarct

Știre publicată în urmă cu

în data de

Două infracţiuni constatate şi sancţiuni contravenţionale de peste 330.000 de lei au fost aplicate de poliţiştii nemţeni în urma unei acţiuni ce a avut ca scop prevenirea şi combaterea ilegalităţilor în domeniul exploatării agregatelor minerale.

Totul a avut loc în perioada 16 – 17 octombrie 2020, sub coordonarea Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice, cînd poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice – I.P.J. Neamţ, împreună cu lucrători din cadrul Administraţiei Naţionale Apele Române, Gărzii Naţionale de Mediu şi Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, au verificat perimetrele de exploatare deţinute de 10 societăţi comerciale.

În urma acţiunilor de control, poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice s-au sesizat din oficiu cu privire la săvîrşirea unui număr de două infracţiuni prevăzute de Legea nr. 107/1996 şi Legea 85/2003, totodată fiind aplicate un număr de 5 sancţiuni contravenţionale la Legea 107/1996, în valoare totală de 111.500 de lei.

De asemenea, reprezentanţii Gărzii Naţionale de Mediu au aplicat 2 sancţiuni contravenţionale la Legea nr. 211/2001 şi 2 la O.U.G. 195/2005, în valoare totală de 180.000 de lei. Şi cei de la Apele Române au aplicat o sancţiune contravenţională la Legea nr. 17/1996, în valoare totală de 40.000 de lei.

Citește știrea

Actualitate

Coronavirus: Neamţ – 21 de cazuri noi. Naţional – 2.466 cazuri noi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la Neamţ numărul total de cazuri este de 4.846, cu o incidenţă de 1.63 la mia de locuitori

Până pe 19 octombrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 182.854 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

132.082 de pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 2.466 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 322 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.

Până astăzi, 5.931 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În intervalul 18.10.2020 (10:00) – 19.10.2020 (10:00) au fost raportate 59 de decese (26 bărbați și 33 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Brăila, Călărași, Caraș-Severin, Constanța, Dâmbovița, Iași, Maramureș, Neamț, Olt, Prahova, Sibiu, Suceava, Timiș, Vaslui, Vrancea și Municipiul București.

Dintre acestea, 2 decese a fost înregistrate la categoria de vârstă 40-49 de ani, 6 decese la categoria de vârstă 50-59 de ani, 18 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 22 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 11 decese la categoria de peste 80 de ani.

Toate decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 10.296. Dintre acestea, 757 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 2.860.226 de  teste. Dintre acestea, 8.040 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 5.681 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 2.359 la cerere.

Pe teritoriul României, 20.968 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 9.678 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 47.407 persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 48 de persoane.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 1.227 de apeluri la numărul unic de urgență 112.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ultimele de 24 de ore 7.084 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 1.497.210  lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost constatate, ieri, 12 infracțiuni pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

Reamintim cetățenilor că Ministerul Afacerilor Interne a operaționalizat, începând cu data de 04.07.2020, o linie TELVERDE (0800800165) la care pot fi sesizate încălcări ale normelor de protecție sanitară.

Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 6.829 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 1.917 în Italia, 1.253 în Spania, 124 în Franța, 3.013 în Germania, 159 în Marea Britanie, 36 în Ungaria, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 4 în SUA,  122 în Austria, 22 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 8 în Elveția, 3 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus, 93 în Grecia, 9 în Cipru, 2 în India, 2 în Ucraina, 7 în Emiratele Arabe Unite și câte unul  în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Malta, Brazilia, Bulgaria, Kazakhstan, Suedia, Republica Congo, Qatar, Vatican și Portugalia. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 126 de cetățeni români aflați în străinătate, 31 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 11 în Spania, 14 în Germania, 2 în Belgia, unul în Suedia, unul în Elveția, unul în SUA, unul în Brazilia, unul în Republica Congo și unul în Grecia, au decedat.

Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 797 au fost declarați vindecați: 677 în Germania, 90 în Grecia, 18 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg și unul în Tunisia.

Citește știrea

Actualitate

Angajări la Jandarmerie

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ se recrutează personal din sursă externă ■ dosarul trebuie depus pînă la data de 8 noiembrie ■ contractul este pe durată determinată ■

Jandarmeria Neamţ anunţă recrutări personal din sursă externă. Este vorba de un număr de 11 posturi, despre care doritorii trebuie să ştie de la bun început că sînt pe perioadă determinată.

„Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Neamţ organizează selecţie pentru încadrarea temporară, fără concurs a 11 posturi de execuţie vacante de subofiţer, pe o durată determinată, ce nu poate depăşi 30 de zile de la data încetării stării de alertă“, anunţă Jandarmeria Neamţ.

Este vorba de 3 posturi de subofiţer operativ principal la Detaşamentul 1 Jandarmi Mobil Piatra Neamţ, iar alte 3 posturi sînt la Detaşamentul 3 Jandarmi Bicaz, respectiv subofiţer operativ principal, subofiţer operativ principal (şi conducător auto) şi subofiţer operativ principal (specializarea veterinar).

Încă 4 posturi libere sînt la Detaşamentul 4 Jandarmi Roman. Este vorba de 2 locuri de subofiţer operativ principal (şi conducător auto) şi alte 2 locuri de subofiţer operativ principal. Un alt post similar este la Detaşamentul 5 Jandarmi Tîrgu Neamţ – Postul de Jandarmi staţiunea balneoclimaterică Bălţăteşti. Pentru a participa la procedura de selecţie, candidaţii trebuie să îndeplinească cumulativ condiţiile legale, criteriile specifice şi cerinţele pentru ocuparea posturilor vacante. Nu se admit derogări de la nici una dintre condiţiile de participare prevăzute în anunţurile publicate la adresa: http://www.jandarmerianeamt.ro/category/cariera/angajari-din- sursa-externa/.

Candidaţii care solicită înscrierea la selecţie vor transmite dosarul de recrutare, în format electronic (scanat, în format pdf, într-un singur e-mail), pînă la data de 8 noiembrie 2020, ora 12:00, la adresa de e-mail : selectie.det1@jandarmerianeamt.ro – pentru posturile vacante din cadrul structurii Detaşamentul 1 Jandarmi Mobil: selectie.det3@jandarmerianeamt.ro – pentru posturile vacante din cadrul structurii Detaşamentul 3 Jandarmi Bicaz; selectie.det4@jandarmerianeamt.ro – pentru posturile vacante din cadrul structurii Detaşamentul 4 Jandarmi Roman; selectie.det5@jandarmerianeamt.ro – pentru posturile vacante din cadrul structurii Detaşamentul 5 Jandarmi Tîrgu-Neamţ – Postul de Jandarmi Staţiune Balneoclimaterică Bălţăteşti.

În cazul în care dimensiunea ataşamentelor depăşeşte 15 MB vor fi transmise mai multe e-mailuri succesive, numerotate crescător. Candidaţii care îndeplinesc condiţiile de participare şi ale căror dosare de recrutare sînt complete şi corect întocmite, vor fi planificaţi la interviu. Interviul se va desfăşura la sediul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Neamţ, conform graficului activităţilor, în baza planificării ce va fi afişată pe site-ul unităţii.

Interviul va fi înregistrat audio- video. Candidaţii selecţionaţi trebuie să fie apţi din punct de vedere medical, fizic şi psihologic. Aptitudinea se constată de structurile de specialitate ale M.A.I., printr-o examinare medicală şi evaluare psihologică, potrivit reglementărilor specifice în domeniu. Candidaţii selecţionaţi vor fi încadraţi pentru o perioadă determinată, ce nu poate depăşi 30 zile de la data încetării stării de alertă, iar la expirarea termenului pentru care au fost încadraţi vor fi trecuţi în rezervă de drept.

Relaţii suplimentare pot fi obţinute de la Serviciul Resurse Umane al Jandarmeriei Neamţ, telefon: 0233/230391, interior 24407/ 24535, luni-vineri, între orele 08:00 – 16:00.

Citește știrea

Trending