Contactează-ne

Actualitate

Eşecul sănătăţii: Diplomaţia comunicării, medici, pacienţi, costuri

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ din ce în ce mai des, pacienţii sînt nemulţumiţi de modul în care sînt trataţi la Spitalul Roman ■ o bolnavă din Piatra Neamţ susţine că a fost internată la CPU şi că medicul nu a consultat-o ■ reprezentanţii unităţii spun că lucrurile au stat cu totul altfel ■ preşedintele Colegiului Medicilor vorbeşte de lipsa „diplomaţiei comunicării“ ■

În contextul epidemiei de Coronavirus, izbucnesc, din ce în ce mai des, nemuţumirile pe de o parte ale pacienţilor şi pe de altă parte a medicilor. O pacientă din Piatra Neamţ, Roxana Magda Grigoriu, redirijată din Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean, în ziua de 27 septembrie, cu diagnosticul sindrom toracico-absominal către CPU Roman, se plînge că nu ar fi fost băgată în seamă de medicul de gardă, care nu ar fi consultat-o fizic.

Şi că i-ar fi fost eliberat o simplă reţetă, după o noapte în care nu i s-ar fi administrat nici un calmant. „Am 48 de ani şi sînt din Piatra Neamţ. Am fost trimisă cu dureri foarte puternice în piept, pentru a fi monitorizată la Roman. Ajunsă la CPU, nu am fost consultată de domnul doctor, care nu mi-a administrat nici măcar un calmant. Medicul, un bărbat tînăr de pînă în 30 de ani, nu s-a ocupat nici într-un fel de mine. Stătea cu picioarele pe birou. N-aş fi avut nici o problemă cu asta, dar am constatat că nu se ocupa de pacienţi, deşi în sala de aşteptare erau patru tărgi. Am fost externată a doua zi dimineaţă, după o noapte de stat într-un salon şi mi s-a dat o simplă reţetă, necompesată.

Sînt asigurată şi nu mi se pare normal să fiu tratată în felul acesta. Mă voi adresa Colegiului Medicilor pentru a atrage atenţia că doctorii sînt plătiţi să se ocupe de pacienţi“ a declarat Magda Grigoriu.

Preşedintele Colegiului Medicilor din Neamţ, doctorul Iosif Koszeghi, a recunoscut că există probleme şi în Neamţ, urmare a deciziei de transformare a Spitalului Judeţean de Urgenţă, în unitate Covid.

„În opinia mea, problemele mari pe care le întîmpinăm în spitalele din judeţ pornesc de la modul în care au fost desemnate aceste unităţi sanitare, ca destinaţie de îngrijire a bolnavilor. Am fost şi eu, în calitate de preşedinte al Colegiului Medicilor, chemat la instituţia Prefectului, pentru a mă pronunţa sub aspect medical. Noi, ca şi Colegiu, sîntem garanţii actului medical. La această întîlnire am făcut o serie de propuneri. Se ştie că Spitalul Judeţean are servicii mai performante.

Departe de mine gîndul de a denigra spitalul de la Roman, dar vă pot da cîteva exemple de servicii mai performante. De exemplu tromboliza, care se face în accidentele cerebrale vasculare funcţionează doar în Spitalul Judeţean, cu posibilităţi de recuperare de 100%. Un alt exemplu ar fi cel al emboelectromiilor, în embolitele periferice. Noi, la Spitalul Judeţean avem medic de chirurgie vasculară.

După discuţia pe care am avut-o la instituţia amintită, am aflat că la Piatra Neamţ este spital Covid şi Romanul Spital Judeţean de Urgenţă. Nu mi se pare normal. Nu cunosc dedesupturile acestei modificări, dar nu a fost una de ordin medical, lucru care ne-a deranjat şi pe noi. Nu neapărat pentru orgoliul nostru, ci pentru faptul că am fost chemaţi să facem doar figuraţie, în ceea ce priveşte consultarea de specialitate.

Pe de altă parte şi aglomeraţia de la Roman crează o serie de dificultăţi, de neajunsuri, pentru că şi noi am fost nevoiţi să trimitem bolnavi la spitalele din Bacău sau Oneşti, lucru absolut anormal“, a precizat preşedintele Colegiului Medicilor Neamţ.

Doctorul Iosif Koszeghi a mai ridicat şi o altă problemă, deloc neglijabilă – aceea a costurilor mai ridicate pentru îngrijirea unui bolnav adus la Roman tocmai de la Bicaz sau Tîrgu Neamţ. A mai adăugat şi un alt aspect al situaţiei, cel legat de trimiterea în spitalele din provincie, de către clinicile univrsitare a unor medici foarte tineri, care sînt de mare ajutor, dar nu au toţi şi întotdeauna, spune preşedintele Colegiului Medicilor Neamţ, „diplomaţia comunicării“, din lipsă de experienţă, ceea ce a generat, în ultimele luni, o serie de nemulţumiri şi reclamaţii ale pacienţilor:

„O să mai adaug la cele spuse un lucru, care, poate, o să deranjeze pe mulţi şi anume acela că la ora actuală, trăim într-o eră prea tehnologizată. Să nu uităm că Hipocrate, în urmă cu 4.000 de ani, nu avea nici ecograf, nici tomograf, nici RMN şi punea un diagnostic corect, în proprţie de 90%. Dacă se stă de vorbă cu răbdare şi în detaliu cu pacientul, se poate pune un diagnostic cu precizie, apelîndu-se la aparatură doar pentru confirmare sau adăugire de argumente medicale tehnice. Un diagnostic poate fi pus cu fidelitate şi numai din anamneză“.

Medicul Koszeghi a precizat şi faptul că după ce va primi reclamaţia de la pacienta nemulţumită va urma procedura de anchetă, care constă în adunarea datelor medicale şi a notei explicative de la medicul respectiv, pentru a vedea dacă cele reclamate ţin de deficienţe de comunicare, diagnostic sau terapie. „Un sindrom toraco-abdominal ridică o serie de probleme legate fie de apariţia lui ca urmare a unui traumatism, fie pe fondul altei boli“, opinează doctorul menţionat.

Purtătorul de cuvînt al Spitalului Municipal Roman prezintă lucrurile ca desfăşurîndu-se cu totul de altă manieră. „Pacienta a ajuns la CPU Roman pe 29 septembrie, ora 21.00. A fost consultată de medicul urgentist de gardă, care a confirmat diagnosticul pus la Piatra Neamţ, sindrom angitoracic. La Piatra Neamţ i s-a efectuat un EKG, i s-au recoltat analize şi i s-au administrat calmante. Şi la Roman i s-au recoltat analize, s-a efectuat o altă electrocardiogramă şi, practic, s-au comparat rezultatele, care nu au evidenţiat probleme grave cardiace.

Pacienta a rămas în salonul CPU sub observaţie pînă a doua zi, cînd a plecat acasă, cu recomandare medicală. Menţionăm faptul că medicul urgentist nu poate elibera reţetă compensată, pacientul trebuind să se prezinte la medicul de familie pentru acest lucru“, a precizat Andreea Trifan. Aceasta spune că media zilnică de consultaţii la CPU Roman este de 170 de persoane, ceea ce face ca timpul de aşteptare să fie uneori mare, dar că atunci cînd pacienţii ajung să fie consultaţi sînt trataţi corespunzător şi în funcţe de diagnostic li se fac investigaţiile necesare..

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending