Contactează-ne

Actualitate

Eşecul sănătăţii: Diplomaţia comunicării, medici, pacienţi, costuri

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ din ce în ce mai des, pacienţii sînt nemulţumiţi de modul în care sînt trataţi la Spitalul Roman ■ o bolnavă din Piatra Neamţ susţine că a fost internată la CPU şi că medicul nu a consultat-o ■ reprezentanţii unităţii spun că lucrurile au stat cu totul altfel ■ preşedintele Colegiului Medicilor vorbeşte de lipsa „diplomaţiei comunicării“ ■

În contextul epidemiei de Coronavirus, izbucnesc, din ce în ce mai des, nemuţumirile pe de o parte ale pacienţilor şi pe de altă parte a medicilor. O pacientă din Piatra Neamţ, Roxana Magda Grigoriu, redirijată din Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean, în ziua de 27 septembrie, cu diagnosticul sindrom toracico-absominal către CPU Roman, se plînge că nu ar fi fost băgată în seamă de medicul de gardă, care nu ar fi consultat-o fizic.

Şi că i-ar fi fost eliberat o simplă reţetă, după o noapte în care nu i s-ar fi administrat nici un calmant. „Am 48 de ani şi sînt din Piatra Neamţ. Am fost trimisă cu dureri foarte puternice în piept, pentru a fi monitorizată la Roman. Ajunsă la CPU, nu am fost consultată de domnul doctor, care nu mi-a administrat nici măcar un calmant. Medicul, un bărbat tînăr de pînă în 30 de ani, nu s-a ocupat nici într-un fel de mine. Stătea cu picioarele pe birou. N-aş fi avut nici o problemă cu asta, dar am constatat că nu se ocupa de pacienţi, deşi în sala de aşteptare erau patru tărgi. Am fost externată a doua zi dimineaţă, după o noapte de stat într-un salon şi mi s-a dat o simplă reţetă, necompesată.

Sînt asigurată şi nu mi se pare normal să fiu tratată în felul acesta. Mă voi adresa Colegiului Medicilor pentru a atrage atenţia că doctorii sînt plătiţi să se ocupe de pacienţi“ a declarat Magda Grigoriu.

Preşedintele Colegiului Medicilor din Neamţ, doctorul Iosif Koszeghi, a recunoscut că există probleme şi în Neamţ, urmare a deciziei de transformare a Spitalului Judeţean de Urgenţă, în unitate Covid.

„În opinia mea, problemele mari pe care le întîmpinăm în spitalele din judeţ pornesc de la modul în care au fost desemnate aceste unităţi sanitare, ca destinaţie de îngrijire a bolnavilor. Am fost şi eu, în calitate de preşedinte al Colegiului Medicilor, chemat la instituţia Prefectului, pentru a mă pronunţa sub aspect medical. Noi, ca şi Colegiu, sîntem garanţii actului medical. La această întîlnire am făcut o serie de propuneri. Se ştie că Spitalul Judeţean are servicii mai performante.

Departe de mine gîndul de a denigra spitalul de la Roman, dar vă pot da cîteva exemple de servicii mai performante. De exemplu tromboliza, care se face în accidentele cerebrale vasculare funcţionează doar în Spitalul Judeţean, cu posibilităţi de recuperare de 100%. Un alt exemplu ar fi cel al emboelectromiilor, în embolitele periferice. Noi, la Spitalul Judeţean avem medic de chirurgie vasculară.

După discuţia pe care am avut-o la instituţia amintită, am aflat că la Piatra Neamţ este spital Covid şi Romanul Spital Judeţean de Urgenţă. Nu mi se pare normal. Nu cunosc dedesupturile acestei modificări, dar nu a fost una de ordin medical, lucru care ne-a deranjat şi pe noi. Nu neapărat pentru orgoliul nostru, ci pentru faptul că am fost chemaţi să facem doar figuraţie, în ceea ce priveşte consultarea de specialitate.

Pe de altă parte şi aglomeraţia de la Roman crează o serie de dificultăţi, de neajunsuri, pentru că şi noi am fost nevoiţi să trimitem bolnavi la spitalele din Bacău sau Oneşti, lucru absolut anormal“, a precizat preşedintele Colegiului Medicilor Neamţ.

Doctorul Iosif Koszeghi a mai ridicat şi o altă problemă, deloc neglijabilă – aceea a costurilor mai ridicate pentru îngrijirea unui bolnav adus la Roman tocmai de la Bicaz sau Tîrgu Neamţ. A mai adăugat şi un alt aspect al situaţiei, cel legat de trimiterea în spitalele din provincie, de către clinicile univrsitare a unor medici foarte tineri, care sînt de mare ajutor, dar nu au toţi şi întotdeauna, spune preşedintele Colegiului Medicilor Neamţ, „diplomaţia comunicării“, din lipsă de experienţă, ceea ce a generat, în ultimele luni, o serie de nemulţumiri şi reclamaţii ale pacienţilor:

„O să mai adaug la cele spuse un lucru, care, poate, o să deranjeze pe mulţi şi anume acela că la ora actuală, trăim într-o eră prea tehnologizată. Să nu uităm că Hipocrate, în urmă cu 4.000 de ani, nu avea nici ecograf, nici tomograf, nici RMN şi punea un diagnostic corect, în proprţie de 90%. Dacă se stă de vorbă cu răbdare şi în detaliu cu pacientul, se poate pune un diagnostic cu precizie, apelîndu-se la aparatură doar pentru confirmare sau adăugire de argumente medicale tehnice. Un diagnostic poate fi pus cu fidelitate şi numai din anamneză“.

Medicul Koszeghi a precizat şi faptul că după ce va primi reclamaţia de la pacienta nemulţumită va urma procedura de anchetă, care constă în adunarea datelor medicale şi a notei explicative de la medicul respectiv, pentru a vedea dacă cele reclamate ţin de deficienţe de comunicare, diagnostic sau terapie. „Un sindrom toraco-abdominal ridică o serie de probleme legate fie de apariţia lui ca urmare a unui traumatism, fie pe fondul altei boli“, opinează doctorul menţionat.

Purtătorul de cuvînt al Spitalului Municipal Roman prezintă lucrurile ca desfăşurîndu-se cu totul de altă manieră. „Pacienta a ajuns la CPU Roman pe 29 septembrie, ora 21.00. A fost consultată de medicul urgentist de gardă, care a confirmat diagnosticul pus la Piatra Neamţ, sindrom angitoracic. La Piatra Neamţ i s-a efectuat un EKG, i s-au recoltat analize şi i s-au administrat calmante. Şi la Roman i s-au recoltat analize, s-a efectuat o altă electrocardiogramă şi, practic, s-au comparat rezultatele, care nu au evidenţiat probleme grave cardiace.

Pacienta a rămas în salonul CPU sub observaţie pînă a doua zi, cînd a plecat acasă, cu recomandare medicală. Menţionăm faptul că medicul urgentist nu poate elibera reţetă compensată, pacientul trebuind să se prezinte la medicul de familie pentru acest lucru“, a precizat Andreea Trifan. Aceasta spune că media zilnică de consultaţii la CPU Roman este de 170 de persoane, ceea ce face ca timpul de aşteptare să fie uneori mare, dar că atunci cînd pacienţii ajung să fie consultaţi sînt trataţi corespunzător şi în funcţe de diagnostic li se fac investigaţiile necesare..

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Noua „ordine” din Prefectura Neamţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ la Neamț vor funcționa două posturi de subprefect, care revin, politic, Alianței USR-PLUS ■ George Lazăr va ocupa, în continuare, postul de prefect din partea PNL ■ prefectul și subprefecții devin demnitari ■ se înființează și un post de secretar general ■

Prefectura Neamț a înaintat în cursul zilei de vineri, 26 februarie, la Agenția Națională a Funcționarilor Publici și la Ministerul Administrației și Internelor schema de reorganizare, în conformitate cu prevederile unui proiect de Hotărîre de Guvern, aflat în transparență decizională pe site-ul Ministerului de Interne.

În baza acestui act normativ se trece la reașezarea celor 43 de posturi din instituție, deja ocupate, la care se adaugă 5 posturi vacante, blocate. În principal noua organigramă va avea și cel puțin două posturi noi: e vorba de un nou subprefect și de un secretar general.

Ca element de noutate, prefectul și cei doi subprefecți devin demnitari și nu vor mai fi înalți funcționari publici, ca pînă acum. Noua reorganizare înlătură ipocrizia politică actuală, conform căreia, deși erau numiți de formațiunile politice aflate la guvernare, prefectul și subprefectul erau considerați apolitici.

”E vorba de o modificare de structură a prefecturilor din întreaga țară. În cursul zilei de vineri, 26 februarie am trimis la București, pentru viza de legalitate, la Agenția Funcționarilor Publici și la Ministerul Afacerilor Interne, spre aprobare, noua organigramă. Ca noutate apare în noua organigramă un al doilea post de subprefect. Ca urmare a prevederilor unei Hotărîri de Guvern din mai-iunie 2020 se înființează și un post de secretar general, cu rol de contrasemnare a ordinelor de prefect.

Posturile de prefect și subprefect devin posturi de demnitari și nu de înalți funcționari publici, ca pînă acum. În rest, nu se modifică structura de personal existentă în actuala organigramă. La Neamț nu am găsit oportună reînființarea Oficiului Prefectural, care a funcționat la Roman, în perioada anilor 2000-2009, serviciu care avea rolul de a prelua petițiile cetățenilor din cele 28 de comune ale zonei metropolitane”, a precizat, pentru ”Monitorul”, prefectul George Lazăr.

La ora actuală în Prefectura Neamț sînt ocupate 43 de posturi și sînt vacante alte cinci, care, în conformitate cu prevederile unei hotărâri de guver,n sînt blocate, din cauza restricțiilor economice pandemice, ce nu mai permit angajarea de personal în instituțiile bugetare, pînă la noi decizii.

Prefectul George Lazăr a mai declarat că în conformitate cu algoritmul politic, la Neamț, postul de prefect va rămîne PNL-ului și cele de subprefect vor fi ale Alianței USR-PLUS.

Citește știrea

Actualitate

Vine primăvara! Cum va fi vremea zilele viitoare

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ meteorologii anunţă valori termice peste media perioadei ■ ceva mai rece va fi în week-end, cînd sînt aşteptate şi precipitaţii ■ arareori vor mai fi valori termice nocturne negative ■

Vremea e schimbătoare şi după ce vreo două săptămîni ne-a chinuit gerul s-a încălzit nesperat de mult. A reapărut soarele, astfel că cea mai călduroasă zi din ultima perioadă de timp a fost cea de ieri, dar tot aşa vor sta lucrurile şi astăzi.

Va fi o scurtă sincopă în week-end, cînd temperaturile scad cu vreo 10 grade, fiind anunţate şi ploi. Mai apoi, săptămîna viitoare, la început de Mărţişor, se încălzeşte din nou şi sînt anunţate valori termice diurne de pînă la 13 grade. Minimele nocturne vor fi pe la limita îngheţului şi vor fi cuprinse săptămîna viitoare între -1 şi cel mult 3 grade.

Pînă atunci trebuie spus că ziua de ieri, 25 februarie, a fost spectaculoasă din punct de vedere termic, iar la ora 13:00 termometrele indicau 16 grade la Piatra Neamţ şi Tîrgu Neamţ, cu promisiunea unei maxime diurne de 18 grade, în timp ce la Roman erau 15 grade.

Cel mai rece era în vîrf de munte, la staţia meteo de pe Ceahlău – Toaca, unde erau 5 grade. Doar acolo mai este zăpadă, un strat consistent de 54 de centimetri. O vorbă din popor spune că nu vine primăvara decît atunci cînd nu mai este zăpadă pe munte, deci nu e cazul să ne amăgim. Cam la fel va fi vremea şi azi, 26 februarie, cînd se anunţă cer degajat şi o maximă de 18 grade, în timp ce peste noapte mercurul din termometre se opreşte la 4 grade. Sîmbătă, 27 februarie, se răceşte brusc, cu vreo 10 grade, iar în cel mai cald moment al zilei nu vor fi mai mult de 8 grade.

Simultan, se adună norii şi sînt aşteptate ploi. Minima scade la 2 grade. Duminică, 28 februarie, se face şi mai rece şi chiar dacă vedem soarele, nu vor fi mai mult de 6 grade. Peste noapte vor fi temperaturi la limita îngheţului. Prima zi a lui Mărţişor, luni 1 martie, va fi urîtă, cu cer acoperit, ploaie şi cel mult 5 grade. Valorile termice se dublează marţi, 2 martie, cînd reapare soarele şi se vor înregistra 10 grade. Cu toate acestea, urmează cea mai rece noapte cu o minimă negativă, de -1 grad.

Cea mai caldă zi de săptămîna viitoare pare a fi cea de miercuri, 3 martie, cînd vor fi 13 grade, iar dacă meteorologii nu dau greş şi joi, 4 martie, va fi bine la o maximă de 12 grade. Minima nocturnă mai creşte niţel şi ajunge la valori pozitive, dar modeste, 2 grade. Cer variabil cu soare este anunţat şi pentru vineri, 5 martie, dar valorile termice intră în declin, astfel că la amiază vor fi numai 10 grade.

Noaptea aduce o minimă de 3 grade, cu plus. Se readună norii pe parcursul zilei de sîmbătă, 6 martie, dar nu vor fi şi precipitaţii. Maxima diurnă va fi de 9 grade, iar minima nocturnă se opreşte la 1 grad. Fix pe acelaşi model va fi şi ziua de duminică, 7 martie.

Citește știrea

Actualitate

Maşină parcată în scările unei firme de un şofer aproape în comă alcoolică

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un şofer în pragul comei alcoolice, cu o alcoolemie de 2 la mie, nu şi-a mai putut stăpîni maşina şi s-a oprit în treptele unei firme. S-a întîmplat pe 25 februarie 2021, cînd poliţiştii Biroului Rutier din cadrul Poliţiei municipiului Roman au fost solicitaţi să intervină la un eveniment rutier produs pe o stradă din municipi soldat, din fericire, doar cu pagube materiale.

În urma cercetărilor efectuate de oamenii legii a reieşit că, în timp ce un bărbat de 38 de ani, din Roman, conducea un autoturism pe strada Cuza Vodă, ar fi pierdut controlul asupra direcţiei de mers, a părăsit partea carosabilă, intrînd în coliziune cu scările de acces ale unei societăţi comerciale. Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul indicînd amploarea beţiei, o concentraţie de 1,00 mg/l alcool pur în aerul expirat.

De menţionat e faptul că această valoare se dublează în sînge, drept pentru care şoferul a fost condus la spital, unde i s- au recoltat mostre biologice în vederea stabilirii, cu exactitate, a alcoolemiei. Poliţiştii i-au săltat carnetul de conducere şi continuă cercetările sub aspectul comiterii infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului.

Citește știrea

Trending