Contactează-ne

Actualitate

Eşecul sănătăţii: Diplomaţia comunicării, medici, pacienţi, costuri

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ din ce în ce mai des, pacienţii sînt nemulţumiţi de modul în care sînt trataţi la Spitalul Roman ■ o bolnavă din Piatra Neamţ susţine că a fost internată la CPU şi că medicul nu a consultat-o ■ reprezentanţii unităţii spun că lucrurile au stat cu totul altfel ■ preşedintele Colegiului Medicilor vorbeşte de lipsa „diplomaţiei comunicării“ ■

În contextul epidemiei de Coronavirus, izbucnesc, din ce în ce mai des, nemuţumirile pe de o parte ale pacienţilor şi pe de altă parte a medicilor. O pacientă din Piatra Neamţ, Roxana Magda Grigoriu, redirijată din Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean, în ziua de 27 septembrie, cu diagnosticul sindrom toracico-absominal către CPU Roman, se plînge că nu ar fi fost băgată în seamă de medicul de gardă, care nu ar fi consultat-o fizic.

Şi că i-ar fi fost eliberat o simplă reţetă, după o noapte în care nu i s-ar fi administrat nici un calmant. „Am 48 de ani şi sînt din Piatra Neamţ. Am fost trimisă cu dureri foarte puternice în piept, pentru a fi monitorizată la Roman. Ajunsă la CPU, nu am fost consultată de domnul doctor, care nu mi-a administrat nici măcar un calmant. Medicul, un bărbat tînăr de pînă în 30 de ani, nu s-a ocupat nici într-un fel de mine. Stătea cu picioarele pe birou. N-aş fi avut nici o problemă cu asta, dar am constatat că nu se ocupa de pacienţi, deşi în sala de aşteptare erau patru tărgi. Am fost externată a doua zi dimineaţă, după o noapte de stat într-un salon şi mi s-a dat o simplă reţetă, necompesată.

Sînt asigurată şi nu mi se pare normal să fiu tratată în felul acesta. Mă voi adresa Colegiului Medicilor pentru a atrage atenţia că doctorii sînt plătiţi să se ocupe de pacienţi“ a declarat Magda Grigoriu.

Preşedintele Colegiului Medicilor din Neamţ, doctorul Iosif Koszeghi, a recunoscut că există probleme şi în Neamţ, urmare a deciziei de transformare a Spitalului Judeţean de Urgenţă, în unitate Covid.

„În opinia mea, problemele mari pe care le întîmpinăm în spitalele din judeţ pornesc de la modul în care au fost desemnate aceste unităţi sanitare, ca destinaţie de îngrijire a bolnavilor. Am fost şi eu, în calitate de preşedinte al Colegiului Medicilor, chemat la instituţia Prefectului, pentru a mă pronunţa sub aspect medical. Noi, ca şi Colegiu, sîntem garanţii actului medical. La această întîlnire am făcut o serie de propuneri. Se ştie că Spitalul Judeţean are servicii mai performante.

Departe de mine gîndul de a denigra spitalul de la Roman, dar vă pot da cîteva exemple de servicii mai performante. De exemplu tromboliza, care se face în accidentele cerebrale vasculare funcţionează doar în Spitalul Judeţean, cu posibilităţi de recuperare de 100%. Un alt exemplu ar fi cel al emboelectromiilor, în embolitele periferice. Noi, la Spitalul Judeţean avem medic de chirurgie vasculară.

După discuţia pe care am avut-o la instituţia amintită, am aflat că la Piatra Neamţ este spital Covid şi Romanul Spital Judeţean de Urgenţă. Nu mi se pare normal. Nu cunosc dedesupturile acestei modificări, dar nu a fost una de ordin medical, lucru care ne-a deranjat şi pe noi. Nu neapărat pentru orgoliul nostru, ci pentru faptul că am fost chemaţi să facem doar figuraţie, în ceea ce priveşte consultarea de specialitate.

Pe de altă parte şi aglomeraţia de la Roman crează o serie de dificultăţi, de neajunsuri, pentru că şi noi am fost nevoiţi să trimitem bolnavi la spitalele din Bacău sau Oneşti, lucru absolut anormal“, a precizat preşedintele Colegiului Medicilor Neamţ.

Doctorul Iosif Koszeghi a mai ridicat şi o altă problemă, deloc neglijabilă – aceea a costurilor mai ridicate pentru îngrijirea unui bolnav adus la Roman tocmai de la Bicaz sau Tîrgu Neamţ. A mai adăugat şi un alt aspect al situaţiei, cel legat de trimiterea în spitalele din provincie, de către clinicile univrsitare a unor medici foarte tineri, care sînt de mare ajutor, dar nu au toţi şi întotdeauna, spune preşedintele Colegiului Medicilor Neamţ, „diplomaţia comunicării“, din lipsă de experienţă, ceea ce a generat, în ultimele luni, o serie de nemulţumiri şi reclamaţii ale pacienţilor:

„O să mai adaug la cele spuse un lucru, care, poate, o să deranjeze pe mulţi şi anume acela că la ora actuală, trăim într-o eră prea tehnologizată. Să nu uităm că Hipocrate, în urmă cu 4.000 de ani, nu avea nici ecograf, nici tomograf, nici RMN şi punea un diagnostic corect, în proprţie de 90%. Dacă se stă de vorbă cu răbdare şi în detaliu cu pacientul, se poate pune un diagnostic cu precizie, apelîndu-se la aparatură doar pentru confirmare sau adăugire de argumente medicale tehnice. Un diagnostic poate fi pus cu fidelitate şi numai din anamneză“.

Medicul Koszeghi a precizat şi faptul că după ce va primi reclamaţia de la pacienta nemulţumită va urma procedura de anchetă, care constă în adunarea datelor medicale şi a notei explicative de la medicul respectiv, pentru a vedea dacă cele reclamate ţin de deficienţe de comunicare, diagnostic sau terapie. „Un sindrom toraco-abdominal ridică o serie de probleme legate fie de apariţia lui ca urmare a unui traumatism, fie pe fondul altei boli“, opinează doctorul menţionat.

Purtătorul de cuvînt al Spitalului Municipal Roman prezintă lucrurile ca desfăşurîndu-se cu totul de altă manieră. „Pacienta a ajuns la CPU Roman pe 29 septembrie, ora 21.00. A fost consultată de medicul urgentist de gardă, care a confirmat diagnosticul pus la Piatra Neamţ, sindrom angitoracic. La Piatra Neamţ i s-a efectuat un EKG, i s-au recoltat analize şi i s-au administrat calmante. Şi la Roman i s-au recoltat analize, s-a efectuat o altă electrocardiogramă şi, practic, s-au comparat rezultatele, care nu au evidenţiat probleme grave cardiace.

Pacienta a rămas în salonul CPU sub observaţie pînă a doua zi, cînd a plecat acasă, cu recomandare medicală. Menţionăm faptul că medicul urgentist nu poate elibera reţetă compensată, pacientul trebuind să se prezinte la medicul de familie pentru acest lucru“, a precizat Andreea Trifan. Aceasta spune că media zilnică de consultaţii la CPU Roman este de 170 de persoane, ceea ce face ca timpul de aşteptare să fie uneori mare, dar că atunci cînd pacienţii ajung să fie consultaţi sînt trataţi corespunzător şi în funcţe de diagnostic li se fac investigaţiile necesare..

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Zilele Orașului Piatra-Neamț 2021 Piatra Fest și Piatra Food Fest

Știre publicată în urmă cu

în data de

Primăria Municipiului Piatra-Neamț organizează în perioada 23-27 iunie 2021 evenimentul „Piatra Fest”, prilejuit de Zilele Orașului Piatra-Neamț. Pe parcursul celor cinci zile de sărbătoare vor avea loc manifestări cultural-artistice, concerte, un festival gastronomic și evenimente religioase dedicate sărbătorii Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, patronul spiritual al orașului. Festivalul gastronomic Piatra Food Fest se va desfășura în Piața Ștefan cel Mare, zona din fața Parcului  Central, ce va fi transformată în acea perioadă în pietonal, iar spectacolele la scenă vor fi organizate în Piața Curtea Domnească.

Duminică, pe scena de la Curtea Domnească va avea loc Gala Generațiilor, eveniment în cadrul cărora vor fi premiați șefii de promoție din anii terminali de la unitățile de învățământ din municipiu, dar și cuplurile care în acest an au împlinit 50 de ani de la căsătorie.

Toate manifestările se vor organiza cu respectarea măsurilor de prevenire Covid în vigoare.

Pregătim  programul detaliat al evenimentului și vom face publice toate detaliile în zilele următoare!

Citește știrea

Actualitate

Se încălzeşte spectaculos!

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ meteorologii anunţă valori termice de 30 de grade ■ din a doua parte a săptămînii viitoare se mai răcoreşte ■ vestea proastă este că nu scăpăm de instabilitate atmosferică ■

Ultima decadă a lunii iunie aduce o apreciere considerabilă a reistrului termic, iar meteorologii anunţă valori de pînă la 30 de grade. Acest lucru se va întîmpla pînă la mijlocul săptămînii viitoare, iar în a doua parte a intervalului se mai răcoreşte niţel. Acelaşi trend îl cunosc şi valorile termice nocturne.

Vestea proastă este că nu scăpăm de instabilitate şi va ploua, cam în fiecare zi, cel puţin pînă la final de Cireşar, conform prognozei. Pînă atunci, trebuie spus că toată ţara, inclusiv judeţul Neamţ, este sub o informare meteo de vreme rea, ce intră în vigoare de azi, 18 iunie, de la ora 12:00 şi expiră pe 20 iunie, la ora 22:00, anunţîndu-se cantităţi de apă însemnate cantitativ şi instabilitate atmosferică accentuată.

„În sudul, estul şi centrul ţării va ploua abundent şi vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi 25-50 l/mp“, conform ANM. Şi ziua de azi, 18 iunie, va fi plăcută din punct de vedere termic şi ne vom bucura de o maximă de 24 de grade, dar nu scăpăm de furtuni. Noaptea va fi cea mai caldă din ultimul timp, iar minima va fi de 18 grade. Furtuni vor avea loc şi sîmbătă, 19 iunie, cînd sînt prognozate numai 19 grade.

Peste noapte mercurul din termometre ajunge la 17 grade. Duminică, 20 iunie, vor fi 24 de grade, însă nu scăpăm de instabilitate, furtuni cu toată suita de fenomene caracteristice, vînt, descărcări electrice şi poate grindină. Aprecierea regimului termic începe de luni, 21 iunie, iar meteorologii dau asigurări că în zona noastră mercurul din termometre saltă la 28 de grade, în timp ce minima nocturnă va fi de 17 grade.

Sînt posibile furtuni atît luni, cît şi marţi, 22 iunie, cînd va fi cea mai caldă zi din acest sezon şi vom avea parte de valori estivale de pînă la 30 de grade. Regimul termic diurn îl va influenţa şi pe cel nocturn, astfel că minima va fi de 18 grade. Miercuri, 23 iunie, va fi la fel de cald şi se vor înregistra 30 de grade, dar din nou vor fi furtuni. Urmează cea mai caldă noapte din vara aceasta şi minima se opreşte la valoarea de 21 de grade. Din a doua parte a intervalului se mai răcoreşte, iar joi, 24 iunie, vor fi doar 25 de grade, cu furtuni după amiază.

Noaptea aduce temperaturi în scădere, 19 grade. Vineri, 25 iunie, cerul va fi degajat în prima parte, apoi după amiază vin ploi consistente. Maxima diurnă nu trece de 26 de grade, iar minima nocturnă va fi de 20 de grade. Week-end-ul viitor, în perioada 26 – 27 iunie, vor fi temperaturi diurne de 25 de grade, cu furtunile de rigoare, iar peste noapte se vor înregistra 18 grade.

Citește știrea

Actualitate

Pene de curent, furnizorul taxat

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în cazul întreruperior neanunţate, furnizorul poate acorda despăgubiri ■ apelurile clienţilor trebuie preluate mai repede de reprezentanţii firmelor de distribuţie ■ în caz contrar, amenzile pot ajunge la 200.000 lei ■

Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energieie a stabilit că de acum înainte furnizorii îşi vor despăgubi clienţii în cazul întreruperilor care nu au fost anunţate. Cele scurte, între 3 secunde şi 3 minute, au fost incluse în categoria întreruperilor care se monitorizează şi pentru care operatorii de distribuţie sînt obligaţi să acorde compensaţii la depăşirea numărului maxim stabilit prin standard.

Pentru fiecare astfel de depăşire operatorii de distribuţie vor acorda compensaţii tuturor utilizatorilor afectaţi, astfel: înalta tensiune: 300 lei peste 10 întreruperi pe an; medie tensiune: 10 lei peste 10 întreruperi pe săptămînă; joasa tensiune: 5 lei peste 10 întreruperi pe săptămînă. Impactul acestei măsuri este unul pozitiv pentru utilizatori deoarece includerea monitorizării întreruperilor scurte şi prevederea acordării de compensaţii utilizatorilor la depăşirea numărului maxim stabilit de standard, contribuie la obligarea operatorului de a lua măsuri rapide şi eficiente pentru remedierea disfuncţionalităţilor care în prezent se manifestă în diferite zone de reţea de joasă tensiune şi care pot provoca deprecierea echipamentelor electrocasnice, precum şi generarea de disconfort clienţilor.

O altă noutate constă în aceea că apelurile efectuate de clienţi către furnizorul de energie electrică, trebuie preluate de acesta din urmă într-un timp mai scurt. Astfel, au fost stabilite intervale privind preluarea apelurilor telefonice efectuate de utilizatorii reţelei prin centrele de telefonie gestionate de operatorii de distribuţie, şi anume: maximum 30 de secunde de la iniţierea apelului de către utilizator pînă la preluarea acestuia, fără intervenţia operatorului uman; maximum 180 de secunde de la preluarea apelului pentru posibilitatea utilizatorului de a selecta opţiunea de a transfera apelul la un operator uman; maximum 20 de minute de la preluarea apelului pentru începerea convorbirii utilizatorului cu un operator uman.

Prin această măsură se urmăreşte îmbunătăţirea comunicarii între utilizator şi operatorul de distribuţie astfel încît evenimentele semnalate de utilizatori să poată fi preluate cît mai rapid în scopul remedierii, precum şi reducerea timpilor de aşteptare în beneficiul utilizatorilor. „Deşi numărul de apeluri telefonice pentru care nu sînt respectate intervalele de timp menţionate anterior este doar monitorizat, nerespectarea acestor valori poate fi sancţionată conform prevederilor Legii energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare, aplicabile în situaţia nerespectării de către operatorul de distribuţie a prevederilor standardului de performanţă cu amendă de la 10.000 lei pînă la 200.000 lei“, conform ANRE.

Pentru nerespectarea indicatorilor de performanţă privind calitatea curbei de tensiune operatorul e obligat să acorde compensaţii, după cum urmează: pentru persoane juridice: 270 lei, la 110 kV, respectiv 130 lei la joasă tensiune şi medie tensiune pentru fiecare perioadă de monitorizare; pentru persoane fizice: 270 lei 110kV, respectiv 70 lei la joasă tensiune şi medie tensiune pentru fiecare perioadă de monitorizare.

Racordarea unui client trebuie să se realizeze în maxim 90 zile, în cazul clienţilor casnici şi finali noncasnici ale căror locuri de consum sînt alimentate prin instalaţii de racordare cu lungimi de pînă la 2.500 metri. Cuantumul compensaţiei cuvenite în această situaţie este de 100 lei. ANRE a reglementat şi un calendar de implementare a unor echipamente cu rol de monitorizare a continuităţii în alimentarea cu energie electrică şi a calităţii tehnice a energiei electrice. Pînă la finele anului 2026, România trebuie să aibă capacitatea de monitorizare a tuturor staţiilor electrice.

Citește știrea

Trending