Contactează-ne

Actualitate

Burgul transilvan, pe simeze, la… Roman

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Ovidiu Cărpuşor propune două expoziţii în oraşul său de baştină ■ pictorul este considerat printre cei mai buni 100 de artişti din lume

Unul dintre cei mai apreciaţi pictori din generaţia tînără, Ovidiu Cărpuşor, nominalizat în Enciclopedia artiştilor români contemporani, a revenit la Roman cu două expoziţii simultane. Una a fost deschisă la Muzeul de Artă, unde expune 70 de tablouri din seria „Burgul transilvan“ şi o alta Art Galery, unde a vernisat, duminică, 23 iunie, o expoziţie de măşti. Participant activ la toate saloanele anuale ale Muzeului de Artă din urbea muşatină, Ovidiu revine acasă cu un veritabil regal cultural. Talentatul pictor a adunat toate aceste creaţii într-un splendid album care sintetizează munca sa, operă lansată şi la Roman. În cele patru săli ale Muzeului de Artă, a expus 70 de lucrări de pictură şi grafică, în tehnică diversă, lucrări de referinţă ale pictorului adunate din colecţii particulare şi din cele ale unor muzee. Vernisajul expoziţiei a fost realizat de muzeografa Mihaela Ciobanu şi de profesorul Gheorghe A.M.Ciobanu, cel care l-a remarcat pe artist după Revoluţie, pe vremea cînd era elev la Şcoala de Arte din Roman. Bună parte din vernisaj s-a desfăşurat sub forma unui dialog între Mihaela Ciobanu şi artist. „Ovidiu Cărpuşor s-a impus prin sacralitatea unor pensulări care adună în vibraţia lor sensibilă, înţelepciunea unui prea-trecut cu neîmpăcarea unui prea-prezent!“, a remarcat profesorul Gheorghe A. M. Ciobanu care a vorbit despre artist şi opera acestuia, caracterizată prin sincretism. CV-ul artistului este de-a dreptul unul impresionant: În 2012 a terminat Institutul de Arte din Florenţa, cu specializare în restaurare pictură – noile descoperiri ştiinţifice în domeniu, metode şi tehnici moderne. Are un Doctorat în Arte Plastice şi Decorative, specializat în Identificarea şi autentificarea operelor de artă în procesul de restaurare, la Universitatea Naţională de Arte, Bucureşti. În anul 2007 a absolvit la Londra un curs de relevare a clădirilor istorice, iar între 2004 şi 2005 a obţinut şi un Master în Afaceri la Universitatea Lucian Blaga, Sibiu, departamentul economic. Între 2006 – 2009 a urmat cursurile Universităţii Dimitrie Cantemir – Facultatea de Ştiinţe Economice – Specializarea Relaţii Economice Internaţionale, Braşov, iar în 2005 a urmat cursul „Calitatea şi Managementul mediului, la Centrul de cercetare în domeniul calităţii, Sibiu. Ovidiu locuieşte în Braşov, iar în 2001, o icoană pictată de el a fost dăruită de către Ion Iliescu fostului Papă Ioan Paul al II-lea.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: Maşină a MAI, “proptită” într-un gard

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un accident rutier în care a fost implicat un autoturism al Ministerului Afacerilor Interne a avut loc în urmă cu puţin timp, marţi, 26 mai, la Roznov. Din primele informaţii oferite de martorii oculari, în maşină se aflau două persoane, iar, la un moment dat, din motive ce urmează a fi stabilite, şoferul a pierdut controlul volanului şi a ajuns în gardul unei locuinţe.

Vom reveni.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Prins la volan şi băut, şi… drogat

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ un conducător auto din Piatra Neamţ a fost depistat băut, dar şi drogat ■ şi alţi şoferi au fost sancţionaţi pentru diverse abateri ■

Acţiunile în stradă ale oamenilor legii au dus la depistarea mai multor şoferi aghezmuiţi, însă unul a fost prins şi băut, şi drogat. S-a întîmplat pe 24 mai, cînd cadrele de la Biroul Rutier Piatra Neamţ au depistat un localnic de 31 de ani, care se deplasa cu maşina pe Bulevardul 9 Mai.

„Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul indicînd o valoare de peste 1,10 mg/l alcool pur în aerul expirat. Totodată, în urma testării cu aparatul Drug Test, rezultatul a indicat o valoare pozitiva pentru cannabis.

Acesta a fost condus la un centru de permanenţă, unde i s-au recoltat probe biologice în vederea stabilirii, cu exactitate, a prezenţei substanţelor psihoactive“, conform Poliţiei Neamţ. Cercetările continuă în cadrul unui dosar penal pentru comiterea infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului şi conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe.

Un alt dosar a fost deschis pe 23 mai, cînd poliţiştii au tras pe dreapta un bărbat de 33 de ani, în timp ce se deplasa cu maşina pe strada Mihai Viteazu. Conducătorul auto din Piatra Neamţ a fost testat cu aparatul etilotest rezultatul indicînd o concentraţie de peste 0,90 mg/l alcool pur în aerul expirat, fapt pentru care a fost condus la un centru de permanenţă, unde i s-au recoltat mostre biologice în vederea stabilirii, cu exactitate, a alcoolemiei.

Tot pe 23 mai, în intervalul orar 18.00 – 24.00, poliţiştii din cadrul Serviciului Rutier – Biroul Drumuri Naţionale şi Europene, împreună cu colegii de la secţiile de poliţie rurală Gîrcina, Săvineşti şi Ştefan cel Mare au verificat respectarea normelor legale care reglementează circulaţia pe drumurile publice.

Acţiunea a avut ca principal scop combaterea consumului de alcool în rîndul conducătorilor de vehicule. Au fost aplicate 35 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 33 conform OUG nr. 195/2002, o sancţiune conform Legii nr. 55/2020 şi una la Legea 61/1991.

Valoarea totală a amenzilor a depăşit 8.000 de lei. Au mai fost reţinute 9 de permise de conducere, dintre care 5 pentru alcool, 3 pentru nerespectarea regimului legal de viteză şi unul pentru alte abateri. Au fost constatate 7 infracţiuni la regimul rutier pentru conducerea unui autovehicul de către o persoană aflată sub influenţa alcoolului şi 4 pentru alte infracţiuni.

FOTO: generica

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Creştere minoră a angajărilor în judeţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Agenţia de Şomaj anunţă aproape 300 de cereri de personal ■ dintre licenciaţi, inginerii sînt cei mai căutaţi ■

Criza creată de pandemie se anunţă a fi una de durată şi piaţa muncii din Neamţ nu dă semne că se dezmorţeşte. În ultima săptămînă din luna lui Florar, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Neamţ anunţă că sînt vacante, la nivel de judeţ, 292 de job-uri, cealaltă săptămînă fiind vreo 200.

Defalcat, angajatorii din Piatra Neamţ şi comunele limitrofe scot la mezat un număr de 107 job-uri, şomerii din Roman şi zona limitrofă au mai mult de lucru şi sînt libere 136 de locuri de muncă, iar în zona Tîrgu Neamţ piaţa are nevoie numai de 49 de noi salariaţi.

Patronii din reşedinţa de judeţ ar angaja ceva personal de înaltă calificare şi ar fi nevoie de doi ingineri mecanici şi un inginer specializat în construcţii civile şi industriale, la care se mai adaugă un post pentru un inginer chimist şi unul pentru inginer electrotehnic.

Pentru ceilalţi pe piaţă sînt posturi de electricieni, electromecanici, se mai caută frezori universali şi vreo 20 de locuri de muncă sînt pentru muncitori necalificaţi, la care se mai adaugă 11 job-uri de lucrător comercial sau vînzător.

Deşi este mai mult de lucru la Roman decît la Piatra Neamţ, cererea de licenţiaţi este destul de redusă şi acolo. Ar fi nevoie de doi economişti, nu s-au acoperit nici cele două posturi de inginer electroenergetică din care unul cu curs de sănătate şi securitate în muncă, se mai recrutează un inginer textilist dar şi un inginer proiectare.

Ar mai fi pe piaţă un loc de muncă pentru un inginer automatist, un alt post este pentru un inginer sistem software şi nu se acoperă de mai mult timp un post de topograf. De la începutul pandemiei a scăzut cererea de confecţioneri, dar acum a reapărut cererea şi la Roman se caută 43 de confecţioneri textilişti şi 10 operatori confecţioneri industriali.

Angajatorii din zonă mai au nevoie de constructori acoperişuri, montatori izolaţii, fierari betonişti, dar şi agenţi de vînzări, casieri, electricieni, lucrători comerciali, patiseri, preparatori sau recepţioneri marfă. La Tîrgu Neamţ nu se acoperă de luni bune de zile cele două posturi pentru licenţiaţi, unul calificat în ocupaţia de medic veterinar şi unul pentru un inginer zootehnist.

În zonă se mai rectutrează tehnician veterinar, tîmplari manuali, rectificatori, vălţarim sudori sau operatori maşini de surfilat şi confecţioneri textilişti.

Citește știrea

Trending