Contactează-ne

Actualitate

Autoizolarea şi Sindromul Italia

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ medicii psihiatri susţin că stările de anxietate, panică sau de depresie se vor înmulţi pe fondul autoizolărilor impuse de pandemie ■ „Tot mai mult se va accentua ceea ce în psihiatrie a fost definit, de vreo doi ani, ca fiind «Sindromul Italia»“ a declarat medicul Elena Bujor ■

Medicii psihiatri sînt îngrijoraţi, în ultima vreme, de creşterea numărului de bolnavi care dezvoltă, mai ales în condiţiile de autoizolare, fenomenul psihic denumit Sindromul Italia.

Pentru a evita escaladarea acestui tip de afecţiune psihică, doctorul psihiatru Elena Bujor, la solicitarea redactorului Monitorul, a venit cu o serie de sfaturi legate de găsirea, pentru persoanele autoizolate, a unor preocupări care să le distragă atenţia de la tot ceea ce este legat de tragediile produse de pandemia Covid 19.

Mare atenţie trebuie acordată, în special, persoanelor cu o structură psihică labilă. Cum deocamdată majoritatea persoanelor se află, obligate de ordonaţele militare, la domiciliu, la cabinetele de psihatrie nu ajung decît cazurile deosebit de grave.

Din păcate, stările de anxietate, de panică şi depresie au crescut în autoizolare tot la persoanele care, în afară de a fi „consumatori de televiziune“, au uitat să mai aibă şi alte preocupări legate de lectură, de grădinărit, de bricolaj, autoizolarea devenid pentru acest tip de persoane un adevărat coşmar.

„Este nevoie, dacă tot stăm acasă, să facem şi altceva decît să ne uităm toată ziua televizor şi să stăm pe facebook, unde există şi multe dezinformări. Structurile labile, cum se numesc în psihiatrie, vor ajunge la medic cu tot mai multe stări de depresie, anxietate, atacuri de panică, sindromuri psihotice accentuate şi tot mai mult se va accentua ceea ce în psihiatrie a fost definit, de vreo doi ani, ca fiind «Sindromul Italia», afecţiuni cu care ne-am confrunat foarte des şi la Roman, în ultimii doi ani.

Acest sindrom este legat de depărtarea de casă, de izolare. Stînd în autoizolare impusă, cazurile încă nu au ajuns la cabinetele de psihiatrie, dar după această perioadă vom fi asaltaţi de aceste afecţiuni psihice grave“ a declarat medicul Elena Bujor.

O parte din anxietăţile oamenilor provin, din nefericire şi de la faptul că lumea s-a obişnuit, în ultimii ani, să trăiască într-o oarecare îndestulare, dar criza sanitară prin care trece omenirea va trebui să schimbe comportamentele semenilor noştri, în sensul de a-i face să se mulţumească şi cu mai puţin, pentru că vorba zicalei strămoşeşti „Nu se va mai cerne aceeaşi făină la moară“.

„Tot mai multe persoane, în ultimii ani, s-au întors din străinătate, mai ales femei, cu demenţă senilă, iar bărbaţii cu etilism acut. Vin la cabinet cu o rudă sau un vecin, care îi aduc şi greu ne putem înţelege cu ei“, a mai spus dr. Elena Bujor. Pe de altă parte, mai ales în ultimii ani, România e plină de persoane de vîrsta a treia, abandonate.

Dar şi copiii rămaşi acasă cresc fără prea multă supraveghere şi limbajul lor se reduce la universalul „OK“, ridicînd analfabetismul funcţional la cele mai ridicate cote. Medicul psihiatru citat, crede că în această perioadă de criză socială preofundă, mai rămîn doar două căi: să ne rugăm la Bunul Dumnezeu să scăpăm şi să respectăm indicaţiile autorităţilor de a rămîne în casele noastre.

“De cîţiva ani, medicii sînt asaltaţi de aceste realităţi psihice, depresia fiind şi cea mai frecventă dintre afecţiuni, care din păcate se va accentua în timpul acestei perioade interminabile de autoizolare. Vor apărea tot felul de decompensări legate de mica şi marea psihiatrie“, a mai spus medicul Elena Bujor.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending