Contactează-ne

Actualitate

Celebru nemţean în Italia. Cum este viaţa în vremuri de epidemie

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Daniel Robu, de loc din Săbăoani, a fost nevoit să-şi închidă celebrul atelier unde confecţionează costume bărbăteşti de lux ■ nemţeanul este în autoizolare la domiciliu din cauza coronavirusului ■ soţia lucrează la un spital şi este pregătită să îngrijească şi bolnavi de coronaviruis, dacă va fi nevoie ■ „Pe mama, o femeie în vîrstă, am sfătuit-o să nu iasă din casă şi să nu intre în contact cu nimeni, pentru a se proteja“, a declarat, pentru Monitorul de Neamţ, Daniel Robu ■

Daniel Robu, din Săbăoani, unul dintre cei mai căutaţi creatori de haine bărbăteşti de lux din lume, stabilit de aproape un sfert de veac în Italia, lîngă Torino, a decis, ca, în perioada epidemiei de Coronavirus, să închidă, temporar, activitatea atelierului său, unul căruia i-au trecut pragul cunoscute vedete masculine de talie mondială.

Contactat telefonic de redactorul Monitorul, celebrul croitor a vorbit despre ceea ce se întîmplă acum în Italia, una din ţările cele mai afectate de epidemie din întreaga lume şi îi sfătuieşte pe nemţeni să respecte regulile impuse de autorităţi, pentru a-şi proteja viaţa.

Şi el este autoizolat la domiciliu, dar soţia sa, asistent medical într-un spital din Torino, este, ca tot personalul sanitar, pregătită să facă faţă profesional epidemiei de coronavirus. „Mă aflu acum la locuinţa mea de lîngă Torino, unde am decis să mă autoizolez, ca toată lumea din Italia, excepţie făcînd cei care lucrează în serviciile de urgenţă.

În aceste condiţii şi eu am hotărît să suspend activitatea atelierului, ţinînd cont şi de faptul că acum lumea se poate lipsi de haine de lux. De altfel, în această perioadă am anulat şi orice participare la paradele la care trebuia să merg. Aici, (la Milano – n.r.) lumea a fost speriată în urmă cu cîteva săptămîni, cînd nu se ştia exact despre ce este vorba.

Acum populaţia s-a mai liniştit, este responsabilă de faptul că trebuie să rămînă în carantină. Am primit foarte multe telefoane din România, prietenii şi familia interesîndu-se de noi. Eu le-am spus că trebuie să respecte regulile impuse de autorităţi şi să limiteze contactele pe care le au între ei. Pe mama, o femeie în vîrstă, am sfătuit-o să nu iasă din casă şi să nu intre în contact cu nimeni, pentru a se proteja“, a declarat Daniel Robu.

Acesta spune că soţia sa, asistent medical la unul din spitalele din localitate este singura, care prin natura meseriei, merge la serviciu. „Soţia merge la spital pentru că se află, ca toate cadrele medicale, în linia întîi a bătăliii cu această boală cumplită. La spitalul în care lucrează nu există, încă, nici un caz de persoană bolnavă de coronavirus, dar atît medicii, cît şi restul personalului sînt pregătiţi, dacă va fi nevoie, să îngrijească şi astfel de bolnavi.

Deocamdată nu pot să spun cînd voi putea, din nou, să ajung în România, pentru că în situaţia în care toată Europa se află în stare ne necesitate e greu să faci planuri de viitor“, a declarat celebrul creator de costume bărbăteşti.

Despre Sartori Robu

De la acesta am mai aflat că în România, unde are afaceri, venea cel puţin o dată la două luni, iar acasă, la Săboani fusese chiar înainte de izbucnirea epidemiei, între 21 şi 25 februarie.

Nemţeanul speră ca acest coşmar, care a adus atîta nenorocire să treacă şi viaţa să-şi reia cursul normal. Născut la Săbăoani, Daniel Robu a plecat în Italia, unde şi-a deschis în urmă cu aproape un sfert de secol o croitorie de lux, la care se îmbracă nume extrem de importante ale lumii din lumea artistică, sportivă sau politică.

Victor Ponta, fostul premier al României, poartă costume cusute la „Sartoria Robu“, care confecţionează accesorii bărbăteşti de lux, la comandă. Despre vestitul croitor presa italiană a scris sute de articole, zeci de televiziuni trecînd pragul atelierului său, pentru a face reportaje. Reamintim faptul că el este cel care a dăruit fotbaliştilor din naţionala României, care au jucat la Torino, cîte un papion tricolor.

Daniel Robu a îmbrăcat cu elegantele sale costume mari actori de la Hollywod. În 2010, povestea Monitorului despre ascensiunea profesională uimitoare şi despre modul în care a decis să plece în Italia, după ce din cauza corupţiei din România a fost nevoit să închidă croitoria pe care o deschisese cu sora sa, la Săbăoani.

Atunci a decis să ia drumul străinătăţii şi să deschidă micuţul său atelier, care l-a făcut celebru şi în care lucrează numai croitori români. Daniel Robu deţine o serie de titluri profesionale rîvnite de orice croitor de lux din lume, cel mai important fiind: Eccelenza Artigiana Regione Piemonte, el fiind şi cel care a înfiinţat Academia Croitorilor din Italia, Accademia dei Sartori la Roma.

Nemţeanul mai spune că visul său rămîne să se întoarcă, la bătrîneţe, „ACASĂ“, la Săbăoani. În urmă cu cîţiva ani dorea să înfiinţeze, la Săbăoani, o şcoală profesională în care era dispus să formeze croitori, proiect la care a renunţat tot din cauza birocraţiei şi a lipsei de interes a decidenţilor din Ministerul Educaţiei pentru acest tip de unităţi de învăţămînt.

Actualitate

Vaccinare la domiciliu în cazul celor cu handicap, la Târgu Neamţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ tirgnemţenii interesaţi pot apela numărul de telefon 0756/842.577 ■ pot fi vaccinaţi şi asistenţii personali şi membrii familiei care locuiesc în aceeaşi gospodărie cu persoanele nedeplasabile ■

Direcţia de Asistenţă Socială a oraşului Tîrgu Neamţ reaminteşte locuitorilor că persoanele nedeplasabile şi familiile lor pot fi vaccinaţi la domiciliu împotriva Covid19, cu ajutorul caravanei mobile.

Detalii sînt furnizate într-un anunţ postat pe pagina Primăriei Tîrgu Neamţ, fiind pus la dispoziţie telefonul 0756/842.577. „Direcţia de Asistenţă Socială a oraşului Tîrgu Neamţ, în colaborare cu Direcţia de Sănătate Publică Neamţ, anunţă persoanele nedeplasabile aflate la domiciliu, asistenţii personali şi membrii de familie care locuiesc în aceeaşi gospodărie, că au posibilitatea de a se vaccina la domiciliu de către caravana mobilă“, se menţionează în anunţ.

Imunizarea acestor categorii vulnerabile are loc în paralel cu celelalte incluse în etapa a III-a, destinată populaţiei generale. Potrivit informaţiilor de pe platforma oficială a campaniei, la acest moment sînt vizate persoanele care îşi desfăşoară activitatea în cadrul unor unităţi, operatori economici cu risc ridicat de infectare a personalului propriu şi a persoanelor deservite, din următoarele domenii de activitate: industria extractivă, industria prelucrătoare, hoteluri şi restaurante, întreţinere corporală, coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare, spectacole, activităţi culturale şi recreative.

Mai sînt cuprinşi cei din sistemul financiar, bancar şi din domeniul asigurărilor, mai ales angajaţii care au contacte directe cu publicul şi care prestează servicii esenţiale de plăţi, administrare cont şi investiţii şi operează infrastructuri critice naţionale, precum şi personalul critic de suport al acestora.

Sînt acceptate la imunizare şi persoanele din centrele regionale de proceduri şi cazare ale solicitanţilor de azil, precum şi din centrele pentru cazarea străinilor luaţi în custodie publică, aflate în subordinea Inspectoratului General pentru Imigrări, dar şi persoanele private de libertate. Tot în etapa a III-a sînt cuprinse persoanele care asigură infrastructura de comunicaţii, lucrătorii din domeniul muzeal şi al colecţiilor publice, din biblioteci, casierii şi ceilalţi angajaţi din magazinele de retail alimentar.

Sînt aşteptate la centrele de vaccinare şi alte categorii ale populaţiei adulte, precum şi ale celei pediatrice, în funcţie de evoluţia epidemiologică şi de caracteristicile vaccinurilor aprobate pentru utilizarea la persoanele cu vîrsta sub 18 ani. În prima etapă a campaniei de vaccinare au intrat, la începutul anului 2021, lucrătorii din domeniul sănătăţii şi social-sistem public şi privat, iar în cea de-a doua, populaţia la risc, respectiv adulţii cu vîrste peste 65 de ani, bolnavii cronici, persoanele încadrate într-un grad de handicap ori imobilizate sau imunodeprimate, însoţitorii lor şi persoane care locuiesc la acelaşi domiciliu cu acestea, persoanele fără adăpost.

Citește știrea

Actualitate

A trecut la cele veşnice şeful Comunităţii Elene

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ Boris Cepalis a fost una din figurile proeminente ale oraşului ■ era unul dintre cei mai activi intelectuali, punîndu-şi amprenta pe viaţa socială şi culturală a urbei de adopţie ■

S-a stins din viaţă, în cursul nopţii de 20 spre 21 aprilie, în braţele fiicei sale, Steluţa, la venerabila vîrstă de 92 de ani, preşedintele Comunităţii Elene din Roman, inginerul Boris Cepalis.

Născut la 13 noiembrie 1929 în localitatea Kara Mahnet din Basarabia, s-a refugiat în Regat, după ocuparea ţării natale de către ruşi, în 1940. A urmat cursurile Facultăţii de Mecanică Agricolă din Bucureşti, absolvind în 1954, dată la care a fost repartizat în raionul Bacău, la SMA Dămieneşti, unde a cunoscut-o pe viitoarea soţie, Lucica, profesoară de biologie.

De-a lungul vieţii a lucrat Trustul Regional SMA Bacău, la Staţiunea de Cercetare Agricolă Secuieni şi din 1967 la Roman, de unde a ieşit la pensie, la 1 ianaurie 1990, dată de la care s-a dedicat activităţilor sociale şi culturale ale municipiului. A predat cursuri de mecanizare a agriculturii şi la Institutul Pedagogic din Bacău. Descoperindu-şi originile elene, Boris Cepalis a înfiinţat la Roman o filială a Uniunii Elene din România, devenind preşedintele acesteia şi activînd pînă în ultima clipă a vieţii.

A pus bazele cunoscutei şi apreciatei formaţii de dansuri elene Aretti, coordonată de coregraful Mihai Păduraru şi învăţătoarea Aurica Ţura, formaţie de dansuri cu ieşiri repetate şi premii la Festivalul elenismului şi deplasări numeroase în Franţa, Belgia, Bulgaria, Grecia dar şi în România.

Pentru activitatea sa deosebită a fost recompensat cu nouă decoraţii, din care cea mai importantă a fost Ordinul Muncii, clasa I. Prezenţă activă în viaţa comunităţi, Boris Cepalis a fost preşedintele Consiliului Seniorilor din Primăria Roman, calitate în care şi-a adus o contribuţie substanţială la dezvoltarea urbei.

A militat activ pentru învăţarea limbii elene de către tinerii romaşcani, pe care i-a susţinut financiar pentru participarea la Olimpiadele de limbă greacă, de unde ani de- a rîndul licenii s-au întors cu premii importante. Are doi copii, Eduard, inginer şi Steluţa, economistă.

În apariţiile sale în presa locală Boris Cepalis vorbea cu mîndrie despre realizările profesionale ale familiei sale, nora acestuia, Doina Cepalis, fiind cîştigătoare a Galei Forbes, din 2017 – Top 50 femei de succes. Inginerul Boris Cepalis va fi înmormîntat vineri, 23 aprilie, la Cimitirul Etrnitatea din Roman, alături de soţia sa.

Citește știrea

Actualitate

Criză de sînge, fără precedent

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ numărul donatorilor a scăzut dramatic ■ una din cauze este şi preţul ridicol al tichetelor care se acordă la o donare ■

Spitalele din România se confruntă cu o criză fără precedent de sînge, numărul donatorilor scăzînd dramatic anul acesta, una din cauze find probabil şi frica de îmbolnăvire cu virusul SARS Cov 2. Asistenta Cristina Apetrei, şefa punctului local de recolatre de sînge spune că este o problemă la nivel naţional.

„Cu această scădere a numărului de donatori ne confruntăm încă înainte de izbucnirea pandemiei de Coronavirus, dar ca acum parcă niciodată nu a fost o asemenea criză. Este un fenomen naţional şi toate centrele fac apel la donatori, fără succes însă. Este o situaţie critică. Dacă înainte aveam şi peste 200 de donatori pe lună, acum foarte, foarte rar atingem această cifră.

Una din cauze ar fi şi aceea că nimeni nu se mai preocupă acum de donarea de sînge. Toate problemele din sistem se învîrt în jurul pandemiei şi atît. S-ar putea ca una din cauze să fie şi aceea legată de valoarea ridicolă a unui tichet de aimente pe care o persoană îl primeşte atunci cînd donează sînge. O filă din acest tichet valorează doar 9,57 lei, un asemenea tichet avînd 7 file.

Din păcate ne-am pierdut în ultima vreme şi din donatorii vechi, constanţi, care probabil, de frica de a nu se infecta cu virusul SRARS COV 2 nu mai trec pe la centrul de donare. Şi mai de mirare e faptul că, anul trecut, în timpul stării de urgenţă aveam mai mulţi donatori ca acum. Nu ştiu ce o să se întîmple dacă nu se va trece la impulsionarea donării de sînge.

Va fi jale. Din păcate ne lipseşte simţul civic şi nimeni nu-şi pune problema că oricine poate avea la un moment dat nevoie de sînge.Şi eu am fost donator de sînge, dar acum nu mai pot dona pentru că am ceva problem de sănătate“, a declarat Cristina Apetrei.

Aceasta spune că, anii trecuţi, conducerea Primăriei Roman se implica direct în activitatea de donare, fostul primar Lucian Micu rămînînd şi acum unul din donatorii constanţi. „Aştept să vedem dacă actualul primar al municipiului se va implica în această acţiune şi dacă donarea de sînge va mai fi impulsionată şi de acele tichete de intrare la ştrand, pe care le-a dat primăria inclusiv anul trecut. De altfel şi domnul primar a donat sînge în campania electorală. Poate o va mai face şi anul acesta“, a mai adăugat Cristina Apetrei.

Citește știrea

Trending