Contactează-ne

Actualitate

Celebru nemţean în Italia. Cum este viaţa în vremuri de epidemie

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Daniel Robu, de loc din Săbăoani, a fost nevoit să-şi închidă celebrul atelier unde confecţionează costume bărbăteşti de lux ■ nemţeanul este în autoizolare la domiciliu din cauza coronavirusului ■ soţia lucrează la un spital şi este pregătită să îngrijească şi bolnavi de coronaviruis, dacă va fi nevoie ■ „Pe mama, o femeie în vîrstă, am sfătuit-o să nu iasă din casă şi să nu intre în contact cu nimeni, pentru a se proteja“, a declarat, pentru Monitorul de Neamţ, Daniel Robu ■

Daniel Robu, din Săbăoani, unul dintre cei mai căutaţi creatori de haine bărbăteşti de lux din lume, stabilit de aproape un sfert de veac în Italia, lîngă Torino, a decis, ca, în perioada epidemiei de Coronavirus, să închidă, temporar, activitatea atelierului său, unul căruia i-au trecut pragul cunoscute vedete masculine de talie mondială.

Contactat telefonic de redactorul Monitorul, celebrul croitor a vorbit despre ceea ce se întîmplă acum în Italia, una din ţările cele mai afectate de epidemie din întreaga lume şi îi sfătuieşte pe nemţeni să respecte regulile impuse de autorităţi, pentru a-şi proteja viaţa.

Şi el este autoizolat la domiciliu, dar soţia sa, asistent medical într-un spital din Torino, este, ca tot personalul sanitar, pregătită să facă faţă profesional epidemiei de coronavirus. „Mă aflu acum la locuinţa mea de lîngă Torino, unde am decis să mă autoizolez, ca toată lumea din Italia, excepţie făcînd cei care lucrează în serviciile de urgenţă.

În aceste condiţii şi eu am hotărît să suspend activitatea atelierului, ţinînd cont şi de faptul că acum lumea se poate lipsi de haine de lux. De altfel, în această perioadă am anulat şi orice participare la paradele la care trebuia să merg. Aici, (la Milano – n.r.) lumea a fost speriată în urmă cu cîteva săptămîni, cînd nu se ştia exact despre ce este vorba.

Acum populaţia s-a mai liniştit, este responsabilă de faptul că trebuie să rămînă în carantină. Am primit foarte multe telefoane din România, prietenii şi familia interesîndu-se de noi. Eu le-am spus că trebuie să respecte regulile impuse de autorităţi şi să limiteze contactele pe care le au între ei. Pe mama, o femeie în vîrstă, am sfătuit-o să nu iasă din casă şi să nu intre în contact cu nimeni, pentru a se proteja“, a declarat Daniel Robu.

Acesta spune că soţia sa, asistent medical la unul din spitalele din localitate este singura, care prin natura meseriei, merge la serviciu. „Soţia merge la spital pentru că se află, ca toate cadrele medicale, în linia întîi a bătăliii cu această boală cumplită. La spitalul în care lucrează nu există, încă, nici un caz de persoană bolnavă de coronavirus, dar atît medicii, cît şi restul personalului sînt pregătiţi, dacă va fi nevoie, să îngrijească şi astfel de bolnavi.

Deocamdată nu pot să spun cînd voi putea, din nou, să ajung în România, pentru că în situaţia în care toată Europa se află în stare ne necesitate e greu să faci planuri de viitor“, a declarat celebrul creator de costume bărbăteşti.

Despre Sartori Robu

De la acesta am mai aflat că în România, unde are afaceri, venea cel puţin o dată la două luni, iar acasă, la Săboani fusese chiar înainte de izbucnirea epidemiei, între 21 şi 25 februarie.

Nemţeanul speră ca acest coşmar, care a adus atîta nenorocire să treacă şi viaţa să-şi reia cursul normal. Născut la Săbăoani, Daniel Robu a plecat în Italia, unde şi-a deschis în urmă cu aproape un sfert de secol o croitorie de lux, la care se îmbracă nume extrem de importante ale lumii din lumea artistică, sportivă sau politică.

Victor Ponta, fostul premier al României, poartă costume cusute la „Sartoria Robu“, care confecţionează accesorii bărbăteşti de lux, la comandă. Despre vestitul croitor presa italiană a scris sute de articole, zeci de televiziuni trecînd pragul atelierului său, pentru a face reportaje. Reamintim faptul că el este cel care a dăruit fotbaliştilor din naţionala României, care au jucat la Torino, cîte un papion tricolor.

Daniel Robu a îmbrăcat cu elegantele sale costume mari actori de la Hollywod. În 2010, povestea Monitorului despre ascensiunea profesională uimitoare şi despre modul în care a decis să plece în Italia, după ce din cauza corupţiei din România a fost nevoit să închidă croitoria pe care o deschisese cu sora sa, la Săbăoani.

Atunci a decis să ia drumul străinătăţii şi să deschidă micuţul său atelier, care l-a făcut celebru şi în care lucrează numai croitori români. Daniel Robu deţine o serie de titluri profesionale rîvnite de orice croitor de lux din lume, cel mai important fiind: Eccelenza Artigiana Regione Piemonte, el fiind şi cel care a înfiinţat Academia Croitorilor din Italia, Accademia dei Sartori la Roma.

Nemţeanul mai spune că visul său rămîne să se întoarcă, la bătrîneţe, „ACASĂ“, la Săbăoani. În urmă cu cîţiva ani dorea să înfiinţeze, la Săbăoani, o şcoală profesională în care era dispus să formeze croitori, proiect la care a renunţat tot din cauza birocraţiei şi a lipsei de interes a decidenţilor din Ministerul Educaţiei pentru acest tip de unităţi de învăţămînt.

Actualitate

Se anunţă vreme rea

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ au fost emise două informări meteo de vînt şi vreme deosebit de rece ■ în week-end va fi ceva mai confortabil ■ săptămîna viitoare se răcoreşte din nou şi vin ceva precipitaţii ■

Informările meteo de vreme deosebit de rece, dublată de vînt care face ca temperaturile resimţite să fie mai mici, se ţin lanţ. Ieri, 23 septembrie, meteorologii au emis două astfel de avertizări, o informare valabilă în toată ţara şi un cod galben valabil pentru jumătatea de vest a judeţului Neamţ.

Prima dintre acestea, informarea meteo, a intrat în vigoare de ieri, 23 septembrie, de la ora 10:00 şi expiră azi, 24 septembrie, la ora 23:00, anunţîndu-se intensificări ale vîntului şi vreme deosebit de rece.

„La munte, vîntul va avea intensificări cu viteze de peste 55…60 km/h, iar începînd din noaptea de joi spre vineri (23/24 septembrie), la altitudini mari, rafalele vor depăşi 80 km/h. Temporar, intensificări ale vîntului se vor semnala, joi (23 septembrie) şi în regiunile estice, sud-estice şi în extremitatea de sud-vest, cu viteze de 40…50 km/h, iar vineri (24 septembrie) în cea mai mare parte a teritoriului, local cu rafale în general de 50…60 km/h.

Vremea se va menţine deosebit de rece în toată ţara, iar în timpul nopţii în depresiunile intramontane şi în dealurile subcarpatice din sud vor fi temperaturi minime de 0…3 grade, favorizînd izolat producerea brumei“, conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie. Codul galben de intensificări susţinute ale vîntului la altitudini de peste 1.700 de metri a intrat în vigoare de ieri, de la ora 21:00 şi expiră azi, la ora 23:00.

În intervalul menţionat, la munte, la altitudini de peste 1.700 m vîntul va avea intensificări susţinute cu rafale ce vor depăşi 90…100 km/h. Conform previziunilor, de azi, 24 septembrie, începe să se încălzească uşor şi pentru că soarele va fi la datorie, avem promisiunea unei maxime de 17 grade. Urmează o noapte sensibil mai blîndă decît precedenta, iar mercurul din termometre se opreşte la 8 grade. Dacă previziunile de acum ale meteorologilor se adeveresc, va fi ceva mai bine din punct de vedere termic în week-end-ul care urmează.

Astfel, sîmbătă, 25 septembrie, se anunţă cer variabil cu soare, iar în cel mai cald moment ne vom bucura de temperaturi ce saltă pînă la 21 de grade. Noaptea va fi încă răcoroasă, cu 8 grade. Şi mai bine va fi duminică, 26 septembrie, cînd vor fi 22 de grade la prînz, dar cerul va fi acoperit. După lăsarea întunericului se ajunge la o minimă nesperată, de 12 grade.

Luni, 27 septembrie, va fi soare, cel mult 17 grade, însă după amiază ar putea veni ceva furtuni. Minima nocturnă va fi de 11 grade. În perioada 28 – 29 septembrie va fi frig, 12 -13 grade şi va ploua. De joi, 30 septembrie, pînă duminică, 3 octombrie, vor fi aceleaşi condiţii meteo, respectiv soare, valori termice diurne de 15 – 16 grade, şi temperaturi nocturne de 7, pînă la 9 grade.

Citește știrea

Actualitate

Creşte numărul infectărilor cu SARS Cov 2 în şcoli

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ 52 de elevi şi 13 cadre didactice sau salariaţi din şcoli sînt bolnavi de Covid ■ ca urmare a acestui fapt 31 de clase studiază on-line ■

Conducerea Inspectoratului Şcolar al judeţului Neamţ comunică faptul că în urma centralizării raportărilor din şcoli, operaţie realizată miercuri, 22 septembrie, la orele 15, a crescut numărul copiilor şi personalului care lucrează în învăţămînt ce sînt infectaţi cu virusul SARS Cov 2.

Astfel la data amintită în judeţul Neamţ au fost confirmaţi ca fiind infectaţi cu varinta Delta a virusului 52 de elevi şi 13 cadre didactice sau alţi angajaţi, în mai multe unităţi şcolare din judeţ. Ca urmare a situaţiei din teren 31 de clase au intrat în sistem de predare-învăţare on-line, cifra totală a copiilor care învaţă din faţa calculatorului din cauza Covid 19 fiind, conform ultimei raportări, de 805.

La această cifră se mai adaugă alţi 186 de copii, care au scutiri medicale pentru alte boli şi aceşti copii învăţînd tot în sistem on-line. Cifrele au fost afişate pe pagina de Internet a Inspectoartului Şcolar Judeţean Neamţ.

„Mesajul meu către colegi, părinţi şi elevi este acela de a continua să respecte cu mare stricteţe regulile de igienă. Colegii noştri din şcoli trebuie să aibă grijă ca toate circuitele de intrare- ieşire să fie respectate, pentru a se evita aglomeraţia, mai ales în pauze, la intarea şi ieşirea din şcoală.

Trebuie să se dezinfecteze zilnic toate suprafeţele, să se aerisească în fiecare pauză spaţiile, să se urmărească ca toţi copiii, cadrele didactice şi personalul auxiliar şi nedidactic să poarte mască. Numai aşa vom putea evita, pe cît este posibil, apariţia unor noi cazuri de îmbolnăviri şi vom putea rămîne cît mai mult în sistemul de predare faţă în faţă”, a declarat Mihai Obreja, inspector şcolar general al ISJ Neamţ.

Scenariile de funcţionare a şcolilor pentru săptămîna 27 septembrie-1 noiembrie vor fi analizate şi stabilite în şedinţa de vineri, 24 septembrie a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Budele publice, motiv de dispută între primar şi viceprimar

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ la şedinţa de îndată primarul Leonard Achiriloaei şi viceprimarul Radu Samson s-au contrazis pe tema finanţării unui proiect de amplasare a unor toalete publice ■ proiectul a trecut cu voturile celor şase consilieri PSD ■

Convocată miercuri, 22 septembrie, ultima şedinţă de îndată a Consiliului Local, la care au fost prezenţi doar 16 din cei 21 de aleşi locali, deşi a avut doar un singur punct pe ordinea de zi, rectificarea bugetară, s-a dovedit a fi una destul de tensionată, dezvăluind faptul că între primar şi viceprimar au răbufnit, în ultima vreme o serie de dispute, legate de bugetarea unor proiecte.

Din tabăra liberalilor, prin vocea şefului Comisiei de buget finanţe, Constantin Ghica, a apărut şi un prim amendament, prin care s-a propus diminuarea unei alocări către Liceul Teologic Romano-Catolic „Sfîntul Francisc de Assisi” de la 90.000 lei la puţin peste jumătatea sumei, respectiv 50.000 lei. Un al doilea amendament a fost făcut de consilierul USR-Plus, Ionuţ Corbu, amendament care de altfel a şi declanşat scînteia disputei, dintre primar şi vicele său. Proiectul de hotărîre iniţial prevedea transferarea sumei de 150.000 lei, inclusă în buget la întocmirea acestuia, de la finanţarea amplasării unor toalete publice la alte capitole.

Primarul Leonard Achiriloaei s-a străduit să lămurească problema susţinînd că ultima decizie a fost luată ca urmare a analizei ofertelor primite.

„Retragerea a fost făcută ca urmare a analizei de preţuri. S-a făcut iniţial o estimare, asumată de toată lumea, dar ofertele finale sînt mult mai mari. Pentru toalete simple sînt la 34.000 de lei fără TVA, iar pentru persoane cu handicap – 46.000 de lei, sume mai mari decît cele prinse de noi în buget. De aceea, am căzut de acord cu viceprimarul şi colegii din Primărie să alegem varianta de a închiria. Achiziţia este o cheltuială de investiţie, iar cea de închiriere o cheltuială de servicii.

Chiar dacă am lăsa suma, achiziţia e mult mai mare decît ceea ce s-am prevăzut în buget”, a spus edilul şef. Imediat după şedinţă, viceprimarul Radu Samson a scris pe pagina de socializare faptul că „Rămîne să ne facem nevoile tot pe colţurile clădirilor”,  explicînd faptul că CL a bugetat în aprilie 150.000 lei pentru cumpărarea unei toalete publice automate, care se curăţă singure, acesta fiind un semn de civilizaţie întîlnit în alte oraşe mai mari.

„După un an de mandat nici măcar un WC n-am fost în stare să facem”

Viceprimarul Radu Samson susţine că s-ar fi înţeles cu edilul şef să amplaseze toaletele în mai multe zone ale oraşului.

„Am agreat cu domnul primar să amplasăm o asemenea toaletă în zona policlinicii, ca să fie la îndemînă şi pentru vizitatorii pacienţilor din spital. Pentru că domnul primar nu a dispus nimic în sensul ăsta, în august am cerut eu oferte de la mai multe firme şi am primit una care stă de mai mult de o lună pe biroul dumnealui. Zilele trecute i-am spus că toaletele astea se şi închiriază.

Dacă tot închiriem, i-am propus să luăm 3 astfel de WC-uri pentru că e un cost suportabil şi locuri unde e nevoie sînt în zona spitalului, la Piaţa Centrală, în parcul de la fîntînă, la Cimitir, în zona 1 Mai, etc. Printr-o rectificare bugetară adoptată azi (miercuri, 22 septembrie n.r) de CL s-au relocat banii pentru WC, pe motiv că dacă-l închiriem nu e nevoie să mai fie pe lista de investiţii. 73.000 lei s-au mutat, ca exemplu, la Clubul Sportiv Municipal pentru întreţinerea de spaţii verzi şi baze sportive, pînă la finalul anului. N-am votat noi, a găsit domnul primar sprijin pentru rectificare la colegii consilieri PSD, care au respins amendamentul nostru de menţinere a sumei pentru toaletă. Oraşe mai mici decât Romanul au cîte 4-5 WC-uri din astea.

Noi, cu banii alocaţi de jumătate de an, nu sîntem în stare să avem nici măcar unul. Am rămas cu promisiunea domnului primar că pînă la finalul anului închiriază şi amplasează WC-ul negociat. Nu e prima idee care nu se pune în practică pentru că nu e a primarului. Activitatea direcţiilor cu specific tehnic, de execuţie a lucrărilor, este coordonată de domnul primar.

Eu, ca viceprimar, nu sînt invitat la şedinţele de coordonare a acestora. În mod total inexplicabil şi nepotrivit, nici măcar arhitectul şef nu este invitat. Înţeleg că eu sînt doar viceprimar şi că alegătorii au votat în număr mai mare viziunea domnului primar, pentru oraş şi pentru conducerea primăriei, dar e deja aproape un an de mandat şi nici măcar un WC n-am fost în stare să facem”, spunea acuzator  Radu Samson.

De remarcat că la vot doar consilierii IPM şi USR au votat pentru amendamentul ca banii pentru toalete să rămînă în buget, pe lista de investiţii. Proiectul a trecut cu promisiunea de a se închiria toalete. În ultima parte a şedinţei consilierul PSD, Radu Curpăn, a intervenit la punctul diverse, aducîndu-i la cunoştinţă primarului despre apariţia, în strada Bogdan Dragoş, a unei noi probleme la reţeaua de canalizare, pe care primarul şi-a notat-o promiţînd că o va rezolva.

Citește știrea

Trending