Contactează-ne

Actualitate

Zilele Municipiului Roman, sub semnul excelenţei. „Vă mulţumesc pentru tot ceea ce faceţi pentru oraşul nostru!“

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ manifestările au debutat luni, 16 mai şi se vor încheia duminică ■ municipalitatea a organizat o multitudine de evenimente culturale, ştiinţifice şi educative ■

Reluate după doi ani de restricţii pandemice, Zilele Municipiului Roman au început luni, 16 mai, cu o multitudine de manifestări, toate sub semnul excelenţei. A excelenţei în cultură, ştiinţă, educaţie, administraţie, a excelenţei în toate domeniile care au influenţat în bine viaţa comunităţii romaşcane.

„Este o tradiţie pentru noi ca, anual, cu prilejul acestor sărbători, să încercăm să aducem o apreciere din partea administraţiei locale pentru cei care au fost în anul din urmă alături de Roman, care au contribuit, în diverse maniere, atît cultural, educaţional, economic sau din alte puncte de vedere, la dezvoltarea municipiului. Încercăm simbolic să le spunem că sîntem alături de ei, că îi apreciem – şi nu numai noi, ci întreg oraşul. Vă mulţumesc pentru tot ceea ce faceţi pentru oraşul nostru şi sînt convins că puterea exemplului este cea mai importantă“, a subliniat primarul municipiului, Leonard Achiriloaei, în deschiderea evenimentului.

Marţi, 17 mai, la Hanul Mărioarei a avut loc a XII-a ediţiei a Galei Excelenţei Romaşcane. Şapte personalităţi romaşcane cu o recunoaştere unanimă a meritelor profesionale, respectiv Vasile Asandei, director general al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, colonel dr. Georgeta Florentina Ursu, renumit medic cardiolog, general de brigadă (r) Ioan Maftei, handbalista Tereza Tamaş, educatoarea Angelica Tăbăcaru, inginer Mihai Horga şi dr. inginer Adina-Cătălina Druţă au primit de la primar cîte o plachetă , o diplomă şi au participat la un prînz festiv.

Anul acesta, au primit recunoaştere şi Ansamblul de cîntece şi dansuri populare Plai Moldovenesc, coordonat de Constantin Arteni, din care fac parte elevi ai şcolilor din Roman, ce au contribuit la perpetuarea tradiţilor folclorice româneşti, promovînd oraşul la cunoscute festivaluri de folclor. O altă plachetă a plecat către Asociaţia Club Sportiv MTB Roman, care s-a evidenţiat pentru multitudinea de activităţi sportive organizate la Roman, care au antrenat sute de tinerei şi locuitori în practicarea sportului.

Grupul de firme TCE 3 Brazi, reprezentat de omul de afaceri Mihai Tărîţă, a primit recunoaşterea pentru sprijinul constant acordat comunităţii la multe acţiuni, dar mai ales la dotarea cu aparatură a Spitalului Municipal de Urgenţă, dar şi pentru tot cea ce face pentru dezvoltarea sectorului agricol al judeţului Neamţ.

Colegiul Naţional Roman Vodă, care marchează anul acesta 150 de ani de existenţă, a evoluat de la Gimnaziul înfiinţat la 30 septembrie 1872, prin care şi-au purtat paşii personalităţi marcane ca George Radu Melidon, Calistrat Hogaş, Nicolae Apostol şi mulţi alţii – la Colegiul Naţional RomanVodă de astăzi – Şcoală europeană, Şcoală-Ambasador a Parlamentului European, Şcoală- pilot de Educaţie media, Eco-Şcoală, Centru de Excelenţă, Centru de pregătire şi evaluare Cambridge, membră în Asociaţia Colegiilor Centenare, Şcoală-Robocampioană.

Sala de festivităţi a Primăriei a găzduit, joi, 19 mai Gala Excelenţei în Educaţie, la care au fost premiate proiectele educaţionale deosebite, ce au antrenat un număr important de elevi din şcolile municipiului. Au primit aprecieri proiectele: Romanul-urbe muşatină (Şcoala Gimnazială Mihai Eminescu); Voluntariat pentru pădure (Şcoala Gimnazială Alexandru Ioan Cuza); Un erou – o floare (Şcoala Gimnazială Calistrat Hogaş): Grădiniţa out door (Şcoala Gimnazială Sergiu Celibidache).

Premii au m,ai primit Pămîntul şi miracolul vieţii (Colegiul Tehnic Danubiana); Infotehnica (Colegiul Tehnic Miron Costin) şi Mărţişoare pentru suflet – proiect prin care s-a organizat un Tîrg, în vederea colectării de fonduri pentru ajutorarea unei eleve căreia casa i-a fost mistuită de un incendiu devastator. Au fost premiaţi apoi 61 de elevi calificaţi pe primele locuri la olimpiadele şi concursurile naţionale din acest an, precum şi cei 45 de profesori coordonatori.

„Am văzut pe chipurile elevilor noştri romaşcani fericire şi mîndrie, avînd mulţumirea că am reuşit să continuăm tradiţia locală şi să răsplătim, aşa cum se cuvine, efortul tinerilor minunaţi. Gala excelenţei în educaţie, începută ca un vis îmbrăţişat de oameni care iubesc Romanul, continuă să rămână un punct de referinţă în programul zilelor municipiului nostru şi să strîngă împreună profesori, elevi şi părinţi. Pentru dorinţa de progres, pentru munca neobosită a cadrelor didactice şi rezultatele remarcabile obţinute, vă mulţumesc tuturor, vă felicit, vă încurajez şi vă susţin spre performanţă“, a mai transmis primarul Leonard Achiriloaei.

Ziua s-a încheiat, ca la fiecare ediţie a Zilelor Municipiului cu Seara Sergiu Celibidache, unde au concertat laureaţii concursurilor de muzică clasică, de la Şcoala de arte care poartă numerele nemuritorului muzician, născut la Roman. Au fost prezenţi la concert şi foşti elevi, dar şi profesorii care i-au acompaniat pe micii artişti.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Prefectul de Neamţ ameninţă cu judecata liderii PNL

Știre publicată în urmă cu

în data de

Prefectul de Neamţ, Adrian Niţă, spune că îi va da în judecată pe liderii liberalilor nemţeni, după ce aceştia au făcut public un comunicat de presă în legătură cu lucrările efectuate pe podul de pe drumul naţional DN2, la intrarea în municipiul Roman.

Prefectul s-a declarat deranjat de “minciunile și calomniile pe care semnatarii acestui comunicat le-au făcut la adresa mea” şi face precizarea că “îi voi chema în judecată pentru a răspunde civil pentru prejudiciul de imagine pe care mi l-au produs”.

El mai spune şi care este motivul pentru care a luat această decizie: “Această decizie am luat-o deoarece nemțenii nu sunt datori să asiste la bălăcărelile publice proliferate de politicieni care nu s-au remarcat în activitatea lor politică și administrativă decât prin circ și comportament de mahala”.

În ceea ce priveşte starea şi evoluţia lucrărilor la pod, în comunicatul de presă emis de prefect se fac următoarele precizări:

“Reprezentanții DRPDP Iași ne-au comunicat că această activitate a fost contractată de o firmă specializată respectându-se procedurile legale. Operațiunea constă în demontarea rostului degradat, refacerea suportului, trasarea și realizarea găurilor, montarea rosturilor noi.

Din punct de vedere tehnic, lucrarea de înlocuire a unui rost de dilatație are termen de finalizare de cel puțin 5 zile/fir. Termenul nu poate fi devansat deoarece sunt folosite în procesul tehnologic betoane speciale cu termen strict de întărire și protecție. Având în vedere complexitatea operațiunii și instalațiile folosite, activitatea nu se poate desfășura pe timpul nopții, ci doar pe timpul zilei. Totodată, în procesul tehnologic există și pauze obligatorii în care nu pot fi executate alte operațiuni și nici nu se poate circula pe sectorul respectiv. Termenul contractual de finalizare a lucrării este sfârșitul lunii august a.c.

Se încearcă finalizarea lucrărilor într-un timp mai scurt, dar fără a fi afectate etapele tehnologice”.

Citește știrea

Actualitate

Calvarul va mai dura. Cozi de kilometri pe E-85, din cauza lucrărilor de la podul de Horia

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ neexistînd rută alternativă, cozile de maşini se întind pe 6-7 kilometri în ambele sensuri ■ problema descongestionării traficului nu are soluţie ■ lucrările ar trebui să fie terminate la finalul lunii august ■

Direcţia Regională de Drumuri Iaşi a început reparaţii la mai multe poduri din raza sa de responsabilitate, printre acestea numărîndu- se şi lucrarea de la cel de Horia, care asigură accesul prin Roman, pe E-85, spre Suceava, Iaşi sau Bacău. Numai că, pe ambele sensuri, zilnic, aglomeraţia depăşeşte limitele normalului.

Se formează cozi de 6-7 kilometri pe ambele sensuri, lucru care irită la maxim conducătorii auto, sau pe cei care tranzitează zona, fiind în concediu. Florin Marius Sima, liderul Sindicatului Naţional al Lucrătorilor din Pentinenciare, filiala Bacău, care face naveta, are de fiecare dată probleme, fiind nevoit să plece că cel puţin o oră înainte, pentru a nu întîrzia la serviciu.

„Traficul este îngreunat şi la modul glumeţ aş spune că ar trebui să se aducă un bac care să folosească la traversarea rîului Moldova. Fac naveta de la Roman la Bacău şi de la începutul lunii am mari probleme, pentru că trebuie să iau în calcul un timp suficient pentru a nu întîrzia la serviciu. Luni, 8 august, am stat în trafic 3 ore pentru a ajunge la Bacău, iar astăzi, cînd m-am întors de la Bacău am aşteptat două ore şi jumătate să intru în Roman.

Coada era pînă la Secuieni. În acest timp, la pod nu lucra nimeni. Vreo patru muncitori stăteau în staţia de benzină de la intrarea pe pod, la o cafea şi o ţigară. În coloană erau maşini cu numere din toate judeţele ţării şi foarte multe TIR-uri cu număr de Ucraina. Lumea e nervoasă, iese din maşină, înjură, dar nu are pe cine întreba ce se întîmplă, pentru că nu există cineva care să dirijeze traficul“, a declarat Florin Sima.

Purtătorul de cuvînt al DRDP Iaşi, Neculai Popovici, a declarat că lucrarea are ca termen de execuţie sfîrşitul lunii august: „Operaţiunea constă în demontarea rostului degradat, refacerea suportului, trasarea şi realizarea găurilor, montarea rosturilor noi. Din punct de vedere tehnic, lucrarea de înlocuire a unui rost de dilataţie are termen de finalizare de cel puţin 5 zile/fir.

Termenul nu poate fi devansat, deoarece sînt folosite în procesul tehnologic betoane speciale, cu timp strict de întărire şi protecţie. Avînd în vedere complexitatea operaţiunii şi instalaţiile folosite, activitatea nu se poate desfăşura pe timpul nopţii, ci doar ziua. Totodată, în procesul tehnologic există şi pauze obligatorii în care nu pot fi executate alte operaţiuni şi nici nu se poate circula pe sectorul respectiv. Termenul de finalizare a lucrării este sfârşitul lunii august“.

Poliţia Neamţ cunoaşte problema, dar nu are nici o pîrghie de rezolvare, ţinînd cont că nu există variantă ocolitoare. „În acest moment, valorile de trafic sînt foarte ridicate şi din cauza TIR-urilor din Ucraina, care transportă cereale spre Constanţa. Constructorul are un anumit termen de execuţie şi ne dorim respectarea lui.

Dacă lucrarea se prelungeşte, în septembrie începe şcoala şi traficului existent i se va adăuga cel specific transportului şcolar. E adevărat că nu există poliţişti care să dirijeze traficul, dar vorbind de situaţia complicată. Noi verificăm permanent valorile de trafic, pentru a nu exista incidente, dar nu ajută cu nimic“, a declarat Ramona Ciofu, purtător de cuvînt al Poliţiei Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

VIDEO: Turist din Iaşi, accidentat de o stâncă desprinsă din Chei

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un bărbat în vârstă de 34 de ani, din judeţul Iaşi, a fost accidentat de o bucată de stâncă desprinsă dintr-un versant muntos din Bicaz-Chei.

“Astăzi, 10 august, în jurul orei 15.50, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Bicaz au fost sesizați cu privire la faptul că, o bucată de stâncă din zona Bicaz-Chei s-a desprins, accidentând o persoană.

Din primele cercetări efectuate de polițiști a reieșit că, în timp ce un bărbat, de 34 de ani, din județul Iași, se afla împreună cu mai multe persoane în zona turistică Bicaz-Chei, ar fi fost accidentat de o bucată de stâncă desprinsă din versantul muntos.

Polițiștii efectuează verificări pentru a stabili, cu exactitate, cum s-a produs acest eveniment”, a declarat subinspector Ciofu Ramona, purtător de cuvânt al IPJ Neamţ.

Conform unor surse neoficiale, în momentul în care s-a produs nedoritul incident, bărbatul era cu soţia şi cei doi copii.

Vom reveni.

UPDATE: Bărbatul a fost preluat de un echipaj medical şi transportat la spital. A fost solicitat un elicopter SMURD pentru a fi transportat la un spital din Iaşi.

UPDATE 2: Victima a suferit traumatisme la nivelul capului și se află într-o stare gravă – sursa ISU Neamţ

FOTO: generica

Citește știrea
AdvertisementTrending