Contactează-ne

Actualitate

Vacanţe Muzicale la Piatra Neamţ. Pe scena de la Curtea Domnească va evolua o mare artistă

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ spectacolul începe la ora 21:00 ■ evoluează Orchestra Filarmonicii de Stat din Sibiu, cu soliştii argentinieni Analia Selis şi Mariano Castro ■

Programul de azi, 4 iulie, al Vacanţelor Muzicale este unul de excepţie, iar nemţenii sînt aşteptaţi, cu începere de la ora 21:00 în Piaţa Turnului. În program este Concert – Tango Simfonic, cu Orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu, dirijată de Tiberiu Dragoş Oprea şi soliştii argentinieni Analia Selis – voce şi Mariano Castro – pian.

În contextul existenţei unui însemnat număr de muzicieni şi a unui Conservator de muzică, ca şi a unei îndelungate tradiţii în domeniul interpretării simfonice şi de operă, la 1 ianuarie 1949 a luat fiinţă Filarmonica de Stat Sibiu, instituţie profesionistă de spectacole şi concerte care a prezentat mii de concerte simfonice şi de muzică de operă, asimilînd un vast repertoriu simfonic şi liric.

Nenumărate cronici din ziare şi reviste româneşti şi străine au elogiat nivelul muzical al concertelor orchestrei sibiene, oglindind totodată calitatea înregistrărilor pentru radio şi televiziune, pentru disc şi CD. De asemenea, un mare număr de turnee au fost efectuate cu deosebit succes atît în ţară, cît şi în străinătate – în Franţa, Germania, Italia, Austria, Spania, Rusia, Turcia.

În ultimii doi ani, activitatea Filarmonicii de Stat Sibiu s-a intensificat remarcabil, orchestra susţinînd aproape o sută de concerte simfonice în Sibiu, Bucureşti, Deva, Piatra Neamţ, Făgăraş, unele dintre ele fiind difuzate în live-streaming sau post- eveniment pe canalele de televiziune locale şi naţionale sau pe pagina de socializare a Filarmonicii.

Împreună cu orchestra sibiană au concertat celebri interpreţi de talie internaţională ca Ion Voicu, Alexandru Tomescu, Valentin Gheorghiu, Ştefan Ruha, Ruxandra Donose, Ionuţ Bogdan Ştefănescu, etc. Instituţia muzicală sibiană a fost distinsă, în anul 2021, cu Ordinul „Meritul Cultural în grad de Comandor“. În anul 2020, a primit Premiul pentru muzică din cadrul „Premiilor Radio România Cultural“.

Despredirijorul Tiberiu Dragoş Oprea

Visul unui copil cu vioara în mînă s-a materializat în premii naţionale pînă în clasa a XII-a, cînd a schimbat arcuşul cu bagheta, iar de la debutul la pupitru din 1997, zece ani mai tîrziu, Tiberiu Dragoş Oprea devine co-fondator şi prim-dirijor al Filarmonicii Piteşti, munca şi dăruirea fiindu-i recunoscute prin Premiul de Excelenţă pentru „performanţa de a fi primul dirijor al unei filarmonici pe care multă vreme piteştenii doar au visat-o“.

Născut într-o familie de muzicieni, dirijorul Tiberiu Dragoş Oprea este licenţiat al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, secţia Dirijat orchestră, la clasa maestrului Ludovic Bács, absolvind totodată şi cursurile de Master. În prezent, activează ca prim-dirijor al Filarmonicii Piteşti. Între anii 2009-2018, a fost dirijor colaborator al Teatrului Naţional de Operetă şi Musical „Ion Dacian“ Bucureşti, unde a susţinut premiere, spectacole, concerte de gală.

În iulie 2019, la Rîmnicu Vîlcea, a dirijat „Carmina Burana“ într-un concert dedicat Zilelor Imnului Naţional, iar în septembrie a deschis stagiunea Filarmonicii din Ploieşti cu un program integral Paul Constantinescu, un concert eveniment în cadrul Festivalului „George Enescu“. În ianuarie-februarie 2020, Tiberiu Dragoş Oprea a repurtat succese extraordinare în Germania şi Austria, cu ocazia unui turneu alături de New Vision Symphony Orchestra.

Anii i-au şlefuit măiestria şi aprecierea a venit prin colaborări cu artişti vocali de marcă şi instrumentişti renumiţi. Din anul 2002, a activat ca Asistent Universitar al Catedrei de Muzică a Universităţii Piteşti, fiind şi iniţiator al orchestrei universităţii. Pentru contribuţia sa ca dirijor şi organizator, Primăria Piteşti i-a decernat titlul de „Protector al Artelor“.

Analia Selis vine pentru a treia oară la Piatra Neamţ

Analia este originară din Argentina. În anul 1998, a obţinut „Diploma de educatoare de muzică“ la Universitatea de Muzică din San Miguel de Tucuman (Argentina), pentru ca, din 2002, să deţină „Diploma in Vocal Performance“ la „Longy School of Music“ (Boston, USA). Din S.U.A. a apărut un drum neaşteptat pentru Analia. L-a întîlnit pe apreciatul violoncelist român, Răzvan Suma, motiv pentru care, în anul 2003, s-a mutat în România.

Analia Selis a reprezentat Argentina la Festivalul „Cerbul de Aur“ 2004, obţinînd Premiul III. Între 2005 şi 2009, a lansat patru albume de mare succes, care au dus-o pe Analia în atenţia mediilor de presă, radio şi televiziune din România. În anul 2009, a fost invitată pentru a doua oară să cînte în Piaţa Festivalului „George Enescu“, alături de chitaristul Julio Santillan (Argentina), violoncelistul Răzvan Suma şi actriţa Mihaela Teleoacă.

Au urmat o serie de concerte împreună şi un album lansat în anul 2011, „Un instante“. În anul 2014, Analia Selis se îndreaptă spre o altă cale muzicală, menită să-i aducă Argentina mai aproape – drumul tangoului. A debutat în arta tangoului în turneul naţional „Vă place tango?“, împreună cu violoncelistul Răzvan Suma şi chitaristul argentinian Julio Santillan.

În anul 2015, a lansat, împreună cu Mariano Castro (membru al renumitei trupe de tango „Narcotango“), proiectul „Tango Simfonic“, tango aranjat pentru orchestră de cameră, pian şi voce. Anul 2016 este un an extrem de important al carierei sale: devine membru al ansamblului „ArgEnTango“, alături de patru mari muzicieni: Răzvan Suma – violoncel, Rafael Butaru – vioară, Mariano Castro – pian şi Omar Massa – bandoneon.

Împreună cu „ArgEnTango“, Analia abordează un alt stil de a cînta tango – Piazzolla. Tot în anul 2016, Analia debutează în cariera sa internaţională, fiind invitată în luna aprilie să reprezinte România la „ABU Radio Song Festival“ (Beijing, China) şi în iulie să cînte în Argentina, în oraşul său natal, Tucuman. Vine pentru a treia oară la Festivalul Internaţional „Vacanţe Muzicale la Piatra Neamţ“.

Argentinian din Buenos Aires, stabilit în România din 2013, Mariano Castro este un muzician complex, pianist, chitarist, compozitor, orchestrator, solist şi membru în diferite formaţii. A adus cu el vasta sa cultură muzicală, un statut recunoscut la nivel mondial şi o mare bucurie de a cînta.

În cariera sa de interpret la pian sau chitară, abordează diferite stiluri muzicale, cîntînd alături de formaţii de tango, jazz, rock şi muzică clasică, şi ca solist. Are activ peste treizeci de turnee internaţionale în diferite oraşe din Statele Unite, Canada, Brazilia, Ecuador, Italia, Elveţia, Germania, România, Franţa, Rusia, Portugalia, Polonia, Spania, Danemarca, Bulgaria, Olanda, Cehia şi Lituania.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

43 de milioane de lei alocați de Guvernul Nicolae Ciucă pentru Municipiul Piatra-Neamț

Știre publicată în urmă cu

în data de

Municipiul Piatra-Neamț beneficiază de o alocare de 43 de milioane de lei pentru modernizarea rețelei magistrale de alimentare cu apă și canalizare și realizarea unui nou pod peste râul Bistrița, prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”.

Unul dintre cele mai importante proiecte pentru Piatra-Neamț, realizarea de rețele noi de alimentare cu apă și canalizare pe strada Petru Movilă și bulevardele Decebal și Traian are o alocare de 16,7 milioane de lei.

Contractul pentru achiziția lucrărilor de proiectare și execuție a fost semnat ieri, pe 11 august, urmând să înceapă faza de proiectare. Lucrările la noua rețea de apă și canalizare vor fi corelate cu cele de modernizare a culoarului de mobilitate Bulevardul Decebal – Piața Mihail Kogălniceanu – Bulevardul Traian, pe întreaga porțiune dintre Shopping City Piatra-Neamț și Colegiul Tehnic „Gheorghe Cartianu”.

26,3 milioane de lei au fost alocați pentru proiectul de construcție a unui nou pod peste râul Bistrița, în zona Căprioara. Podul existent va fi amenajat ca zonă ciclabilă și de promenadă, iar lângă acesta va fi amenajat un pod rutier nou.

„Banii alocați de Guvernul Nicolae Ciucă prin Programul Național de Investiții Anghel Saligny pentru Piatra-Neamț vor finanța două proiecte de maximă importanță. Este vorba despre schimbarea rețelei magistrale de apă și canalizare, o rețea veche de peste 50 de ani, care creat nenumărate probleme pentru pietreni în ultimii zeci de ani. Acum, prin această alocare, vom moderniza rețeaua pe tronsonul Str. Petru Movilă – Bd. Decebal – Piața M. Kogălniceanu – Bd. Traian, unde va fi montată noua conductă, în paralel cu cea veche. Realizarea unui nou pod în zona Căprioara va însemna, în primul rând, o investiție pentru siguranța cetățenilor și pentru modernizarea infrastructurii din oraș. Sprijinul primit din partea Guvernului se va reflecta în două mari proiecte de investiții cu un real impact în viața pietrenilor.” a declarat primarul Andrei Carabelea.

Citește știrea

Actualitate

Începe Water Fest pe lacul de acumulare de la Bicaz. Manifestarea este dedicată memoriei lui Ivan Patzaichin

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ evenimentul organizat în comuna Ceahlău, unul în cadrul căruia vor fi întreceri nautice şi multă muzică, începe astăzi ■ artişti şi formaţii cunoscute vor susţine spectacole ■

Asociaţia Green Ties – Cravate verzi organizează a patra ediţie a Festivalului Water Fest, unul cu muzică şi sport, care promovează ieşirea în natură prin activităţi pe apă. Evenimentul va avea loc pe malul lacului Izvorul Muntelui de la Bicaz, în comuna Ceahlău, la poale masivului.

„În perioada 12-14 august 2022, în parteneriat cu Asociaţia Ivan Patzaichin – Mila 23, vom continua organizarea competiţiei naţionale pentru vâslit canotci 10+1, Rowmania Water Fest sub egida Apele Unite ale României, în amintirea marelui campion Ivan Patzaichin“, spun organizatorii.

Înafară de întrecerile sportive, în fiecare seară sunt programate concerte ale unor formaţii şi artişti cunoscuţi în România: Emeric Imre, Nightlosers, Kempes, Green Ties, Trupa Tribut Valeriu Sterian, Radu Captari, Fără Zahăr sau Scarlet Aura. Turiştii vor putea campa în locul unde se organizează festivalul, Baza Nautică Green Tiesdar şi la localnicii din Ceahlău.

Cei prezenţi pot să exploareze, cunoaşte şi să vadă locuri pitoreşti din una dintre cele mai frumoase zone din România, având la dispoziţie caiace, plăci stand-up paddle şi stand up-kayak, plus bărci de pescuit, pentru a vâsli pe lac. În acest mod îşi doresc organizatori să atragă un număr mare de iubitori de apă şi sporturi nautice, care să arate importanţa apei în dezvoltarea comunităţii.

Competiţia de vâslit canotci 10+1 Rowmania, organizată în cadrul evenimentului din localitatea Ceahlău se adresează publicului de toate vârstele, numărul maxim de echipe acceptate fiind de 27. Această întrecere, iniţiată de regretatul Ivan Patzaichin, cel care a devenit simbolul naţional al luptei împotriva poluării mediilor acvatice.

Altfel spus, Water Fest 2022 oferă un week-end prelungit în care familiile îşi pot petrece timpul distrându-se împreună pe malul lacului. Vor participa şi membrii unor cluburi de motociclism, lor revenindu-le sarcina de a ecologiza zona. În 2020, chiar Ivan Patzaichin a dat startul manifestări. Apoi, de aici a plecat o expediţie unică în România.

A fost intitulată „Wild Canoeing Tour – Pe urmele plutaşilor de pe Bistriţa – de la munte la mare“, 23 de persoane fiind angrenate într-o aventură ce presupunea străbaterea cu 10 canoe a unui traseu de 460 de kilometri, pe lacul de acumulare Izvorul Muntelui – Bicaz, pe Bistriţă, Siret şi Dunăre, punct final fiind Sulina. Aici i-a aşteptat tot marele campion Patzaichin.

„Am asistat la plecarea Wild Canoing Tour, o caravană de vâslit pe lacul Bicaz, pe Bistriţa, Siret şi apoi pe Dunăre, până la Sulina. Totul în opt zile! E un proiect pornit de Loredan Popa, campion mondial şi european (în prezent poliţist la IJP Neamţ – n.red.), pe care l-am antrenat. S-a inspirat din vechiul traseu al plutaşilor de pe Bistriţă, care transportau lemn până la Galaţi şi Brăila“, declara, pe 14 august 2020, Ivan Patzaichin.

Citește știrea

Actualitate

Incendiu de mari dimensiuni la o fabrică din Dumbrava Roşie. Un scurtcircuit a provocat dezastrul

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ pompierii au fost solicitaţi să intervină la ora 01.35 ■ lupta cu flăcările a durat 5 ore ■ pagubele provocate sînt foarte mari ■

Pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava“ au fost anunţaţi, noaptea trecută, în jurul orei 01.35, că o fabrică din comuna Dumbrava Roşie este înflăcări. Către locul indicat au plecat patru autospeciale de la ISU şi o ambulanţă, forţelor de intervenţie profesioniste alăturându-se voluntarii de la serviciul din comună.

La sosirea acestora, incendiul de mari proporţii cuprinsese mai multe construcţii din lemn, cu posibilitatea propagării la locuinţele din apropiere. Cinci ore au necesare pentru stingerea flăcărilor, dar fabrica cu obiect de activitate în industrializarea lemnului a fost distrusă în totalitate, astfel că pagubele sunt imense.

„Cauza probabilă de producere a incendiului a fost scurtcircuitul electric – conductor electric defect. Nu au fost victime“, a comunicat ISU „Petrodava“. Pompierii au mai transmis că a ars un atelier de producţie peleţi cu o suprafaţă de 160 de metri pătraţi, utilajele din interior (uscător peleţi, două maşini de prelucrare a lemnului, transportor rumeguş, sită electrică).

Flăcările au distrus documente, o autoutilitară, o clădire de birouri cu suprafaţa de 100 de metri pătraţi, elemente de mobilier, accesorii de sonorizare şi lumini, o magazie de 480 de metri pătraţi cu bunurile depozitate în interiorul acesteia (scule electrice gospodăreşti, utilaje asamblare şi prelucrare lemn, aparate jocuri de noroc) şi aproximativ 30 de anvelope.

Citește știrea
AdvertisementTrending