Contactează-ne

Actualitate

Un bloc din Epoca de Aur pluteşte în dejecţii

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ neîngrijite de ani de zile, cu ţevile de canalizare şi apă ciuruite, dejecţiile din reţeaua de canalizare a multor blocuri au umplut subsolurile ■ structura de rezistenţă a unui imobil din Aleea Revoluţiei a început să cedeze ■

Blocurile Epocii  de Aur, total neîngrijite de proprietari, încep să cedeze şi să devină nu numai un focar de infecţie, ci un real pericol pentru proprietari.

Instalaţii sanitare defecte, curgînd de ani de zile, au dus la acumularea în subsoluri a unei cantităţi impresionate de dejecţii, astfel că structura de rezistenţă a imobilelor ridicate prin anii 1965 – 1980 a fost afectată. În general, astfel de blocuri sînt locuite de şi de oameni în vîrstă, şi de tineri, majoritatea necăjiţi. În această situaţie se află şi Blocul 7 de pe Aleea Revoluţiei.

O proprietară, Rodica Nistor, care locuieşte la parterul blocului şi care se luptă de ani de zile cu această situaţie imposibilă a constatat, în ziua de 1 ianuarie, că  pereţii blocului  încep să scîrţîie la propriu, cedînd efectiv. Luni, 3 ianuarie, a solicitat prezenţa pompierilor şi a poliţiştilor, care la rîndul lor au alertat autorităţile locale.

„În casă nu pot avea de ani de zile parchet pe jos. A trebuit din cauza mizeriei din subsol să pun gresie. Mobila s-a umflat, din cauza igrasiei. În prima zi a acestui an am avut impresia că perna îmi fuge de sub cap. Pentru cîteva clipe am avut sentimentul că voi fi înghiţită de mizeria din subsol, care zace acolo de vreo 20 de ani.

Încă din 2015 tot încerc, şi nu reuşesc, să determin vecinii să facem ceva să rezolvăm problema blocului care pluteşte, efectiv, pe materii fecale. S-a făcut vidanjarea acestora în mai multe rînduri, dar este o soluţie temporară“, a declarat pentru Roman TV, Rodica Nistor.

Femeia a dat în judecată asociaţia de proprietari ai cărei reprezentanţi ridică, la rîndul lor neputincioşi, din umeri.

„Am încercat să strîngem bani de la proprietari. S-a făcut un calcul potrivit căruia ar trebui ca fiecare să contribuie cu 1.000 de euro pentru repararea clădirii. Unii au fost de acord, o parte însă nici n-au deschis uşa“, a declarat preşedintele Asociaţiei de proprietari nr. 40, Gabriel Gabanaş.

Rodica Nistor, care între timp s-a mutat la o prietenă, a apelat la autorităţile locale, la faţa locului deplasîndu-se şeful Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă, Daniel Ursu, ulterior la sediul primăriei avînd loc o şedinţă. Blocul este construit din panouri de beton, în anul 1980 şi are 38 de garsoniere, din care 14 sînt nelocuite.

„Conform cadrului legal, în astfel de situaţii orice intervenţie în cazul unei proprietăţi private are loc numai la solicitarea asociaţiei de proprietari sau a proprietarului în cauză. La imobilul specificat, din 2015, Serviciul Voluntar şi Direcţia Municipal Locato au intervenit în repetate rânduri pentru evacuarea dejecţiilor din subsol, asociaţia de proprietari urmând să refacă instalaţia de canalizare.

Ultima intervenţie a avut loc pe de 3 ianuarie 2022. Pe  4 ianuarie 2022, la sediul primăriei a avut loc o şedinţă pentru analiză, coordonare şi îndrumare, la care au participat reprezentanţi ai Direcţiei Tehnice, Direcţiei de Urbanism, Direcţiei Juridice, Municipal Locato, SVSU, preşedintele şi administratorul asociaţiei de proprietari. S-au stabilit de comun acord etapele necesare rezolvării situaţiei apărute la blocul 7B din Aleea Revoluţiei, după cum urmează: Comitetul Director al Asociaţiei de proprietari se va întruni în şedinţă comună, de urgenţă pentru aprobarea măsurilor necesare; Refacerea instalaţiei de preluare a apelor reziduale;  Efectuarea unei expertize la blocul mai sus amintit, prin care să se stabilească măsuri concrete de intervenţie asupra construcţiei; Monitorizarea permanentă a construcţiei pentru a preîntâmpina apariţia eventualelor accidente tehnice“, a precizat purtătorul de cuvînt al Primăriei, Dragoş Toma.

Autorităţile locale susţin că, în cazul acestui bloc, unde garsonierele sînt proprietate personală, fondurile necesare reparaţiilor trebuie să vină de la proprietari.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending