Contactează-ne

Actualitate

Un adept Miron Cozma, vrea filială PSDM la Piatra

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ se coace filiala nemţeană a Partidului Social Democrat al Muncitorilor ■ iniţiativa aparţine unui zăneştean în vîrstă de 65 de ani ■ sînt aşteptaţi să rezoneze cu idealurile politice muncitorii pe care nu a contat nimeni în anii de democraţie ■ întîlnirile se vor face cu respectarea normelor sanitare ■ finanţarea se va face din cotizaţii ■

Un zăneştean în vîrstă de 65 de ani doreşte să înfiinţeze în Neamţ organizaţia judeţeană a Partidul Social Democrat al Muncitorilor. Iniţiativa este mai veche, iar Gheorghe Dârlea a încercat acest lucru şi în urmă cu cîţiva ani, prin anul 2015. Din varii motive, atunci a renunţat, însă acum, ieşit deja la pensie, consideră că are destul timp dar şi destule motivaţii pentru a pune pe picioare filiala nemţeană a Partidului Social Democrat al Muncitorilor.

Aşa se face că Gheorghe Dârlea îşi canalizează toate eforturile şi priceperea pentru ca partidul muncitorilor să aibă filială şi în Neamţ, considerînd că sînt destui care împărtăşesc idealurile sale politice. În principiu, formaţiunea politică se adresează tuturor celor care rezonează cu idealurile formaţiunii politice, însă marea masă urmărită pentru a intra în partid este formată de muncitorimea care se consideră nedreaptăţită de la Revoluţia din 1989 încoace. Pot adera şi alte pături sociale.

„Intenţia este mult mai mai veche, de acum cîţiva ani şi opţiunea pentru acest partid vine de la dorinţa mea şi a celor ca mine, de a ne face şi noi auziţi, de a putea reprezenta această categorie în forurile de decizie, categorie care pînă acum nu este reprezentată de nimeni, deşi noi am fost cea mai numeroasă categorie – aproximativ 9 milioane de muncitori şi ţărani, categorie care a lucrat în această ţară frumoasă şi bogată.

O ţară pe care cei care ne conduc de 30 de ani au furat-o şi au vîndut-o devenind milionari şi miliardari în lei sau în euro“, a declarat Gheorghe Dârlea. Acesta consideră că sînt mulţi nemţeni ca el, cu aceleaşi idealuri, pe care-i cheamă să i se alăture pentru ca în cîţiva ani, la viitoarele alegeri, să aibă o şanşă de a ajunge să reprezinte muncitorimea în cele mai înalte foruri politice.

„Aş vrea ca pe această cale să-i chem alături pe toţi cei care vor la fel ca mine să ne unim şi să ne recîştigăm ţara înapoi, să îndreptăm răul care ni s- a făcut, să-i pedepsim pe cei care ni l-au făcut şi să lăsăm copiilor noştri o ţară măcar aşa cum am primit-o noi de la înaintaşii noştri“, a mai susţinut zăneşteanul. Gheorghe Dârlea ar dori ca pînă la finele anului în curs filiala nemţeană a Partidului Social Democrat al Muncitorilor să ia fiinţă.

„Nu mi-a fost şi nu îmi este ruşine cu statutul de muncitor“

El susţine că a lucrat de cînd se ştie, de mic copil, iar de-a lungul timpului a obţinut diverse calificări. A lucrat pe Platforma chimică Săvineşti, la IMGB, la combinatul chimic de la Arad, iar cîţiva ani buni a prestat la fosta Aqua Calor Piatra Neamţ. Ulterior a devenit „mic privatizat“ acasă, la Zăneşti, deschizînd o societate în domeniul instalaţiilor termice şi sanitare, dar şi comerţ.

A trecut de la calificarea de fochist, la cea de turnător – formator, apoi a fost instalator dar şi strungar, iar aşa stînd lucrurile, crede că are toate calităţile care-l recomandă pentru înfiinţarea noii formaţiuni politice în judeţul nostru.

„Acest partid ne dă posibilitatea să ne demonstrăm capacităţile, să promovăm în funcţiile de conducere fără a trebui să ne cumpărăm diplome de «deştepţi» aşa cum au făcut cîţiva din rîndurile noastre. Asta pentru că le-a fost ruşine cu statutul de muncitor. Mie nu mi-a fost şi nu îmi este ruşine cu statutul de muncitor, pentru că noi am făcut tot ce a fost şi este frumos şi bun în ţara asta şi în lume şi nimeni nu va putea demonstra că în 9 milioane de muncitori sînt numai proşti şi incompetenţi şi în cîteva sute de mii ai lor sînt numai deştepţi.

Aşa că, veniţi alături de mine, să le demonstrăm că sîntem în stare să conducem şi să administrăm ţara aşa cum trebuie, pentru că noi avem calităţi în plus faţă de ei adică noi avem cinstea, corectitudinea, minte inovatoare, calităţi pe care ei, ne-au dovedit, că nu le au“, a mai adăugat Gheorghe Dârlea.

Persoanele care au aceleaşi idealuri ca şi zăneşteanul, ar putea face parte din viitoarea formaţiune politică. „Mai am multe argumente să vă conving să ne unim împotriva acestei clase asupritoare, dar vă aştept să ne întîlnim să vi le spun faţă în faţă“, mai afirmă Dârlea. Acesta poate fi contactat la numărul de telefon 0766/248.182 dar şi pe grupul de Facebook Adepţii dreptăţii, precum şi pe adresa de email gdrlea@yahoo.com. El spune că se vor respecta condiţiile impuse de criza sanitară, iar parte dintre întîlnirile cu adepţii ar putea fi programate pentru a se desfăşura online.

Pentru a atrage membri sau simpatizanţi, iniţiatorul intenţionează, dacă este nevoie, să mergă din casă-n casă şi din uşă în uşă. Dacă formaţiunea politică va deveni realitate, aceasta se va susţine exclusiv din cotizaţiile membrilor de partid. De menţionat este faptul că în urmă cu cîţiva ani, în 2015, zăneşteanul a avut o iniţitivă similară care la acel moment nu a dat roade.

Poate că de această dată demersurile vor avea succes, iar eforturile neobosite ale lui Gheorghe Dârlea se vor concretiza. Rămîne de văzut cîţi dintre nemeţnii din categoria vizată de zăneştean vor alege să se înscrie în viitoare filială nemţeană a Partidului Social Democrat al Muncitorilor.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Costul standard pe elev s-a modificat

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ în mediul rural, cheltuielile s-au majorat cu aproximativ 36% ■ la grădiniţă, costul standard este de 526 de lei ■ el ajunge la 575 de lei la învăţămîntul liceal urban ■

De ani de zile sindicatele din învăţămînt sînt nemulţumite de costurile standard per elev, care nu totdeauna erau acoperitoare ale cheltuielilor reale din sistem. Inspectorul şcolar general, Mihai Obreja, a confirmat faptul că într-o recentă şedinţă de Guvern a fost aprobată modificarea acestor costuri standard pe anumite cheltuieli.

„În Monitorul Oficial al României a fost publicat şi Ordinul de Ministru privind modificarea costurilor standard. Este vorba de modificarea Hotărîrii de Guvern 352 din martie, privind modificarea Hotărîrii 136 din 2016 cu privire la aprobarea normelor metodologice pentru determinarea costului standard per elev. Este bine de reţinut faptul că s-au majorat sumele costului standard privind cheltuielile cu pregătirea profesională, a cheltuielilor cu evaluarea periodică a elevilor, dar şi a cheltuielilor cu bunurile şi serviciile.

Prin noul act normativ sînt prevăzute sume mai mari cu aproximativ 36% în mediul rural. Dacă este vorba de judeţul Neamţ, acesta se află în zona 5. Astfel la grădiniţă costul standard este de 526 lei, în cazul în care grădiniţa are între 1 şi 300 de preşcolari. La şcolile cu învăţămînt liceal cu 300 şi 800 elevi costul ajunge la 575 lei, în cazul în care şcoala se află în mediul urban.

În mediul rural, costul standard la grădiniţă este de 618 lei, dacă sînt şcolarizaţi 300 de copii. La gimnaziu costul standard ajunge la 593 lei, la liceu, colegiu şcoală profesională 673 dacă aceasta funcţionează în mediul rural. Iată că sînt sume mult mai mari şi mai generoase care permit şcolilor să-şi rezolve mai uşor problemele legate de cheltuielile materiale, bunuri şi servicii“, a precizat profesorul Mihai Obreja. Conform unui comunicat de presă al ministerului, costurile standard au rămas la acelaşi nivel în privinţa cheltuielilor salariale, care rămîn la 6.111 lei.

Finanţarea cheltuielilor din învăţămînt se face potrivit costurilort standard din 2012. Creşterea bugetului Ministerului Educaţiei pentru aceste cheltuieli materiale şi pentru pregătire profesională în şcoli, de la 1,260 miliarde lei, la 1,586 miliarde lei, creştere de 326 de milioane, înseamnă exact 26%. Diferenţierea între costurile standard s-a făcut doar în funcţie de zona geografică şi în funcţie de climă şi prin noua hotărîre se crează premizele micşorării diferenţelor dintre şcolile din mediul urban şi cele din rural.

De la preluarea mandatului, ministrul Sorin Cîmpeanu a declarat de mai multe ori despre această intenţie de a creşte componenta de cheltuieli materiale din costul standard per elev. În ultimii 4 ani, coeficientul 1 al costului standard per elev (pentru cheltuieli cu bunuri şi servicii, cu pregătirea profesională a cadrelor didactice şi organizarea examenelor naţionale) a crescut cu doar 66 de lei, de la 321 de lei în anul 2016, la 387 de lei la începutul anului 2020. Din 2016 pînă în 2020 suma alocată pentru acest cost s-a dublat. În 2019 costul standard per elev pentru coeficientul 1 (cheltuieli salariale) a avut cea mai mare creştere, de 23%. În anul 2020 aceasta creştere a fost de 13,5%, cea mai mică din ultimii 4 ani.

Acest coeficient se calculează diferit în funcţie de zona de temperatură în care este şcoala, de numărul elevilor/copiilor pe care îi are înscrişi şi de tipul de şcoală/grădiniţă. Finanţarea unităţilor de învăţămînt preuniversitar are trei componente:finanţarea de bază, finanţarea complementară şi finanţarea suplimentară.

Citește știrea

Actualitate

Cu suspendare, pentru că şi-a incendiat amicul

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ inculpatul de 60 de ani şi-a stropit amicul cu spirt şi a aprins o brichetă ■ victima a ajuns în spital cu arsuri pe o treime din corp ■

Tribunalul Neamţ s-a pronunţat în dosarul sexagenarului care i-a turnat alcool sanitar pe hainele unui amic şi i-a dat foc, provocîndu-i arsuri pe o treime din corp.

Alexandru Olaru, a fost găsit vinovat de săvîrşirea infracţiunii de tentativă de omor, faptă pe care a recunoscut-o şi a beneficit de clemenţă, fiind condamnat la 2,8 ani de detenţie, pentru care s-a dispus suspendarea sub supraveghere. Pe parte civilă este bun de plată cu aproape 95.000 de lei, din care 41.000 lei sînt daune pentru amicul mutilat, peste 51.000 trebuie achitaţi unei clinici din Iaşi, iar restul este cheltuiala ambulanţei care a transortat bărbatul incendiat.

Decizia instanţei de fond nu este definitivă şi poate fi atacată la Curtea de Apel Bacău. Întîmplarea a avut loc pe 27 octombrie 2020, în Beţeşti, comuna Rediu. Cei doi, ambii de 60 de ani, s-au întîlnit la un bar. Între ei nu erau tensiuni, deci erau întrunite condiţiile pentru o „vorbă“ la un pahar de ceva. Probabil „vorba“ a fost cam lungă, iar la un moment dat Olaru, nu se ştie din ce motiv, a luat de pe masa din local alcoolul sanitar destinat dezinfectării mîinilor şi l-a turnat pe amicul său.

Apoi Olaru s-a jucat cu o brichetă, amenînţîndu-şi în glumă prietenul că o va apride. Nu avea această intenţie, dar la un moment dat ceea ce nu trebuia să se întîmple s-a petrecut, iar victima a devenit o torţă vie. Observînd grozăvia care s-a petrecut în faţa lor, ceilalţi clienţi au reuşit să stingă flăcările şi au cerut ajutor la 112. Victima prezenta arsuri de gradul I şi II pe 30% din suprafaţa corpului, iar după ce medicii i-au acordat primele îngrijiri, au decis transferul pacientului la o clinică din Iaşi.

În ce-l priveşte pe Olaru, acesta a fost reţinut de anchetatori şi a fost dus la audieri. A susţinut că nu a vrut să-i facă rău amicului său, însă anchetatorii au stabilit că prin agresiunea suferită, victimei i-a fost pusă viaţa în primejdie. A fost prezentat în faţa magistraţilor de la Tribunal cu propunere de arestare preventivă pentru săvîrşirea infracţiunii de tentativă de omor. La finele şedinţei, judecătorii au respins propunerea şi au decis măsura arestului la domiciliu.

„Ia faţă de inculpat – cercetat pentru săvîrşirea infracţiunii de tentativă de omor, prevăzută de art. 32 alin. 1 Cod penal raportat la art. 188 alin. 1 Cod penal, măsura preventivă a arestului la domiciliu, pentru o durată de 30 de zile, începînd cu data de 29.10.2020 şi pînă la data de 27.11.2020, măsură care constă în obligaţia impusă inculpatului de a nu părăsi imobilul unde locuieşte, fără permisiunea organului judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza şi de a se supune unor restricţii stabilite de acesta“, conform instanţei. Judecătorii i-au atras atenţia asupra faptului că, dacă încalcă condiţiile impuse, arestul la domiciliu poate fi înlocuit cu arestul preventiv. Măsura preventivă a fost ulterior prelungită, ultima dată pe 3 martie.

Citește știrea

Actualitate

Când o vizită la un bar se termină cu o arestare

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ un tînăr a încălcat condiţiile arestului preventiv şi a ajuns în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă al Poliţiei Neamţ

Un tînăr în vîrstă19 ani, din Valea Ursului, a vrut musai după gratii şi a şi ajuns. Asta deoarece el era sub măsura preventivă a arestului la domiciliu, însă nu s-a putut abţine şi a ieşit la o tură prin sat, oprindu-se la un bar. Pentru încălcarea condiţiilor impuse prin măsura preventivă, a ajuns după gratii.

„Poliţişti din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală Ion Creangă au depistat şi introdus în arestul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamţ un tînăr din localitatea Valea Ursului, pe numele căruia era emis un mandat de arestare preventivă“, anunţă Poliţia Neamţ într-un comunicat.

Totul s-a întîmplat pe 14 aprilie 2021, cînd oamenii legii l-au căutat pe tînărul nemţean pentru a pune în executare un mandat de arestare preventivă emis de Judecătoria Panciu pe numele localnicului din Valea Ursului. Cel în cauză este cercetat pentru săvîrşirea infracţiunilor de lovire şi alte violenţe şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, faţă de acesta fiind dispusa anterior măsura preventivă a arestului la domiciliu.

Asta pentru că pe 29 martie 2021 ar fi părăsit imobilul unde executa măsura preventivă a arestului la domiciliu, deplasîndu-se la un bar din localitatea Oniceni, fiind găsit de către un echipaj de poliţie. Întrucît nu a respectat obligaţiile stabilite, poliţiştii au sesizat instanţa care a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile.

Tînărul a fost depistat şi introdus în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamţ. Şi un bărbat de 49 de ani, din localitatea Borleşti, a fost arestat preventiv de judecătorii de la Tîrgu Neamţ, care-l acuză de săvîrşirea infracţiunii de firt calificat. Totul după ce, pe 29 martie 2021, a intrat în locuinta unei femei din Vînători Neamţ, de unde ar fi sustras 50 de lei şi mai multe bijuterii din aur, pe care ulterior le-ar fi valorificat la o casă de amanet.

Pe 13 aprilie s-a reuşit identificarea hoţului, iar în baza probatoriului administrat a fost dispusă măsura reţinerii pentru 24 de ore, sub aspectul comiterii infracţiunii de furt calificat. Ulterior individul a fost arestat pentru 30 de zile.

Citește știrea

Trending