Contactează-ne

Actualitate

Tată şi fiică, rătăciţi în puterea nopţii pe Ceahlău. Cum au reuşit salvamontiştii să-i localizeze

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ salvamontiştii care acţionează în masiv au avut o misiune grea în noaptea de 26/27 iulie ■ un turist din Bucureşti şi fiica s-au rătăcit în zona marilor pereţi de stâncă ■ misiunea de salvare a durat 5 ore ■

Alarma la Salvamont Neamţ s-a dat în noaptea de 26 spre 27 iulie 2022 pe la ora 22.00. De ajutor aveau nevoie un bucureştean de 49 de ani şi fiica sa, de 12 ani, care se rătăciseră în preajma marilor pereţi de stâncă, locurile respective fiind extrem de periculoase. Erau deasupra unor prăpăstii de sute de metri.

Nu au putut preciza cum au ajuns acolo, ulterior nici salvatorilor montani nevenindu-le să creadă unde erau bucureştenii. Raul Papalicef, şeful Salvamont Neamţ, a declarat că în acea zonă chiar ei, salvamontiştii, pot înainta cam 1 kilometru pe oră. Asta din cauza stâncilor şi a doborâturilor de copaci.

„Când au deviat de la traseu şi cum au ajuns în zona marilor pereţi din acea zonă e destul de greu de explicat, dat fiind faptul că adultul a fost de la începutul alarmării, când se strâng datele necesare alcătuirii unui plan de operaţiune, confuz şi uşor incoerent din cauza epuizării fizice“, a detaliat Raul Papalicef.

Misiunea care a urmat avea să fie extrem de grea. Cei doi nu ştiau unde se află, neputând da vreun indiciu. Plecaseră spre vârf în jurul orei 15.00, urmând poteca sat Izvorul Muntelui – Poiana Maicilor – Cabana Dochia, iar noaptea i-a surprins pe traseu fără să aibă lanterne la ei. Dar poate că acest aspect i-a salvat, după cum avea să spună şeful Salvamont.

Se bănuieşte că încă de când era ziuă au pierdut traseul marcat şi au urmat ore în care au mers haotic, posibil intrând din nou în traseu, dar nu şi-au dat seama de acest lucru, apoi rătăcindu-se iar. Abia când s-a lăsat întunericul au decis să solicite ajutor, după ei plecând echipa de intervenţie de la baza Dochia. În acest caz şi tehnologia şi-a spus „cuvântul“.

La un moment dat, dispecerul de serviciu la bază a reuşit să ia legătura cu fata, ambii având iPhone. Acesta a ghidat-o să-i transmită o aplicaţie de pe telefon şi în acest mod a localizat-o în masiv. Intervenţia de scoatere a celor doi turişti s-a finalizat în jurul orei 03.00, când echipa a ajuns cu ei la Cabana Dochia.

„La vederea locaţiei celor doi turişti, toţi cei care am fost implicaţi în derularea evenimentului au tras adânc aer în piept, respirând uşuraţi. Pentru echipa de intervenţie a urmat o noapte lungă printre brâne şi pereţi verticali. Numai pregătirea desăvârşită şi cunoştinţele aprofundate asupra zonei au făcut ca o tragedie să fie evitată. Felicitări tuturor celor implicaţi! Good job!“, a transmis Raul Papalicef.

Cât despre brâne, acestea sunt un fel de poteci la baza pereţilor verticali, pe stânci care-s acoperite cu muşchi, fiind folosite de caprele negre. Şeful Salvamont a mai afirmat că lipsa lanternelor în cazul celor doi, deşii-i total contraindicat să nu le ai pe munte, i- a salvat. Neavând lumină au fost nevoiţi să stea pe loc, în caz contrar existând posibilitatea ca ei să înainteze deasupra prăpăstiilor, pericolul de cădere fiind maxim.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending