Contactează-ne

Actualitate

Suspiciuni despre un concurs la spital

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ pentru ocuparea unui post de referend la Resurse Umane se cere o vechime de 3 ani şi 6 luni ■ de ce nu mai mult, de ce nu mai puţin, nu se ştie ■ viceprimarul Radu Samson spune că acea condiţie e discriminatorie ■ opinia este întărită de Avocatul Poporului ■

Modul în care se fac unele încadrări în sistemul public generează suspiciuni, lăsând loc de comentarii. Unii ar putea spune că este vorba pur şi simplu de necunoaştere a legii, lucru primejdios în condiţiile în care instituţiile au servicii juridice, puse să vegheze la legalitate.

Alţii, care se mai pricep în domeniu, spun că multe dintre anunţurile pentru concursuri de încadrare au elemente discriminatorii, care pot induce ideea de „dedicaţie“. Viceprimarul Radu Samson, chiar dacă nu are în atribuţii coordonarea activităţii din Spitalul Municipal de Urgenţă a adus în discuţie criteriile în care s-au stabilit condiţiile de participare la un concurs pentru ocuparea unui post de referent în cadrul Serviciului de Resurse Umane de la unitatea sanitară.

„Spitalul Municipal Roman angajează referent la resurse umane cu «vechime de 3 ani şi 6 luni în resurse umane, în instituţii publice», conform anunţului. În opinia mea, condiţia e discriminatorie, pentru că instituţiile publice nu trebuie să fie un cerc închis. Pentru că e discriminatorie, consider că e şi ilegală. …

Am sunat-o pe doamna Manager să-i sesizez, politicos, problema juridică şi să-i propun reluarea procedurii de concurs, fără specificaţia «în instituţii publice». Doamna doctor Andrici a spus că ea consideră legală condiţia, că se practică şi că rămîne aşa. Pentru că e bine să ceri o a 2-a opinie, cînd eşti nesigur, am scris Avocatului Poporului. Am primit răspunsul. Concluzia este că acea condiţie, de a avea experienţă «într-o instituţie publică», este ilegală.

Pentru că, în continuare, cred în diplomaţie, am sunat-o pe doamna manager. Dumneaei a spus că a văzut practica asta şi în alte spitale. O fi aşa, nu contest, dar dacă vedem pe unul că cerşeşte sau fură nu înseamnă că trebuie să-l luăm de model. La finalul discuţiei mi-a spus să fac hîrtie scrisă către spital. O să fac (…) pentru că aşa funcţionează relaţia viceprimar – manager de spital municipal. Nu o să mă adresez Oficiului pentru Combaterea Discriminării sau unei instanţe pentru anularea concursului, dacă se ţine, pentru că ar fi ruşinos.

Mizez pe înţelepciunea, de ultim moment, a doamnei manager, ori pe seriozitatea domnului primar sau a CA al SMU Roman, că vor corecta această ilegalitate“, a consemnat pe pagina de Facebook viceprimarul Radu Samson.

Viceprimarul Radu Samson a ataşat postării şi răspunsul oficial primit de la sucursala Bacău a Avocatului Poporului.

„Faţă de cele sesizate de d-voastră, vă facem cunoscut că, potrivit art. 4, al. 1 din Regulamentul -cadru din 2011, privind stabilirea principiilor generale de ocupare a unui post vacant sau temporar vacant se stabilesc pe baza fişei postului, la propunerea structurilor în al căror stat de funcţii se află postul vacant.

Apreciem că stabilirea ca şi condiţie specifică, aceea de a deţine vechime în resurse umane, într-o instituţie publică, este discriminatorie. În acest context am considerat oportun să ne adresăm Spitalului Roman pentru a semnala aspectele discriminatorii ale condiţiilor specifice, stabilite pentru persoanele care doresc să participe la concursul organizat pentru ocuparea postului de referent de specialitate, din data de 16 noiembrie. Potrivit art. 2 din Legea 35/1997 privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatul Poporului, republicată, în exercitarea atribuţilor sale instituţia noastră nu se substituie autorităţilor publice, ci emite recomandări.

Este atributul exclusiv al instanţei de judecată de a dispune anularea concursului în cauză, astfel încît vă informăm că aveţi posibilitatea de a promova o astfel de acţiune“, se precizează în răspunsul trimis de reprezentantul Avocatul Poporului, Doina Sîrghie.

Aceasta mai recomandă viceprimarului să se adreseze şi Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării Bucureşti.

Purtătorul de cuvînt al SMU Roman, Andreea Trifan, a precizat:

„Pînă în acest moment (spre sfîşitul săptămînii trecute – n.r.), la Spitalul Municipal de Urgenţă Roman nu s-a primit nicio solicitare/reclamaţie înregistrată în legătură cu aceasta speţă. În momentul în care primim ceva în scris, luăm în calcul şi analizăm subiectul. Personalul din cadrul SMU Roman este interesat de bună funcţionare a instituţiei şi de a gestiona situaţia pandemică în care ne aflăm“.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending