Contactează-ne

Actualitate

Scandal, explicaţii şi o demisie de onoare, la Spital

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ directorul medical Oana Onu şi-a dat demisia ■ ea a fost înlocuită cu Iulia Bora, de la Compartimentul Îngrijiri Paleative ■ după apariţia iniţiativei PÎM de a se institui o comisie de anchetă a CL, în spital se strîng semnături, de la salariaţi, care sînt obligaţi să declare că nu-şi doresc comisie externă de anchetă ■ a doua victimă, se pare, va fi purtătorul de cuvînt al SMU, Andreea Trifan ■

O primă victimă “colaterală” a scandalului privind modul în care sunt trataţi pacienţii la Spitalul Municipal de Urgenţă Roman este directorul medical al unităţii sanitare, dr.Oana Onu, care a decis să- şi dea demisia de onoare.

Aceasta i-a fost acceptată la întrunirea restrînsă de la Primăria Roman, de joi, 21 ianuarie, cu cei din conducerea unităţii sanitare, întîlnire la care a asistat, în prima parte, “întîmplător” şi deputatul Dan Laurenţiu Leoreanu, preşedintele PNL Roman.

Locul dr.Oana Onu va li luat de dr. Iulia Bora, de la Secţia de Îngrijiri Paleative a Spitalului Roman. Tot pe surse am aflat că se doreşte şi înlocuirea purtătorului de cuvînt, Andreea Trifan, cu o persoană mai “eficientă, dar la fel de obedientă”, însă rămâne de văzut cine ar putea să-i ia locul.

Asta dacă s-ar dori o comunicare eficientă şi promptă. Numai că în ceea ce priveşte comunicarea la spital cică nu se poate fără avizul conducerii, care se dă după ce termină dr. Maria Andrici, zilnic, intervenţiile chirurgicale în Secţia de Ortopedie. Evident ar zice unii primează interesul pacientului, aşa că informaţiile, în interesul cetăşenilor, se dau, de regulă, dup orele 13.30. Iar managerul unităţii sanitare a cerut să ştie, şi să aprobe, pînă şi declaraţiile unui specialist, despre purtarea măştii, aşa cum s-a întîmplat recent, în cazul dr. Răzvan Hotăranu.

Aşteptăm să se verifice şi informaţia potrivit căreia conducerea unităţii sanitare ar strînge semnături de la personalul din spital, prin care aceştia, susţin că nu-şi doresc comisie de anchetă a Consiliului Local, sub ameninţare că a cel care va semna un asemenea document îşi va pierde locul de muncă, avînd în vedere faptul că “la poarta spitalului ar aştepta alţi 100”. Dacă lucrurile stau aşa, este extrem de grav, într-un stat democratic, în care trebuie să existe un control, reciproc, al puterilor, şi nu o dictatură.

De remarcat că absolut toate comentariile la aceste decizii, comunicate, pe scurt de viceprimarul Radu Samson, la presiunea opiniei publice, care l-a acuzat că “ar fi dat la pace cu primarul”, sînt defavorabile manierei de conducere a unităţii sanitare romaşcane, unde, în secolul XXI, bolnavii de la izolator sînt puşi să-şi facă nevoile fiziologice “la pungă”. Asta, în timp ce, onor Consiliul Local are pe ordinea de zi, pentru a doua oară, un proiect de hotărîre, de acordare, din bugetul local, a unor salarii “de merit”, pentru managementul unităţii. “Curat, murdar, coane Fănică, să trăiţi!”, vorba lui Nenea Iancu Caragiale.

Decizii luate la presiunea opiniei publice

Cu doi comunicatori, plătiţi din bani publici, substanţial, unul la Primăria municipiului Roman şi unul la Spitalul Municipal Roman, pe o chestiune extrem de sensibilă, ca aceea în care se vorbeşte despre nemulţumirile miilor de nemţeni, care ajung să fie umiliţi în Spitalul de la Roman, de un mangement, bine intenţionat, în aparenţă, dar din ce în ce mai ilogic, aflăm despre discuţiile avute la Primărie, nu de la cei doi “purtători de vorbe”, ci de la viceprimar.

Asta după ce Radu Samson şi-a dat seama că spaţiul public “a explodat” în ceea ce priveşte modul în care sînt trataţi bolnavii, la unitatea sanitară romaşcană. Aşa că aflăm despre ceea ce s-a discutat, într-o întîlnire la nivelul conducerii primăriei, realizată la solicitarea redactorilor “Monitorul”, tot de pe facebook, dintr-o postare a viceprimarului, Radu Samson, “încolţit” şi el de internauţi, care-l acuză “că ar fi dat la pace” cu actuala conducere. În condiţiile în care de la purtătorii de cuvânt nu aflăm mai nimic pe marginea unui subiect despre care jurnaliştii au cerut în mod repetat explicaţii, ne mulţumim şi cu explicaţiile viceprimarului, Radu Samson, pe care-l propunem să încaseze el salariilor celor doi purtători de… tăcere.

“Am participat la o discuţie iniţiată de domnul primar, cu cei din conducerea Spitalului Municipal de Urgenţă Roman, pentru a clarifica acuzaţiile apărute în presă şi mediul online în ultima perioadă şi pentru a găsi, împreună, soluţii la problemele ridicate de reclamanţi şi nu numai”, spune Samson.

Viceprimarul a punctat cîteva concluzii ale întîlnirii din biroul primarului PNL; Leonard Achiriloaei, fost director economic al unităţii sanitare, bun cunoscător al problemelor din spital şi autor al proiectelor de hotărîre “salarii de merit pentru directorii de spital”. “Avem promisiuni că în perioada următoare se vor îmbunătăţi condiţiile pentru pacienţii aflaţi la izolator, în aşteptarea rezultatului testului Covid. Nu se poate construi baie pentru că modificarea structurii spitalului presupune birocraţie de lungă durată, achiziţionarea de scaune cu WC nu ar reprezenta neapărat o soluţie pentru că ar îngreuna procesul de dezinfectare/nebulizare al izolatorului între pacienţi, dar s-a găsit o soluţie care să ofere mai multă demnitate, decît sacul pe care îl primesc pacienţii acum, sac prevăzut în protocoalele de organizare a izolatoarelor din cîte am înţeles. Va comunica spitalul cînd va fi implementată noua măsură, probabil în cîteva zile.

Lipsa posibilităţii de a cumpăra ceva de băut sau de mîncare a celor care aşteaptă să fie procesaţi la CPU e o problemă pe care doar o iniţiativă privată o poate rezolva. A fost interesat un privat, în trecut, de amplasarea unui distribuitor automat de sandviciuri (contracost) dar, după ceva calcule, a considerat că nu e rentabil şi a renunţat. Spitalul nu poate oferi hrană decît pacienţilor internaţi. Pentru apă există un dozator în sala de aşteptare. Toaletă pentru pacienţii şi aparţinătorii de la CPU există în clădirea de la poartă. Nici eu nu am ştiu pînă azi că în clădirea de la poartă există o toaletă. E logic totuşi să fie, să aibă unde merge portarii. Ea este accesibilă şi persoanelor care aşteaptă să fie procesate la centrul de primiri urgenţe, doar că nu e semnalizată, pentru că ar deveni “toaletă publică” şi nu se permite în curtea spitalului (despre care aparţinătorii susţin că este o veritabilă bombă biologic, fiind mizerabilă tor restul zilei n.r).

Am propus să construim o toaletă publică în zona spitalului la care să poată merge şi pacienţii de la policlinică şi orice trecător “aflat în nevoie”. A rămas să ne ocupăm de rezolvare la nivel de primărie. Concluzia principală a întîlnirii de azi (joi, 21 decembrie nr.) este că spitalul trebuie să comunice mai bine şi mai transparent. Cadrele medicale sînt suprasolicitate de numărul mare de pacienţi care vin spre Roman, din întregul judeţ, pacienţii au şi ei toate motivele să-şi piardă răbdarea, uneori justificat, alteori pur şi simplu emoţional. Dreptate există şi în rândul pacienţilor nemulţumiţi şi în rândul cadrelor medicale care acuză stres şi oboseală.

Trecem printr-o perioadă dificilă şi trebuie să încercăm să comunicăm mai bine unii cu alţii. Atît ca om, cît şi ca membru al administraţiei locale vă stau la dispoziţie, oricînd, pentru mai multe clarificări sau pentru a prelua sesizări punctuale, despre orice situaţie în care vă putem ajuta. Nu există tabere, cu toţii sîntem oameni şi împreună vom depăşi această perioadă dificilă” a notat pe pagina de socializare vicele Radu Samson, care pe ziua de astăzi, cel puţin, poate încasa şi salariul mangerilor de la Spital, şi pe cel al celor doi comunicatori: unul al Primăriei şi celălalt al unităţii sanitare. E chestie, simplă, de eficienţă managerială şi de ştiinţă a comunicării. Atît!

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

  1. Lica

    25 ianuarie 2021 at 7:39 AM

    Cu banii risipiți pe salarii de “merit”achiziționați camere de luat vederi pentru a se putea monitoriza situația.Eu nu pot crede că toți pacienții internați la Roman,cei ce au mai scăpat, inventează lucruri.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending