Contactează-ne

Actualitate

Prozatori nemţeni, laureaţi ai filialelor Uniunii Scriitorilor

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ între cîştigătorii de anul acesta se numără Cristian Livescu, Gheorghe Simon şi Dan Iacob ■ Biblioteca Judeţeană pune la dispoziţia doritorilor volume din opera celor trei scriitori ■

Filialele Uniunii Scriitorilor din România au început să-şi desemneze cîştigătorii, în toamna anului pandemic 2020, un număr de trei scriitori nemţeni fiind printre laureaţi.

Este vorba de Cristian Livescu, Gheorghe Simon şi Dan Iacob, care este angajat la Biblioteca Judeţeană „G.T. Kirileanu“ Neamţ. Primii doi, fac parte din Filiala Iaşi a Uniunii Scriitorilor din România. Juriul de anul acesta a fost format din Constantin Parascan – în calitate de preşedinte, Dragoş Cojocaru şi Liviu Papuc – în calitate de membri, întrunit în şedinţă în data de 12 noiembrie 2020, a acordat mai multe premii, printre ele regăsindu-se şi Premiul Opera Omnia.

După deliberări, acest premiu a fost acordat criticului literar şi scriitorului Cristian Livescu. La propunerea şefilor de reprezentanţe (Filiala Iaşi a Uniunii Scriitorilor din România are reprezentanţe la Botoşani, Galaţi şi Tecuci, Vaslui şi Neamţ), au fost acordate premiile Cartea Reprezentanţei, la Neamţ fiind premiat scriitorul Gheorghe Simon. Premiul a fost pentru volumul lui Simion intitulat „Calea Numelui“.

Cartea a apărut la Editura Eikon din Bucureşti. Festivitatea de acordare a premiilor a fost transmisă la finele săptămînii trecute, vineri 13 noiembrie 2020, începînd cu ora 18, de TV Apollonia. Juriul Filialei Bacău a Uniunii Scriitorilor din România, compus din Adrian Dinu Rachieru – în calitate de preşedinte, şi Grigore Codrescu, Gheorghe Iorga, Petre Isachi şi Cristina Ştefan – în calitate de membri, a acordat, pe lîngă premiile cartea anului şi Opera Omnia, mai multe premii speciale, în cadrul evenimentului intitulat generic „Toamna bacoviană a scriitorilor din Filiala Bacău a Uniunii Scriitorilor din România“.

Între premiile speciale s-a regăsit şi Premiul „George Bălăiţă“ adjudecat de scriitorul nemţean Dan Iacob. Distincţia a fost acordată pentru volumul „Ramura de liliac: povestea unei iubiri în pîrgul vieţii“, carte apărută la Editura Eikon din Bucureşti. Festivitatea de premiere a avut loc la finele săptămînii trecute, la Casa Memorială „George Bacovia“, vineri, 20 noiembrie, începînd cu ora 14:00.

„Felicităm scriitori nemţeni laureaţi, dorindu-le noi premii literare, în anii care vin. Biblioteca Judeţeană vă pune la dispoziţie, spre lectură, volumele premiate, dar şi alte cărţi ale autorilor nemţeni laureaţi în acest an, la Secţia de împrumut carte adulţi «Mihail Sadoveanu» şi la Sala de lectură «Aurel Dumitraşcu»“, a precizat profesorul Mihaela Mereuţă, director-manager al Bibliotecii Judeţene „G.T. Kirileanu“ Neamţ.

Dintre cărţile puse a dispoziţie de biblioteca nemţeană, semnate de scriitorii premiaţi, şi care pot fi obţinute de orice persoană care doreşte să le citească, amintim din opera scriitorului Cristian Livescu: „Introducere în opera lui Ion Pillat“, Bucureşti, Editura Minerva, 1980; „Scene din viaţa imaginară“, Bucureşti, Editura Cartea Românească, 1982; „Voluptatea labirintului: glose la o hermeneutică a insolitului“, Iaşi, Editura Timpul, 1995; „Întîiul Eminescu. Copii lui Saturn“, Iaşi, Editura Junimea, 2002; „Ascuns într-o lojă. O istorie, pe alocuri sentimentală, a Teatrului Tineretului din Piatra Neamţ“, Piatra Neamţ, Editurile Nona şi Crigarux, 2002; „Magiştri & hermeneuţi: prin ruinele canonului literar“, Iaşi, Editura Timpul, 2007; „Eminescu şi enigmele Caietului vienez“, Iaşi, Editura TipoMoldova, 2013; „Viaţa şi splendorile Poeziei, în celesta cetate Iaşi, la începutul temutului mileniu“, Iaşi, Editura Junimea, 2018.

Cei interesaţi de opera scriitorului Gheorghe Simion pot găsi la Biblioteca Judeţeană Neamţ mai multe volume între care: „Viaţa după Iisus“, poeme, Piatra Neamţ, Editura Panteon, 1996; „Duminica absenţelor“, Iaşi, Editura Princeps, 2004; „Ardere de tot“, Iaşi, Editura Princeps, 2009; „Amin Agapia“, Iaşi, Editura Princeps, 2012; „Jurnalul unei asceze: însemnări şi reflecţii“, Bucureşti, 2014; „Fiul Agapiei“, Iaşi, Editura Timpul, 2015; „Canonul iubirii“, Iaşi, Editura Princeps, 2017. „Calea Numelui“, Bucureşti, Editura Eikon, 2019. Opera scriitorului Dan Iacob, aflată pe rafturile bibliotecii nemţene include, printre altele, volumele: „Neodihnirea de fiinţă“, Piatra Neamţ, Editura Nona, 2001; „Lasă-te locuit“, Iaşi, Editura Timpul, 2004; „Pecetea“, Piatra Neamţ, Editura Cetatea Doamnei, 2010, „Uită-te o clipă, răsare soarele, jurnal de idei, stări şi lecturi“, Cluj, Editura Eikon, 2011; „Această lume nu e o concluzie“, Cluj, Editura Eikon, 2013; „De la Nistru pînă la… Nisa“, Bucureşti, Editura Eikon, 2014; „Ramura de liliac: povestea unei iubiri în pîrgul vieţii“, Bucureşti, Editura Eikon, 2019; „Sunetul Noica“, Roman, Editura PapiruSmedia, 2019; „Ecoul Vasile Lovinescu“, Bucureşti, Editura Eikon, 2020.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Coliziune între două autoturisme, două victime

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un accident rutier produs joi seara, 21 ianuarie, la Roznov, s-a soldat cu două victime. În accident au fost implicate două autoturisme, unul dintre şoferi fiind scos dintre fiarele contorsionate de pompieri şi transportat la spital. O altă persoană, pasager, a fost de asemenea transportată la unitatea medicală.

“Prin apel la 112, în jurul orei 20:48, pompierii au fost înștiințati despre producerea unui accident rutier produs pe DJ 156 A în orașul Roznov. În urma accidentului rutier produs între două autoturisme au rezultat două victime,  din care una încarcerată.

La locul solicitării s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Piatra Neamț cu o autospecială de stingere, o autospecială pentru descarcerare și o ambulanță SMURD,  pompierii voluntari din cadrul SVSU Roznov cu autospeciala din dotare și două echipaje cu ambulanță de la SAJ.

Pompierii au descarcerat victima, conducătorul unuia dintre autoturisme, în stare critică. Acesta a fost preluat de echipajul de la SAJ.

Cea de-a doua victimă, pasager din celălalt autoturism, a fost găsit de către forțele de intervenție pe partea carosabilă. Acesta a fost preluat de echipajul SMURD care i-a acordat primul ajutor calificat după care a fost transportat la spital.

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor prin deconectarea bornelor de la cele două autoturisme și vor curăța/degaja carosabilul de elementele rezultate în urma accidentului rutier produs și lichidele combustibile”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Controale în şcoli, pentru analiza modului de notare

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ inspectorii şcolari efectuează verificări pentru a se vedea cum sînt pregătite pentru încheierea situaţiei şcolare ■ elevii care nu au avut posibilitatea de a participa la lecţiile on-line vor rămîne cu situaţia şcolară neîncheiată ■

Inspectoratul Şcolar este preocupat de pregătirea unităţilor care sînt puse în situaţia de a încheia situaţia elevilor, după un semestru de învăţămînt on-line. E vorba de preoceduri care trebuiesc adaptate situaţiei specifice, în condiţiile în care ministerul, ca şi anul trecut, a decis să se renunţe la teze, din imposibilitatea susţinerii acestora în sistem on-line. În acest sens inspectorii şcolari fac teren, mergînd în fiecare şcoală pentru a constata modul în care fiecare cadru didactic a evaluat cunoştinţele elevilor.

„Colegii inspectori se află în această perioadă în şcoli, unde realizează un control tematic pentru a verifica modul în care unităţile sînt pregătite să încheie situaţia şcolară a elevilor pe semestru. A fost transmis în şcoli ordinul de ministru prin care s-a modificat Regulamentul de organizare şi funcţionare a instituţiilor de învăţămînt. Se poate încheia situaţia şi cu două note şi, obligatoriu cu a treia notă, acolo unde copilul se află în situaţia de corigenţă. Mai există o modificare a regulamentului, legată de încheierea situaţiei pentru elevii care nu vor putea avea încheiată situaţia, din cauza faptului că nu au avut acces la învăţămîntul on-line, din diverse motive. Pentru eis-a modificat perioada de la 4 la 8 săptămîni, cu scopul ca în cele 8 săptămîni, în care se propune încheierea situaţiei şcolare să derulăm activităţi remediale.

În acest sens, aşa cum v-am mai informat există şi un proiect al ministerului, în valoare de 30 milioane euro, pentru activităţi remediale“, a declarat Mihai Obreaj, inspector şcolar general. Conform estimărilor de la Ministerul Educaţiei, în toate unităţile şcolare din România se estimează că un număr de 65.000 elevi s-ar afla în situaţii de risc, cu privire la imposibilitatea de a li încheia mediile pe semestrul I, din cauza faptului că nu au avut acces la resurse tehnologice pentru a putea participa la învăţămîntul on-line. Reamintim că, în Neamţ, un număr de 147 de gospodării nu sînt conectate la reţeaua de energie electrică.

Plus că vreo cîteva sute de elevi, din diverse motive, nu au intrat în posesia tabletelor. Mai trebuie spus că, încă din mandatul ministrului Monica Anisie, s-a stabilit că media semestrială se calculează prin rotunjirea mediei aritmetice a notelor obţinute prin evaluarea continuă, la cel mai apropiat întreg. Dacă există o diferenţă de 50 sutimi, atunci rotunjirea se va face în favoarea elevului.

Citește știrea

Actualitate

Arestat pentru trafic de droguri

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în urma descinderilor procurorilor DIICOT, a avut loc o arestare ■ anchetatorii au ridicat 12 plante de cannabis ■

Descinderile procurorilor DIICOT Neamţ ce au avut loc pe 19 ianuarie 2021 s-au lăsat cu o arestare. Iniţial, suspectul de 37 de ani, din Piatra Neamţ, a fost reţinut pentru 24 de ore. Corneliu Ionuţ Juncu a fost prezentat în faţa magistraţilor de la Tribunalul Neamţ cu propunere de arestare preventivă, iar la finalul şedinţei judecătorii au dispus privarea de libertate pentru 30 de zile.

„În temeiul art. 226 Cod procedură penală, raportat la art. 203 alin. 3 Cod procedură penală, art. 202 Cod procedură penală şi art. 223 alin. 2 Cod procedură penală, admite propunerea formulată de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Neamt, avînd ca obiect luarea măsurii arestării preventive faţă de inculpatul J.C.I..

Dispune arestarea preventivă pe o perioadă de 30 zile, începînd cu data de 21.01.2021 pînă la data de 19.02.2021 inclusiv, a inculpatului JCI, cetăţean român, necăsătorit, cu antecedente penale, cercetat în dosarul penal nr. 80D/P/2020 al D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Neamţ, pentru săvîrşirea infracţiunilor de trafic de droguri de risc şi mare risc, în formă continuată, prev. de art. 2 al. 1 şi alin. 2 din Legea 143/2000, cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal şi deţinere fără drept de droguri de risc şi mare risc, prev. şi ped. de art. 4 al. 1 şi alin. 2 din Legea 143/2000, totul cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cod penal“, conform instanţei.

Decizia Tribunalului Neamţ nu este definitivă şi poate fi atacată la Curtea de Apel Bacău. Totul a început pe 19 ianuarie 2021 cînd poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Neamţ, împreună cu procurorii DIICOT – BT Neamţ, au efectuat două percheziţii domiciliare. Descinderile au avut loc în municipiul Piatra Neamţ şi în localitatea Ştefan cel Mare, la locuinţele unor persoane bănuite de trafic şi deţinere în vederea consumului propriu de droguri de risc şi de mare risc. În urma descinderilor, au fost descoperite 12 plante cu aspect de cannabis, cu masă brută totală de 135 de grame, un cîntar electronic, 3 telefoane mobile şi 2 ţiple din aluminiu, susceptibile de a conţine substanţe cu efecte psihoactive.

Cercetările efectuate în cauză au stabilit că, în cursul anului trecut, suspecţii ar fi procurat şi deţinut droguri de risc şi mare risc, pe care ulterior le-ar fi comercializat în judeţ. Iniţial, un număr de 3 persoane au fost duse la audieri la sediul DIICOT Neamţ, însă în baza probatoriului administrat doar unul dintre suspecţi a fost reţinut şi mai apoi propus spre arestare. Acţiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române. În activităţi au fost angrenaţi luptătorii Serviciului pentru Acţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamţ şi jandarmi.

Citește știrea

Trending