Contactează-ne

Actualitate

Proiect de hotărîre la un proiect în valoare de 1 milion de euro contestat vehement, dar votat

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ costurile amenajării unei piste de biciclete de 1.400 metri au ajuns la circa un milon de euro ■ după ce au spus că e aberant, vicele Radu Samson şi colegul său, Ovidiu Mărtici, au votat „pentru“ ■

Unul din proiectele de hotărîre controversate, contestat la ultima întrunire a consiliului local de trei dintre USR-işti, a fost cel legat de amenajarea zonei de agrement de pe faleza rîului Moldova. Dezbaterea a durat cu mult peste jumătate de oră, timp în care consilierii beligeranţi şi-au aruncat reciproc acuzaţii. Nemulţumirile celor trei consilieri USR, prezenţi la şedinţă, au fost legate de costuri.

„Din punctul meu de vedere e aberrant să cheltui atîta bănet, 1.100.000 de euro, pe o pistă de biciclete, într-o zonă, fie ea şi de agrement, dar în parametrii amintiţi, 1.400 metri lungime, 1.050 zonă de promenadă. Cu aceşti bani am putea rezolva atîtea alte priorităţi ale oraşului“, susţine consilierul USR, Alin Buzdugan, înterupt, ironic, de primarul Achiriloaei: „Doriţi să retragem proiectul şi să nu-l mai facem?“ .

Dialogul continuă: „Doresc să facem un proiect care să-şi justifice utilitatea. Aveţi habar cam cît este folosită pista de biciclete din parcul Jora în ultimele două luni?“, întrebă consilierul Buzdugan, căruia primarul îi reproşează: „Aţi aprobat un proiect deja asumat“. În ajutorul edilului şef vine şi fosta viceprimăriţă, Roxana Iorga, care îl lămureşte că acest proiect nu înseamnă efectiv doar cei 1.400 metri, ci e vorba de un proiect integrat care leagă absolut toate obiectivele din zona de agrement, respectiv ştrand, parcul Zăvoi, parcul Jora pe un segment de 4.000 metri.

Consilierul Buzdugan îi spune că asemenea afirmaţii sînt inexacte, pentru că se plăteşte doar ceea ce se face pe 1.400 metri. În ajutorul colegului său vine şi viceprimarul Radu Samson: „E surprinzător să vedem că nu înţelegem proiectele pe care le votăm. Pista începe la Bazar şi se termină la podul de la Horia. E o distanţă scurtă în spatele ştrandului, una în spatele stadionului Moldova prin spate pe la Favorit. Nu discutăm aici despre oportunitate, că aşa cum am convenit în altă şedinţă e oportun mereu să faci cîte ceva, în fiecare domeniu. Important este să prioritizăm lucrurile. E normal ca atunci cînd ni se cere un vot să ni se pună la dispoziţie şi devizul general, care este indicatorul economic, dar şi studiul de fezabilitate din care vedem ce plătim să se facă“.

Iritat, primarul Achiriloaei, îşi admonestează colegul: „Încă o dată constat că nu ştiţi, sau nu vreţi să vă faceţi treaba. Dacă aţi fi solicitat documentul directorului tehnic, Ovidiu Bojescu, vi s-ar fi explicat întreg proiectul. Sumele reale vor fi cele din faza de achiziţii. Nu este o pistă obişnuită. Acolo e vorba de consolidare de mal, de lucrări cu avize speciale, care trebuie să corespundă rigorilor legii, în domeniul protecţiei la inundaţii. Este o lucrare complexă cu multe facilităţi, cum ar fi posibilitatea de a monta panouri fotovoltaice pentru a-ţi putea încărca telefonul şi altele“ a precizat primarul.

Acuzaţii de aroganţă

Viceprimarul nu a ezitat nici el să-i reproşeze edilului şef, la modul impersonal: „Observ o atitudine foarte arogantă a domnului primar faţă de consiliul local“, susţine Samson, căruia preşedintele de şedinţă, liberalul Gîrbea, îi retează cuvîntul: „Să nu discutăm de atitudine, ci de proiecte, că asta ne interesează“.

„Sînt viceprimar şi consilier local şi rugămintea mea dintotdeuana adresată domnuluii primar a fost aceea ca în mapa consilierilor să fie puse toate documentele la un proiect, pentru a le putea analiza în cunoştinţă de cauză. Dumneavoastră ne cereţi aprobarea lor. Nu trebuie să batem noi, consilierii pe la uşi, să le cerem. Aici nu vorbesc de mine care sînt în primărie şi pot cere un document oricînd, ci de un consilier din afara primăriei“, a spus Radu Samson.

Consilierul PSD, Eugen Pătraşcu şi-a completat colegul de echipă, liderul George Bălan, care afirmase cu cîteva minute înainte că membrii comisiei juridice au găsit detalii despre pistă, lămuritoare şi justificative ale costurilor, susţinînd că locuieşte în zonă şi un asemenea proiect este unul necesar, care va aduce o plus valoare zonei de agremnet. Şi notarul Alin Tănase (PNL) l-a taxat pe viceprimar, ironizîndu-l că se pricepe la toate, chiar fără a fi specialist. „E vorba de banii oraşului care…“, a încercat consilierul Buzdugan să-i ia apărarea şefului său politic.

Surpriza mare a venit la vot. Cum secretarul CL, Gheorghe Carnariu, nu a avut grijă să solicite anunţarea rezultatului votului, la solicitarea noastră telefonică, într-o primă declaraţie ne-a spus: „proiectul a trecut cu majoritate absolută. Din 19 consilieri au votat 17 pentru şi s-au abţinut consilierii IPM, Teodora Baciu şi Bogdan Roman“.

Cum redactorul Monitorul s-a îndoit că după atîta scandal rezultatul votului poate fi acesta, i-a cerut secretarului verificarea votului. După cîteva minute răspunsul a fost: „Am numărat pe filmarea şedinţei. Sînt 16 voturi pntru, două abţineri ale consilierilor Teodora Baciu şi Bogdan Roman şi un singur vot împotrivă, acela al domnului Buzdugan. Consilierii Ovidiu Mărtici şi Radau Samson (ambii USR – n.r) au votat pentru“. Concluzia: „Mult zgomot pentru nimic!“.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending