Contactează-ne

Actualitate

“Profu de sex” a dat-o în bară la Definitivat

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ procentul de promovabilitate, înainte de contestaţii, este de 68% ■ 85 de candidaţi au obţinut medii de promovare, iar patru au luat media 10 ■ 70 de cadre didactice au note situate între 8 şi 10 ■ nouă candidaţi au reuşit teze aproape perfecte, mediile fiind între 9,50 şi 9,99 ■

În cursul zilei de miercuri, 21 iunie 2021 Ministerul Educaţiei şi Cercetării a publicat rezultatele la examenul de definitivare în învăţămînt. Judeţul Neamţ a obţinut rezultate bune, cel puţin din perspectiva procentului de promovabilitate care este de 68%, dar şi al numărului ridicat de note mari, 45 dintre acestea fiind peste 9,00.

„Procentul de promovabilitate al candidaţilor înscrişi la examenul de definitivare în învăţămînt este, înainte de contestaţii,  de 68%. Au fost declaraţi promovaţi, înainte de înregistareea şi soluţionarea eventualelor contestaţii, 85 de candidaţi cu medii între 8 şi 10. Precizăm că, pentru a fi declarat promovat, un candidat trebuie să obţină minim media 8, calculată ca medie ponderată a notelor obţinute la toate probele de examen (probă scrisă, nota la inspecţia 1, nota la inspecţia 2, nota la portofoliu – n.r.).

Nota la proba scrisă are, însă, o pondere de 70% în calculul mediei finale care trebuie să fie, aşa cum am spus minim 8 pentru ca un candidat să promoveze examenul de definitivat. La proba scrisă din această sesiune au fost prezenţi, aşa cum se ştie, 131 de candidaţi, dintre care şase s-au retras din motive personale.

Nici un candidat nu a fost eliminat pentru fraudă. Astfel, din totalul  celor 125 de candidaţi cu lucrări evaluate, 70 au obţinut note situate în segmentul 8-10. Patru au luat 10, iar nouă au primit note între 9,50 şi 9, 99. Cu note sub 5 au încheiat examenul la lucrarea scrisă 12 candidaţi. Conform calendarului contestaţiile se depun în cursul zilei de 21 iulie la centrele de examen şi joi, 23 iulie“, a precizat Lăcrămioara Păiuş, inspector şcolar general adjunct.

Întrebată fiind de ce la acest examen s-au publicat numele în clar a tuturor candidaţilor prezenţi la lucrarea scrisă, preşedinta comisiei de examen a spus că la înscrierea la examenul de anul acesta fiecare candidat a semnat o declaraţie pe proprie răspundere în care a fost de acord cu publicare numelui în clar.

Patru note de 10

Rezultatele finale se vor publica în data de 28 iulie. Cele patru cadre didactice, care au luat media 10 sunt: Toma Andreea Mihaela, profesor de educaţie plastică la Şcoala Celibidache Roman, avînd ore în completare e la Liceul Vasile Sav şi la Şcoala Trifeşti, Adriana Elena Pal, profesor de chimie la Colegiul Petru Poni Roman, Ştefania Ciocan Palade – educatoare la Liceul Roznov şi Ioana Mădălina Zăbavă, învăţătoare la Colegiul Spiru Haret Piatra Neamţ.

Medii între 9,50 şi 9,99 au obţinut: Radu Surujiu de la Liceul Victor Brauner ( 9,68), Florina Burulea -educatoare Şcoala Rediu (9,61), Larisa Ştefana Nicuţă, Centru Educaţie Incluzivă Piatra Neamţ (9,54), Maria Vasilica Patrichi -Centru de Educaţie Incluzivă Roman (9,54), Ana Maria Varvara -educatoare Şcoala Săvineşti (9,68), Elena Văideanu – educatoare Şcoala Elena Cuza Piatra Neamţ (9,72), Larisa Ştefana Nicuţă -Centru Educaţie Incluzivă Roman (9,54) şi Bogdan Emilian Balaşcă – Liceul Sfîntul  Francisc de Assisi Roman( 9,65).

Proful de sex nu a promovat

Printre cei 12 candidaţi care nu au obţinut note de promovare a examenului se numără şi „ultimul profesor de sex“, Ştefan Burlacu, care a cerut să fie „învoit“ din arestul la domiciliu aplicat de instanţă, pentru a se prezenta la definitivat. În virtutea prezumţiei de nevinovăţie, judecătorii i-au aprobat prezentarea la concurs.

Numai că, profesorul de educaţie fizică a dat-o în bară rău de tot la examenul de definitivare în învăţămînt, obţinînd la proba scrisă 4,35. Interesant că la cele două inspecţii la clasă a luat 10, ca şi la portofoliu. Cu media 6,07 a ratat sesiunea iulie a examenului de definitivare în învăţămînt şi va avea timp ca printre termene de judecată să înveţe pentru pregătirea profesională.

El este acuzat de agresiune sexuală, victime fiind eleve minore. Mai trebuie spus că toate cadrele didactice promovate dobîndesc dreptul de practică în învăţământul  preuniversitar, acesta fiind, de altfel, şi obiectivul acestui examen naţional. Conform legii, profesorii pot susþine examenul de defininitivat de doar trei ori. Actul normativ le mai permite prezentarea la examen şi a patra oară, dar numai contra cost.

Totodată, pentru candidaţii (cadre didactice debutante) care nu au dobîndit definitivarea în învăţămînt şi au ocupat un post didactic vacant, prin concurs naţional, directorul unităţii va putea încheia contract individual de muncă cu acesta, dar cel mult pe o perioadă de un an şcolar. Cadrele didactice prezente la sesiunea de examen cu plată vor trebui să reia, conform unui Ordin de Ministru şi stagiul de practică – respectiv inspecţia şcolară.

„În situaţia în care aceştia promovează în termen de cel mult 6 ani de la ocuparea postului didactic vacant, prin concurs naţional, examenul pentru definitivarea în învăţămînt, CA-ul şcolii modifică durata contractului individual de muncă din perioadă determinată în perioadă nedeterminată“, mai prevede actul normativ elaborat  de MEC. După obţinerea definitivării în sistemul de educaţie, un cadru didactic poate participa la examenul de titularizare şi ulterior la obţinerea gradelor didactice 1, 2 sau doctorat.

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

  1. Mihai Popescu

    22 iulie 2021 at 9:44 AM

    Din respect pentru celelalte cadre didactice puteați găsi un titlu mai decent un astfel de articol cu titlul asta nu poate fi distribuit

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending