Contactează-ne

Actualitate

Premierul Florin Cîțu: ”Investițiile, și nu ajutoarele sociale, scot Moldova din sărăcie”

Știre publicată în urmă cu

în data de

Florin Cîțu, prim-ministrul României, s-a aflat în vizită în județul Neamț, unde a analizat stadiul lucrărilor realizate din fonduri guvernamentale, prin intermediul Companiei Naționale de Investiții, la Centrul Eparhial al Episcopiei Romanului și Bacăului de le Roman, și s-a oprit și la centrul de vaccinare din Horia, comună unde rata de vaccinare a depășit 50% din populație.

Premierul s-a arătat îngrijorat de modul în care se derulează în județele Moldovei campania de vaccinare, singura capabilă să stopeze pandemia și consideră că implicarea autorităților locale este una esențială.

Premierul Cîțu a ținut să înlăture orice dubii privind continuarea Planului Național de Dezvoltare Locală (PNDL), și a anunțat că 155 milioane de lei au fost alocate autorităților locale pentru inundațiile din ultima perioadă și alte 560 de milioane de lei, pentru bursele elevilor.

Adept al investițiilor ca mijloc de dezvoltare, prim-ministrul României și-a arătat deschis preocuparea pentru zona Moldovei. ”În ultimii ani, Moldova și zona de sud a țării au fost lăsate în urmă de administrațiile PSD. De multe ori, banii au fost alocați, dar s-au folosit prost, iar acest lucru trebuie remediat. Am început prin a plăti facturi restante de 220 de milioane de lei, firmelor care au lucrat pentru proiecte, prin PNDL, dar nu au fost plătite.

Prioritatea guvernului o reprezintă investițiile. Cu cât aloci mai multe resurse pentru investiții, cu atât se întorc mai mulți bani la buget. Prea mulți ani, banii s-au dus în județele din Moldova spre asistență socială și nu asta este soluția să scoți românii din sărăcie, ci investițiile. Dacă investești, ai creștere economică și așa vei avea și pensii și salarii mai mari.

Iar Moldova are acum încă o șansă pentru dezvoltare, prin realizarea celor două autostrăzi, Autostrada Unirii și Autostrada Moldova, care vor beneficia de finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență, de finanțare guvernamentală, de alte fonduri europene. Pentru mine, investițiile sunt soluția”, a precizat premierul Cîțu. Andrei Carabelea, primarul de Piatra Neamț, și prefectul George Lazăr merg pe mâna premierul Florin Cîțu pentru președinția PNL

Senatorul Eugen Țapu-Nazare, președintele interimar al PNL Neamț, este un susținător deschis al lui Florin Cîțu la președinția Partidului Național Liberal, poziție pe care a ținut să o întărească și cu ocazia vizitei premierului în județul Neamț. ”Ne cunoaștem de mulți ani, îl apreciez pentru performanțele lui, a fost unul dintre cei mai buni miniștri de Finanțe ai României și am făcut echipă și politic, din postura de vicelider al Grupului PNL, al cărui lider a fost Florin Cîțu. Un argument suprem din punctul meu de vedere este că, la fel ca în orice democrație consolidată, premierul trebuie să fie și președintele partidului. Pentru că, la Guvern, pe lângă deciziile administrative, se iau și decizii politice, iar un act administrativ coerent în acești ani, ne va aduce un succes liberal și în 2024”, a apreciat senatorul Eugen Țapu-Nazare.

La conferința de presă susținută de premierul Florin Cîțu, surpriza a venit din partea primarului Andrei Carabelea, care a anunțat că se poziționează în favoarea actualului premier. ”Dacă ieri mi-am declarat susținerea pentru George Lazăr ca viitor președinte al filialei PNL Neamț, era un pas mic să îl susțin ca președinte al PNL pe Florin Cîțu. Alegerea mea are la bază argumente: argumentul politic este că, personal, cred că Florin Cîțu are capacitatea și energia să consolideze forța politică a PNL. Există și argumentul administrative: am responsabilitatea față de pietreni să asigur susținerea proiectelor orașului, iar Florin Cîțu poate reprezenta o garanție că aceste proiecte se vor realiza”, a spus primarul Andrei Carabelea. .

Formula de candidatură: primarul Andrei Carabelea – pentru municipala PNL Piatra Neamț și prefectul George Lazăr – pentru Organizația județeană PNL Neamț este de acum certă. ”Suntem o echipă din care fac parte și primari, consilieri locali și județeni și vom câștiga, pentru că gândim la fel, împărtășim aceleași valori în politică și administrație. În esență, nu schimbăm un om cu alt om, ci schimbăm filosofii și mentalități. Facem politică în interiorul PNL, avem dezbateri, avem puncte de vedere, dar ceea ce contează este ce facem pentru oameni. Iar aici, lucrurile sunt evidente: județul Neamț are nevoie de investiții, are nevoie de susținere și, de aceea, l-am asigurat și noi pe premierul Cîțu de sprijinul nostru”, a precizat prefectul George Lazăr.

Premierul Cîțu a infirmat, în cadrul conferinței de presă, ipoteza că se gândește să candideze la Președinția României, cât timp sunt multe de făcut la guvernare, dar și în partid. ”Voi aduce înapoi în PNL pe cei pe care i-am pierdut: oamenii din sectorul privat, cei care plătesc taxe și impozite, cei care cred în liberalism, cei care așteaptă modernizarea reală a României. Și pot fi readuși, dacă le demonstrezi că dezvolți cu ajutorul investițiilor, nu prin cheltuieli excesive, cu ajutoarele sociale și pomeni electorale”, a mai precizat prim-ministrul Florin Cîțu.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Drama familiei Smicală fără sfârşit? “Coșmarul nostru nu s-a terminat”

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ Camelia Smicală anunţă că este din nou trimisă în judecată ■ motivul e halucinant: şi-ar fi “furat” copiii şi a făcut public cazul ■ Mihai şi Maria vor să fie alături de mama lor şi au spus public în mod repetat acest lucru ■

Drama familiei Cameliei Smicală pare a fi una fără sfârşit. Recent, doctoriţa născută în Piatra Neamţ a anunţat că este din nou trimisă în judecată de autorităţile finlandeze, pe “cauză penală”.

Deşi termenul cel mai potrivit ar fi că este, de mulţi ani, hăituită penal. Motivul este unul halucinant: şi-ar fi furat propri copii. Pe Mihai şi pe Maria, cei care, cu lacrimi în ochi, rugau autorităţile din Finlanda să îi lase alături de mama care astăzi este acuzată că i-ar fi… furat. Şi că ar mai fi făcut şi publică întreaga dramă.

După ani buni de procese şi după ani buni în care Camelia Smicală s-a luptat cu un întreg stat care mima că e preocupat de protecţia copiilor, dar de fapt chinuia nişte copii, încercând să se răzbune pe o mamă care nu renunţa la luptă, se părea că lucrurile au intrat în ordinea normală: Mihai şi Maria erau redaţi familiei, erau lăsaţi, aşa cum au cerut, să fie alături de mama lor, după ce fuseseră ţinuţi, împotriva voinţei lor, în instituţii finlandeze de aşa-zisă protecţie socială, de fapt nişte “lagăre” pentru minori.

“Minunea”, care a fost posibilă după ce mulţi români, dar nu numai, au ieşit în stradă pentru Maria, Mihai şi Camelia, a ţinut doar câteva luni. Prin sentinţă judecătorească, după numeroasele acţiuni de solidarizare cu familia Smicală, copiii au fost reîncredinţaţi mamei de lângă care au fost smulşi atât de brutal. Însă, din păcate, se pare că instituţiile nu renunţă: vor să reînvie coşmarul.

“Se pare că nu au terminat cu noi. Sunt trimisă din nou în judecată (pe cauză penală) pe motiv că aș fi furat copiii în 2019 și că am făcut public cazul . În procesul penal copiii sunt în postura de victime (ale mele), dar copiilor li se refuză dreptul la avocatul ales de ei (le-a fost numit un avocat din oficiu, același care nu le-a apărat drepturile în anul 2015 când au fost agresați de către executorii judecătorești) și li se refuză dreptul de a fi ascultați (în calitate de „victime”, sic) în instanță.

Menționez că am fost deja condamnată de câteva ori pentru faptul că am făcut public cazul, deși drepturile omului prevăd că o persoană nu poate fi condamnată de mai multe ori pentru aceeași faptă.

Dincolo de faptul că nu au absolut nici o probă împotriva mea (pe drept penal, mă refer), nu înțeleg ce urmăresc . Coșmarul nostru nu s-a terminat”, este postarea, recentă, de pe Facebook, a Cameliei Smicală.

Concluzia e una singură: Maria, Mihai şi Camelia au nevoie din nou de sprijinul sufletesc care a făcut posibil să fie din nou împreună. Şi sunt sigur că îl vor primi. În stradă şi oriunde va mai fi nevoie.

Citește știrea

Actualitate

Stimulente financiare pentru nou-născuţi, episodul pe Roman

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ un grup de şapte consilieri locali a depus un proiect de hotărîre de interes social ■ ei propun acordarea din bugetul local a unor indemnizaţii pentru nou-născuţi ■ acestea ar urma să stimuleze natalitatea şi aşa scăzută la Roman ■

Grupul de consilieri PSD, consilierul Pro România Dragoş Barcă şi colegul lor consilierul Dragoş Viorel Moroşanu (PPU-SL) au iniţiat şi depus, luni, 20 septembrie, la Biroul Unic un proiect de hotărîre referitor la acordarea, începînd cu luna noiembrie 2021, a unui stimulent financiar pentru copiii nou-născuţi.

„Ştiut fiind faptul că declinul demografic afectează întreaga Europă, dar cu preponderenţă statele slab dezvoltate, state între care se regăseşte, evident, şi România, politicile publice ar trebui să se axeze pe politici economice, de ocupare a forţei de muncă şi de protejare a familiei. Mă refer aici la adoptarea unor politici publice care să fie un cadru stabil pentru deciziile privind maternitatea şi să contribuie la asigurarea securităţii sociale pentru numărul crescut de mame singure, respectiv să asigure diverse facilităţi în îngrijirea copiilor.

În acest context, chiar dacă la noi, în România, actuala coaliţie de guvernare nu a avut nici voinţa şi nici putinţa de a găsi banii necesari pentru mărirea alocaţiilor copiilor, pentru a se ajunge la un cuantum decent, măcar pe plan local să încercăm să încurajăm şi să stimulăm natalitatea. Fideli ideii de politică bazată pe principii social-democrate, grupul consilierilor locali PSD format din consilierii: George-Alexandru Bălan, Andreea-Alexandra Broască, Ionuţ-Liviu Ciocoiu, Radu-Cătălin Curpăn, Iulia Havrici Tomşa (PSD), alături de Dragoş Viorel Moroşanu PPU-SL, împreună cu George-Dragoş Barcă, Pro România, am înregistrat astăzi la Biroul Unic referatul de aprobare privind acordarea unui stimulent financiar pentru nou-născuţi, însoţit de metodologia privind acordarea acestui stimulent” a precizat liderul consilierilor PSD, George Bălan.

Proiectul presupune acordarea, începînd cu luna noiembrie anul 2021, a unui stimulent financiar pentru copiii nou-născuţi, cuantumul acestuia fiind stabilit după cum urmează: pentru primul născut – 1.000 lei net; pentru al doilea născut – 1.200 lei net; pentru al treilea sau următorii născuţi – 1.500 lei net, cu menţiunea că este necesar a fi îndeplinite obligatoriu o serie de condiţii, stipulate de altfel în documentele elaborate.

Iniţiatorii speră ca propunerea lor legislativă să fie materializată într-un proiect de hotărâre ce se va regăsi pe ordinea de azi a proximei şedinţe ordinare a Consiliului Local Roman, rămînînd la latitudinea şi conştiinţa celor 21 aleşi locali să voteze proiectul sau nu. Aleşii PSD şi ai celorlalte două formaţiuni speră însă ca proiectul lor să obţină sprijinul consilierilor avînd în vederea că majoritatea sînt părinţi, indiferent de înregimentarea lor politică. De spus că un proiect identic a fost votat în CL Piatra Neamţ, dar nu este încă aplicabil pentru că secretarul municipiului reşedinţă de judeţ nu a contrasemnat de legalitate şi se aşteaptă în prezent o decizie a Prefecturii Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Nici 500 de cereri de personal

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în continuare, zona Roman oferă cele mai multe oportunităţi de angajare ■ la polul opus se află Tîrgu Neamţ şi localităţile limitrofe ■

Piaţa muncii nu dă semne de redresare nici în ultima decadă a lunii septembrie, iar angajatorii au raportat la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Neamţ un număr total de 485 de job-uri. În continuare, zona Roman oferă cele mai multe oportunităţi de angajare, iar pe piaţă sînt 269 de locuri de muncă vacante.

Descrescător, urmează zona Piatra Neamţ, cu 178 de oportunităţi de angajare, iar la Tîrgu Neamţ pot obţine un contract de muncă doar 38 de persoane. Trebuie spus faptul că personalul de înaltă calificare nu are prea multe oportunităţi, iar în principal se caută ingineri.

Astfel, la Piatra Neamţ se recrutează, dacă s-ar găsi, un proiectant inginer construcţii, mai este de lucru pentru un inginer zootehnist, precum şi un economist sau doi directori de vînzări. În rest, ar fi nevoie de 6 persoane calificate ca şi lăcătuş mecanic, mai este nevoie de 7 lucrători comerciali, se mai recrutează 15 manipulanţi mărfuri, ori 10 montatori pereţi şi plafoane din gips-carton.

Pentru cei care nu au nici un fel de calificare sînt pe piaţă 17 posturi, dar alte 9 posturi sînt pentru operator prelucrare mase plastice, 6 şoferi, 6 sudori sau 8 tîmplari şi 12 zidari. Mai multe relaţii despre cererea de personal din zona reşedinţei de judeţ pot fi obţinute la sediul Agenţiei locale pentru ocuparea forţei de muncă Piatra Neamţ.

La Roman este nevoie de mai mulţi ingineri, între care 4 specializaţi în electrotehnică, un inginer responsabil vînzări, la care se mai adaugă cîte un post pentru un inspector măsură contor gaz natural, un inspector resurse umane sau un inspector specializat în sănătatea şi securitatea în muncă. La polul opus, pentru cei care nu au nici un fel de calificare sînt libere 74 de posturi din care cele mai multe în industria uşoară.

Alte 34 de job-uri sînt pentru cei care pot presta ca şi confecţioneri – asamblori articole textile, dar s-ar mai putea angaja în această săptămînă 4 faianţari şi tot atîţia fierari – betonişti, 8 persoane calificate ca lăcătuş mecanic, 6 manipulanţi mărfuri sau 10 operatori producţie ceramişti. În multe alte calificări sînt mai puţine cereri de personal. La Tîrgu Neamţ este numai un post pentru personal de înaltă calificare şi se caută un inginer constructor. Mai este de lucru pentru bucătari, cameriste, confecţioneri textilişti, gaterişti, muncitori necalificaţi, ospătari sau sudori.

Citește știrea

Trending