Contactează-ne

Actualitate

Premieră. Şpaga la doctor e de vînzare

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ judecătorii au hotărît valorificarea bunurilor primite de doctorul Gheorghe Borş cu titlu de mită ■ amatorii pot achiziţiona sute de pachete de cafea, ţigări şi băuturifine ■ toate au fost ridicate de anchetatori la percheziţiile ce au avut loc în cel mai mare scandal din sănătatea nemţeană ■ doctorul a contestat decizia, acţiunea a fost respinsă, iar decizia este definitivă ■

Prin decizie definitivă a instanţei de judecată s-a stabilit scoaterea la vînzare a bunurilor primite de doctorul ortoped Gheorghe Borş cu titlu de mită.

Este vorba de sute de pachete de cafea, ţigări şi băuturi din cele mai fine. Decizia a fost luată, iniţial, de magistraţii din cadrul Tribunalului Neamţ în dosarul celui mai mare scandal care a zguduit sănătatea nemţeană.

„Dispune valorificarea bunurilor mobile ale inculpatului B.G., sechestrate în baza Încheierii nr. 46/28.06.2021, pronunţate în dosarul nr. 1572/103/2019/a12 al Tribunalului Neamţ, definitivă prin încheierea nr.92/15.07.2021 a Curţii de Apel Bacău, bunuri ridicate de la locuinţa inculpatului cu ocazia percheziţiei domiciliare (187 pachete de cafea, 130 pachete de ţigări, 129 sticle cu băuturi spirtoase – whisky, coniac, lichior, gin), depuse la Camera de corpuri delicte a IPJ Neamţ, cu dovezile seria H nr. 0246179 şi 0246180 din 06.03.2019 şi care pot face obiectul confiscării speciale şi al confiscării extinse“, conform deciziei Tribunalului Neamţ din 11 octombrie 2021.

Doctorul nu s-a resemnat în a pierde aceste bunuri şi a contestat decizia instanţei de fond la Curtea de Apel Bacău. Pe 1 februarie 2022, instanţa de apel a respins acţiunea inculpatului, iar hotărîrea este definitivă. Demersul inutil l-a costat 200 de lei pe doctorul Borş.

„În temeiul art. 425/1 alin. 7 pct. 1 lit. b Cod procedură penală, respinge ca nefondată contestaţia formulată de inculpatul-contestator Borş Gheorghe împotriva încheierii penale nr.77 din data de 11.10.2021 pronunţată de Tribunalul Neamţ în dosarul nr. 1572/103/2019/a 12. În temeiul art. 275 alin. 2 Cod procedură penală, obligă pe contestatorul inculpat la plata sumei de 200 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Definitivă“, a decis Curtea.

Procesul medicilor cu mita este pe rol din august 2019, iar următorul termen a fost stabilit pentru 23 martie 2022. De menţionat este faptul că la aceleaşi percheziţii medicul a pierdut prin confiscare sume imense 562.630 de lei, 8.606 USD, 18.110 euro şi 2.430 lire sterline, iar pentru alţi bani aflati în conturi, 24.657 lei, 51.633 lei, 70.798 lei, 123.006 lei şi 65.158 lei, s-a dispus poprirea.

Proces cu 23 de inculpaţi

Procesul este unul de amploare pentru că sînt 23 de inculpaţi, între care cinci medici ortopezi şi 18 persoane, foşti pacienţi sau rude ale acestora, acuzate că au dat bani medicilor. După data inculpării, medicul Florică Guţu a decedat, acum fiind judecaţi pentru şpagă doctorii Constantin Nanu, Grigore Berea, Ghenadie Bucătaru şi Gheorghe Borş. Totul a început pe 5 martie 2019, cînd forţele de ordine au luat cu asalt Secţia Ortopedie de la Spitalul Judeţean şi cabinetul de specialitate din Policlinica Piatra Neamt.

Au avut loc şapte percheziţii dintre care două la spital şi au pus în executare cinci mandate de aducere faţă de tot atîtea persoane suspectate de fapte de corupţie. La plecarea forţelor de ordine, Secţia Ortopedie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ a rămas doar cu doi din cei şapte medici, pentru că anchetatorii i-au reţinut pe restul de cinci. În dosar, doctorul Nanu e acuzat de 27 de acte materiale de luare de mită, iar doctorul Guţu ar fi fost responsabil de 20 de acte materiale de luare de mită. Locul trei este ocupat de doctorul Berea cu 13 fapte, doctorul Bucătaru are şapte fapte, iar Borş doar cinci.

Medicii ar fi primit bani pentru diferite acte medicale – intervenţii chirurgicale, acordare prelungire concedii medicale, precum şi pentru anestezist. La acel moment, patru din cei cinci inculpaţi au fost arestaţi preventiv, iar unul a fost plasat sub control judiciar şi a fost lăsat să profeseze. În timp, toţi au scăpat de cătuşe şi au fost plasaţi în arest la domiciliu, apoi sub control judiciar, doi la dispoziţia procurorilor, iar pentru alţi trei măsura preventivă a fost dispusă de instanţă. La un moment dat, medicii Nanu şi Berea au cerut insţantei să-i lase să profeseze şi li s-a permis acest lucru doar în clinici private, nu în spitale de stat, iar apoi şi doctorul Florică Guţu a repurtat o victorie similară în instanţă.

El este singurul din lot care mai are la activ o condamnare pentru corupţie, iar la momentul la care a fost reţinut, pe 5 martie, era în termenul de încercare. Cel mai probabil, împotriva sa procesul va înceta deoarece între timp a decedat. La percheziţiile de la locul de muncă, dar şi de la domiciliile medicilor au fost ridicate importante sume de bani. De la unul din ortopezi au fost indisponibilizati circa 60.000 de ei, iar acasă la altul peste 480.000 de lei, 18.000 de euro, dolari americani şi lire sterline.

Din dosar rezultă că inculpaţii Nanu, Guţu şi Berea au mai fost vizaţi de o anchetă penală, pentru luare de mită, dar s-a dispus clasarea, întrucît nu au existat suficiente probe din care să rezulte, dincolo de orice dubiu rezonabil, că aceste fapte au fost săvîrşite. De această dată, anchetatorii s-au asigurat că suspecţii nu mai „scapă“ şi au fost efectuate înregistrări audio şi video, fiind folosiţi şi investigatori sub acoperire.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending