Contactează-ne

Actualitate

Premieră. Şpaga la doctor e de vînzare

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ judecătorii au hotărît valorificarea bunurilor primite de doctorul Gheorghe Borş cu titlu de mită ■ amatorii pot achiziţiona sute de pachete de cafea, ţigări şi băuturifine ■ toate au fost ridicate de anchetatori la percheziţiile ce au avut loc în cel mai mare scandal din sănătatea nemţeană ■ doctorul a contestat decizia, acţiunea a fost respinsă, iar decizia este definitivă ■

Prin decizie definitivă a instanţei de judecată s-a stabilit scoaterea la vînzare a bunurilor primite de doctorul ortoped Gheorghe Borş cu titlu de mită.

Este vorba de sute de pachete de cafea, ţigări şi băuturi din cele mai fine. Decizia a fost luată, iniţial, de magistraţii din cadrul Tribunalului Neamţ în dosarul celui mai mare scandal care a zguduit sănătatea nemţeană.

„Dispune valorificarea bunurilor mobile ale inculpatului B.G., sechestrate în baza Încheierii nr. 46/28.06.2021, pronunţate în dosarul nr. 1572/103/2019/a12 al Tribunalului Neamţ, definitivă prin încheierea nr.92/15.07.2021 a Curţii de Apel Bacău, bunuri ridicate de la locuinţa inculpatului cu ocazia percheziţiei domiciliare (187 pachete de cafea, 130 pachete de ţigări, 129 sticle cu băuturi spirtoase – whisky, coniac, lichior, gin), depuse la Camera de corpuri delicte a IPJ Neamţ, cu dovezile seria H nr. 0246179 şi 0246180 din 06.03.2019 şi care pot face obiectul confiscării speciale şi al confiscării extinse“, conform deciziei Tribunalului Neamţ din 11 octombrie 2021.

Doctorul nu s-a resemnat în a pierde aceste bunuri şi a contestat decizia instanţei de fond la Curtea de Apel Bacău. Pe 1 februarie 2022, instanţa de apel a respins acţiunea inculpatului, iar hotărîrea este definitivă. Demersul inutil l-a costat 200 de lei pe doctorul Borş.

„În temeiul art. 425/1 alin. 7 pct. 1 lit. b Cod procedură penală, respinge ca nefondată contestaţia formulată de inculpatul-contestator Borş Gheorghe împotriva încheierii penale nr.77 din data de 11.10.2021 pronunţată de Tribunalul Neamţ în dosarul nr. 1572/103/2019/a 12. În temeiul art. 275 alin. 2 Cod procedură penală, obligă pe contestatorul inculpat la plata sumei de 200 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Definitivă“, a decis Curtea.

Procesul medicilor cu mita este pe rol din august 2019, iar următorul termen a fost stabilit pentru 23 martie 2022. De menţionat este faptul că la aceleaşi percheziţii medicul a pierdut prin confiscare sume imense 562.630 de lei, 8.606 USD, 18.110 euro şi 2.430 lire sterline, iar pentru alţi bani aflati în conturi, 24.657 lei, 51.633 lei, 70.798 lei, 123.006 lei şi 65.158 lei, s-a dispus poprirea.

Proces cu 23 de inculpaţi

Procesul este unul de amploare pentru că sînt 23 de inculpaţi, între care cinci medici ortopezi şi 18 persoane, foşti pacienţi sau rude ale acestora, acuzate că au dat bani medicilor. După data inculpării, medicul Florică Guţu a decedat, acum fiind judecaţi pentru şpagă doctorii Constantin Nanu, Grigore Berea, Ghenadie Bucătaru şi Gheorghe Borş. Totul a început pe 5 martie 2019, cînd forţele de ordine au luat cu asalt Secţia Ortopedie de la Spitalul Judeţean şi cabinetul de specialitate din Policlinica Piatra Neamt.

Au avut loc şapte percheziţii dintre care două la spital şi au pus în executare cinci mandate de aducere faţă de tot atîtea persoane suspectate de fapte de corupţie. La plecarea forţelor de ordine, Secţia Ortopedie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ a rămas doar cu doi din cei şapte medici, pentru că anchetatorii i-au reţinut pe restul de cinci. În dosar, doctorul Nanu e acuzat de 27 de acte materiale de luare de mită, iar doctorul Guţu ar fi fost responsabil de 20 de acte materiale de luare de mită. Locul trei este ocupat de doctorul Berea cu 13 fapte, doctorul Bucătaru are şapte fapte, iar Borş doar cinci.

Medicii ar fi primit bani pentru diferite acte medicale – intervenţii chirurgicale, acordare prelungire concedii medicale, precum şi pentru anestezist. La acel moment, patru din cei cinci inculpaţi au fost arestaţi preventiv, iar unul a fost plasat sub control judiciar şi a fost lăsat să profeseze. În timp, toţi au scăpat de cătuşe şi au fost plasaţi în arest la domiciliu, apoi sub control judiciar, doi la dispoziţia procurorilor, iar pentru alţi trei măsura preventivă a fost dispusă de instanţă. La un moment dat, medicii Nanu şi Berea au cerut insţantei să-i lase să profeseze şi li s-a permis acest lucru doar în clinici private, nu în spitale de stat, iar apoi şi doctorul Florică Guţu a repurtat o victorie similară în instanţă.

El este singurul din lot care mai are la activ o condamnare pentru corupţie, iar la momentul la care a fost reţinut, pe 5 martie, era în termenul de încercare. Cel mai probabil, împotriva sa procesul va înceta deoarece între timp a decedat. La percheziţiile de la locul de muncă, dar şi de la domiciliile medicilor au fost ridicate importante sume de bani. De la unul din ortopezi au fost indisponibilizati circa 60.000 de ei, iar acasă la altul peste 480.000 de lei, 18.000 de euro, dolari americani şi lire sterline.

Din dosar rezultă că inculpaţii Nanu, Guţu şi Berea au mai fost vizaţi de o anchetă penală, pentru luare de mită, dar s-a dispus clasarea, întrucît nu au existat suficiente probe din care să rezulte, dincolo de orice dubiu rezonabil, că aceste fapte au fost săvîrşite. De această dată, anchetatorii s-au asigurat că suspecţii nu mai „scapă“ şi au fost efectuate înregistrări audio şi video, fiind folosiţi şi investigatori sub acoperire.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

PNL Neamţ: „Actualizarea sistemului românesc de învățământ este o datorie pe care trebuie să ne-o asumăm”

Știre publicată în urmă cu

în data de

Liderii liberali nemţeni, alături de preşedintele Klaus Iohannis, îşi asumă o reformă reală a sistemului educaţional din România. Aceasta este una dintre concluziile ce se desprind în urma unei conferinţe de presă, susţinută de preşedintele PNL Neamţ, George Lazăr, alături de senatorul Eugen Ţapu-Nazare şi deputatul Laurenţiu Leoreanu.

„Actualizarea sistemului românesc de învățământ este o datorie pe care trebuie să ne-o asumăm pentru asigurarea viitorului acestei generații și a generațiilor următoare.

1948 este anul în care, prin decretul pentru reforma învățământului, a fost modificat major sistemul de învățământ românesc. De 74 de ani ducem lipsa unei reforme macro-sistemice a sistemului de învățământ, de 74 de ani peticim parcursul școlar al elevilor, parcursul profesional al personalului didactic și evoluția acestei țări, consecință fiind creșterea gradului de analfabetizare și analfabetizare funcțională a României. Da, școala românească produce performanță, dar discrepanțele între școli sunt atât de mari încât generează rupturi de dezvoltare socială și educațională care se văd în societate”.

„Prin actualul proiect de lege construim fundația primei reforme autentice a sistemului educațional din România,aducând modificări concrete, dar, cel mai important, aducând structură, claritate dar și flexibilitate în ecosistemul educațional – elev, student, părinte, profesor, administrație, legislativ, guvern”, au fost câteva dintre declaraţiile liderilor liberali nemţeni.

Aceştia au mai susţinut că în centrul sistemului va fi pus individul, atât elevul, cât şi dascălul:

„Punem în centrul sistemului dezvoltarea individului, fie că vorbim de elev sau cadru didactic. Elevul își recâștigă capacitatea de învățare și de incluziune socială și profesională, cadrele didactice își recâștigă statutul socioprofesional prin creșterea calității actului didactic atât cu ajutorul dezvoltării profesionale dar și prin finanțarea sistemului de învățământ astfel încât metodele și instrumentele utilizate să fie actualizate.

Toate aceste deziderate care reprezintă baza reformei învățământului românesc au apărut urmare celei mai mari consultări din sistem la care am participat și noi prin inițierea dezbaterilor cu sute de cadre didactice și zeci de reprezentanți ai părinților, elevilor și reprezentanți ai autorităților publice locale din Bicaz, Târgu Neamț, Piatra Neamț și Roman, în 11 și 12 august 2022.

Pentru o analiză amănunțită, puteți accesa www.legile-educatiei.pnl.ro

Împreună, așezăm bazele unui sistem de învățământ mai bun, mai performant!”.

Citește știrea

Actualitate

Biciclist accidentat. Autorul, 71 de ani, victima 72 de ani

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un biciclist în vârstă de 72 de ani a fost accidentat de un şofer de 71 de ani, marţi, 16 august, pe o stradă din Piatra Neamţ.

“Astăzi, 16 august, în jurul orei 11.00, polițiștii Biroului Rutier din cadrul Poliției municipiului Piatra Neamț au fost sesizați cu privire la producerea unui eveniment rutier, la intersecția străzilor Petru Movilă cu strada Bistriței.

Din primele cercetări efectuate a reieșit că în timp ce un bărbat, de 71 de ani, din Alexandru cel Bun, conducea un autoturism pe strada Petru Movilă, la schimbarea direcției de deplasare spre strada Bistriței ar fi surprins și accidentat un bărbat, de 72 ani, din Alexandru cel Bun, care se deplasa pe o bicicletă.

În urma evenimentului rutier, a rezultat rănirea biciclistului. 

Ambii participanți la trafic au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative.

În cauză, polițiștii continuă cercetările, sub aspectul comiterii infracțiunii de vătămare corporală din culpă, în vederea stabilirii cauzelor și condițiilor în care a avut loc evenimentul rutier”, a declarat subinspector Ramona Ciofu, purtător de cuvânt al IPJ Neamţ.

FOTO: generica

Citește știrea

Actualitate

Podul de la Luţca, revoltă îndreptățită

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ doctorul Filip Panait face un rechizitoriu clasei politice actuale ■ el cere imperios construirea unui pod provizoriu din tuburi mari de beton ■ medicul crede că se impune și detașarea în zonă a unui detașament ISU și a unei stații de ambulanță ■

Inerția autorităților locale și centrale, după prăbușirea podului de la Luțca, în 9 iunie,  în a face ceva pentru fluidizarea traficului de la Gîdinți a determinat o mobilizare pe paginile de socializare în organizarea unui protest în fața primăriei Sagna, sîmbătă, 13 august. Acesta nu a adunat însă decît vreo 15 persoane și toate din comunele învecinate.

În acest timp, unul dintre cei mai vocali solicitanți ai construirii podului de pontoane, dr.Filip Panait, de la Bîra, încearcă și el, fără reușită,  să determine pe cei responsabili să acționeze. Medicul vine cu o soluție proprie, ușor de realizat în opinia sa, în condițiile în care la Roman Holtcim are una din cele mai mari unități de prefabricate. Săptămîna trecută dr.Filip Panait a contactat telefonic pe prefectul Adrian Niță, care însă nu a catadicsit, spune medicul, să se țină de cuvînt și să-l caute. Revoltat de atitudinea celor responsabili, dr.Filip Panait face un rechizitoriu întregii clase politice.

”Acum o săptămînă am sunat pe prefectul județului Neamț, numit Adrian Niță, pentru a protesta în legătură cu neimplicarea autorităților în problema podului de la Luțca. I-am cerut să pună niște tuburi mari de beton în albia rîului, pentru a face un pod provizoriu, cum se face la orice lucrare serioasă de pe drumurile naționale, fără a mai apela la armată, care este scumpă, la propriu și la figurat.Prefectul a promis că va cauta o soluție și apoi mă va contacta. Cum nu m-ați contactat voi, așa nu a mai sunat prefectul înapoi. Mai mult, am revenit peste cîteva zile, dar nu a mai răspuns la telefon. I-am transmis și un sms, că poate a uitat, dar… nimic! Nimic este în capul prefectului, după cum nimic este în capul lui Arsene distrugătorul, și nimic în capul prim- ministrului Ciuca bătăii. Le-am transmis domnilor de la PSD și domnilor de la liberali că dincoace de pod va fi o revoluție tăcută în următorii doi ani, timp în care vom face ca niciun vot să nu mai fie dat celor vinovați de nenorocirea noastră economică din următorii 20 de ani”, a scris pe pagina de Facebook dr.Filip Panait. Nici politicienii liberali nu scapă de furia medicului, ce continuă să creadă că stă în puterea electoratului să sancționeze indolența clasei politice.

”Am văzut că domnul Leoreanu, liberalul care este vinovat de dezastrul de pe drumul ocolitor al Romanului (degradarea Ocolitoarei Est. nr.), se agită și declară că vrea jos PSD, ca să intre el să facă un pod nou, cam la fel ca drumul groparilor, lăsat moștenire după ce a plecat spre capitală, ca vrednic apărător al romașcanilor.

Da, ați înțeles bine, următorii 20 de ani se vor învinovăți unii pe alții….

Abandonarea podului de la Luțca de către prefect, și de către guvern, nu poate duce decît la concluzia că ăștia ne abandonează cu tot cu pod.

Am atras atenția, încă de la dărîmarea podului, că drumul ocolitor, prin Gîdinți, este un drum al morții. Iată că accidentul de duminică a făcut ca preotul Antim (preotul de la Mănăstirea Bistrița n.r), considerat un sfînt de către comunitatea ortodoxă, să-și piardă viața în mod tragic și nemeritat. Îmi imaginez ce rugăciuni vor face toți credincioșii care îl iubeau pe părintele Antim. Moartea preotului este doar începutul, pentru că urmează un șir neîntrerupt de morți, cauzate de urgențe medicale și de incendii, la care ambulanța și pompierii nu vor ajunge la timp, din cauza drumului morții ”, mai spune dr.Filip Panait. Acesta crede că în perioada imediat următoare autoritățile locale trebuie să treacă la luarea unor măsuri urgente de rezolvare a unor probleme în cele cinci comune izolate: Bîra, Boghicea, Stănița, Sagna, Doljești. O primă măsură prioritară este în opinia dr.Filip Panait detașarea în zonă a unui detașament de pompieri și a unei stații de ambulanță, în condițiile în care construirea unui nou pod în zonă poate dura și 20 de ani.

 

Citește știrea
AdvertisementTrending