Contactează-ne

Actualitate

Piatra Neamț – locul în care se plimbă ursul

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în decurs de două zile au fost semnalați doi urși pe raza muncipiului Piatra Neamț ■ este un fenomen în plină escaladare la nivel național: un urs care a intrat în curtea unui liceu Miercurea Ciuc a fost împuşcat ■

Două zile la rând, pe 3 și 4 octombrie a.c., doi urși au fost semnalați pe raza municipiului Piatra Neamț.

Primul a fost zărit dimineața,  într-o  gospodărie situată pe strada Pârâul Doamnei în municipiul Piatra Neamț și a fost emis un mesaj prin RO-ALERT către cetățenii din Bâtca Doamnei.

În ziua de 4 octombrie, la 16:45 a fost semnalată prezența unui alt urs în Piatra Neamț (zona La Caiace) și a fost alertată toată lumea.

Semnalările sistematice ale ROMSILVA,  Agenției pentru Protecția Mediului Neamț și ale autorităților locale, arată creșterea numărului incidentelor care implică urși bruni ajunși în comunități și care distrug bunuri și atacă animale. Au fost afectate localitățile Poiana Teiului, Damuc, Bicaz, Farcașa, Borca, GârcinaTarcăuTazlău, Ceahlău și, mai nou, Piatra Neamț. 

După cum scriam, România este țara europeană cu cea mai mare populație de urși bruni și a doua din lume ca incidență a atacurilor asupra oamenilor după SUA, conform revistei Nature.

În acest context, fostul ministru al mediului, Tánczos Barna, a depus un proiect de lege prin care s-ar decide ca toate cotele de prevenție și intervenție pentru vânătoarea de urși bruni să fie stabilite prin lege. Pentru anul 2024 cota de prevenție ar fi de 426 de exemplare de urs brun. Cota este relativ redusă având în vedere faptul că, din 2016, după decizia guvernului Cioloș, vânătoarea de urs a fost practic interzisă.

Reamintim că, recent, un urs a fost împușcat deoarece intrase în curtea unui liceu din Miercurea Ciuc.  În mai a.c., în localitatea Comarnic un urs își făcuse bârlog la şcoală, speriind elevii și părinții. În ritmul acesta e posibil ca și școlile din Neamț să beneficieze de noi școlari din rasa ursus arctos.

C.V.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending