Contactează-ne

Prima pagină

Negocieri avansate pentru vânzarea conacului Bogdan, de la Gâdinți

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ actualul proprietar, Ovidiu Fărcășel, a declarat că se află în negocieri avansate cu patru persoane, una fiind din Roman ■ susține că suma pe care o va primi nu acoperă nici jumătate din cheltuielile sale ■ mai spune că a renunțat la a face un hotel de vânătoare din cauza piedicilor pe care i le-a pus statul ■

La începutul lunii ianuarie 2023, pe site-ul unei agenții de intermediere a proprietăților de lux din România, Sotheby`s International Realty, a fost scoasă la vânzare o clădire monument architectonic de clasă B, conacul Bogdan, construit la Gâdinți,  între 1806-1812 de boierii Dimitrie și Georgeta Bogdan, ajuns în stare avansată de degradare.

Suma de pornire a vânzării este una apreciabilă, fiind vorba despre 359.000 euro. Pentru a putea începe demersurile de vânzare, proprietarul conacului cumpărat de la urmașii boierilor a achitat bugetului local impozitele restante, în valoare de 5.600 lei. Contactat telephonic, unul din cei doi proprietari, Ovidiu Fărcășel, aflat în Belgia, a declarat că speră că în maxim două luni să încheie procedurile de vânzare-cumpărare, cu unul din cei patru solicitanți care și-au manifestat intenția de achiziționare a imobilului.

„Mă aflu în tranzacții avansate cu mai multe persoane care doresc să cumpere conacul, inclusiv cu o persoană din Roman. După ce mă voi decide asupra cumpărătorului, va trebui să obțin negație de la Direcția Județeană de Cultură Neamț și de la ărimărie, privind dreptul la preempțiune (dreptul de a cumpăra cu prioritate un bun – n.r.), pentru care trebuie să aștept o lună.

Din păcate, suma pe care o cer nu este chiar atât de mare cât se crede. Nu voi reuși să-mi recuperez banii pe care i-am investit acolo. Eu am cumpărat acel conac în 2008, cu 200.000 de euro. Intenționam să fac acolo un hotel de cinci stele, pentru că se puteau organiza partide de vânătoare în pădurea de la Gâdinți, dar din cauza piedicilor pe care mi le-a pus statul român nu mai doresc să investesc în România.

Acolo se pot face multe lucruri: hotel, pensiune, muzeu, azil, locuință de lux. Conacul are și o livadă cu meri, peri, pruni. Cine va cumpăra clădirea va trebui să investească în reabilitarea ei exterioară, pentru că la interior nu este atât de deteriorată cum pare. În Belgia am o firmă de construcții și mulțumesc lui Dumnezeu îmi merge bine. De altfel, banii pe care-i voi obține din vânzare va trebui să-i împart cu asociatul meu din Luxemburg, care și el a renunțat în a face afaceri în România”, a declarat Ovidiu Fărcășel.

Roxana Josanu, directorul Direcției de Cultură Neamț a spus că a fost contactată de proprietar, dar încă nu a dat renunțare la dreptul de preempțiune, însă o va face imediat ce i se va cere: „Imediat ce voi primi solicitare de la proprietar voi îndeplini procedura juridică de renunțare la dreptul de preempțiune. Dacă vom reuși să salvăm și acest monument voi fi fericită. Acolo se pot face multe lucruri frumoase”.

Și primarul de la Gâdinți, Vasile Băbuță, va acorda imediat negație, arătându-se bucuros ca acolo să se amenajeze o pensiune, pentru că orice afacere va aduce bani la bugetul local. „Gurile rele” susțin că unul din potențialii cumpărători dorește să amenajeze acolo o sală de evenimente (nunți, botezuri, petreceri, etc), investiție aducătoare de venituri frumușele, în condițiile în care se vor amenaja și câteva spații de închiriat pentru odihnă, la sfârșit de săptămână.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

  1. escu

    12 aprilie 2023 at 8:44 AM

    ovidiu farcasel nu e cel cu sri-sta…de-a facut parnaie….si l-a ,,tras”si pe ciuraru dupa el?daca el este,asa e, statul i-a pus ,,piedici”!3(trei)ani!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending