Contactează-ne

Actualitate

Neamţul, promovat de Buzdu şi Morar

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ campania Autorulota RadioZu a fost şi la Piatra Neamţ ■ Daniel Buzdugan şi Mihai Morar au prezentat ascultătorilor frumuseţile Neamţului ■

Echipa de la matinalul RadioZU a dat startul unei noi campanii, intitulată AutorulotaZU, care se va întinde pe durata a două săptămâni, presupunând străbaterea a circa 3.000 de kilometri prin ţară, cu opriri în câteva oraşe, unde vor fi realizate emisiuni interactive, în genul celr deja consacrate.

Debutul s-a consumat pe data de 18 iulie, la Constanţa, la Farul Genoveza, a urmat municipiul Iaşi, la Palatul Culturii, apoi Piatra Neamţ, pentru ca astăzi Daniel Buzdugan, Mihai Morar, Emma şi Tea să ajungă la Cluj. În toate aceste locuri, realizatorii matinalului au avut transmisiuni live şi s-au întâlnit cu ascultătorii fideli.

„Eu nu am plecat de aici. Eu sunt aici. Inima mea e aici. Mama mea e aici încă, mulţumesc lui Dumnezeu, prieteni, amintirile sunt aici. Deci nu am plecat. M-am dus oleacă, cum se spune. Şi mă întorc cu drag, de fiecare dată şi sunt mândru că m-am născut într-un oraş aşa de frumos“, a afirmat Daniel Buzdugan, în capitala Moldovei.

Despre caravana ZU se poate spune că este un original proiect de promovare a potenţialului turistic al unor zone din ţară, pe conturile de socializare ale realizatorilor şi ale postului de radio mesajele curgând continuu, iniţiativa numită şi Radioaventura, fiind apreciată.

„Mie mi se pare că nu e suficient să spunem că pandemia asta ne-a schimbat, să stăm aºa să ne acceptăm soarta. Eu cred că trebuie să ne întoarcem unii la alţii“, consideră Mihai Morar. În ţinutul străjuit de masivul Ceahlău, autorulotele s-au oprit la Cetatea Neamţ, Mănăstirea Văratec şi la Curtea Domnească, la Turnul lui Ştefan de la Piatra Neamţ, trasmisiunea live având loc în dimineaţa zilei de 21 iulie 2021.

În seara precedentă, echipa matinalilor a înnoptat la Mănăstirea Văratec, în Munţii Stânişoarei, oaspeţii fiind încântaţi de frumuseţea covoarelor de lână ţesute cu migală de măicuţe. Iată ce a spus Daniel Buzdugan despre ţinutul Neamţului: „De cand eram mic copil, oraşul Piatra Neamt cu împrejurimilile sale a fost unul special pentru mine. Aici veneam în vacanţele de vara, pentru că părinţii şi bunicii mei sunt de-ai locului. A fost o atmosferă fantastică la Turnul lui Ştefan acest obiectiv se vizitează şi trebuie neapărat să-l puneţi pe lista voastră de călătorii. La o aruncătură de băţ sunt mănăstirile Văratec, Agapia, Sihla Sihăstria, Neamţ, Vovidenia, Schitul Tarcău, locul unde Vitoria Lipan şi-a găsit bărbatul mort – romanul Baltagul a lui Mihail Sadoveanu. O să aveţi parte de o vacanţă surprinzătoare dacă veniţi în zona Neamţului!“.

De precizat că în una dintre afirmaţiile lui Daniel Buzdugan este o mică eroare. Vitoria Lipan nu şi-a găsit soţul la schitul menţionat, ci în zona Sabasa, Borca, pe Drumul talienilor, care face legătura dintre judeţul Neamţ şi Mălini, Suceava. Tarcăul era localitatea unde domicilia familia Lipan.

Emisiunea din oraşul străjuit de culmea Pietricica a debutat cu mesajul „Neaţa bună de sub Turnul lui Ştefan din Piatra Neamţ!“, locuitorilor tramsmităndu-li-se: „Să fiţi mândri că sunteţi născuţi în judeţul ăsta, în judeţul Neamţ care are atâtea valori ce trebuie promovate, să duceţi mai departe tradiţiile“. Iar Mihai Morar a concluzionat: „Azi, la Piatra Neamţ, a fost masiv, precum Ceahlăul“. Despre periplul prin Neamţ, Daniel Buzdugan a scris şi pe Facebook: „Am rămas o noapte la Mănăstirea Văratec. Leac pentru suflet locul ăsta! Am ajuns undeva după ora 20.00 şi am fost privilegiat să stau singur în biserică o bună bucată de timp şi a fost aşa de bine şi de acasă, pentru că Mănăstirea Văratec (ce nume cald), înseamnă multe vacanţe petrecute aici în copilăria mea, la rudele noastre, maici în această mănăstire!“.

În continuarea postării, jurnalistul are un sfat: „Se construiesc multe case în România în această perioadă, ar fi bine să vă alegeţi lucruri calde şi de suflet care să vă decoreze căminul vostru, iar aici la Mănăstirea Văratec maicile fac nişte covoare din lână ţesute de mâinile lor, covoare care vin cu altfel de încărcătură şi vibraţie decât cele cumpărate din marile magazine şi făcute undeva prin marea Chină? Zona este foarte pitorească şi te încarcă cu o energie pozitivă, curată. Trebuie însă să te detaşezi de tot şi să absorbi totul din jur!“.

La postatea lui Buzdugan sunt sute de comentarii, unul relevant fiind al Magdalenei Roşu: “Încă nu ai văzut toată zona aceasta… în adâncul codrilor se ascund zimbrii în libertate… schituri care se ivesc printre copacii centenari, cărari bătute de excursionişti, de pelerini. Parcul Naţional Vânători Neamţ e o enciclopedie de trecut şi prezent. Aici trebuia să vă faceţi «plimbarea» de la Radio ZU, o săptămâna sau două în Munţii Neamţului şi ai să inţelegi ce înseamna cu adevărat cuvântul «răzeş». Multă sănătate şi scuză-mă pentru pledoarie dar… îmi iubesc locul natal!“.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Spitalul de la Leţcani se tot… predă

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ ISU Iaşi a demarat procedura de recepţie ■ abia apoi vedem dacă şi când va fi redeschis ■ locurile la ATI se împuţinează pe zi ce trece ■

Stare de fapt: valul IV al epidemiei de coronavirus pare a fi mai grav decât ne-am fi dorit. Deja, în majoritatea judeţelor, paturile ATI disponibile pentru bolnavii de Covid sunt din ce în ce mai puţine. Iar dacă lucrurile evoluează pe acelaşi trend, în scurt timp nu vor mai fi paturi disponibile.

În Neamţ, situaţia este şi mai gravă. În urmă cu zece luni, Secţia ATI a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ a fost distrusă de un incendiu soldat cu 15 victime. De atunci stă închisă sub sigiliul procurorilor care fac anchetă. Din bani privaţi, donaţii şi sponsorizări, Asociaţia Dăruieşte Viaţă a construit o secţie ATI externă cu 17 paturi. În mod evident insuficiente pentru un spital judeţean. Mai ales în vreme de pandemie.

În tot acest timp, Spitalul Mobil de la Leţcani, pentru care nemţenii au cotizat cu peste 3 milioane de euro, stă închis. Conform oficialităţilor din Iaşi el este în plină procedură de predare-primire către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă. Prefectul de Iaşi, Marian Grigoraş: „Spitalul este în procedură de predare-primire de la Euronest la DS”. „Am început procedura de preluare de la Asociaţia Euronest, în colaborare cu echipe de specialişti în domeniu. Se va face o recepţie atât cantitativă, cât şi calitativă, iar la finalizarea ei vom vedea ce demersuri trebuie întreprinse pentru operaţionalizarea spitalului”, conform purtătorului de cuvânt al ISU Iaşi, Georgică Onofreiasa.

Ca o scurtă paranteză, e de apreciat că oficialii ieşeni mai comunică pe această temă. La Neamţ e… tăcere mormântală. În dialogul purtat cu reprezentanţii ISU Iaşi am încercat să aflăm şi cam când s-ar putea finaliza procedura de predare-primire. Nu ni s-a putut da un termen limită, pe motiv că nu depinde doar de ISU, ci şi de … Euronest. Deci ar putea fi vorba de zile, cum ar fi normal în plin val IV, sau de săptămâni ori chiar luni.

Drept e că în acest moment nu ştim ce va rezulta după recepţia cantitativă, dar mai ales calitativă. Iar aşteptările nu pot fi optimiste în condiţiile în care presa a tot scris de nenumărate nereguli şi probleme, iar controalele s-au ţinut lanţ pe la respectivul spital. Ba ar fi intrat pe fir chiar procurorii DNA.

Apoi, dacă totuşi va rezulta că avem un spital, nu doar o sumă de containere cu aparatură medicală dubioasă în ele, va mai dura ceva până când va fi găsit/angajat personalul medical necesar pentru ca spitalul să fie operaţional/funcţional. Probabil alte săptămâni sau luni.

Iar surse neoficiale spun că, şi redeschis, spitalul de la Leţcani va putea trata doar cazuri uşoare sau medii pentru că la ATI nu s-ar putea asigura condiţii ca în… spitalele „clasice”. Deşi acolo au fost cheltuiţi 13 milioane de euro din banii nemţenilor şi ieşenilor.

Scurtă rememorare

Povestea spitalului de la Leţcani este una tristă, cu un final previzibil. Tot trist. Investiţia a ridicat mari semne de întrebare şi a suscitat critici chiar de la început. Însă Ionel Arsene, preşedintele CJ Neamţ, şi Maricel Popa, preşedintele CJ Iaşi la vremea respectivă, au mers mai departe. Au dat banii, au trecut peste faptul că s-a întârziat mult până au venit containerele şi aparatura medicală şi au inaugurat aşa-zisul spital în preajma alegerilor.

Spitalul a stat deschis doar câteva luni, timp în care s-a tot vorbit despre numeroase nereguli, ce au culminat cu închiderea lui. Pentru un motiv ciudat: „este termosensibil”. Adică la temperaturi scăzute „îngheaţă” instalaţiile. Începând cu cea de… încălzire.

Lunile au trecut şi deşi a venit şi vara cu temperaturi caniculare „spitalul termosensibil” nu a mai fost deschis. Chiar dacă diverşi de la diverse instituţii şi de la cel mai înalt nivel dădeau asigurări că „în scurt timp” unitatea sanitară va fi redeschisă. În ciuda acestor asigurări, în urmă cu câteva luni s-a aflat, apoi s-a şi votat trecerea la ISU.

Iar acum aşteptăm finalizarea recepţiei. Şi ne rugăm ca să mai găsit vreun loc pe un pat ATI în vreun spital, dacă vom avea nevoie, deşi am cotizat cu toţii cu 13 milioane de euro.

Citește știrea

Actualitate

Vreme rece

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în cea mai rece zi din această săptămînă vor fi numai 11 grade ■ şi nopţile vor fi deosebit de reci ■ vestea bună este că în week-end ne putem aştepta la temperaturi de pînă la 22 de grade ■

La începutul ultimei decade a lunii septembrie valorile termice au scăzut dramatic şi după ce duminică, 19 septembrie, în zona noastră ne-am bucurat de 21 de grade, pentru ieri am avut promisiunea unor valori de numai 14 grade. Aşa va fi vremea vreo cîteva zile, iar nopţile vor fi deosebit de reci, cu minime care coboară pînă la valori de numai 4 grade.

Vestea bună este că în week-end soarele îşi face datoria şi se vor înregistra valori termice diurne care vor depăşi pragul de 20 de grade Celsius. Pînă atunci trebuie spus că în noaptea de 19/20 septembrie, în judeţ s-au înregistrat minime la limita îngheţului, 0 grade. Este vorba de temperatura înregistrată la staţia meteo de pe Ceahlău – Toaca, în timp ce în restul teritoriului au fost valori mai blînde.

Astfel, la Roman a fost ceva mai frig, cu o minimă de 6,3 grade, în timp ce la Tîrgu Neamţ au fost 8,2 grade. Cel mai confortabil a fost la Piatra Neamţ unde s-au înregistrat 8,9 grade. Ieri, 20 septembrie, la ora 11:00 erau temperaturi modeste faţă de intervalul precedent, respectiv 11 grade la Piatra Neamţ şi Tîrgu Neamţ şi 13 grade în zona Roman. Cel mai frig era pe crestele montane unde la acelaşi moment se înregistra doar 1 grad, cu plus. Nu sînt schimbări notabile nici pe parcursul zilei de azi, 21 septembrie.

Va fi tot o zi cu soare, dar nu mai mult de 15 grade în termometre. Noaptea va fi deosebit de rece, cu o minimă de 6 grade. Şi mai rece va fi pe parcursul zilei de miercuri, 22 septembrie. Nu mai vedem soarele, cerul va fi acoperit şi ar putea ploua slab la o maximă de doar 12 grade. Regimul termic nocturn nu va fi influenţat prea mult şi minima se opreşte la 5 grade. Cea mai rece zi din această săptămînă pare a fi cea de joi, 23 septembrie, cînd pe fondul unui cer variabil cu soare nu vor fi mai mult de 11 grade la amiază.

Minima nocturnă rămîne cantonată la 5 grade. De vineri, 24 septembrie, începe să se încălzească uşor şi pentru că soarele va fi la datorie, avem promisiunea unei maxime de 17 grade. Urmează cea mai rece noapte din acest sezon, iar mercurul din termometre coboară pînă la 4 grade. În week-end avem promisiune de vreme mai caldă. Astfel, sîmbătă, 25 septembrie, se anunţă cer variabil cu soare, iar dacă previziunile de acum ale meteorologilor se adeveresc, ne vom bucura de o zi superbă, cu pînă la 21 de grade. Noaptea va fi încă răcoroasă, cu 7 grade. Şi mai bine va fi duminică, 26 septembrie, cînd va fi soare şi cam 22 de grade la prînz. Şi noaptea devine mai blîndă, cu o minimă de 11 grade.

Citește știrea

Actualitate

Drama familiei Smicală fără sfârşit? “Coșmarul nostru nu s-a terminat”

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ Camelia Smicală anunţă că este din nou trimisă în judecată ■ motivul e halucinant: şi-ar fi “furat” copiii şi a făcut public cazul ■ Mihai şi Maria vor să fie alături de mama lor şi au spus public în mod repetat acest lucru ■

Drama familiei Cameliei Smicală pare a fi una fără sfârşit. Recent, doctoriţa născută în Piatra Neamţ a anunţat că este din nou trimisă în judecată de autorităţile finlandeze, pe “cauză penală”.

Deşi termenul cel mai potrivit ar fi că este, de mulţi ani, hăituită penal. Motivul este unul halucinant: şi-ar fi furat propri copii. Pe Mihai şi pe Maria, cei care, cu lacrimi în ochi, rugau autorităţile din Finlanda să îi lase alături de mama care astăzi este acuzată că i-ar fi… furat. Şi că ar mai fi făcut şi publică întreaga dramă.

După ani buni de procese şi după ani buni în care Camelia Smicală s-a luptat cu un întreg stat care mima că e preocupat de protecţia copiilor, dar de fapt chinuia nişte copii, încercând să se răzbune pe o mamă care nu renunţa la luptă, se părea că lucrurile au intrat în ordinea normală: Mihai şi Maria erau redaţi familiei, erau lăsaţi, aşa cum au cerut, să fie alături de mama lor, după ce fuseseră ţinuţi, împotriva voinţei lor, în instituţii finlandeze de aşa-zisă protecţie socială, de fapt nişte “lagăre” pentru minori.

“Minunea”, care a fost posibilă după ce mulţi români, dar nu numai, au ieşit în stradă pentru Maria, Mihai şi Camelia, a ţinut doar câteva luni. Prin sentinţă judecătorească, după numeroasele acţiuni de solidarizare cu familia Smicală, copiii au fost reîncredinţaţi mamei de lângă care au fost smulşi atât de brutal. Însă, din păcate, se pare că instituţiile nu renunţă: vor să reînvie coşmarul.

“Se pare că nu au terminat cu noi. Sunt trimisă din nou în judecată (pe cauză penală) pe motiv că aș fi furat copiii în 2019 și că am făcut public cazul . În procesul penal copiii sunt în postura de victime (ale mele), dar copiilor li se refuză dreptul la avocatul ales de ei (le-a fost numit un avocat din oficiu, același care nu le-a apărat drepturile în anul 2015 când au fost agresați de către executorii judecătorești) și li se refuză dreptul de a fi ascultați (în calitate de „victime”, sic) în instanță.

Menționez că am fost deja condamnată de câteva ori pentru faptul că am făcut public cazul, deși drepturile omului prevăd că o persoană nu poate fi condamnată de mai multe ori pentru aceeași faptă.

Dincolo de faptul că nu au absolut nici o probă împotriva mea (pe drept penal, mă refer), nu înțeleg ce urmăresc . Coșmarul nostru nu s-a terminat”, este postarea, recentă, de pe Facebook, a Cameliei Smicală.

Concluzia e una singură: Maria, Mihai şi Camelia au nevoie din nou de sprijinul sufletesc care a făcut posibil să fie din nou împreună. Şi sunt sigur că îl vor primi. În stradă şi oriunde va mai fi nevoie.

Citește știrea

Trending