Contactează-ne

Actualitate

Lefurile dăscălilor, se va vedea cînd

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ pentru plata celor 7000 oameni care lucrează în învăţămîntul nemţean e nevoie de 500 milioane lei/lunar ■ ISJ va analiza în încadrarea în costurile standard ■ se vor verifica posturile nedidactice ■

Încă înainte de Revoluţie, în învăţămîntul românesc exista obişnuinţa ca toate cadrele didactice să primească în iunie salariul anticipat pentru vacanţa de vară. În acest an, probabil, din cauza lipsei banilor la buget, plata acestor drepturi nu s-a mai făcu ca pînă acum. Întrebat fiind care este noua modalitate de achitare a drepturilor salariale pentru perioda estivală, inspectorul şcolar general, Mihai Obreja, a făcut o serie de precizări. „Asigur cadrele didactice că vor primi banii pe concediu.

În luna iulie foarte mulţi colegi au fost prinşi în activităţi cu examenele. Se vor achita mai întîi banii pe examene. S-au plătit deja drepturile salariale ale celor care au făcut parte din comisiile la Evaluarea Naţională. Zilele acestea s-au încheiat şi activităţile celor care au participat la examenul de titularizare. Se vor plăti drepturile pentru Bacalaureat, Definitivat şi Titularizare.

Am primit garanţia de la condecerea ministerului că se va face acest lucru, cît de repede posibil, poate chiar la începutul lunii august. Apoi vor fi achitate şi drepturile salariale pe concediu. Este adevărat că pînă acum, în anii din urmă şi chiar înainte de Revoluţie exista obişnuinţa ca cei care lucrează în învăţămînt să primească în luna iunie toate drepturile slariale pentru vacanţă, ceea ce nu era chiar corect. O mare problemă pentru sistem o reprezintă plata concomitentă a drepturilor salariale pentru sezonul estival, în sensul că acest lucru necesită un efort bugetar uriaş. Mai trebuie spus şi un alt lucru aici. Nu se ştie dacă s-a făcut o planificare corectă a concediilor efectuate, pentru că în contextul pandemiei de coronavirus au fost cadre didactice care au efectuat concediul şi în vacanţa de iarnă şi în aceea de Paşti.

Aceste calcule se fac la nivelul fiecărei şcoli şi în perioada următoare vom verifica şi noi aceste aspecte. Ceea ce trebuie să se ştie e faptul că nevoia de anvelopă salarială pentru plata acestor drepturi e uriaşă. În Neamţ de exemplu, unde e cuprins aici învăţămîntul de masă, special, inspectorat şi conexele, e nevoie de 500 milioane lei/lunar. De aceea am insistat de fiecare dată, pe lîngă directorii de şcoli, pentru utilizarea eficientă a fondului de salarii“, a declarat inspectorul general Obreja.

După 15 august la nivelul ISJ Neamţ se vor realiza, împreună cu toţi directorii, care sînt ordonatorii de credite, o discuţie pentru a vedea dacă aceste cheltuieli cu plata salarilor sînt în acord cu acele costuri stadard/per elev.

„Costul standard este singurul criteriu în acord cu proiecţia bugetară. Îi asigur pe colegii de învăţămînt că nu se pune problema să nu fie plătiţi pentru concedii, dar vom vedea cînd“, a precizat inspectorul şcolar general, Mihai Obreja.

Se va face o analiză şi pe ceea ce înseamnă cumulul orelor din norma didactică de bază şi a orelor suplimentare. „Mai ales în mediul urban există foarte multe cadre didactice care, pe lîngă norma didactică de bază, cumulează încă o jumătate de normă şi vom face verificări încrucişate, dacă aceste ore au fost efectuate pentru că există situaţii în care nu se pot acoperi din cauza timpului.

Mai există aici şi un alt aspect, acela al normării cu personal didactic auxiliar şi nedidactic. Se ştie că în anii din urmă s-au făcut suplimentări de posturi, în acest sector. Categoric nu se pune problema unor concedieri, dar vom verifica în fiecare unitate numărul de posturi şi utilitatea lor.

În perioada pandemiei se ştie că s-au suplimentat la nivelul multor şcoli numărul de grupe la nivelul clasei pregătitoare. S-au aprobat şi grupe suplimentare la nivelul grădiniţelor cu program prelungit. Vom vedea dacă există şi şcoli în care nu se justifică posturile de personal nedidactic şi didactic auxiliar“, a mai spus profesorul Obreja.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending