Contactează-ne

Actualitate

Greu cu procesul şpăgilor de la Hidrocentrale Bistriţa

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ cauza a ajuns în instanţă în urmă cu mai bine de un an ■ abia acum s-a încheiat procedura de Cameră preliminară ■ în dosar este vorba de fapte mai vechi de un deceniu ■ directorul şi doi afacerişti au fost acuzaţi de şpăgi uriaşe, de milioane de euro ■

Procesul şpăgilor de la Hidrocentrale Bistriţa merge cam la fel de greu cum s-a ajuns şi la inculpare. În cauză este vorba de fapte mai vechi de un deceniu, iar dosarul a ajuns în instanţă la finele anului 2019. Numai procedura de Cameră preliminară a durat mai bine de un an, vreo 14 luni. Recent, judecătorii de la Curtea de Apel Bacău au închis prima etapă procesuală şi s-a dispus începerea judecăţii, prin sentinţă definitivă.

Magistraţii de la Tribunalul Neamţ au încheiat procedura de Cameră preliminară la jumătatea lunii octombrie a anului trecut, însă atît procurorii anticorupţie, cît şi cei trei inculpaţi au depus contestaţii. Acţiunea a fost respinsă la Bacău. „Respinge ca nefondate contestaţiile formulate de Parchetul de pe lîngă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Bacău şi contestatorii-inculpaţi Grigoriu Constantin Romică, Grigore Sorin şi Lazăr Constantin – Vasile împotriva Încheierii nr. 135/CP din data de 14.10.2020, pronunţată de Judecătorul de Cameră Preliminară de la Tribunalul Neamţ, în dosarul nr. 2392/103/2019/a1. (…) Definitivă“, conform deciziei instanţei din 15 februarie 2021.

Abia de acum înainte procesul intră în linie dreaptă cu administrări de probe şi audieri de martori. Directorul Sucursalei Hidrocentrale Bistriţa Piatra Neamţ, Constantin Romică Grigoriu, a fost acuzat de trei infracţiuni de luare de mită (18 acte materiale). Au fost inculpaţi şi doi afacerişti, cu cîte 9 acte materiale de complicitate luare de mită, Sorin Grigore şi Constantin Vasile Lazăr.

În ce-l priveşte pe directorul Grigoriu, procurorii au stabilit că primele nouă acte de luare de mită au fost „pentru a-şi îndeplini în mod corespunzător atribuţiile de serviciu privitoare la derularea contractului privind obiectivul de investiţii Acumularea Paşcani pe rîul Siret în judeţele Iaşi şi Suceava încheiat cu SC CH SA Iaşi – atribuţii de serviciu constînd în coordonarea şi controlul activităţilor în ceea ce priveşte utilizarea resurselor financiare; asigurarea condiţiilor necesare decontării lucrărilor finanţate din surse alocate pentru activitatea de investiţii – a pretins şi obţinut în mod repetat şi la diferite intervale de timp de la reprezentanţii acestei societăţi decontarea sumei totale de 4.638.468,92 lei fără tva către SC C SRL R, administrată de afaceristul Lazăr, pentru lucrări care în realitate nu au fost executate“, conform rechizitoriului.

Alte 6 şpăgi au fost în aceeaşi calitate, cînd directorul a pretins, obţinut repetat şi la diferite intervale de timp de la reprezentanţii unei firme decontarea sumei de 1.880.140 lei fără tva către SC I SRL Piatra Neamţ, administrată de Sorin Grigore, pentru lucrări fictive. Alte trei acte de luare de mită au constat în aceea că, în realizarea aceleaşi rezoluţii, în perioada august 2010 – septembrie 2011, prin intermediul SC I SRL Piatra Neamţ şi în baza a trei contracte încheiate de această societate la diferite intervale de timp cu SC H SA – Sucursala Moldova, a pretins şi primit suma totală de 1.718.817,70 euro şi 2.541.280,60 lei pentru a încălca în mod repetat şi la diferite intervale de timp atribuţiile de serviciu derivate din calitatea de director.

„Inculpatul şi-a îndeplinit în mod necorespunzător atribuţiile de serviciu privitoare la respectarea dispoziţiilor OUG nr. 34/2006 în calitatea sa de preşedinte al comisiei de evaluare în cadrul procedurii de atribuire a contractului de lucrări «Acumulare Galbeni. Realizarea etanşării şi consolidării digului mal drept pe zona km 0 – km 3. Lucrări de intervenţii» precum şi cele de director al SH Bistriţa SA Piatra Neamţ referitoare la încheierea de acte juridice, în numele şi pe seama Hidroelectrica SA, în limita împuternicirilor acordate; coordonarea şi controlul activităţilor în ceea ce priveşte utilizarea resurselor financiare; asigurarea condiţiilor necesare decontării lucrărilor finanţate din surse alocate pentru activitatea de investiţii“, conform aceluiaşi document.

Sorin Grigore, în calitate de administrator al SC I SRL Piatra Neamţ, a încheiat pe 30 octombrie 2010 un contract cu SC CH SA Iaşi în baza căruia a emis 6 facturi de 1.880.140 lei fără tva lei deşi firma nu executase lucrările. Grigore cunoştea că emiterea facturilor şi efectuarea plăţilor s-au realizat urmare a solicitărilor în acest sens adresate prin intermediul său de directorul Grigoriu, reprezentanţilor SC CH SA Iaşi şi au reprezentat obiectul infracţiunii de luare de mită. Tot în calitate de patron, a încheiat şi executat cu SC H SA – Sucursala Moldova trei contracte comerciale, deşi ştia că acestea, dar şi efectuarea plăţilor s-au realizat urmare a solicitărilor în acest sens adresate de director şi au reprezentat obiectul infracţiunii de luare de mită.

Lazăr a fost acuzat că în calitate de administrator al SC C SRL R, Suceava, a încheiat contracte cu SC CH SA Iaşi în baza cărora, în realizarea aceleaşi rezoluţii, a emis nouă facturi fiscale în valoare de 4.638.468,92 lei fără tva, deşi ştia că emiterea şi efectuarea plăţilor s-au realizat urmare a solicitării directorului şi au reprezentat obiectul infracţiunii de luare de mită.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending