Contactează-ne

Actualitate

„Grădina cu ii“ inspirate din vechi izvoade. Expoziţie la Muzeul de Etnografie din Piatra Neamţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ manifestarea are loc duminică, 26 iunie ■ „Vă invităm să admiraţi cele 23 de cămăşi cusute după piese din mari muzee ale lumii sau din colecţii private, inspirate din vechi izvoade“, spun organizatorii ■

Reper important în calendarul popular, Sînzienele au o dublă semnificaţie: sărbătoarea Naşterii Sfîntului Ioan Botezătorul şi începutul verii, aşa cum se considera în satul de altădată. Tradiţia consemnează multe obiceiuri, de la culegerea florilor cu acelaşi nume şi împletirea cununilor, adunarea plantelor de leac, la dansul Drăgaicei sau Sînzienei în lanuri – zeiţa agrară care apăra holdele şi le dădea rod.

Din alaiul ei făceau parte zînele bune, pe care ni le imaginăm îmbrăcate în frumoase costume populare. Nu întîmplător în această zi se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Iei (începînd cu 2013). În acest context, Muzeul de Etnografie Piatra Neamţ organizează manifestarea intitulată Grădina cu Ii (prima ediţie în 2019), careva avea loc duminică, 26 iunie.

„Invitatul special din acest an este doamna Felicitas Farcaş-Lohan (foto), din comuna Faraoani, judeţul Bacău, coordonatoarea grupului care formează Şezătoarea de Bacău, o persoană cu renume în comunitatea celor care cos cămăşi după vechi motive populare. Provine dintr-o familie cu 10 copii, iar mama, pasionată de ţesut şi cusut, le-a învăţat pe cele şase fete să iubească portul tradiţional şi să lucreze.

«Războiul de ţesut mi-a fost cîntec de leagăn, iar acul era jucăria preferată», spune invitata evenimentului. După terminarea studiilor s-a căsătorit (1988) şi s-a întors în Faraoani, comuna natală, unde a ţesut, împreună cu femeile din sat, marame, bete cu alesături, a cusut cămăşi, a făcut bondiţe şi sumane“, anunţă într-un comunicat Complexul Muzeal Naţional Neamţ.

Felicitas Farcaş – Lohan a transformat pasiunea în meserie: din 1991 este bibliotecar la Biblioteca Comunală „Episcop Ioan Duma“, iar din 2017 este referent (1/2 normă) la secţia externă cusut-ţesut a Şcolii Populare de Arte şi Meserii Bacău. Ca voluntar în cadrul Fundaţiei „Sfîntul Ioan Bosco“ din Bacău coordonează un atelier de învăţare a meşteşugurilor la care participă copii şi adulţi.

În ultimii ani, împreună cu membrele şezătorii, a avut expoziţii la Aeroportul Internaţional Bacău (2018), Muzeul de Artă Piatra Neamţ (în cadrul Festivalului de Artă Populară Lada cu zestre“, ediţia a XIV-a, 2019), la Complexul Muzeal „Iulian Antonescu“ Bacău (2019), la Biblioteca municipală Oneşti (2021).

Activitatea sa este recunoscută de specialişti (fiind menţionată în dosarul alcătuit pentru introducerea în Patrimoiul Imaterial UNESCO a cămăşii cu altiţă), a colaborat cu Muzeul Etnografic Moldova Iaşi şi cu Institutul Naţional al Patrimoniului. Alături de cămăşile cusute de Felicitas Farcaş-Lohan, vizitatorii le vor putea vedea şi altele asemenea.

Ele sînt realizate de Angela Colbeanu, Iulia Georgescu, Adriana Iordache, Claudia Petronela Pătraşcu, Simona Drob, Maria Ghimpu şi Valentin Huiban. Vă invităm să admiraţi cele 23 de cămăşi cusute după piese din mari muzee ale lumii sau din colecţii private, inspirate din vechi izvoade, ii ce reprezintă zona Neamţ, Bacău (Răcăciuni şi Faraoani – piese de port popular ceangăiesc), Bucovina, dar şi Gorj, Vîlcea, Vlaşca şi Olt, să apreciaţi munca şi valorile autentice.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending