Contactează-ne

Actualitate

Dosar de camătă şi şantaj, urmărit prins

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ un nemţean era sub control judiciar într-o cauză de şantaj şi grup infracţional organizat ■ nu a respectat condiţiile impuse şi a fost pus sub acuzare pentru violenţă în familie ■ din acest motiv a fost arestat şi dat în urmărire la nivel naţional, fiind prins recent ■ în primul dosar, cu alţi amici, a băgat spaima în patronii sălilor de jocuri de norc din Roman ■ ei cereau afaceriştilor taxă de protecţie ■

Un romaşcan de 42 de ani, judecat într-un dosar penal cu acuze de şantaj şi grup infracţional organizat, a fost dat în urmărire la nivel naţional. Asta deoarece era sub măsura preventivă a controlului judiciar, dar nu s-a putut abţine de la alte fărădelegi. Ionel Dumitru Udilă ar fi trebuit să respecte o serie întreagă de condiţii, printre acestea şi să nu comită o altă infracţiune atît timp cît era sub control judiciar.

Totul a fost bine pînă la final de martie, cînd a călcat strîmb diun nou, iar pe 28 martie 2021 a fost pus sub acuzare pentru săvîrşirea infracţiunii de violenţă în familie. A fost momentul în care poliţiştii au cerut instanţei de judecată de la Tribunalul Neamţ înlocuirea controlului judiciar cu altă măsură preventivă, mai dură.

Magistraţii au deliberat şi au ajuns la concluzia că Udilă trebuie încarcerat. „În temeiul art. 242 alin 3, art. 215 alin 7 Cod procedură penală, admite sesizarea formulată de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Neamţ – Poliţia Municipiului Roman – Biroul de Investigaţii Criminale. Dispune înlocuirea măsurii controlului judiciar dispusa prin Ordonanţa din 5.02.2021 a D.I.I.C.O.T – Biroul Teritorial Neamţ în dosarul nr. 29D/P/2017 faţă de inculpatul U D-I, trimis în judecată pentru săvîrşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, prev. şi ped. de art.367 alin. 1 şi 2 Cod penal şi şantaj, faptă prev. şi ped. de art. 207 alin. 1, 3 Cod Penal, ambele cu aplicarea art. 38 alin.1 Cod penal, cu măsura arestului preventiv pentru o perioadă de 30 zile, începînd cu data rămînerii definitive a prezentei încheieri“, a decis Tribunalul Neamţ în şedinţa din 6 aprilie.

Chiar dacă Udilă a contestat hotărîrea, nu a avut cîştig de cauză la Curtea de Apel Bacău, iar pe 9 aprilie decizia a devenit definitivă. A fost momentul în care romaşcanul a fost dat în urmărire la nivel naţional, pentru a fi depistat şi încarcerat. Acest lucru s-a întîmplat pe 19 aprilie, cînd a fost găsit în reşedinţa de judeţ.

„La data de 19 aprilie 2021, în baza activităţilor informativ-operative desfăşurate de poliţiştii Biroului de Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei municipiului Roman în colaborare cu poliţiştii Serviciului Investigaţii Criminale Neamţ a fost depistat, în municipiul Piatra Neamţ, un bărbat de 42 de ani, căutat la nivel naţional. Cel în cauză s-ar fi sustras de la punerea în executare a unui mandat de arestare preventivă emis de Tribunalul Neamţ la data de 9 aprilie 2021, sub aspectul săvîrşirii infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat şi şantaj. Bărbatul a fost introdus în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamţ“, anunţă Poliţia Neamţ.

Şantaj la „păcănele“

Dosarul cu acuze de şantaj şi grup infracţional organizat este pe rolul Tribunalului Neamţ, iar coinculpaţi sînt fraţii Tănase, din Roman, Sorin, de 42 de ani, Gheorghe Gabriel, în vîrstă de 39 de ani, şi Aurel, 50 de ani. Ei au ajuns după gratii la finele lunii noiembrie, însă ulterior, în acelaşi dosar, anchetatorii au făcut noi reţineri. La început de decembrie au fost reţinuţi Merişor Lupu, care acum este dat în urmărire generală şi Dumitru Ionel Udilă. Acesta din urmă a ajuns sub control judiciar, dar nu şi-a putut păstra libertatea.

Totul a început pe 23 noiembrie, cînd anchetatorii au descins la Roman. Din 2017, gruparea se „ocupa“ de cei care aveau afaceri în domeniul jocurilor de noroc, cărora le cereau taxe de protecţie. Pentru documentarea activităţii infracţionale, au fost efectuate nouă percheziţii domiciliare, fiind indisponibilizate patru autoturisme, în valoare de 20.000 de euro, 6.700 de lei, 725 de euro, 12 telefoane mobile şi un cuţit. „În cursul anului 2017, şase persoane, din Roman, s-ar fi constituit într-o grupare infracţională organizată, bazată pe relaţii familiale şi prietenii apropiate, în scopul obţinerii unor foloase injuste, prin ameninţare şi intimidare, de la reprezentanţii unor firme care administrau săli de jocuri de noroc“, arăta la acea vreme un comunicat al IPJ Neamţ.

Aceştia ar fi ameninţat cu acte de violenţă atît angajaţii care îşi desfăşurau activitatea în sălile respective, cît şi clienţii. Prin aceste acţiuni, ar fi determinat reprezentanţii acestor săli să le achite taxe de protecţie. De asemenea, în perioada 2019 – 2020, cinci persoane, membre ale aceleiaşi familii, ar fi oferit bunuri, precum şi diferite sume de bani, cu împrumut, mai multor persoane din oraş.

„Ulterior, datornicii ar fi urmat să returneze banii, cu dobîndă, într-un interval de timp stabilit de membrii grupării, iar, în cazul nerespectării acestuia, ar fi exercitat acte de violenţă fizică şi verbală asupra acestora“, conform aceleiaşi surse. Totodată, în cazul nerecuperării banilor, la termenul stabilit, dobînzile ar fi crescut zilnic, iar persoanele cu datorii ar fi fost ameninţate şi constrînse psihic şi fizic, în vederea efectuării plăţilor.

FOTO: generica

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending