Contactează-ne

Actualitate

„Domnule preşedinte“- cartea a doua

Știre publicată în urmă cu

în data de

Reporter: Stimate domn, cam de multă vreme nu v-am mai găsit printre coloanele ziarului nostru.

Virgil Răzeşu: E foarte adevărat. Am fost prins de lucrările de finalizare a ultimei mele cărţi, care va ieşi curând de sub teascurile domnului Diaconu.

Rep.: Sincer vorbind, am auzit despre o carte mai deosebită pe care o oferiţi cititorilor. Ne puteţi da câteva amănunte ?

V.R.: Dacă pot spune ceva special despre cartea mea, este că am păstrat la stilul epistolar, puţin sau foarte rar folosit în literatura noastră. De fapt, ea continuă seria scrisorilor adresate preşedintelui în 2014. De la sine înţeles, adresantul actual este un alt personaj, aflat într-o cu totul altă conjunctură, chemat să facă faţă nu numai degradării constante, sub toate aspectele, a societăţii noastre, ci şi contextului generat de pandemia COVID-19, factor de gravă perturbare a întregii omeniri, şi care nu dă deloc semne că s-ar apropia de final. Ba, s-ar putea spune că lucrurile ar putea lua o întorsătură mai îngrijorătoare, dacă nu dramatică.

Rep.: Căror cititori i se adresează în mod special?

V.R.: În lumea atât de frământată şi dezbinată, mustind de ură şi indiferenţă în care trăim şi în care omul îşi poate găsi cu greu echilibrul şi liniştea, faptele de viaţă capătă valenţe cu totul şi cu totul speciale. Dacă autorul reuşeşte să se apropie, la modul cel mai simplu, de înţelegerea cititorului şi să-i stârnească emoţiile, sigur că acestuia îi va fi pe plac. Nu întâmplător, am menţionat chiar pe prima pagină: „Închin această carte memoriei celor răpuşi de COVID-19 şi cetăţeanului de rând, nemocirlit de politică“.

Rep.: Interesant. Sunt cele două categorii de cetăţeni care plătesc din greu situaţia în care ne aflăm. Aţi avut întotdeauna o atitudine pertinentă asupra multor aspecte controversate, ca şi asupra unor exageri sau neglijenţe ale instituţiilor şi ale cetăţenilor. Daţi, cumva, prioritate problemelor medicale?

V.R.: Nu, mă aflu în postura cetăţeanului obişnuit, dezorientat, care nu ştie încotro s-o apuce, pe cine să mai creadă şi de cine să asculte, în această stare de criză generalizată.

Rep.: Nu e pentru prima oară când omenirea se află în situaţii asemănătoare.

V.R.: Ba chiar vă contrazic. În vederile mele, pandemia actuală nu poate fi comparată decât, eventual, cu potopul lui Noe, care a cuprins întreaga lume şi care păstrează, totuşi, aura de poveste. În vreme ce COVID ne-a îngenunchiat. Fără drept de apel. De altfel, cred că el nu va figura pe lista, şi aşa lungă, a bolilor omului, ci ca un factor de gravă şi severă perturbare a omenirii.

Rep.: Trebuie să recunoaştem că 2020 a fost unul foarte dificil. Pandemia ne-a prins şi pe noi şi toate celelalte ţări nepregătiţi să facem faţă unui duşman foarte abil, cu caractere deosebite de ale altor viroze, de gravitate particulară şi care a dovedit un apetit sporit pentru vieţi nevinovate.

V.R.: Nimic mai adevărat. După un an, pandemia se află în plină putere, induce noi mutaţii şi forme de afectare a omului şi nu ar fi imposibil ca perioada următoare să fie la fel de grea ca şi cea deja parcursă. Şi apoi, să nu uităm că încă nu au intrat în joc marile probleme de ordin economic, material, la nivel mondial, care încep să-şi arate colţii.

Rep.: Scrisorile Dvs. i-au vizat în special pe ultimii doi preşedinţi?

V.R.: Prin forţa împrejurărilor da, însă ele se referă la mai toţi conducătorii noştri, mai vechi şi mai noi. Istoria noastră a înscris în paginile ei o mulţime conducători puternici, destoinici, mari iubitori de glie, de popor şi de marile valori ale culturii şi tradiţiilor noastre. Dar am avut şi destui care nu-şi meritau şi nu şi-au onorat locul. Ca simplu cetăţean pot să afirm că starea de degradare şi gravă pervertire a societăţii noastre actuale li se datorează lor şi că aveam dreptul la o soartă mai bună.

Rep.: Înţeleg că stilul epistolar la care aţi recurs are, totuşi, un sens unic.

V.R.: Evident. Construcţia cărţii permite autorului să exprime direct, ca în orice scrisoare, la persoana a II-a (singular sau plural, după caz) adevărurile de care este conştient, pe care le trăieşte zi cu zi, fără încercări edulcorate de a le arăta cum nu sunt şi nici justificări caraghioase.

Rep.: Vă aşteptaţi ca publicul cititor să-şi recunoască în paginile cărţii Dvs., propriile credinţe, dorinţe sau speranţe?

V.R.: În mare parte da. Fiindcă el s-a obişnuit cu răstălmăcirile de fiecare zi, cu denaturările şi cu minciunile şi promisiunile fără nici un temei care-l asaltează din toate părţile. În ceea ce-l priveşte, încerc o stare apăsătoare, faţă de spiritul de frondă, de respingere apriorică, pe care oamenii obişnuiţi îl arată chiar când e vorba de măsuri favorabile pentru ei, ca şi de pierderea gravă şi greu de restabilit, a încrederii în instituţiile statului. „Dictatura sanitară“ m-a afectat în mod deosebit. Românul a îndurat multe forme de dictatură şi nu a reacţionat. Şi acum când este vorba de măsuri adoptate spre binele său, gata, s-a trezit dornic de libertate absolută. Personal, aproape cincizeci de ani, am purtat masca ore întregi, zile la rând, uneori şi noaptea. Nu m-am mai întrebat dacă e bine ori nu, atâta vreme cât ea făcea parte din ţinuta chirurgului şi era spre binele pacientului.

Rep.: Cum apreciaţi beneficiile vaccinării şi reuşita campaniei în curs?

V.R.: Din nefericire, oricine a vrut sau nu, fără o minimă educaţie medicală sau documentaţie, şi-a dat cu părerea. Ca tânăr medic, am trăi epidemiile de tifos, paralizie infantilă, scarlatină şi altele, care se soldau cu morţi. Am fost martor al dispariţiei complete a unora dintre ele, datorită politicii de vaccinare. Ne-am întors la morţii prin pojar. Mai mare ruşinea. Pe de altă parte, toată lumea ţipă că medicamentele sunt chimicale, otrăvuri şi optează pentru medicina naturistă. Foarte bine. Dar vaccinul? Poate exista ceva mai naturist decât un vaccin? Noi nu suntem conştienţi că asemenea procese au loc în organism fără încetarec, altfel nu am putea face faţă provocorilor din mediul exterior. Singura armă eficientă împotriva îmbolnăvirilor este imunitatea, fie naturală (a celor care au făcut boala), fie indusă, prin vaccinare activă, de masă. Apropo de campania de imunizare, am fost bucuros că a fost încredinţată armatei. Din păcate, domnul colonel Gheorghiţă şi echipa lui a adoptat o strategie (dacă a existat una) civilă şi profund românească. Socot că acţiunea e compromisă şi că vom avea nevoie de 3-4 ani până când o vom finaliza.

Rep.: Întorcându-ne la „Domnule Preşedinte“ – cartea a doua, speraţi într-un impact important asupra publicului ?

V.R.: Cred că da. Cititorul nostru, atât de asaltat de greutăţile de fiecare zi, îşi poate găsi împăcarea sau liniştea măcar în lectură. Cartea îi este destinată lui şi nu ţinteşte câştigul material. O bună parte a tirajului îi va fi oferită cititorului, iar preţul de vânzare în librării va fi aproape modic. Sper în ajutorul Dvs., al presei şi al mulţimii de prieteni şi cunoscuţi, pentru o difuzare cât mai importantă.

Rep.: Stimate domn, vă doresc mult succes!

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Undă verde în procesul unui traficant de arme

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ judecătorii nemţeni au pus punct procedurii de Cameră preliminară, iar judecata intră în linie dreaptă ■ inculpatul a scos la vînzare un Kalaşnikov, muniţie şi o grenadă pentru 1.500 de euro ■ el ascunsese totul într-o groapă, la Cluj, dar nu a mai găsit locul ■

Magistraţii din cadrul Tribunalului Neamţ au pus punct procedurii de Cameră preliminară şi au dispus începerea procesului în care Gheorghiţă Purice, de 28 de ani, din Borleşti, a fost inculpat pentru infracţiunea de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

„În temeiul art. 346 alin. 1 Cod procedură penală, constată legalitatea sesizării instanţei cu Rechizitoriul nr. 51/D/P/2020 din 16.07.2021 al D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Neamţ, prin care a fost trimis în judecată inculpatul P G pentru săvîrşirea infracţiunilor de nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor, prev. de art. 342 alin.1 şi 5 din Cod penal, cu aplicarea art. 41 Cod penal şi nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor în formă continuată, prev. de art. 342 alin.1 şi 5 din Cod penal, cu aplicarea art. 41 Cod penal şi art. 35 Cod penal (2 acte materiale), cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cod penal (2 fapte). Dispune începerea judecăţii în dosarul nr. 1729/103/2021, privind pe inculpatul P G.“, conform instanţei.

Cercetările în acest caz au stabilit că bărbatul a intrat în posesia unei arme Kalaşnikov (AK 47), două încărcătoare, 63 de cartuşe şi o grenadă defensivă, undeva în perioada 2012 – 2013. Le-ar fi achiziţionat de la Bucureşti, iar de acolo s-a deplasat la Cluj, cu marfa la el, a ales un teren viran, a săpat o groapă, ascunzînd arma, încărcătoarele, cartuşele şi grenada. O vreme nu s-a mai întîmplat nimic, dar la începutul lunii august 2020, Purice a plecat la Bucureşti. A căutat un cumpărător, l-a găsit, dar era un investigator sub acoperire, înţelegîndu-se pentru 1.500 de euro.

Pe 16 august 2020, nemţeanul a mers la Cluj, iar la adăpostul întunericului a căutat locul unde îngropase „comoara“, dar se pare că între timp peisajul s-a schimbat şi nu a mai dat de groapa în care avea marfa. Aceasta a fost decoperită recent de un clujean, a fost predată autorităţilor, astfel că ancheta s-a finalizat cu punerea sub acuzare. Pe 27 mai 2021 a fost prezentat în faţa magistraţilor de la Tribunalul Neamţ cu propunere de arestare preventivă, măsură care a fost admisă, ulterior fiind prelungită succesiv.

Purice nu este uşă de biserică, în mai 2009, cînd avea numai 17 ani, fiind condamnat la 4 ani de închisoare pentru omor. Fapta a avut loc pe 16 octombrie 2008. Minorul locuia sub acelaşi acoperiş cu părinţii, sora mai mare şi soţul acesteia, Constantin Marin, care avea 43 de ani. Între adolescent şi cumnat exista o stare conflictuală mai veche legată de faptul că Marin stătea în casa socrilor şi nu fusese în stare să aibă propria lui locuinţă. În ziua crimei a izbucnit iar un scandal, Purice reproşîndu-i din nou cumnatului că nu are grijă de sora lui, că el este „măritat“ şi nu însurat atît timp cît stă în casa lor. Marin a abandonat cearta şi s-a dus la culcare. Viitorul criminal a rămas în bucătăria de vară cu tatăl lui.

La o vreme cei doi s-au luat la ceartă, din cauza faptului că tatăl nu-l lăsase să-i arate cumnatului unde îi este locul. Marin s-a trezit din cauza gălăgiei şi a ieşit să vadă ce se întîmplă. A mers în bucătăria de vară, iar cînd minorul a dat cu ochii de el şi-a amintit de vechile animozităţi. A înşfăcat un cuţit şi l-a lovit o singură data, în zona toraco-abdominală, victima decedînd în scurt timp. Înainte de venirea oamenilor legii Purice a spus că pleacă să se predea, dar s-a oprit la un bar, acolo unde a şi fost găsit de anchetatori.

FOTO: generica

Citește știrea

Actualitate

Adresabilitate scăzută la centrele de vaccinare din Roman

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ primarul municipiului le cere romaşcanilor să se prezinte la cele trei centre de vaccinare ■ DSP intenţionează reanalizarea programului acestora ■

Primarul municipiului Roman, Leonard Achiriloaei, a început conferinţa săptămînală de presă, de vineri, 17 septembrie printr-un nou apel adresat romaşcanilor neimunizaţi anti Covid, de a se prezenta la cele trei centre de vaccinare, atrăgînd atenţia asupra virulenţei cu care atacă varianta Delta, în cel de-al patrulea val dezlănţuit în această toamnă.

„Aş vrea să încep conferinţa de presă de astăzi (17 septembrie n.r) cu rugămintea şi îndemnul adresat romaşcanilor şi nu numai, de a se vaccina, în cele trei centre de imunizare: cel fix de la Colegiul Miron Costin, cel de la Piaţa Centrală şi centrul drive- thru, din parcarea de la Roman Centre Value, centre care îşi menţin, deocoamdată, acelaşi program.

Există, însă, o analiză la nivelul Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ, referitoare la posibilitatea unei reaşezări a programului avînd în vedere adresabilitatea foarte mică din ultimele săptămîni şi ţinînd cont de faptul că, în condiţiile în care la aceste centre se vaccinează doar cîteva persoane, zilnic, costurile salariale sînt extrem de ridicate şi consumă foarte multe resurse din bugetul Ministerului Sănătăţii.

De aceea îndemn pe romaşcani să se vaccineze, cu atît mai mult cu cît a început şcoala şi noua tulpină a virusului -Delta- este mult mai agresivă şi contagioasă, iar gravitatea cazurilor este mai mare. Vaccinul este gratuit, aşa cum se ştie, şi e bine să fim mai precauţi cu sănătatea noastră”, a precizat primarul Leonard Achiriloaei.

Citește știrea

Actualitate

Criza apei: Primăria pune tunurile pe Apa Serv şi CJ

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ Romanul a rămas în 2021 peste 20 de zile fără apă din cauza avarilor majore ■ pierderile au fost substanţiale şi sînt plătite de noi toţi ■ reprezerntanţii Primăriei Roman s-au întâlnit cu şefii Apa Serv ■ s-au stabilit, de principiu, obligaţiile asumate de companie şi de municipalitate, ca proprietară a reţelelor de distribuţie ■ primarul susţine că Romanul a fost discriminat la rectificarea bugetară, pentru că a primit din partea Consiliului Judeţean zero lei, asta în timp ce la Tîrgu Neamţ s-au alocat 27 milioane lei ■

Conform monitorizării realizate de Direcţia Tehnică din Primăria Roman în cursul anului 2021 romaşcanii au avut întreruptă apa, din cauza avariilor, timp de 20 de zile, cu neplăcerile respective şi cu pierderile aferente suportate indirect de către noi, toţi. Urmare a numeroaselor avarii apărute la Roman în ultima vreme, la solicitatea Primăriei Roman joi, 16 septembrie, s-a organizat o întîlnire cu managementul companiei ApaServ, pentru a se pune cărţile pe masă şi a se vedea concret care sînt obligaţiile asumate atît de operator, cît şi de municipalitate.

În conferinţa de presă de vineri, 17 septembrie, primarul municipiului Roman a prezentat jurnaliştilor principalele concluzii ale întîlnirii de lucru amintite. ” Întîlnirea am convocat-o ca urmare a multiplelor avarii apărute la Roman în ultima vreme, începînd cu cea de pe strada Tineretului. Am fost asiguraţi de conducerea companiei că, la momentul reluării furnizării cu apă, după remedierea avariilor, s-a ţinut cont de presiunea graduală, cerută de normele tehnice şi cu toate acestea reţeaua a cedat, ducînd la acele avarii, în lanţ.

La discuţiile avute reprezentanţii companiei au venit cu o listă de 8 priorităţi, asumate de ei. E vorba de: partea de captare pe tronsoanele 1 şi 2, reabilitarea tronsonului din zona Autogării, înlocuirea conductelor de transport din zona Anton Pann, înlocuirea reţelei din zona Libertăţii( Femina n.r), unde a avut loc una din avariile grele de săptămîna anterioară şi înlocuirea căminelor cu vană de la staţia de repompare 1 şi 2, cele două rezervoare avînd nevoie de vane şi debitmetre, precum şi efectuarea sectorizării în patru puncte.

În urma discuţiilor avute am constatat, însă că priorităţile lor diferă de ale noastre, pentru că, în timp ce compania e interesată de reţeaua de aducţiune, pe partea de rezervă, noi sîntem interesaţi de partea de sectorizare şi înlocuire a reţelelor pentru a se putea izola partea cu avarii şi pentru ca debitmetrele să indice zonele cu pierderi. În urma discuţiilor am reuşit, însă, să convenim modul de lucru al fiecărei părţi în perioada următoare.

Astfel s-a stabilit ca ApaServ să intervină în zona de captare de la Pildeştri, unde am fost informaţi că s-a demarat deja procedura de achiziţie a materialelor. Apoi se va înlocui conducta de pe strada Libertăţii, unde există, aşa cum s-a văzut, o problemă majoră” a declarat primarul Leonard Achiriloaei.

Romanul discriminat, pe criterii politice

Primăria Roman şi-a asumat investiţii în partea de sectorizare, unde deja a făcut această operaţie în câteva zone, respectiv în Cartierul Muncitoresc, în cartierele Favorit, Lipovenesc, Nicolae Bălcescu, Danubiana şi Dedeman -Gară. „Viitoarele lucrări de sectorizare se vor realiza din fonduri ale bugetului local.

Compania ne-a informat că va face anul acesta proiectul de înlocuire a reţelelor din strada Anton Pann, urmînd ca în 2022 să se treacă la efectuarea lucrării propriu-zise. La Staţia de repompare 1 şi 2 însă există probleme în sensul că nu există fonduri pentru realizarea investiţiei anul acesta.

Noi am solicitat întrunirea CA al companiei şi luarea unor decizii care să fie supuse aprobării conducerii Consiliului Judeţean, în subordinea căruia se află ApaServ, pentru ca cele 8 priorităţi asumate de companie să şi poată fi rezolvate. în cel mai scurt timp posibil” , a declarat primarul Leonard Achiriloaei. Acesta a reamintit şi faptul că Primăria Roman ar urma să primească o redevenţă de 1, 9 milioane lei, sumă pe care doreşte să o investească în totalitate în înlocuirea de reţele.

Primarul a spus că ApaServ a realizat lucrări în Roman de doar 830 mii lei, în zona Toma Stelian, Favorit, Roman-Muşat, Ştefan cel Mare. „Noi am insistat să se găsească resurse pentru că am reamintit faptul că Primăria a reuşit înlocuirea a 35% din aceste reţele în zonele: Petru Rareş, cartier Nicolae Bălcescu, Cuza Vodă şi zonele adiacente, în valoare de 2,8 milioane lei, cofinanţare a proiectului european, prin PID. Şi prin Administraţia Fondului de Mediu s-au realizat investiţii de 1,3 milioane în cartierul Nicolae Bălcescu, tot prin cofinanţare. Compania a realizat investiţii la Roman la Staţia de Epurare şi pe zona de canalizare. Am atras atenţia că nimeni nu stă pe roze cu fondurile şi e de datoria lor să meargă la conducerea CJ să prezinte situaţia.

Am arătat faptul că la ultima rectificare bugetară Romanul a primit zero lei, în timp ce la Tîrgu Neam s-a alocat suma de 1,2 milioane, din cota 6% care ar fi trebuit distribuită echitabil. De altfel, încă de la începutul anului am solicitat CJ fonduri pentru Spitalul Municipal, în vederea reabilitării Policlinicii, ştiut fiind că Romanul a dus greul în timpul pandemiei de coronavirus şi că acest spital asigură, în mod curent, de ani de zile îngrijirea a peste 200.000 de nemţeni, care locuiesc în Zona Metropolitană”, a mai precizat primarul municipiului Roman, Leonard Achiriloaei.

Citește știrea

Trending