Contactează-ne

Actualitate

„Domnule preşedinte“- cartea a doua

Știre publicată în urmă cu

în data de

Reporter: Stimate domn, cam de multă vreme nu v-am mai găsit printre coloanele ziarului nostru.

Virgil Răzeşu: E foarte adevărat. Am fost prins de lucrările de finalizare a ultimei mele cărţi, care va ieşi curând de sub teascurile domnului Diaconu.

Rep.: Sincer vorbind, am auzit despre o carte mai deosebită pe care o oferiţi cititorilor. Ne puteţi da câteva amănunte ?

V.R.: Dacă pot spune ceva special despre cartea mea, este că am păstrat la stilul epistolar, puţin sau foarte rar folosit în literatura noastră. De fapt, ea continuă seria scrisorilor adresate preşedintelui în 2014. De la sine înţeles, adresantul actual este un alt personaj, aflat într-o cu totul altă conjunctură, chemat să facă faţă nu numai degradării constante, sub toate aspectele, a societăţii noastre, ci şi contextului generat de pandemia COVID-19, factor de gravă perturbare a întregii omeniri, şi care nu dă deloc semne că s-ar apropia de final. Ba, s-ar putea spune că lucrurile ar putea lua o întorsătură mai îngrijorătoare, dacă nu dramatică.

Rep.: Căror cititori i se adresează în mod special?

V.R.: În lumea atât de frământată şi dezbinată, mustind de ură şi indiferenţă în care trăim şi în care omul îşi poate găsi cu greu echilibrul şi liniştea, faptele de viaţă capătă valenţe cu totul şi cu totul speciale. Dacă autorul reuşeşte să se apropie, la modul cel mai simplu, de înţelegerea cititorului şi să-i stârnească emoţiile, sigur că acestuia îi va fi pe plac. Nu întâmplător, am menţionat chiar pe prima pagină: „Închin această carte memoriei celor răpuşi de COVID-19 şi cetăţeanului de rând, nemocirlit de politică“.

Rep.: Interesant. Sunt cele două categorii de cetăţeni care plătesc din greu situaţia în care ne aflăm. Aţi avut întotdeauna o atitudine pertinentă asupra multor aspecte controversate, ca şi asupra unor exageri sau neglijenţe ale instituţiilor şi ale cetăţenilor. Daţi, cumva, prioritate problemelor medicale?

V.R.: Nu, mă aflu în postura cetăţeanului obişnuit, dezorientat, care nu ştie încotro s-o apuce, pe cine să mai creadă şi de cine să asculte, în această stare de criză generalizată.

Rep.: Nu e pentru prima oară când omenirea se află în situaţii asemănătoare.

V.R.: Ba chiar vă contrazic. În vederile mele, pandemia actuală nu poate fi comparată decât, eventual, cu potopul lui Noe, care a cuprins întreaga lume şi care păstrează, totuşi, aura de poveste. În vreme ce COVID ne-a îngenunchiat. Fără drept de apel. De altfel, cred că el nu va figura pe lista, şi aşa lungă, a bolilor omului, ci ca un factor de gravă şi severă perturbare a omenirii.

Rep.: Trebuie să recunoaştem că 2020 a fost unul foarte dificil. Pandemia ne-a prins şi pe noi şi toate celelalte ţări nepregătiţi să facem faţă unui duşman foarte abil, cu caractere deosebite de ale altor viroze, de gravitate particulară şi care a dovedit un apetit sporit pentru vieţi nevinovate.

V.R.: Nimic mai adevărat. După un an, pandemia se află în plină putere, induce noi mutaţii şi forme de afectare a omului şi nu ar fi imposibil ca perioada următoare să fie la fel de grea ca şi cea deja parcursă. Şi apoi, să nu uităm că încă nu au intrat în joc marile probleme de ordin economic, material, la nivel mondial, care încep să-şi arate colţii.

Rep.: Scrisorile Dvs. i-au vizat în special pe ultimii doi preşedinţi?

V.R.: Prin forţa împrejurărilor da, însă ele se referă la mai toţi conducătorii noştri, mai vechi şi mai noi. Istoria noastră a înscris în paginile ei o mulţime conducători puternici, destoinici, mari iubitori de glie, de popor şi de marile valori ale culturii şi tradiţiilor noastre. Dar am avut şi destui care nu-şi meritau şi nu şi-au onorat locul. Ca simplu cetăţean pot să afirm că starea de degradare şi gravă pervertire a societăţii noastre actuale li se datorează lor şi că aveam dreptul la o soartă mai bună.

Rep.: Înţeleg că stilul epistolar la care aţi recurs are, totuşi, un sens unic.

V.R.: Evident. Construcţia cărţii permite autorului să exprime direct, ca în orice scrisoare, la persoana a II-a (singular sau plural, după caz) adevărurile de care este conştient, pe care le trăieşte zi cu zi, fără încercări edulcorate de a le arăta cum nu sunt şi nici justificări caraghioase.

Rep.: Vă aşteptaţi ca publicul cititor să-şi recunoască în paginile cărţii Dvs., propriile credinţe, dorinţe sau speranţe?

V.R.: În mare parte da. Fiindcă el s-a obişnuit cu răstălmăcirile de fiecare zi, cu denaturările şi cu minciunile şi promisiunile fără nici un temei care-l asaltează din toate părţile. În ceea ce-l priveşte, încerc o stare apăsătoare, faţă de spiritul de frondă, de respingere apriorică, pe care oamenii obişnuiţi îl arată chiar când e vorba de măsuri favorabile pentru ei, ca şi de pierderea gravă şi greu de restabilit, a încrederii în instituţiile statului. „Dictatura sanitară“ m-a afectat în mod deosebit. Românul a îndurat multe forme de dictatură şi nu a reacţionat. Şi acum când este vorba de măsuri adoptate spre binele său, gata, s-a trezit dornic de libertate absolută. Personal, aproape cincizeci de ani, am purtat masca ore întregi, zile la rând, uneori şi noaptea. Nu m-am mai întrebat dacă e bine ori nu, atâta vreme cât ea făcea parte din ţinuta chirurgului şi era spre binele pacientului.

Rep.: Cum apreciaţi beneficiile vaccinării şi reuşita campaniei în curs?

V.R.: Din nefericire, oricine a vrut sau nu, fără o minimă educaţie medicală sau documentaţie, şi-a dat cu părerea. Ca tânăr medic, am trăi epidemiile de tifos, paralizie infantilă, scarlatină şi altele, care se soldau cu morţi. Am fost martor al dispariţiei complete a unora dintre ele, datorită politicii de vaccinare. Ne-am întors la morţii prin pojar. Mai mare ruşinea. Pe de altă parte, toată lumea ţipă că medicamentele sunt chimicale, otrăvuri şi optează pentru medicina naturistă. Foarte bine. Dar vaccinul? Poate exista ceva mai naturist decât un vaccin? Noi nu suntem conştienţi că asemenea procese au loc în organism fără încetarec, altfel nu am putea face faţă provocorilor din mediul exterior. Singura armă eficientă împotriva îmbolnăvirilor este imunitatea, fie naturală (a celor care au făcut boala), fie indusă, prin vaccinare activă, de masă. Apropo de campania de imunizare, am fost bucuros că a fost încredinţată armatei. Din păcate, domnul colonel Gheorghiţă şi echipa lui a adoptat o strategie (dacă a existat una) civilă şi profund românească. Socot că acţiunea e compromisă şi că vom avea nevoie de 3-4 ani până când o vom finaliza.

Rep.: Întorcându-ne la „Domnule Preşedinte“ – cartea a doua, speraţi într-un impact important asupra publicului ?

V.R.: Cred că da. Cititorul nostru, atât de asaltat de greutăţile de fiecare zi, îşi poate găsi împăcarea sau liniştea măcar în lectură. Cartea îi este destinată lui şi nu ţinteşte câştigul material. O bună parte a tirajului îi va fi oferită cititorului, iar preţul de vânzare în librării va fi aproape modic. Sper în ajutorul Dvs., al presei şi al mulţimii de prieteni şi cunoscuţi, pentru o difuzare cât mai importantă.

Rep.: Stimate domn, vă doresc mult succes!

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Coronavirus: Neamţ – 110 cazuri noi. Naţional – 4.271 cazuri noi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la Neamţ rata de infectare este de 1,3 la mia de locuitori ■ la nivel naţional, în ultimele 24 de ore au fost raportate 98 de decese ■

Până pe 4 martie, pe teritoriul României, au fost confirmate 816.589 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

749.673 de pacienți au fost declarați vindecați. În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 4.271 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 832 de persoane au fost reconfirmate pozitiv. Până astăzi, 20.684 persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 03.03.2021 (10:00) – 04.03.2021 (10:00) au fost raportate 98 de decese (58 bărbați și 40 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Argeș, Arad, Bacău, Brăila, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Buzău, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Ialomița, Iași, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Olt, Prahova, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Vaslui, Vâlcea, Vrancea, Ilfov și București.

Dintre acestea, 1 deces a fost înregistrat la categoria de vârstă 20-29 de ani, 2 decese la categoria de vârstă 30-39 ani, 6 decese la categoria de vârstă 40-49 ani, 12 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 22 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 33 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 22 decese la categoria de peste 80 de ani.

94 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar 4 pacienți decedați nu au prezentat comorbidități.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 9.035. Dintre acestea, 1.070 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 6.105.686 de teste RT-PCR și 334.027 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 26.410 teste RT-PCR (16.885 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 9.525 la cerere) și 9.539 de teste rapide antigenice.

Pe teritoriul României, 44.712 persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 13.011 persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 50.327 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 120 de persoane.

 În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 3.667 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 589 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ziua de 3 martie, 5.389 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 980.985 de lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, a fost întocmit, ieri, un dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

Reamintim cetățenilor că Ministerul Afacerilor Interne a operaționalizat, începând cu data de 04.07.2020, o linie TELVERDE (0800800165) la care pot fi sesizate încălcări ale normelor de protecție sanitară.

Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 23.469 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu SARS – CoV – 2 (coronavirus): 2.539 în Italia, 16.772 în Spania, 195 în Marea Britanie, 125 în Franța, 3.116 în Germania,  93 în Grecia, 49 în Danemarca, 37 în Ungaria, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 4 în SUA, 7 în Suedia,  137 în Austria, 22 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 43 în Elveția, 3 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus, 7 în Bulgaria, 12 în Cipru, 2 în India, 2 în Ucraina, 8 în Emiratele Arabe Unite, 13 în Republica Moldova, 3 în Muntenegru, 218 în Irlanda, 2 în Singapore, 3 în Tunisia  și câte unul în Argentina, Luxemburg, Malta, Brazilia, Kazakhstan, Republica Congo, Qatar, Vatican, Portugalia, Egipt, Pakistan, Iran, Slovenia, Federația Rusă și Croația. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 186 de cetățeni români aflați în străinătate, 34 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 60 în Spania, 14 în Germania, 2 în Belgia, 3 în Suedia, 4 în Irlanda, 2 în Elveția, unul în SUA, unul în Brazilia, unul în Republica Congo, unul în Grecia și unul în Iran, au decedat. Dintre cetățenii români confirmați cu infecție cu noul coronavirus, 798 au fost declarați vindecați: 677 în Germania, 90 în Grecia, 18 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg, unul în Tunisia și unul în Argentina.

Citește știrea

Actualitate

We have… architect. Şef

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ Andrei Ciubotaru este noul arhitect şef al municipiului Piatra-Neamț ■ el a trecut o probă de... limba engleză ■

Andrei Ciubotaru este noul arhitect şef al municipiului Piatra-Neamţ. Aşa ar suna o banală ştire, scrisă după un banal comunicat de presă emis de Primăria Piatra Neamţ pe tema menţionată.

Ce nu mai e banal e că, după cum citim în comunicatul pe care îl vom prezenta integral, noul arhitect şef a avut de trecut o probă de… limba engleză. Bravo lui ca a trecut de ea, despre cei care au gândit o astfel de probă pentru un astfel de post… ne abţinem să comentăm.

Probabil Piatra-Neamţ se va transforma din Perla Moldovei în Perla… Albionului. Noroc că nu s-au gândit noii edili să construiască… zigurate la Piatra-Neamţ că ar fi trebuit săracii candidaţi la postul de arhitect şef să facă declinări şi conjugări în… limba persană. Vă prezentăm în cele ce urmează comunicatul primăriei şi mai precizăm doar că pe 2 martie a fost organizat concursul pe post:În vârstă de 52 de ani, Andrei Ciubotaru este absolvent al Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” și a profesat în mediul privat timp de 25 de ani. Este membru al Registrului Urbaniștilor din România.

„Această mutare reprezintă pentru mine o ieșire din zona de confort, respectiv partea de proiectare în care am profesat 25 de ani și, în același timp, o încercare de a aduce un suflu nou în ceea ce privește relația proiectant – administrație locală, dar și cetățean – primărie.  Pornesc cu foarte mult entuziasm pe acest drum și îmi doresc să eficientizez activitatea Direcției de Urbanism” a declarat arh. Andrei Ciubotaru.

„Am încredere în arhitectul Andrei Ciubotaru pentru că este genul care știe să îmbine arhitectura modernă cu cea clasică. Cred că este omul potrivit să pună pe planșă și în aplicare conceptul de =nouaPiatra. Aici, de cealaltă parte a baricadei, va avea ocazia să vină cu soluții, să le implementeze, alături de provocarea de îmbunățire a colaborării dintre municipalitate și proiectanți. Îl felicit și îi doresc mult succes și multă putere de muncă. Pornește la acest drum cu o mare responsabilitate, în condițiile în care pietrenii au așteptări mari de la noua noastră echipă” a declarat primarul Andrei Carabelea.

Concursul pentru ocuparea acestei poziții a constat în patru probe, respectiv probă de limba engleză, probă de competențe în aplicații grafice pentru module de arhitectură, proba teoretică și interviul. Andrei Ciubotaru își va începe activitatea la Primăria Piatra-Neamț la sfârșitul lunii martie”.

Understood?

Citește știrea

Actualitate

Prefectul a fost numit… prefect

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ George Lazăr este “noul” prefect de Neamţ ■ subprefecţii sunt de la USR ■ plus sau minus ■

Odată cu transformarea prefecţilor şi subprefecţilor din înalţi funcţionari publici în demnitari, care pot avea culoare politică, era necesară “reconfirmarea” pe post a celor care ocupau aceste “dregătorii”. Sau nu. În funcţie de cromatica politică.

Oricum, la Neamţ reconfirmarea s-a produs în ceea ce priveşte prefectul, căruia îi stă bine în galbenul liberal. Aşa că prefectul George Lazăr a fost numit prefect, începând cu data de 4 martie, printr-o hotărâre de guvern pe care nici nu s-a uscat bine cerneala. Conform noilor modificări la Codul Administrativ, care vin mănuşă, evident întâmplător, după ce alianţa de guvernare “a trebuit” să-şi împartă inclusiv prefecturile, la Neamţ vom avea doi subprefecţi. “Algoritmul” politic a zis că de la USR – PLUS. Sau minus.

Deci e clar că fostul subprefect nu se încadra în nuanţa politică necesară, aşa că noii subprefecţi sunt Florin Zaharia – dacă n-a fost să fie “vice” la CJ, măcar “sub” la Prefectură – şi Ioan Meraru, care n-a fost să fie decât… “sub”. De la colegii din presă am aflat că numirea subprefecţilor a fost anunţată de USR, plus sau minus, printr-un comunicat de presă. În condiţiile în care acest comunicat nu a fost transmis subsemnatului sau pe e-mailul redacţiei Monitorul, l-am citit de la colegi. Comunicatul.

Şi am reţinut că domnul Meraru zice ceva de genul: “Numirile politice, acolo unde avem nevoie de oameni profesionişti, trebuie să înceteze şi să fie înlocuite cu un proces transparent de selecţie a resursei umane”. Mi-au dat lacrimile când am citit această declaraţie venită tocmai din partea unuia numit subprefect după ce a fost modificată legea tocmai pentru ca subprefecţii să poată fi… oameni politici. În rest, am mai reţinut că domnul Meraru vrea să colaboreze bine cu toate organele. Administraţiei publice locale, evident, ceea ce e de bine.

Am sărit apoi la declaraţia domnului Zaharia: “Ca cetăţean…” atât am citit şi m-am oprit înainte de a mai asista complice la vreo altă “violentare” a limbii române. Oricum sunt convins că restul nu era doar o “cacofonie” de declaraţie, ci una plină de bune intenţii.

Şi mi-am amintit că domnul preşedinte Arsene, Ionel, făcea furori la începuturile carierei sale politice cu celebrul său “că când”. Şi a ajuns preşedinte. Dacă îl imită măcar la exprimare şi domnul Zaharia are şanse să iasă din postura de “sub”. Subprefect.

Citește știrea

Trending