Contactează-ne

Actualitate

„Domnule preşedinte“- cartea a doua

Știre publicată în urmă cu

în data de

Reporter: Stimate domn, cam de multă vreme nu v-am mai găsit printre coloanele ziarului nostru.

Virgil Răzeşu: E foarte adevărat. Am fost prins de lucrările de finalizare a ultimei mele cărţi, care va ieşi curând de sub teascurile domnului Diaconu.

Rep.: Sincer vorbind, am auzit despre o carte mai deosebită pe care o oferiţi cititorilor. Ne puteţi da câteva amănunte ?

V.R.: Dacă pot spune ceva special despre cartea mea, este că am păstrat la stilul epistolar, puţin sau foarte rar folosit în literatura noastră. De fapt, ea continuă seria scrisorilor adresate preşedintelui în 2014. De la sine înţeles, adresantul actual este un alt personaj, aflat într-o cu totul altă conjunctură, chemat să facă faţă nu numai degradării constante, sub toate aspectele, a societăţii noastre, ci şi contextului generat de pandemia COVID-19, factor de gravă perturbare a întregii omeniri, şi care nu dă deloc semne că s-ar apropia de final. Ba, s-ar putea spune că lucrurile ar putea lua o întorsătură mai îngrijorătoare, dacă nu dramatică.

Rep.: Căror cititori i se adresează în mod special?

V.R.: În lumea atât de frământată şi dezbinată, mustind de ură şi indiferenţă în care trăim şi în care omul îşi poate găsi cu greu echilibrul şi liniştea, faptele de viaţă capătă valenţe cu totul şi cu totul speciale. Dacă autorul reuşeşte să se apropie, la modul cel mai simplu, de înţelegerea cititorului şi să-i stârnească emoţiile, sigur că acestuia îi va fi pe plac. Nu întâmplător, am menţionat chiar pe prima pagină: „Închin această carte memoriei celor răpuşi de COVID-19 şi cetăţeanului de rând, nemocirlit de politică“.

Rep.: Interesant. Sunt cele două categorii de cetăţeni care plătesc din greu situaţia în care ne aflăm. Aţi avut întotdeauna o atitudine pertinentă asupra multor aspecte controversate, ca şi asupra unor exageri sau neglijenţe ale instituţiilor şi ale cetăţenilor. Daţi, cumva, prioritate problemelor medicale?

V.R.: Nu, mă aflu în postura cetăţeanului obişnuit, dezorientat, care nu ştie încotro s-o apuce, pe cine să mai creadă şi de cine să asculte, în această stare de criză generalizată.

Rep.: Nu e pentru prima oară când omenirea se află în situaţii asemănătoare.

V.R.: Ba chiar vă contrazic. În vederile mele, pandemia actuală nu poate fi comparată decât, eventual, cu potopul lui Noe, care a cuprins întreaga lume şi care păstrează, totuşi, aura de poveste. În vreme ce COVID ne-a îngenunchiat. Fără drept de apel. De altfel, cred că el nu va figura pe lista, şi aşa lungă, a bolilor omului, ci ca un factor de gravă şi severă perturbare a omenirii.

Rep.: Trebuie să recunoaştem că 2020 a fost unul foarte dificil. Pandemia ne-a prins şi pe noi şi toate celelalte ţări nepregătiţi să facem faţă unui duşman foarte abil, cu caractere deosebite de ale altor viroze, de gravitate particulară şi care a dovedit un apetit sporit pentru vieţi nevinovate.

V.R.: Nimic mai adevărat. După un an, pandemia se află în plină putere, induce noi mutaţii şi forme de afectare a omului şi nu ar fi imposibil ca perioada următoare să fie la fel de grea ca şi cea deja parcursă. Şi apoi, să nu uităm că încă nu au intrat în joc marile probleme de ordin economic, material, la nivel mondial, care încep să-şi arate colţii.

Rep.: Scrisorile Dvs. i-au vizat în special pe ultimii doi preşedinţi?

V.R.: Prin forţa împrejurărilor da, însă ele se referă la mai toţi conducătorii noştri, mai vechi şi mai noi. Istoria noastră a înscris în paginile ei o mulţime conducători puternici, destoinici, mari iubitori de glie, de popor şi de marile valori ale culturii şi tradiţiilor noastre. Dar am avut şi destui care nu-şi meritau şi nu şi-au onorat locul. Ca simplu cetăţean pot să afirm că starea de degradare şi gravă pervertire a societăţii noastre actuale li se datorează lor şi că aveam dreptul la o soartă mai bună.

Rep.: Înţeleg că stilul epistolar la care aţi recurs are, totuşi, un sens unic.

V.R.: Evident. Construcţia cărţii permite autorului să exprime direct, ca în orice scrisoare, la persoana a II-a (singular sau plural, după caz) adevărurile de care este conştient, pe care le trăieşte zi cu zi, fără încercări edulcorate de a le arăta cum nu sunt şi nici justificări caraghioase.

Rep.: Vă aşteptaţi ca publicul cititor să-şi recunoască în paginile cărţii Dvs., propriile credinţe, dorinţe sau speranţe?

V.R.: În mare parte da. Fiindcă el s-a obişnuit cu răstălmăcirile de fiecare zi, cu denaturările şi cu minciunile şi promisiunile fără nici un temei care-l asaltează din toate părţile. În ceea ce-l priveşte, încerc o stare apăsătoare, faţă de spiritul de frondă, de respingere apriorică, pe care oamenii obişnuiţi îl arată chiar când e vorba de măsuri favorabile pentru ei, ca şi de pierderea gravă şi greu de restabilit, a încrederii în instituţiile statului. „Dictatura sanitară“ m-a afectat în mod deosebit. Românul a îndurat multe forme de dictatură şi nu a reacţionat. Şi acum când este vorba de măsuri adoptate spre binele său, gata, s-a trezit dornic de libertate absolută. Personal, aproape cincizeci de ani, am purtat masca ore întregi, zile la rând, uneori şi noaptea. Nu m-am mai întrebat dacă e bine ori nu, atâta vreme cât ea făcea parte din ţinuta chirurgului şi era spre binele pacientului.

Rep.: Cum apreciaţi beneficiile vaccinării şi reuşita campaniei în curs?

V.R.: Din nefericire, oricine a vrut sau nu, fără o minimă educaţie medicală sau documentaţie, şi-a dat cu părerea. Ca tânăr medic, am trăi epidemiile de tifos, paralizie infantilă, scarlatină şi altele, care se soldau cu morţi. Am fost martor al dispariţiei complete a unora dintre ele, datorită politicii de vaccinare. Ne-am întors la morţii prin pojar. Mai mare ruşinea. Pe de altă parte, toată lumea ţipă că medicamentele sunt chimicale, otrăvuri şi optează pentru medicina naturistă. Foarte bine. Dar vaccinul? Poate exista ceva mai naturist decât un vaccin? Noi nu suntem conştienţi că asemenea procese au loc în organism fără încetarec, altfel nu am putea face faţă provocorilor din mediul exterior. Singura armă eficientă împotriva îmbolnăvirilor este imunitatea, fie naturală (a celor care au făcut boala), fie indusă, prin vaccinare activă, de masă. Apropo de campania de imunizare, am fost bucuros că a fost încredinţată armatei. Din păcate, domnul colonel Gheorghiţă şi echipa lui a adoptat o strategie (dacă a existat una) civilă şi profund românească. Socot că acţiunea e compromisă şi că vom avea nevoie de 3-4 ani până când o vom finaliza.

Rep.: Întorcându-ne la „Domnule Preşedinte“ – cartea a doua, speraţi într-un impact important asupra publicului ?

V.R.: Cred că da. Cititorul nostru, atât de asaltat de greutăţile de fiecare zi, îşi poate găsi împăcarea sau liniştea măcar în lectură. Cartea îi este destinată lui şi nu ţinteşte câştigul material. O bună parte a tirajului îi va fi oferită cititorului, iar preţul de vânzare în librării va fi aproape modic. Sper în ajutorul Dvs., al presei şi al mulţimii de prieteni şi cunoscuţi, pentru o difuzare cât mai importantă.

Rep.: Stimate domn, vă doresc mult succes!

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Şapte persoane la spital din cauza ciupercilor

Știre publicată în urmă cu

în data de

Şapte persoane, dintre care patru copii, au ajuns la Spitalul Târgu-Neamţ, vineri, 14 mai, având diagnosticul intoxicaţie cu ciuperci. Solicitarea către Ambulanţa Neamţ a fost făcută în jurul orei trei dimineaţa  şi la unitatea sanitară au fost transportaţi o fetiţă de cinci ani, un băieţel de şase ani, o fetiţă de 8 ani şi un băiat de 12 ani, dar şi trei tineri cu vârste cuprinse între 23 şi 29 de ani.

Citește știrea

Actualitate

Nu ieşim din zodia ploilor

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ informarea de instabilitate atmosferică expiră azi, la ora 21:00 ■ totuşi, nu scăpăm de precipitaţii nici săptămîna viitoare ■ valorile termice diurne vor oscila între 14 şi 22 grade ■

Cea de-a doua jumătate a lunii mai nu aduce timp bun şi foarte aproape de vara calendaristică meteorologii anunţă ploi consistente, iar în cea mai rece zi a săptămînii viitoare nu vor fi mai mult de 14 grade. Singura veste bună este că nopţile vor fi mai calde, iar minimele se vor situa între 9 şi 11 grade.

O informare meteo de instabilitate atmosferică accentuată expiră azi, 14 mai, la ora 21:00, dar specialiştii spun că vor fi perioade în care va ploua în averse ce vor avea şi caracter torenţial, vor fi descărcari electrice, intensificări de scurtă durată ale vîntului, vijelii şi, izolat, grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi 15…20 l/mp şi, pe arii restrînse, 25…35 l/mp.

La acest moment, la staţia meteo de pe Ceahlău – Toaca mai sînt 15 centimetri de nea. Astăzi, 14 mai, regimul termic va fi bunişor, 20 de grade ziua şi cam 10 grade vor fi peste noapte. Temperatura se apreciază pe parcursul zilei de sîmbătă, 15 mai, iar la jumătatea lui Florar vor fi 21 de grade, dar nu scăpăm de furtunile care vor fi în special după amiază.

Nu sînt schimbări în regimul termic nocturn şi vor fi vreo 10 grade. Duminică, 16 mai, în prima parte a zilei va fi soare, însă la amiază maxima ajunge cu greu la 20 de grade şi sînt aşteptate ploi în aversă. Noaptea vor fi 10 grade. Cea mai caldă zi de săptămîna viitoare va fi cea de luni, 17 mai, cînd meteorologii prognozează o maximă îndrăzneaţă de 22 de grade.

Cu toate acestea, nu scăpăm de instabilitate şi sînt anunţate ploi mai după amiază. Minima nocturnă rămîne cantonată la 10 grade. Conform prognozei, de marţi, 18 mai, începe depreciarea regimului termic, astfel că la amiază în zona noastră vor fi 19 grade. Instabilitatea îşi face de cap şi din nou pot veni furtuni. Va fi ceva mai bine după lăsarea întunericului şi minima saltă la 11 grade.

Urmează cea mai rece zi, cea de miercuri, 19 mai, cînd maxima atinge cu greu valoarea de 14 grade. Cerul va fi acoperit şi va ploua mărunt întreaga zi. Precipitaţii sînt anunţate şi după lăsarea întunericului, cînd se vor înregistra cam 10 grade. Joi, 20 mai, se mai încălzeşte niţel, revedem şi soarele şi vor fi vreo 17 grade.

Nu trebuie să uitaţi umbrelele acasă pentru vor fi ceva stropi de ploaie, în aversă. Urmează cea mai rece noapte din întreg intervalul de prognoză, iar minima va fi de 9 grade. Vineri, 21 mai, norii se cantonează în zona noastră şi va ploua mai tot timpul. Termic nu stăm prea bine pentru începutul ultimei decade a lui mai şi vor 17 grade ziua şi vreo 11 grade după lăsarea întunericului.

Sîmbătă, 22 mai, este anunţat cer variabil cu soare, ceva ploi după amiază, 19 grade ziua şi vreo 11 grade vor fi peste noapte. Singura zi fără ploi pare a fi cea de duminică, 23 mai, cînd se vor înregistra 21 de grade.

Citește știrea

Actualitate

E căutat un minor fugar

Știre publicată în urmă cu

în data de

Poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale de la IPJ Neamţ şi cei ai Poliţiei municipiului Roman fac verificări pentru depistarea unui minor de 17 ani, dar dispărut acum cîteva zile.

„La data de 11 mai 2021, poliţiştii din cadrul Poliţiei municipiului Roman au fost sesizaţi cu privire la faptul ca minorul Mereuţă Vlăduţ Ionuţ, în vîrstă de 17 ani, din Roman, a părăsit voluntar Centrul de asistenţă socială în care se afla şi nu a mai revenit“, se arată într-un comunicat al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Neamţ.

Adolescentul are o înălţime de circa 1,65 metri, greutate de aproximativ 66 de kilograme, părul brunet, tuns scurt, ochi căprui. Nu se cunosc detalii referitoare la obiectele de îmbrăcaminte pe care acesta le purta la momentul dispariţiei.

Anchetatorii au efectuat verificări pe raza municipiului Roman, precum şi a localităţilor limitrofe, în vederea depistării acestuia, dar fără folos, astfel că cer ajutorul populaţiei. Orice persoană care poate oferi informaţii ce pot conduce la depistarea persoanei căutate, este rugată să apeleze numărul unic de urgenţă 112 ori să anunţe cea mai apropiată unitate de poliţie.

De regulă, în astfel de cazuri, copii fugari hoinăresc prin oraş sau merg la rude timp de cîteva zile, după care revin în centrele unde sînt instituţionalizaţi.

Citește știrea

Trending