Contactează-ne

Actualitate

Cum poate ajunge Piatra Neamț cel mai smart oraș din România cu ajutorul soluțiilor de la Dell Technologies

Știre publicată în urmă cu

în data de

Dacă ți-ai luat cel puțin o zi de liber de la serviciu în ultimul an pentru a plăti taxe, impozite sau pentru a reînnoi documente ce țin de instituțiile statului, atunci ești printre cei 73% dintre românii care și-au petrecut o parte din concediu la ghișeu.

8 din 10 români declară că de obicei nu rezolvă problema pentru care au venit, de la prima vizită. Principalele obstacole pe care le-au întâmpinat în acele situații sunt: faptul că nu aveau toate documentele (47,03%) și defecțiuni tehnice sau erori umane din cadrul instituției (46,85%), arată un studiu recent efectuat de Asociația Română pentru Smart City, cu sprijinul Dell Technologies și Intel.

Mai mult, nici de cealaltă parte a ghișeului lucrurile nu sunt mai lejere, funcționarii publici declarând că au probleme precum centralizarea informației. „Este dificil de aflat nivelul de încărcare al fiecărei instituții și al fiecărui departament, fapt ce îngreunează întreaga activitate” a subliniat unul dintre respondenți. În plus, de la începutul pandemiei a apărut problema lucrului de la distanță – munca de acasă necesită aparatură și securitate cibernetică. Proiectele de digitalizare gândite special pentru probleme punctuale ar crește calitatea vieții cetățenilor și ar ajuta funcționarii publici să crească eficiența.

Pentru a rezolva măcar o parte dintre problemele instituțiilor publice, Dell Technologies pune la dispoziție echipa de experți dedicată sprijinirii sectorului public, ce oferă consultanță gratuită autorităților care doresc să ajute la digitalizarea orașului lor.

Acțiuni cu impact puternic

Pentru a crește calitatea vieții cetățenilor și pentru a ajuta România să iasă din epoca dosarului cu șină, Dell Technologies s-a alăturat campaniei „România Fără Ghișee” a Asociației Române pentru Smart City, al cărei obiectiv este debirocratizarea instituțiilor statului prin implementarea de soluții tehnologice adaptate nevoilor cetățenilor. Dell Technologies vine cu experiența, soluțiile și expertiza proiectelor derulate peste tot în lume care au crescut satisfacția rezidenților.

Să luăm exemplul simplu al traficului care poate bloca un întreg oraș. Anul trecut, Dell Technologies a introdus un sistem de monitorizare al traficului în Budapesta care a redus timpii de așteptare pentru transportul în comun. Mai exact, sistemul poate arăta în timp real care este timpul de așteptare pentru transportul în comun și care este durata călătoriei, deci se obține optimizare și se câștigă timp.

Aceste sisteme de transport inteligent implementate în New Mexico au redus întârzierile în trafic cu 88%. Cum se traduce acest lucru? Prin eficiență, reducerea factorilor de stres și bunăstarea locuitorilor.

Proiecte de mare succes au fost implementate de către Dell Technologies în toate colțurile lumii. Spre exemplu, în Eerle, Olanda, municipalitatea a pornit un proiect ambițios pentru a îmbunătăți sănătatea și a crește bunăstarea celor 18 000 cetățeni prin proiecte ce variază de la gestionarea apei și a deșeurilor, aer curat în școli, străzi sigure, reducerea emisiilor de carbon și până la asistență medicală accesibilă oricând și oriunde. Putem privi și dincolo de ocean, în India, unde Dell Technologies a crescut drastic siguranța celor 3 milioane de locuitori ai orașului Pune.

Dacă în ultima perioadă am văzut puterea factorilor externi asupra activităților cotidiene, orașul digital are grijă de cetățenii acestuia în contextul în care sănătatea și siguranța populației este o adevărată provocare. Ora¬șele Digitale folosesc tehnologii big data pentru a monitoriza sănătatea generală a comunității ș¬i pentru a aborda în mod proactiv situațiile care pot apărea neașteptat.

Călătoria României către orașele digitale

Piatra Neamț este un oraș cu mare potențial și deschis către inovații. Aici, digitalizarea nu este o noutate, însă ar putea deveni o reușită completă prin adoptarea unor soluții bine gândite, care au drept scop creșterea calității vieții cetățenilor și poate, cine știe, în câțiva ani vom putea discuta despre digitalizarea orașului Piatra Neamț așa cum vorbim acum despre digitalizarea unui oraș ca Budapesta.

Raportat la profesionalizarea personalului din administrație, se constată o creștere în continuare a numărului oamenilor din primării dedicați pentru proiectele și infrastructura Smart City. Asociația Română Pentru Smart City consideră că vom trece la etapa următoare de dezvoltare Smart City, atunci când în primăriile din România va exista cel puţin o persoană dedicată unor astfel de proiecte, şi atunci când job-uri noi de tipul Data Manager, Data Analyst, Ofiţer de Trafic sau Manager Infrastructuri Smart City, se vor regăsi în organigrama municipalităților.

La nivelul orașelor medii regăsim acele orașe care au îmbrățișat adopția soluțiilor inteligente, semn că inovația și leadership-ul pot apărea la organizațiile mai agile, nu neapărat mai mari, birocratizate sau numeroase. Autoritățile publice pot deveni ambasadori ai digitalizării României prin semnarea petiției România Fără Ghișee.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending