Contactează-ne

Actualitate

Cazul pacienţilor arşi a ajuns şi la Bruxelles

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la videoconferinţa Federaţiei Europene a Medicilor, una din problemele discutate a fost cea legată de situaţia din spitalele româneşti ■ doctorul Victor Eşanu a inclus pe agenda întîlnirii şi situaţia Spitalului Judeţean Neamţ ■ dezastrul din Sănătate se datorează politizării acestui domeniu ■

Videoconferinţa Federaţiei Europene a Medicilor, la care este afiliată şi Camera Federativă a Medicilor din România, membră a Confederaţiei Cartel Alfa, care numără 20 de sindicate ale doctorilor, cu peste 2.000 membri, a avut loc vineri, 29 ianuarie, la Bruxelles. Medicii sindicalişti şi-au propus să sensibilizeze opinia publică internaţională în vederea stopării tragediilor din spitalele româneşti, unde oamenii care vin să fie salvaţi, au ajuns să moară din cauza indolenţei unor manageri, puşi în funcţii pe criterii politice, sinecurile din spitale pentru oamenii de partid fiind cele mai vînate.

„Din păcate, noi ştiam că sistemul medical românesc nu este la fel de performant ca cel din Germania, Franţa sau oricare ţară membră a Uniunii Europene. Este, de ani de zile, prost dotat, subfinanţat, căpuşat, iar acum se dovedeşte că este şi prost organizat. Este absolut inimaginabil ca oamenii care vin în spitale pentru a fi ajutaţi să moară arşi ca şoarecii, în secţiile de terapie intensivă, aşa cum s- a întîmpat în noiembrie la spitalul din Piatra Neamţ.

De altfel, seria neagră a incendiilor din România a început în 2010 în secţia ATI a Maternităţii Giuleşti, unde trei nou-născuţi au murit carbonizaţi. În 2 ianuarie 2021, la o lună şi jumătate de la tragedia din Piatra Neamţ, cînd au murit 10 oameni, un incendiu a izbucnit şi la Secţia de Psihiatrie a Spitalului din Roman, unde doi pacienţi şi două cadre medicale s-au intoxicat cu fum. Seria lungă a dezastrelor din spitale a culminat cu tragedia de la Spitalul Matei Balş din Bucureşti, trasă, parcă, la indigo, cu aceea din 14 noiembrie de la Spitalul Judeţean din Piatra Neamţ. Oamenii ajung în spitale într-o stare gravă şi în loc să fie ajutaţi să supravieţuiască unei probleme medicale, organizarea proastă şi greşelile din managementul spitalelor îi trimit pe lumea cealaltă“, a declarat dr. Victor Eşanu, preşedintele Camerei Federative a Medicilor din România şi membru în conducerea forului european.

Acesta a mai spus că la conferinţa din 29 ianuarie s-a discutat despre neajunsurile din sistemul medical din România, unde numărul de medici şi cadre medicale şi aşa insuficient din cauza migraţiei masive din anii anteriori este acum decimat de virusul SARS Cov 2.

Directori de spitale doar cu protecţie politică, dar fără a răspunde pentru managmentul dezastruos

Liderul Camerei Federative a Medicilor arată cu degetul modul de organizare a spitalelor, la conducerea cărora ajung doar directori numiţi politic de către autoritatea publică locală, în subordonarea căreia se află unitatea spitalicescă respectivă.

„De organizarea spitalelor se ocupă managerii. Dar în aceste funcţii ajung oameni care au în buzunar un carnet de partid a cărui culoare depinde de aceea a şefului politic care finanţează unitatea spitalicească, respectiv: spitalele judeţene de către consiliile judeţene, cele municipale şi orăşeneşti de culoarea politică a şefului local de partid. Aceste realităţi sînt cunoscute de toată lumea şi nu ne mai putem ascunde după deget. Am încercat, în nemumărate rînduri, să semnalăm în ţară aceste realităţi, dar de fiecare dată ni s-a pus pumnul în gură. Nu s-a spus: «Nu este treaba voastră, a sindicatelor. Ştim noi ce avem de făcut!» Aşa de bine au ştiut că s-a ajuns aici: spitalele nu au suficienţi angajaţi, iar de un an de zile de luptă cu pandemia aceştia sînt epuizaţi. Vă dau un exemplu: o secţie ATI trebuie supravegheată 24 din 24 de ore, trebuie dotată cu aparatură modernă şi cu acele camere de luat vederi obligatorii . Este însă incredibil, dar adevărat, că în România se mai practică o medicină la nivelul mijlocului de secol 20, în condiţiile în care am intrat de cîţiva ani buni în Uniunea Europeană“, susţine medicul Eşanu.

Acesta este revoltat de faptul că după acest şir interminabil de tragedii, a miilor de români care mor, zilnic, în spitale, nimeni nu răspunde: „Sîntem într-o situaţie absolut incredibilă. De atîţia ani, spitalele din România nu sînt autorizate din punct de vedere al securităţii la incendiu, acţiune care trebuie să fie tot o urmare a unei decizii administrative, de care trebuie să răspundă conducerea numită politic, ori aceste autorizaţii nu s-au obţinut mai nicăieri. Este clar că vorbim de o conducere care nu răspunde în faţa nimănui şi nici măcar a şefului politic care a numit-o“.

„Dacă s-ar putea ca femeia de serviciu şi portarul să aibă carnet de partid ar fi perfect“

Tragediile din spitalele româneşti se ţin lanţ, fără a exista voinţa politică de a face ceva pentru a stopa dezastrul. „Este clar că trebuie schimbat profund întreg sistemul. Trebuie ca decidenţii politici să se aşeze la masă şi să ia un model occidental de organizare sanitară, să lase profesioniştii în managementul sanitar să ajungă să conducă spitalele.

În ţările occidentale, ministrul şi cel mult secretarii de stat sînt numiţi politic, ori la noi s-a ajuns la aberaţia de a politiza direcţiile de sănătate publică, conducerile de spitale, conducerile de secţii. Dacă s-ar putea ca femeia de serviciu şi portarul să aibă carnet de partid de aceeaşi cunoare cu a directorilor ar fi perfect. La noi nu se conduce pe competenţe profesionale, pe bază de programe şi proiecte. Problema esenţială la această oră e cea legată de depolitizarea sistemului sanitar şi nu numai. Din păcate şi partidele noi, apărute pe eşichierul politic în ultima vreme, atunci cînd ajung la putere, împrumută aceleaşi metehne. Şi aşa ne învîrtim ca pisica în jurul cozii. Mi se face pielea găină şi acum, cînd mă gîndesc la colegul nostru de la Piatra Neamţ, doctorul Cătălin Denciu, care zace pe un pat de spital din Bruxelles, pentru că a sărit în foc să-şi salveze pacienţii“, a mai spus medicul Victor Eşanu.

Acesta a pomenit şi de Iosif Koszeghi, preşedintele Colegiului Medicilor din Neamţ, un cercetător ştiinţificc, un inventator de calibru, care a murit de Covid, el fiind un alt nume din lista lungă a oamenilor în halate albe răpuşi în lupta cu SARS Cov 2. „Ne aflăm în situaţia în care, zilnic, în orice spital din România se poate repeta tragedia de care vorbim. Acum nu ne mai rămîne decît să încercăm să dăm şi acest semnal internaţional privind necesitatea depolitizării sistemului şi necesitatea unei reforme sanitare profunde, în condiţiile în care, aşa cum arată satisticile interbaţionale, România se află pe un nedorit loc 81 din 92 de state analizate, în care spitalele funcţionează în clădiri vechi, majoritatea construite în anii 1970 şi unele chiar mai vechi, imobile care în tot acest timp au fost doar cîrpite şi unde se fac improvizaţii în ceea ce priveşte respectarea unor circuite moderne“, arată medicul Victor Eşanu.

„Inventarul“ incendiilor din unităţile sanitare mai include pe cel de la Spitalul de Psihiatrie de la Gătaia, Timiş pe 5 ianaurie 2021, cel din 25 decembrie 2020, de la Spitalul Socola Iaşi, unde a murit un pacient, incendiul din 11 aprilie 2018 de la Institutul de Boli Cradio-Vasculare din Iaşi. În 10 martie 2018 într-un incendiu la Secţia ATI a Spitalului Alba Iulia o infirmieră a suferit arsuri la membrele superioare şi o colegă s-a intoxicat. Altul a izbucnit la Spitalul Simeria, Hunedoara, în 19 noiembrie 2015, de unde au fost evacuaţi 50 de pacienţi. În tot acest timp, spitalelor conduse politic în România procentul alocat din PIB nu este mai mare de 5% (în 2019) şi aşa cum arăta premierul Florin Cîţu, 95% din veniturile unităţilor fiind destinate salariilor/sporurilor şi mai nimic la investiţii.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Undă verde în procesul unui traficant de arme

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ judecătorii nemţeni au pus punct procedurii de Cameră preliminară, iar judecata intră în linie dreaptă ■ inculpatul a scos la vînzare un Kalaşnikov, muniţie şi o grenadă pentru 1.500 de euro ■ el ascunsese totul într-o groapă, la Cluj, dar nu a mai găsit locul ■

Magistraţii din cadrul Tribunalului Neamţ au pus punct procedurii de Cameră preliminară şi au dispus începerea procesului în care Gheorghiţă Purice, de 28 de ani, din Borleşti, a fost inculpat pentru infracţiunea de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

„În temeiul art. 346 alin. 1 Cod procedură penală, constată legalitatea sesizării instanţei cu Rechizitoriul nr. 51/D/P/2020 din 16.07.2021 al D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Neamţ, prin care a fost trimis în judecată inculpatul P G pentru săvîrşirea infracţiunilor de nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor, prev. de art. 342 alin.1 şi 5 din Cod penal, cu aplicarea art. 41 Cod penal şi nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor în formă continuată, prev. de art. 342 alin.1 şi 5 din Cod penal, cu aplicarea art. 41 Cod penal şi art. 35 Cod penal (2 acte materiale), cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cod penal (2 fapte). Dispune începerea judecăţii în dosarul nr. 1729/103/2021, privind pe inculpatul P G.“, conform instanţei.

Cercetările în acest caz au stabilit că bărbatul a intrat în posesia unei arme Kalaşnikov (AK 47), două încărcătoare, 63 de cartuşe şi o grenadă defensivă, undeva în perioada 2012 – 2013. Le-ar fi achiziţionat de la Bucureşti, iar de acolo s-a deplasat la Cluj, cu marfa la el, a ales un teren viran, a săpat o groapă, ascunzînd arma, încărcătoarele, cartuşele şi grenada. O vreme nu s-a mai întîmplat nimic, dar la începutul lunii august 2020, Purice a plecat la Bucureşti. A căutat un cumpărător, l-a găsit, dar era un investigator sub acoperire, înţelegîndu-se pentru 1.500 de euro.

Pe 16 august 2020, nemţeanul a mers la Cluj, iar la adăpostul întunericului a căutat locul unde îngropase „comoara“, dar se pare că între timp peisajul s-a schimbat şi nu a mai dat de groapa în care avea marfa. Aceasta a fost decoperită recent de un clujean, a fost predată autorităţilor, astfel că ancheta s-a finalizat cu punerea sub acuzare. Pe 27 mai 2021 a fost prezentat în faţa magistraţilor de la Tribunalul Neamţ cu propunere de arestare preventivă, măsură care a fost admisă, ulterior fiind prelungită succesiv.

Purice nu este uşă de biserică, în mai 2009, cînd avea numai 17 ani, fiind condamnat la 4 ani de închisoare pentru omor. Fapta a avut loc pe 16 octombrie 2008. Minorul locuia sub acelaşi acoperiş cu părinţii, sora mai mare şi soţul acesteia, Constantin Marin, care avea 43 de ani. Între adolescent şi cumnat exista o stare conflictuală mai veche legată de faptul că Marin stătea în casa socrilor şi nu fusese în stare să aibă propria lui locuinţă. În ziua crimei a izbucnit iar un scandal, Purice reproşîndu-i din nou cumnatului că nu are grijă de sora lui, că el este „măritat“ şi nu însurat atît timp cît stă în casa lor. Marin a abandonat cearta şi s-a dus la culcare. Viitorul criminal a rămas în bucătăria de vară cu tatăl lui.

La o vreme cei doi s-au luat la ceartă, din cauza faptului că tatăl nu-l lăsase să-i arate cumnatului unde îi este locul. Marin s-a trezit din cauza gălăgiei şi a ieşit să vadă ce se întîmplă. A mers în bucătăria de vară, iar cînd minorul a dat cu ochii de el şi-a amintit de vechile animozităţi. A înşfăcat un cuţit şi l-a lovit o singură data, în zona toraco-abdominală, victima decedînd în scurt timp. Înainte de venirea oamenilor legii Purice a spus că pleacă să se predea, dar s-a oprit la un bar, acolo unde a şi fost găsit de anchetatori.

FOTO: generica

Citește știrea

Actualitate

Adresabilitate scăzută la centrele de vaccinare din Roman

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ primarul municipiului le cere romaşcanilor să se prezinte la cele trei centre de vaccinare ■ DSP intenţionează reanalizarea programului acestora ■

Primarul municipiului Roman, Leonard Achiriloaei, a început conferinţa săptămînală de presă, de vineri, 17 septembrie printr-un nou apel adresat romaşcanilor neimunizaţi anti Covid, de a se prezenta la cele trei centre de vaccinare, atrăgînd atenţia asupra virulenţei cu care atacă varianta Delta, în cel de-al patrulea val dezlănţuit în această toamnă.

„Aş vrea să încep conferinţa de presă de astăzi (17 septembrie n.r) cu rugămintea şi îndemnul adresat romaşcanilor şi nu numai, de a se vaccina, în cele trei centre de imunizare: cel fix de la Colegiul Miron Costin, cel de la Piaţa Centrală şi centrul drive- thru, din parcarea de la Roman Centre Value, centre care îşi menţin, deocoamdată, acelaşi program.

Există, însă, o analiză la nivelul Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ, referitoare la posibilitatea unei reaşezări a programului avînd în vedere adresabilitatea foarte mică din ultimele săptămîni şi ţinînd cont de faptul că, în condiţiile în care la aceste centre se vaccinează doar cîteva persoane, zilnic, costurile salariale sînt extrem de ridicate şi consumă foarte multe resurse din bugetul Ministerului Sănătăţii.

De aceea îndemn pe romaşcani să se vaccineze, cu atît mai mult cu cît a început şcoala şi noua tulpină a virusului -Delta- este mult mai agresivă şi contagioasă, iar gravitatea cazurilor este mai mare. Vaccinul este gratuit, aşa cum se ştie, şi e bine să fim mai precauţi cu sănătatea noastră”, a precizat primarul Leonard Achiriloaei.

Citește știrea

Actualitate

Criza apei: Primăria pune tunurile pe Apa Serv şi CJ

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ Romanul a rămas în 2021 peste 20 de zile fără apă din cauza avarilor majore ■ pierderile au fost substanţiale şi sînt plătite de noi toţi ■ reprezerntanţii Primăriei Roman s-au întâlnit cu şefii Apa Serv ■ s-au stabilit, de principiu, obligaţiile asumate de companie şi de municipalitate, ca proprietară a reţelelor de distribuţie ■ primarul susţine că Romanul a fost discriminat la rectificarea bugetară, pentru că a primit din partea Consiliului Judeţean zero lei, asta în timp ce la Tîrgu Neamţ s-au alocat 27 milioane lei ■

Conform monitorizării realizate de Direcţia Tehnică din Primăria Roman în cursul anului 2021 romaşcanii au avut întreruptă apa, din cauza avariilor, timp de 20 de zile, cu neplăcerile respective şi cu pierderile aferente suportate indirect de către noi, toţi. Urmare a numeroaselor avarii apărute la Roman în ultima vreme, la solicitatea Primăriei Roman joi, 16 septembrie, s-a organizat o întîlnire cu managementul companiei ApaServ, pentru a se pune cărţile pe masă şi a se vedea concret care sînt obligaţiile asumate atît de operator, cît şi de municipalitate.

În conferinţa de presă de vineri, 17 septembrie, primarul municipiului Roman a prezentat jurnaliştilor principalele concluzii ale întîlnirii de lucru amintite. ” Întîlnirea am convocat-o ca urmare a multiplelor avarii apărute la Roman în ultima vreme, începînd cu cea de pe strada Tineretului. Am fost asiguraţi de conducerea companiei că, la momentul reluării furnizării cu apă, după remedierea avariilor, s-a ţinut cont de presiunea graduală, cerută de normele tehnice şi cu toate acestea reţeaua a cedat, ducînd la acele avarii, în lanţ.

La discuţiile avute reprezentanţii companiei au venit cu o listă de 8 priorităţi, asumate de ei. E vorba de: partea de captare pe tronsoanele 1 şi 2, reabilitarea tronsonului din zona Autogării, înlocuirea conductelor de transport din zona Anton Pann, înlocuirea reţelei din zona Libertăţii( Femina n.r), unde a avut loc una din avariile grele de săptămîna anterioară şi înlocuirea căminelor cu vană de la staţia de repompare 1 şi 2, cele două rezervoare avînd nevoie de vane şi debitmetre, precum şi efectuarea sectorizării în patru puncte.

În urma discuţiilor avute am constatat, însă că priorităţile lor diferă de ale noastre, pentru că, în timp ce compania e interesată de reţeaua de aducţiune, pe partea de rezervă, noi sîntem interesaţi de partea de sectorizare şi înlocuire a reţelelor pentru a se putea izola partea cu avarii şi pentru ca debitmetrele să indice zonele cu pierderi. În urma discuţiilor am reuşit, însă, să convenim modul de lucru al fiecărei părţi în perioada următoare.

Astfel s-a stabilit ca ApaServ să intervină în zona de captare de la Pildeştri, unde am fost informaţi că s-a demarat deja procedura de achiziţie a materialelor. Apoi se va înlocui conducta de pe strada Libertăţii, unde există, aşa cum s-a văzut, o problemă majoră” a declarat primarul Leonard Achiriloaei.

Romanul discriminat, pe criterii politice

Primăria Roman şi-a asumat investiţii în partea de sectorizare, unde deja a făcut această operaţie în câteva zone, respectiv în Cartierul Muncitoresc, în cartierele Favorit, Lipovenesc, Nicolae Bălcescu, Danubiana şi Dedeman -Gară. „Viitoarele lucrări de sectorizare se vor realiza din fonduri ale bugetului local.

Compania ne-a informat că va face anul acesta proiectul de înlocuire a reţelelor din strada Anton Pann, urmînd ca în 2022 să se treacă la efectuarea lucrării propriu-zise. La Staţia de repompare 1 şi 2 însă există probleme în sensul că nu există fonduri pentru realizarea investiţiei anul acesta.

Noi am solicitat întrunirea CA al companiei şi luarea unor decizii care să fie supuse aprobării conducerii Consiliului Judeţean, în subordinea căruia se află ApaServ, pentru ca cele 8 priorităţi asumate de companie să şi poată fi rezolvate. în cel mai scurt timp posibil” , a declarat primarul Leonard Achiriloaei. Acesta a reamintit şi faptul că Primăria Roman ar urma să primească o redevenţă de 1, 9 milioane lei, sumă pe care doreşte să o investească în totalitate în înlocuirea de reţele.

Primarul a spus că ApaServ a realizat lucrări în Roman de doar 830 mii lei, în zona Toma Stelian, Favorit, Roman-Muşat, Ştefan cel Mare. „Noi am insistat să se găsească resurse pentru că am reamintit faptul că Primăria a reuşit înlocuirea a 35% din aceste reţele în zonele: Petru Rareş, cartier Nicolae Bălcescu, Cuza Vodă şi zonele adiacente, în valoare de 2,8 milioane lei, cofinanţare a proiectului european, prin PID. Şi prin Administraţia Fondului de Mediu s-au realizat investiţii de 1,3 milioane în cartierul Nicolae Bălcescu, tot prin cofinanţare. Compania a realizat investiţii la Roman la Staţia de Epurare şi pe zona de canalizare. Am atras atenţia că nimeni nu stă pe roze cu fondurile şi e de datoria lor să meargă la conducerea CJ să prezinte situaţia.

Am arătat faptul că la ultima rectificare bugetară Romanul a primit zero lei, în timp ce la Tîrgu Neam s-a alocat suma de 1,2 milioane, din cota 6% care ar fi trebuit distribuită echitabil. De altfel, încă de la începutul anului am solicitat CJ fonduri pentru Spitalul Municipal, în vederea reabilitării Policlinicii, ştiut fiind că Romanul a dus greul în timpul pandemiei de coronavirus şi că acest spital asigură, în mod curent, de ani de zile îngrijirea a peste 200.000 de nemţeni, care locuiesc în Zona Metropolitană”, a mai precizat primarul municipiului Roman, Leonard Achiriloaei.

Citește știrea

Trending