Contactează-ne

Actualitate

Cazul pacienţilor arşi a ajuns şi la Bruxelles

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la videoconferinţa Federaţiei Europene a Medicilor, una din problemele discutate a fost cea legată de situaţia din spitalele româneşti ■ doctorul Victor Eşanu a inclus pe agenda întîlnirii şi situaţia Spitalului Judeţean Neamţ ■ dezastrul din Sănătate se datorează politizării acestui domeniu ■

Videoconferinţa Federaţiei Europene a Medicilor, la care este afiliată şi Camera Federativă a Medicilor din România, membră a Confederaţiei Cartel Alfa, care numără 20 de sindicate ale doctorilor, cu peste 2.000 membri, a avut loc vineri, 29 ianuarie, la Bruxelles. Medicii sindicalişti şi-au propus să sensibilizeze opinia publică internaţională în vederea stopării tragediilor din spitalele româneşti, unde oamenii care vin să fie salvaţi, au ajuns să moară din cauza indolenţei unor manageri, puşi în funcţii pe criterii politice, sinecurile din spitale pentru oamenii de partid fiind cele mai vînate.

„Din păcate, noi ştiam că sistemul medical românesc nu este la fel de performant ca cel din Germania, Franţa sau oricare ţară membră a Uniunii Europene. Este, de ani de zile, prost dotat, subfinanţat, căpuşat, iar acum se dovedeşte că este şi prost organizat. Este absolut inimaginabil ca oamenii care vin în spitale pentru a fi ajutaţi să moară arşi ca şoarecii, în secţiile de terapie intensivă, aşa cum s- a întîmpat în noiembrie la spitalul din Piatra Neamţ.

De altfel, seria neagră a incendiilor din România a început în 2010 în secţia ATI a Maternităţii Giuleşti, unde trei nou-născuţi au murit carbonizaţi. În 2 ianuarie 2021, la o lună şi jumătate de la tragedia din Piatra Neamţ, cînd au murit 10 oameni, un incendiu a izbucnit şi la Secţia de Psihiatrie a Spitalului din Roman, unde doi pacienţi şi două cadre medicale s-au intoxicat cu fum. Seria lungă a dezastrelor din spitale a culminat cu tragedia de la Spitalul Matei Balş din Bucureşti, trasă, parcă, la indigo, cu aceea din 14 noiembrie de la Spitalul Judeţean din Piatra Neamţ. Oamenii ajung în spitale într-o stare gravă şi în loc să fie ajutaţi să supravieţuiască unei probleme medicale, organizarea proastă şi greşelile din managementul spitalelor îi trimit pe lumea cealaltă“, a declarat dr. Victor Eşanu, preşedintele Camerei Federative a Medicilor din România şi membru în conducerea forului european.

Acesta a mai spus că la conferinţa din 29 ianuarie s-a discutat despre neajunsurile din sistemul medical din România, unde numărul de medici şi cadre medicale şi aşa insuficient din cauza migraţiei masive din anii anteriori este acum decimat de virusul SARS Cov 2.

Directori de spitale doar cu protecţie politică, dar fără a răspunde pentru managmentul dezastruos

Liderul Camerei Federative a Medicilor arată cu degetul modul de organizare a spitalelor, la conducerea cărora ajung doar directori numiţi politic de către autoritatea publică locală, în subordonarea căreia se află unitatea spitalicescă respectivă.

„De organizarea spitalelor se ocupă managerii. Dar în aceste funcţii ajung oameni care au în buzunar un carnet de partid a cărui culoare depinde de aceea a şefului politic care finanţează unitatea spitalicească, respectiv: spitalele judeţene de către consiliile judeţene, cele municipale şi orăşeneşti de culoarea politică a şefului local de partid. Aceste realităţi sînt cunoscute de toată lumea şi nu ne mai putem ascunde după deget. Am încercat, în nemumărate rînduri, să semnalăm în ţară aceste realităţi, dar de fiecare dată ni s-a pus pumnul în gură. Nu s-a spus: «Nu este treaba voastră, a sindicatelor. Ştim noi ce avem de făcut!» Aşa de bine au ştiut că s-a ajuns aici: spitalele nu au suficienţi angajaţi, iar de un an de zile de luptă cu pandemia aceştia sînt epuizaţi. Vă dau un exemplu: o secţie ATI trebuie supravegheată 24 din 24 de ore, trebuie dotată cu aparatură modernă şi cu acele camere de luat vederi obligatorii . Este însă incredibil, dar adevărat, că în România se mai practică o medicină la nivelul mijlocului de secol 20, în condiţiile în care am intrat de cîţiva ani buni în Uniunea Europeană“, susţine medicul Eşanu.

Acesta este revoltat de faptul că după acest şir interminabil de tragedii, a miilor de români care mor, zilnic, în spitale, nimeni nu răspunde: „Sîntem într-o situaţie absolut incredibilă. De atîţia ani, spitalele din România nu sînt autorizate din punct de vedere al securităţii la incendiu, acţiune care trebuie să fie tot o urmare a unei decizii administrative, de care trebuie să răspundă conducerea numită politic, ori aceste autorizaţii nu s-au obţinut mai nicăieri. Este clar că vorbim de o conducere care nu răspunde în faţa nimănui şi nici măcar a şefului politic care a numit-o“.

„Dacă s-ar putea ca femeia de serviciu şi portarul să aibă carnet de partid ar fi perfect“

Tragediile din spitalele româneşti se ţin lanţ, fără a exista voinţa politică de a face ceva pentru a stopa dezastrul. „Este clar că trebuie schimbat profund întreg sistemul. Trebuie ca decidenţii politici să se aşeze la masă şi să ia un model occidental de organizare sanitară, să lase profesioniştii în managementul sanitar să ajungă să conducă spitalele.

În ţările occidentale, ministrul şi cel mult secretarii de stat sînt numiţi politic, ori la noi s-a ajuns la aberaţia de a politiza direcţiile de sănătate publică, conducerile de spitale, conducerile de secţii. Dacă s-ar putea ca femeia de serviciu şi portarul să aibă carnet de partid de aceeaşi cunoare cu a directorilor ar fi perfect. La noi nu se conduce pe competenţe profesionale, pe bază de programe şi proiecte. Problema esenţială la această oră e cea legată de depolitizarea sistemului sanitar şi nu numai. Din păcate şi partidele noi, apărute pe eşichierul politic în ultima vreme, atunci cînd ajung la putere, împrumută aceleaşi metehne. Şi aşa ne învîrtim ca pisica în jurul cozii. Mi se face pielea găină şi acum, cînd mă gîndesc la colegul nostru de la Piatra Neamţ, doctorul Cătălin Denciu, care zace pe un pat de spital din Bruxelles, pentru că a sărit în foc să-şi salveze pacienţii“, a mai spus medicul Victor Eşanu.

Acesta a pomenit şi de Iosif Koszeghi, preşedintele Colegiului Medicilor din Neamţ, un cercetător ştiinţificc, un inventator de calibru, care a murit de Covid, el fiind un alt nume din lista lungă a oamenilor în halate albe răpuşi în lupta cu SARS Cov 2. „Ne aflăm în situaţia în care, zilnic, în orice spital din România se poate repeta tragedia de care vorbim. Acum nu ne mai rămîne decît să încercăm să dăm şi acest semnal internaţional privind necesitatea depolitizării sistemului şi necesitatea unei reforme sanitare profunde, în condiţiile în care, aşa cum arată satisticile interbaţionale, România se află pe un nedorit loc 81 din 92 de state analizate, în care spitalele funcţionează în clădiri vechi, majoritatea construite în anii 1970 şi unele chiar mai vechi, imobile care în tot acest timp au fost doar cîrpite şi unde se fac improvizaţii în ceea ce priveşte respectarea unor circuite moderne“, arată medicul Victor Eşanu.

„Inventarul“ incendiilor din unităţile sanitare mai include pe cel de la Spitalul de Psihiatrie de la Gătaia, Timiş pe 5 ianaurie 2021, cel din 25 decembrie 2020, de la Spitalul Socola Iaşi, unde a murit un pacient, incendiul din 11 aprilie 2018 de la Institutul de Boli Cradio-Vasculare din Iaşi. În 10 martie 2018 într-un incendiu la Secţia ATI a Spitalului Alba Iulia o infirmieră a suferit arsuri la membrele superioare şi o colegă s-a intoxicat. Altul a izbucnit la Spitalul Simeria, Hunedoara, în 19 noiembrie 2015, de unde au fost evacuaţi 50 de pacienţi. În tot acest timp, spitalelor conduse politic în România procentul alocat din PIB nu este mai mare de 5% (în 2019) şi aşa cum arăta premierul Florin Cîţu, 95% din veniturile unităţilor fiind destinate salariilor/sporurilor şi mai nimic la investiţii.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending