Contactează-ne

Actualitate

Cazul pacienţilor arşi a ajuns şi la Bruxelles

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la videoconferinţa Federaţiei Europene a Medicilor, una din problemele discutate a fost cea legată de situaţia din spitalele româneşti ■ doctorul Victor Eşanu a inclus pe agenda întîlnirii şi situaţia Spitalului Judeţean Neamţ ■ dezastrul din Sănătate se datorează politizării acestui domeniu ■

Videoconferinţa Federaţiei Europene a Medicilor, la care este afiliată şi Camera Federativă a Medicilor din România, membră a Confederaţiei Cartel Alfa, care numără 20 de sindicate ale doctorilor, cu peste 2.000 membri, a avut loc vineri, 29 ianuarie, la Bruxelles. Medicii sindicalişti şi-au propus să sensibilizeze opinia publică internaţională în vederea stopării tragediilor din spitalele româneşti, unde oamenii care vin să fie salvaţi, au ajuns să moară din cauza indolenţei unor manageri, puşi în funcţii pe criterii politice, sinecurile din spitale pentru oamenii de partid fiind cele mai vînate.

„Din păcate, noi ştiam că sistemul medical românesc nu este la fel de performant ca cel din Germania, Franţa sau oricare ţară membră a Uniunii Europene. Este, de ani de zile, prost dotat, subfinanţat, căpuşat, iar acum se dovedeşte că este şi prost organizat. Este absolut inimaginabil ca oamenii care vin în spitale pentru a fi ajutaţi să moară arşi ca şoarecii, în secţiile de terapie intensivă, aşa cum s- a întîmpat în noiembrie la spitalul din Piatra Neamţ.

De altfel, seria neagră a incendiilor din România a început în 2010 în secţia ATI a Maternităţii Giuleşti, unde trei nou-născuţi au murit carbonizaţi. În 2 ianuarie 2021, la o lună şi jumătate de la tragedia din Piatra Neamţ, cînd au murit 10 oameni, un incendiu a izbucnit şi la Secţia de Psihiatrie a Spitalului din Roman, unde doi pacienţi şi două cadre medicale s-au intoxicat cu fum. Seria lungă a dezastrelor din spitale a culminat cu tragedia de la Spitalul Matei Balş din Bucureşti, trasă, parcă, la indigo, cu aceea din 14 noiembrie de la Spitalul Judeţean din Piatra Neamţ. Oamenii ajung în spitale într-o stare gravă şi în loc să fie ajutaţi să supravieţuiască unei probleme medicale, organizarea proastă şi greşelile din managementul spitalelor îi trimit pe lumea cealaltă“, a declarat dr. Victor Eşanu, preşedintele Camerei Federative a Medicilor din România şi membru în conducerea forului european.

Acesta a mai spus că la conferinţa din 29 ianuarie s-a discutat despre neajunsurile din sistemul medical din România, unde numărul de medici şi cadre medicale şi aşa insuficient din cauza migraţiei masive din anii anteriori este acum decimat de virusul SARS Cov 2.

Directori de spitale doar cu protecţie politică, dar fără a răspunde pentru managmentul dezastruos

Liderul Camerei Federative a Medicilor arată cu degetul modul de organizare a spitalelor, la conducerea cărora ajung doar directori numiţi politic de către autoritatea publică locală, în subordonarea căreia se află unitatea spitalicescă respectivă.

„De organizarea spitalelor se ocupă managerii. Dar în aceste funcţii ajung oameni care au în buzunar un carnet de partid a cărui culoare depinde de aceea a şefului politic care finanţează unitatea spitalicească, respectiv: spitalele judeţene de către consiliile judeţene, cele municipale şi orăşeneşti de culoarea politică a şefului local de partid. Aceste realităţi sînt cunoscute de toată lumea şi nu ne mai putem ascunde după deget. Am încercat, în nemumărate rînduri, să semnalăm în ţară aceste realităţi, dar de fiecare dată ni s-a pus pumnul în gură. Nu s-a spus: «Nu este treaba voastră, a sindicatelor. Ştim noi ce avem de făcut!» Aşa de bine au ştiut că s-a ajuns aici: spitalele nu au suficienţi angajaţi, iar de un an de zile de luptă cu pandemia aceştia sînt epuizaţi. Vă dau un exemplu: o secţie ATI trebuie supravegheată 24 din 24 de ore, trebuie dotată cu aparatură modernă şi cu acele camere de luat vederi obligatorii . Este însă incredibil, dar adevărat, că în România se mai practică o medicină la nivelul mijlocului de secol 20, în condiţiile în care am intrat de cîţiva ani buni în Uniunea Europeană“, susţine medicul Eşanu.

Acesta este revoltat de faptul că după acest şir interminabil de tragedii, a miilor de români care mor, zilnic, în spitale, nimeni nu răspunde: „Sîntem într-o situaţie absolut incredibilă. De atîţia ani, spitalele din România nu sînt autorizate din punct de vedere al securităţii la incendiu, acţiune care trebuie să fie tot o urmare a unei decizii administrative, de care trebuie să răspundă conducerea numită politic, ori aceste autorizaţii nu s-au obţinut mai nicăieri. Este clar că vorbim de o conducere care nu răspunde în faţa nimănui şi nici măcar a şefului politic care a numit-o“.

„Dacă s-ar putea ca femeia de serviciu şi portarul să aibă carnet de partid ar fi perfect“

Tragediile din spitalele româneşti se ţin lanţ, fără a exista voinţa politică de a face ceva pentru a stopa dezastrul. „Este clar că trebuie schimbat profund întreg sistemul. Trebuie ca decidenţii politici să se aşeze la masă şi să ia un model occidental de organizare sanitară, să lase profesioniştii în managementul sanitar să ajungă să conducă spitalele.

În ţările occidentale, ministrul şi cel mult secretarii de stat sînt numiţi politic, ori la noi s-a ajuns la aberaţia de a politiza direcţiile de sănătate publică, conducerile de spitale, conducerile de secţii. Dacă s-ar putea ca femeia de serviciu şi portarul să aibă carnet de partid de aceeaşi cunoare cu a directorilor ar fi perfect. La noi nu se conduce pe competenţe profesionale, pe bază de programe şi proiecte. Problema esenţială la această oră e cea legată de depolitizarea sistemului sanitar şi nu numai. Din păcate şi partidele noi, apărute pe eşichierul politic în ultima vreme, atunci cînd ajung la putere, împrumută aceleaşi metehne. Şi aşa ne învîrtim ca pisica în jurul cozii. Mi se face pielea găină şi acum, cînd mă gîndesc la colegul nostru de la Piatra Neamţ, doctorul Cătălin Denciu, care zace pe un pat de spital din Bruxelles, pentru că a sărit în foc să-şi salveze pacienţii“, a mai spus medicul Victor Eşanu.

Acesta a pomenit şi de Iosif Koszeghi, preşedintele Colegiului Medicilor din Neamţ, un cercetător ştiinţificc, un inventator de calibru, care a murit de Covid, el fiind un alt nume din lista lungă a oamenilor în halate albe răpuşi în lupta cu SARS Cov 2. „Ne aflăm în situaţia în care, zilnic, în orice spital din România se poate repeta tragedia de care vorbim. Acum nu ne mai rămîne decît să încercăm să dăm şi acest semnal internaţional privind necesitatea depolitizării sistemului şi necesitatea unei reforme sanitare profunde, în condiţiile în care, aşa cum arată satisticile interbaţionale, România se află pe un nedorit loc 81 din 92 de state analizate, în care spitalele funcţionează în clădiri vechi, majoritatea construite în anii 1970 şi unele chiar mai vechi, imobile care în tot acest timp au fost doar cîrpite şi unde se fac improvizaţii în ceea ce priveşte respectarea unor circuite moderne“, arată medicul Victor Eşanu.

„Inventarul“ incendiilor din unităţile sanitare mai include pe cel de la Spitalul de Psihiatrie de la Gătaia, Timiş pe 5 ianaurie 2021, cel din 25 decembrie 2020, de la Spitalul Socola Iaşi, unde a murit un pacient, incendiul din 11 aprilie 2018 de la Institutul de Boli Cradio-Vasculare din Iaşi. În 10 martie 2018 într-un incendiu la Secţia ATI a Spitalului Alba Iulia o infirmieră a suferit arsuri la membrele superioare şi o colegă s-a intoxicat. Altul a izbucnit la Spitalul Simeria, Hunedoara, în 19 noiembrie 2015, de unde au fost evacuaţi 50 de pacienţi. În tot acest timp, spitalelor conduse politic în România procentul alocat din PIB nu este mai mare de 5% (în 2019) şi aşa cum arăta premierul Florin Cîţu, 95% din veniturile unităţilor fiind destinate salariilor/sporurilor şi mai nimic la investiţii.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Prefectul de Neamţ, întâlnire cu primarii şi şefii din învăţământ

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ motivul: mobilizare pentru vaccinare

Prefectul de Neamţ, George Lazăr, s-a întâlnit, joi, 6 mai, cu primarii din judeţ şi cu directorii unităţilor din învăţământ, scopul fiind o mobilizare comună pentru campania de vaccinare.

“Am avut astăzi o zi plină în care am reuşit să mă întâlnesc cu aproape toţi primarii din judeţul Neamţ, directorii unităţilor de învăţământ şi reprezentanţi ai mediului de afaceri şi HoReCa. Motivul acestor întâlniri a fost mobilizarea pentru campania de vaccinare în Neamţ şi am rugat deopotrivă pe doamnele şi domnii primari, directori de şcoli şi licee, oameni de afaceri şi mari angajatori să transmită în comunităţi, în rândul profesorilor şi părinţilor, a angajaţilor un mesaj de susţinere a campaniei de vaccinare şi de conştientizare a beneficiilor.

Alături de mine au participat la aceste întâlniri directorul DSP, Radu Firăstrău, comandantul IPJ, comisarul şef Mihai Osoianu, comandantul ISU, colonelul Mihai Mitrea, şeful ISJ, inspectorul general Mihai Obreja, şi doctorul Bogdan Mahu, coordonatorul acţiunii de vaccinare pentru Municipiul Piatra Neamţ. Am avut întâlniri pe toate zonele din judeţul Neamţ, începând cu zona Roman Metropolitan, Târgu Neamţ şi arealul de munte şi terminând la Piatra Neamţ şi zona adiacentă.

Consider că soluţia cea mai bună la acest moment pentru a reveni la o viaţă normală, pentru a intra într-o zonă de relaxare a restricţiilor şi pentru sănătatea fiecăruia dintre noi o reprezintă vaccinarea. Sfatul meu în calitate de prefect al judeţului Neamţ, bazat pe informaţii oficiale ale specialiştilor din sistemul de sănătate, este să ne vaccinăm, într-un număr cât mai mare”, a declarat prefectul George Lazăr.

Citește știrea

Actualitate

Afacere cu droguri în familie, alte sentinţe

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ patru indivizi, care erau înrudiţi între ei, s-au apucat de afaceri cu stupefiante ■ doi dintre ei au fost condmnaţi la închisoare cu executare ■ drogurile erau aduse din strinătate ■

Doi indivizi înrudiţi între ei au ajuns în penitenciar pe 5 mai 2021 după ce Curtea de Apel Bacău s-a pronunţat în dosarul în care aceştia au fost acuzaţi de afaceri necurate cu droguri. În cauză au fost patru inculpaţi, însă doi au fost condmanaţi cu suspendare, nu au mai declarat apel, iar sentinţele lor au devenit definitive.

În schimb au uzat de calea de atac Emanuel David, care fusese condamnat de Tribunalul Neamţ la 4 ani şi 4 luni de detenţie, precum şi Nicolae Covas, care a fost condamnat la 3 ani şi 9 luni de detenţie. Apelurile lor au fost admise, iar pedepsele au scăzut la 3 ani şi o lună pentru primul şi 2 ani şi 2 luni pentru Covas. În acelaşi dosar, Florin Alin Enea a avut o sancţiune de 2 ani, 6 luni şi 10 zile de detenţie, pentru care s-a dispus suspendarea sub supraveghere. Instanţa l-a mai obligat să presteze 60 de zile de muncă în folosul comunităţii.

Singura femeie din grup, Ana Maria Enea, a primit şi ea o pedeapsă cu suspendare, 2 ani şi 8 luni de închisoare, plus 60 de zile de muncă voluntară. Inculpaţii au vîrste între 20 şi 31 de ani, fiind de loc din Stejaru, Bicaz şi Tarcău. În cauză au fost acuze de săvîrşirea infracţiunilor de trafic de droguri de risc şi mare risc, în forma continuată, introducere în ţară de droguri de risc şi mare risc, deţinere fără drept de droguri de risc şi mare risc, în vederea consumului propriu.

Anchetatorii se sesizaseră de mai mult timp că în zona Piatra Neamţ şi Bicaz se distribuie droguri, iar în urma cercetărilor s-a aflat că doi dintre inculpaţi, Emanuel David şi Florin Alin Enea ar fi vîndut stupefiante, cannabis şi ecstasy în reşedinţa de judeţ, Bicaz şi comunele învecinate, drogurile fiind aduse din străinătate. De aprovizionare se ocupa Covas, care le trimitea din străinătate, prin servicii de coletărie. Pentru siguranţă, coletele erau dosite la Ana Maria Enea. Afacerea ilicită era cumva în familie pentru că femeia era mătuşa primilor doi inculpaţi, Emanuel David şi Florin Alin Enea, aceştia doi fiind veri.

Legătura dintre grupul infracţional şi doritorii de stupefiante era asigurată de David. Aceştia îl contactau şi disimulat îl întrebau dacă pot obţine cannabis sau ecstasy. La rîndul lor clienţii erau întrebaţi ce drog vor şi în ce cantitate. În cazul în care cantităţile pe care le deţinea nu erau suficiente, David îl contacta pe Covas. Îi solicita tipul de drog şi cantitatea de stupefiante necesară, iar Covas îl trimitea să ridice marfa ilicită de la femeie. Ancheta a stabilit că ultimele vînzări au avut loc în perioada 26 noiembrie – 4 decembrie 2019 cînd au ajuns pe piaţă atat cannabis cît şi ecstasy în diverse cantităţi.

Un gram de drog sau un comprimat de ecstasy aveau acelaşi preţ, de 80 de lei, însă pentru cantităţi mai mari doritorii obţineau reduceri de preţ. Pe 4 decembrie 2019, David şi Florin Alin Enea au fost depistaţi în trafic, în timp ce se deplasau cu maşina la un cumpărător pentru a vinde 100 de grame de cannabis şi 20 de comprimate de ecstasy. Ulterior la domiciliile celor patru inculpaţi au avut loc percheziţii domiciliare iar anchetatorii au mai găsit 300 de grame de cannabis.

Citește știrea

Actualitate

Tensiuni între un agent şi un ofiţer din Poliţie

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ liderul Europol Neamţ, Ioan Cănărău, acuză abuzuri ale adjunctului Poliţiei Roman, comisarul Valentin Băetanu ■ incidentul s-a petrecut în cursul zilei de 4 mai, cînd agentul a refuzat să meargă la o misiune de verificare a unor persoane carantinate ■ comisarul i-ar fi cerut să predea armanentul şi maşina de serviciu ■

Pe pagina de Facebook a Sindicatului Europol, vicepreşedintele structurii, Ioan Cănărău, a publicat în cursul zilei de miercuri, 5 aprilie, o postare prin care acuză „abuzuri incredibile“ ale conducerii Poliţiei Roman şi dă publicităţii memoriul pe care l-a întocmit şi trimis către Inspectoratul General al Poliţiei Române.

„Este inadmisibil şi de netolerat comportamentul domnului Cms. şef Băetanu Valentin, împuternicit adjunct al şefului Poliţiei Mun. Roman. Ofiţerul a avut un comportament extrem de necivilizat, violent, nedeontologic, nedemn de gradul şi funcţiile pe care le are. Fiind în timpul său liber, în ziua de 04.05.2021, în jurul orei 17.00, s-a prezentat la sediul Poliţiei Roman şi fără niciun drept, violent în vorbire, atitudine şi comportament a urlat, practic, la mine solicitîndu-mi să-i predau cheia autospecialei de poliţie şi armamentul din dotare.

Eu eram planificat în serviciul de patrulare schimbul 2. Bineînţeles că am refuzat, deoarece comportamentul domniei sale m-a speriat foarte tare şi mi-am făcut griji pentru viaţa, sănătatea mea şi a celor prezenţi. Cine ştie ce se putea întîmpla dacă ofiţerul de poliţie intra în posesia pistolului!?! N-am reuşit să dau o explicaţie logică atitudinii sale pentru că nu se afla în timpul serviciului, pe cale de consecinţă nu avea niciun drept şi niciun motiv întemeiat să dispună astfel de măsuri.

De faţă era şi ofiţerul aflat la comanda subunităţii de poliţie, cms. şef Nicolae Bodron, poliţiştii din camera ofiţerului de serviciu şi jandarmul din patrulă. Am înţeles de la ofiţerul la comandă că l-a înştiinţat pe cms. şef Valentin Băetanu despre faptul că eu am refuzat să îndeplinesc o dispoziţie pe care am considerat-o şi o consider ilegală, aceea de a verifica o persoană carantinată la domiciliu.

Ştiţi şi dumneavoastră că nu există cadrul legal pentru ca poliţiştii să efectueze astfel de activităţi, chiar conducerea MAI recunoscînd acest lucru. Atributul soluţionării refuzului meu era doar al cms. şef Nicolae Bodron. Poliţistul are obligaţia de serviciu de a refuza o dispoziţie pe care o consideră ilegală“, a scris Ioan Cănărău. A

cesta şi-a înştiinţat superiorii că şi anul trecut, în iunie, a mai refuzat în timpul serviciului o misiune de a verifica persoanele carantinate, ţinînd cont de acelaşi argument.

„Amîndoi, domnul Baetanu şi domnul Bodron susţineau că dacă mi-am exprimat acel refuz nu mai pot efectua serviciul şi trebuie să predau cheile şi pistolul. I-am solicitat domnului cms şef Nicolae Bodron să dispună, în scris sau verbal, cadrul legal în prisma căruia am obligaţia de serviciu să verific o persoană carantinată. Pînă la ieşirea din serviciu n-am primit dispoziţia solicitată.

În tot acest timp domnul cms şef Valentin Băetanu ţipa, urla să îi predau cheile autospecialei şi pistolul. Chiar a vrut să mă tragă de mînă spre camera ofiţerului de serviciu unde eu nu am acces. Am decis, de teamă, chiar am spus că mă sperie comportamentul său, să ies în holul din faţa camerei ofiţerului de serviciu, unde are publicul acces.

Înainte de a ieşi, i-am zis domnului cms şef Băetanu să înceteze să mă mai hărţuiască, pentru că nu se află în postura legală de a-mi da dispoziţii. Şi-a continuat acţiunile violente! În urma unui apel 112, ofiţerul la comandă a decis că trebuie să mă deplasez la acel apel, ceea ce am şi făcut“ , a adăugat sindicalistul.

„Europol nu e Ioan Cănărău“

Ioan Cănărău a adus la cunoştinţa IGPR solicitarea de a i se retrage împuternicirea, pe motiv că un ofiţer cu un asemenea comportament nu ar mai putea ocupa o funcţie de conducere şi că ar fi normal să fie trecut pe o funcţie de execuţie, nici măcar pe funcţia anterioară împuternicirii, aceea de şef Birou Rutier al Poliţiei Roman.

Acesta cere IGPR declanşarea unei cercetări disciplinare la Roman, unde conducerea Poliţiei ar desfăşura o campanie de intimidare, hărţuire şi ingerinţe în treburile sindicatului, reamintind incedentul recent de confiscare a unui banner de protest. „Solicit protecţie specială din partea IGPR, în calitate de avertizor public de integritate şi de poliţist care se simte în pericol la locul de muncă. Faţă de cele raportate, vă rog dispuneţi“, îşi încheie plîngerea, Ioan Cănărău.

Contactat telefonic, comisarul şef Valentin Băetanu s-a rezumat a ne declara: „Nu comentez mizerii. Sînt neadevăruri pe care le aruncă în spaţiul public. Să probeze ceea ce spune. Sînt convins că se va face o cercetare internă care va arăta adevărul.

Nu răspund provocărilor lui Ioan Cănărău şi nu intru în polemică cu acesta. Nu pot fi de acord cu acţiunile sale din ultima vreme, în numele Sindicatului Europol, care nu este Ioan Cănărău, ci este format din mulţi alţi poliţişti oneşti, pe care îi respect ca oameni, pentru că sînt poliţişti de nota 40.

Cu mulţi dintre aceştia mă aflu în relaţii de colaborare. Cert este că noua ieşire a lui Ioan Cănărău este un atac la persoana mea şi voi vedea deciziile ce se vor lua de către structurile ierahice superioare. Oricum priorităţile mele în plan profesional şi uman sînt altele şi nu acelea de a comenta mizeriile gratuite ale lui Ioan Cănărău“.

Citește știrea

Trending