Contactează-ne

Actualitate

“Biserica, casa tuturor”, o şcoală de vară pentru copii

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ aceasta este organizată de preotul Constantin Cătălin Carp, de la Parohia Cuci, Bozieni ■ parohul este sprijinit în activităţi de foşti elevi şi studenţi ■

Biserica e tot mai implicată în ceea ce priveşte angrenarea comunităţii în activităţi care să aducă oamenii mai aproape de credinţă. Iar una dintre modalităţi este organizarea în parohii a unor şcoli de vară, în care cei mici sînt antrenaţi în tot felul de activităţi recreative şi educative, în mare măsură corelate cu pasiunile extraprofesionale ale preoţilor. Una de acest fel a fost pusă la cale de Constantin Cătălin Carp, paroh la Biserica Adormirea Maicii Domnului din satul Cuci, comuna Bozieni, tema ei fiind “Biserica, casa tuturor”.

„În program au fost incluse o diversitate de activităţi. Una dintre acestea, Dulceaţa copiilor, a constat în prepararea de către participanţi a unor cantităţi destul de mari de dulceaţă de cireşe şi vişine, sub supravegherea mea. O parte va fi vîndută, iar banii obţinuţi vor fi donaţi pentru sprijinirea altor proiecte sociale, de tipul SEVA- Şansa la educaţie, viitor asigurat, în parteneriat cu ISJ Neamţ şi Şcoala Cuci, unde predau religie, iar o altă parte va fi dusă la un centru de copii cu dizabilităţi.

O altă activitate, apreciată de copii, a fost aceea de artă plastică, coordonată de profesoara Carp Monica, de la Clubul Copiilor Roman, care a constat în realizarea de icoane pe sticlă şi hîrtie, avînd tematică bizantină. De asemenea, copiii au participat la concursul Festivalul Magia Cuvintelor, organizat de Palatul Culturii din Iaşi. Copiii, sub coordonarea mea, au fost iniţiaţi şi în activităţi de cunoaştere a muzicii bizantine (bisericeşti – n.r), dar şi a celei populare, unde am fost sprijinit de Cristina Elena Pralea, elevă de clasa a XI-a, la Colegiul Roman Vodă, pe care am susţinut-o atunci cînd am predat muzică şi religie, la Şcoala Bozieni.

Una dintre cele mai atractive activităţi a fost aceea de confecţionare a metaniilor şi a cruciuliţelor cu şnur, atelier coordonat de o absolventă a Facult\tii de Teologie Dumitru Stăniloae Iaşi, cu master în Drepturile copiilor, angrenată în multe proiecte ale Mitropoliei“, a declarat preotul Constantin Carp.

La şcoala de vară s-au organizat şi activităţi sportive: antrenamente de fatbal coordonate de de elevii Vlăduţ Ţurcă şi Ilie Postolache, de la LPS Roman, şi trageri cu arcul. Diana Andreea Grumezescu, studentă la Stomatolagie Iaşi, s-a implicat în organizarea de jocuri de atenţie, de concentrare, logice şi distractive. În fiecare seară, activităţile s-au terminat cu o rugăciune comună în biserică, unde alături de copii vin să se roage şi mamele acestora.

„Satisfacţia mea ca organizator este imensă. Nu poate fi bucurie mai mare ca aceea cînd seara, după rugăciune, copiii vin şi mă trag de reverendă  mărturisindu-mi că le plac foarte mult activităţile, întrebîndu-mă dacă nu putem organiza şi în restul anului asemenea manifestări, pentru că e vorba cu adevărat de o şcoală altfel“, a spus preotul.

Numeroasele resurse materiale ale taberei, constînd în tot felul de materiale sportive: de la porţi pentru fotbal, la mingi, sac de box, mănuşi de box, arc şi ţintă, materialele pentru pictură sau materia primă pentru dulceaţă au fost asigurate din veniturile parohiei şi ale preotului. Acesta a fost sprijinit material de cîteva societăţi, care au pus la dispoziţie sucuri şi dulciuri de post pentru copii. Tabăra s-a încheiat pe 16 august, cu un spectacol ce a constat în prezentarea celor învăţate şi realizate pe parcursul şcolii de vară. Fiind vorba despre data de 16 august, zi în care creştinii îi sărbătoresc pe Sfinţii Martiri Brâncoveni, copiii şi părinţii au participat la slujba parastasului în cinstea lor şi au expus icoanele realizate cu sfinţii Brâncoveni.

.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending