Contactează-ne

Actualitate

Căpuşele, tot mai multe necazuri fac la Roman

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ zilnic, la Centrul de Primiri Urgenţe ajung cîte 2-3 persoane muşcate ■ pacienţii sînt sfătuiţi să nu încerce să scoată singuri căpuşele, ci să se prezinte la spital ■

Muşcăturile de căpuşe, acele insecte mici, parazite, îndrudite cu păianjenii s-au înmulţit excesiv, în ultima vreme, din cauza ploilor şi a faptului că autorităţile au întîrziat mult tunderea ierbii din spaţiile verzi.

„Am ieşit, zilnic, să plimb căţeluşa şi nu-mi dau seama cînd am fost înţepată de o căpuşă pe gamba piciorului drept. Am încercat singură să o îndepărtez, am dezinfectat locul cu spirt şi am crezut că am scăpat. Peste vreo două zile am consatat că porţiunea muşcată s-a infectat. Am ajuns la spital, unde mi s-a îndepărat profesionist urmele de căpuşă, a declarat Maria Juravle.

Purtătorul de cuvînt al Spitalului Municipal de Urgenţă Roman, Andreea Trifan, a confirmat faptul că în ultima vreme s-au înmulţit cazurile de persoane care vin la Centrul de Primiri Urgenţe muşcate de căpuşe.

„În ultima perioadă, numărul persoanele muşcate de căpuşe este în creştere. Astfel, la CPU Roman se prezintă zilnic cîte două-trei persoane, atît din mediul rural, cît şi din cel urban, cu muşcături de căpuşe. Zonele frecvent afectate sînt coapsa, piciorul, gamba, abdomenul. Dacă insecta este extrasă în maxim 24 de ore de la înţepătură, zona este toaletată şi astfel pacientul nu riscă infecţia. Boala Lyme apare dacă în mai multe zile, săptămîni, căpuşa nu este scoasa şi zona se infectează“, a declarat Andrea Trifan.

Specialiştii atrag atenţia asupra pericolului produs de aceste insecte parazite, care în fiecare etapă de creştere se lipesc de animale (cîini, pisici, şoareci, veveriţe, păsări, căprioare, oi) dar şi de om, pentru a se hrăni. După ce s-au hrănit suficient, insectele părăsesc omul sau animalul şi intră într-o perioadă latentă, cînd năpîrlesc pentru a putea trece în etapa următoare de evoluţie. In lume există cîteva sute de tipuri de căpuşe şi multe dintre acestea sînt purtătoare de bacterii, virusuri sau alţi agenţi patogeni, care provoacă boli, atît la om, cît şi la animale, destul de periculoase, cum ar fi boala Lyme, cunoscută şi sub numele de Berlioză.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending