Contactează-ne

Prima pagină

Autostrada Unirii, Iaşi – Tîrgu Neamţ – Tîrgu Mureş, paşi importanţi pentru edificarea ei

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ demersurile pentru construirea Autostrăzii A8 s-au concretizat recent prin obţinerea acordurilor de mediu pe două tronsoane ■ este vorba despre cele care vizează sectoarele Târgu Neamţ - Moţca - Leghin şi Târgu Mureş - Miercurea Nirajului ■

La finalul săptămânii trecute, secretarul de stat George Lazăr, fost prefect de Neamţ, a anunţat că Agenţia pentru Protecţia Mediului a eliberat acordul de mediu pentru construcţia tronsonului Târgu Neamţ – Moţca – Leghin, care traversează judeţul Neamţ, parte integrantă din A8.

„Solicitatea a fost înaintată de Compania Naţională de Administrare aInfrastructurii Rutiere din România. Acesta este un pas extrem de important pentru construcţia autostrăzii care va lega Moldova de vestul ţării şi care trece prin judeţul Neamţ, cu beneficii incontestabile nu doar pentru nemţeni“.

Ieri, Cătălin Urtoi, consilierul ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, venea cu precizări suplimentare despre A8, spunând că este emis şi acordul de mediu pentru celălalt sector, Târgu Mureş – Miercurea Nirajului. Este vorba despre porţiuni extrem de „pretenţioase“, în zone montane unde se află şi arii protejate.

„Ambele capete de pe A8, finanţate prin PNRR au acord de mediu. (…) Aş putea spune că asistăm la un moment istoric, în condiţiile în care un astfel de acord de mediu pe A8 a fost respins în 2011! Din acest moment am intrat în linie dreaptă pentru etapa următoare, adică licitaţia de proiectare şi execuţie“, a trasmis, pe Facebook, Cătălin Urtoi.

În acest an, au avut loc mai multe întruniri pe tema A8 şi a obţinerii acordului de mediu, la ele participând reprezentanţii unor instituţii din Iaşi, Neamţ, Harghita şi Mureş, primării dar şi naţionale, Apele Române, Garda Naţională de Mediu, Directia Silvică, Garda Forestieră, IGSU, Compania de Autostrăzi şi Ministerul Transporturilor.

Autostrada Uniri va avea circa 320 de kilometri, iar traseul montan va traversa judeţul Mureş cale de 25 de kilometri, în Harghita pe 81 kilometri, iar în Neamţ pe o lungime de 52 de kilometri. Alţi aproape 100 de kilometri vor fi între Târgu Neamţ – Târgu Frumos – Iaşi – Ungheni.

Sectorul autostrăzii din zonele montane din trei judeţe, Neamţ, Harghita şi Mureş, intersectează situri Natura 2000 – Dealurile Târnavei Mici – Bichet, Dealurile Târnavelor, Valea Nirajului, Borzonţ, Depresiunea şi Munţii Giurgeului, dar şi parcuri naturale sau naţionale, Vânători Neamţ şi Ceahlău.

Conform unor studii, pentru realizarea drumului ar trebui defrişate peste 1.000 de hectare de pădure, plus expropieri de suprafeţe situate în extravilanul şi intravilanul unor localităţi, parte a domeniului public şi privat cu diverse categorii de folosinţă: agricole, neproductive, curţi, construcţii, drumuri sau spaţii verzi.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending