Contactează-ne

Prima pagină

Au început lucrările de reabilitare a Spitalului Precista. „Această clădire a fost răstignită de mai multe ori în istoria sa“

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ IPS Ioachim a oficiat slujba de binecuvântare a șantierului ■ lucrările de execuție au fost câștigate de o asociere de firme ■ valoarea investiției câștigată de Arhiepiscopie este de 175.646.000 de lei ■

Un sobor de preoți, în fruntea căruia s-a aflat IPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului, au oficiat luni 23 ianuarie 2023, o slujbă de binecuvântare  a lucrărilor de reabilitare a Spitalului Precista, la care au participta câteva zeci de de membri ai societății Katar Conneg, liderul de asociere al firmelor care vor executa lucrările.

Părintele vicar eparhial Pimen Costea, responsabilul de proiect, a declarat că este o zi istorică pentru această investiție. „Este ziua în care își scrie noul început și sperăm, cu ajutorul lui Dumnezeu, să putem finaliza în termen lucrările care urmează a fi executate pentru reabilitarea acestui imobil, iar funcțiunea pe care o va avea este cea de spital, așa cum a fost încă de la început.

Dumnezeu să ne ajute, să ne binecuvânteze și cu ajutorul Său să pornim la un nou drum pentru ca lucrurile să se finalizeze așa cum ne dorim cu toții, și să dăm în folosință această clădire, cu totul funcțională, necesară activităților spitalicești”. Și IPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului a subliniat importanța aceste foarte mari investiții.

„Această clădire a fost răstignită de mai multe ori în istoria sa. Dumnezeu, prin providența Sa, cu harul Său nevăzut, ne-a inspirat ca să o punem din nou în valoare, ca așezământ spitalicesc în care se va lucra în numele Maicii Domnului și în numele sfinților taumaturgi, care sunt aleși de Dumnezeu să fie vindecătorii oamenilor prin lucrarea personalului medical.

Și care mijlocesc în rugăciune către Dumnezeu vindecarea tuturor celor care sunt în suferință și vor avea nevoie de sprijinul și ajutorul nostru. Este un început, dar dacă începutul este bun, și sfârșitul de cele mai multe ori este la fel. Lucrările de reabilitare a acestui imobil le-am început cu rugăciune, pe care am înălțat-o către Dumnezeu, ca orice creștin care dorește să lucreze binele în numele lui Dumnezeu.

Atunci când lucrările se vor finaliza, tot în numele lui Dumnezeu, munca noastră va fi binecuvântată de El și va fi socotită ca arvună, în perspectiva mântuirii”, a spus, printre altele, înaltul prelat, care și-a exprimat încrederea că lucrările se vor finalize în termenul stabilit de proiect. Reamintim faptul că în conformitae cu Hotărârea de Guvern 318/2021, publicată în Monitorul Oficial nr.297 reabilitarea obiectivului va fi efectuată de CNI.

Finanţarea se face de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie, din venituri proprii ale Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, precum şi din alte surse de finanţare legal constituite, conform programelor de investiţii publice aprobate potrivit legii. Valoarea totală a investiţiei, inclusiv tva, este prevăzută a fi de 175.646.000 de lei, adică circa 37 de milioane de euro.

Alocările de fonduri sunt eșalonate pe trei ani, durata de realizare a investiției urmând a fi de 26 de luni. Imobilul monument architectonic datează din anul 1872 și a fost ridicat în stil neoclasic romantic. Spitalul vechi cum e cunoscut de romașcani a funcționat neîntrerupt din 1872 și până în anul 2000. În 2003 el a fost  retrocedat  Arhiepiscopiei Romanului, care a obținut fonduri pentru reabilitarea lui.

 

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending