Contactează-ne

Actualitate

Aceștia sunt factorii care influențează iluminarea spațiilor interioare

Știre publicată în urmă cu

în data de

Iluminatul este unul dintre cele mai importante aspecte de luat în considerare, atunci când proiectați interiorul unui spațiu. Fiind o parte integrantă a unei case, designerii de interior se concentrează pe planificarea iluminatului în primele etape ale proiectului. O iluminare bună și bine planificată poate face ca o casă normală să arate bine și o casă bună să fie absolut grozavă. Indiferent de suma pe care o cheltuiți pentru interioare, iluminarea trebuie să aibă întotdeauna o prioritate foarte mare.

Iluminarea influențează, de asemenea, modul în care vă simțiți în legătură cu spațiul, atât la nivel conștient, cât și subconștient. Multe aspecte ale iluminatului, cum ar fi culoarea sau luminozitatea unei lustre, au un rol în a influența modul în care vă simțiți. De exemplu, în cazul unui birou, un spațiu luminos și uniform îi face pe oameni să se simtă mai energici și mai pozitivi. Același spațiu, dacă este luminat slab sau inadecvat, poate face ocupanții să se simtă posomorâți, deprimați și, în general, neproductivi.

Iluminarea bine planificată și de bună calitate are un impact pozitiv atât asupra stărilor de spirit, cât și asupra productivității. Acest lucru este valabil atât în cazul unei case, cât și în cazul spațiului de birouri, iar cei mai buni designeri de interior folosesc întotdeauna o serie de lustre și alte surse de iluminare, pentru a obține un rezultat remarcabil.

Scopul iluminării într-o casă este de a oferi o atmosferă caldă, primitoare, productivă, flexibilă și fericită. Scopul iluminării într-un birou este de a oferi o atmosferă care să conducă la productivitate, concentrare și energie.

Tipuri de iluminare pentru decorul interior

Iluminarea ambientală – Iluminarea ambientală poate fi descrisă și ca iluminare generală. Scopul iluminării generale este de a ilumina uniform interiorul unui spațiu. Iluminarea generală este planificată de designerii de interior, astfel încât să asigure o răspândire uniformă a luminii pe toate suprafețele camerei. Acest tip de iluminat permite mișcarea ușoară prin spațiu și permite majoritatea activităților generale, cum ar fi curățenia sau a sta în fața unui computer. Lumina ambientală poate fi furnizată de lustre încastrate, lămpi, aplice de perete sau lampadare sau o combinație a unora dintre cele de mai sus. Puteti comanda lustre direct de la emag.

Iluminarea de lucru – Luminile de lucru sunt acelea care ajută la îndeplinirea sarcinilor specifice. Luminile de lucru sunt mai concentrate pe o anumită zonă și oferă o iluminare adecvată pentru acea sarcină specială. Luminile de sub dulap dintr-o bucătărie sunt un exemplu de lumină de lucru. Aceste lumini ajută la sarcini precum tăierea și curățarea alimentelor. Un alt exemplu de lumină de lucru este o lampă de birou sau o lampă de citit pe noptieră.

Iluminarea de accent – Luminile de accent sunt acele lumini care sunt destinate să ilumineze anumite zone sau obiecte, dar adaugă și un strat de caracter iluminării interioare. Cei mai buni designeri de interior folosesc adesea iluminarea de accent pentru a atrage atenția asupra unui obiect de interes, cum ar fi o pictură sau un artefact frumos.

Lucruri de luat în considerare în alegerea surselor de iluminat

Culoarea luminii – Culoarea luminii sau Kelvin este un aspect important, atunci când decideți aspectul pe care intenționați să îl abordați. Cu cât Kelvin este mai scăzut, cu atât culoarea este mai caldă și cu cât este mai mare Kelvin, cu atât culoarea este mai rece. Când intenția este de a crea o atmosferă mai caldă, puteți alege lustre cu un nivel Kelvin mai mic. Atunci când intenția este de a crea o atmosferă care este mai luminată, se recomandă Kelvin mai rece. Pentru utilizarea rezidențială, cei mai buni designeri de interior selectează, în general, lumini cu un nivel Kelvin mai mic. Luminile cu un Kelvin mai mare se potrivesc bine mediului de birou. În funcție de intenția designului, designerul dvs. de interior poate decide să utilizeze o combinație de culori diferite.

Intensitatea luminii – Intensitatea luminii este și ea la fel de importantă ca și culoarea luminii. Intensitatea luminii ar trebui să difere în funcție de acoperirea necesară. Prea multă intensitate și veți ajunge cu un spațiu sau o parte a unui spațiu care pare prea luminos și neprimitor. Acest lucru are ca rezultat și o presiune crescută asupra ochilor. Când intensitatea este prea mică, veți avea un spațiu care pare mohorât și neprimitor. Pentru a găsi un echilibru între cele două, puteți lua în considerare utilizarea celor mai bune lustre LED.

Strălucire – Gestionarea strălucirii este importantă pentru a menține ocupanții confortabili. Acest lucru este valabil în rezidențe, birouri și alte unități comerciale. Strălucirea ușoară nu este doar foarte incomodă, ci este și deranjantă pentru ochi. La locul de muncă, acest lucru ar putea duce la iritare și la productivitate redusă.

Uniformitatea distribuției – Luminozitatea nu este singura chestiune pe care designerii de interior o iau în considerare atunci când se ocupă de iluminare. Ceea ce este de dorit este nivelul corect de luminozitate, răspândită uniform pe suprafețe. Punctele întunecate și umbrele trebuie evitate atunci când planificați iluminarea interiorului. Zonele care leagă un spațiu de alt spațiu trebuie, de asemenea, să fie bine iluminate.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

A plecat la Ceruri un alt jurnalist de la Monitorul

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ a trecut în nefiinţă, răpusă de o boală incurabilă, psihologul Lăcrămioara Buga ■ fost jurnalist la cotidianul Monitorul, aceasta a pierdut lupta cu viaţa la doar 50 de ani ■

E parcă un blestem. Veşti negre, despre oameni apropiaţi, de care ne leagă amintiri, vin din ce în ce mai des.

Nu a trecut o lună de cînd, pe 23 septembrie, aveam să aflăm că a murit Ioan Creţu, jurnalistul talentat, dar care nu mai profesa de ceva ani. Şi în noaptea zilei de 20 spre 21 octombrie, aveam să primesc un telefon de la Xenia Dumitriu, şefa redacţiei de la Roman, care printre lacrimi mă anunţa că Lăcrămioara Buga, una din colegele noastre din „vechea gardă“ a plecat la cele veşnice, fiind şi ea răpusă de aceeaşi boală necruţătoare.

Lăcrămioara, născută la 27 mai 1971, a murit la 50 de ani. Imposibil de înţeles o asemenea tragedie. Şi amintirile mă năpădesc. Am lucrat împreună cu echipa Constantin Călimac, Mitruţ Iuştiuc, Lăcrămioara Buga, Tudor Ciubotaru, Vasile Danci, Lia Popa. Lăcrămioara avea în responsabilitate ştirile din Sănătate. Era întotdeauna foarte  informată. Ştia tot ce mişcă în „sector“.

Venea de pe teren, se aşeza la calculator şi redacta ştirile, uneori ne mai contram, eu în calitate de redactor şef, ea în calitate de jurnalist pe domeniu, care-şi apăra ideile. La un moment dat a decis să urmeze o altă carieră. A studiat Facultatea de Psihologie şi atunci cînd a terminat-o a decis să plece în sistemul de asistenţă socială. Aşa a ajuns să se ocupe de bătrînii de la Casa Bunicilor şi aşa a ajuns să aibă în grijă copii de la Centrul Social al Primăriei, acolo unde sînt şcolarizaţi cei provenind din medii defavozatate.

A lucrat şi la Casa Fluturaşilor o vreme. De mai bine de un an însă, de cînd a aflat că e bolnavă, a intrat în concediu medical. A fost operată la Cluj, unde a revenit de cîteva ori, boala recidivînd. Săptămîna trecută a fost adusă acasă şi a rămas cîteva zile în îngrijirea mamei sale, asistentă medicală.

Lăcrămioara era căsătorită cu Radu Buga, angajat la ISU, la Detaşamentul de la Roman, din păcate şi el cu destule probleme de sănătate. Cei doi au împreună un băiat, care anul acesta a terminat facultatea, fiind repartizat în Forţele Aeriene ale României. Din păcate, Lăcrămioara nu a mai avut timp să se bucure de  realizările profesionale ale lui Rareş, care era mîndria ei.

Şi amintirile despre colegii mei, jurnalişti mă năpădesc. Îmi vine în minte episodul din  2018, cînd doar într-o săptămînă avea să se stingă, pe un pat de spital, colegul nostru, Constantin Călimac. Şi acum îi dau dreptate lui Cezar Filip, administratorul Monitorul,  care la aflarea veştii morţii „Moşului“, colegul nostru, Ioan Creţu, nota pe pagina de Facebook amintiri despre cei care am lucrat împreună.

Ziarele trăiesc mai mult decît oamenii. Cu o conditie: să fie scrise de oameni cu inimă mare, cu dragoste pentru condei şi mai ales pentru cititori“. Si Lăcrămioara a făcut parte dintre jurnaliştii aceia care au lucrat cu dăruire pentru meserie. Înmormîntarea va avea loc sîmbătă, în comuna natală a mamei sale, Stăniţa, în satul Ghidion. Dumnezeu să te aibă în pază, Lăcrămioara!

Citește știrea

Actualitate

Detalii din ancheta tatălui care şi-a ucis fiica în vârstă de 5 ani

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ cadavrul victimei minore era îngropat la numai jumătate de metru adîncime ■ se pare că totul a ieşit la iveală în urma unei sesizări ■ anchetatorii caută şi cadavrul mamei ■ presupusul autor a fost arestat după 15 ani ■

Antonio Ilie Arhip, de 51 de ani, din Tîrgu Neamţ, care-i acuzat că şi-a ucis atît fosta nevastă, cît şi fiica de 5 ani în urmă cu 15 ani, a fost arestat preventiv de magistraţii din cadrul Tribunalului Neamţ.

„În temeiul art. 226 Cod procedură penală, raportat la art. 203 alin. 3 Cod procedură penală, art. 202 Cod procedură penală şi art. 223 alin. 2 Cod procedură penală, admite propunerea formulată de Parchetul de pe lîngă Tribunalul Neamţ, avînd ca obiect luarea măsurii arestării preventive faţă de inculpatul A. A.- I.

Dispune arestarea preventivă pentru o perioadă de 30 zile, începînd cu data de 20.10.2021 pînă la data de 18.11.2021 inclusiv, a inculpatului A. A. -I., cercetat în dosarul penal nr. 32/P/2021 al Parchetului de pe lîngă Tribunalul Neamţ pentru săvîrşirea infracţiunii de omor calificat, prevăzută de art.188 Cod penal- art. 189 alin. 1 lit.f Cod penal, cu referire la art.199 alin.1 Cod penal“, conform instanţei.

Decizia nu este definitivă, la pronunţare inculpatul nu a contestat-o, dar mai are timp. Totul a ieşit la iveală la un deceniu şi jumătate de la dispariţia fostei neveste a lui Arhip, Magdalena Ursu, de 26 de ani, din Buhuşi şi a fiicei celor doi, Andreea, atunci de 5 ani.

Pe 19 octombrie 2021, în urma unei sesizări, anchetatorii au descins în curtea inculpatului, ulterior descoperind cadavrul copilei. Era îngropat la o adîncime de numai jumătate de metru. Anchetatorii au găsit osemintele unei persoane minore, cu o înălţime de circa un metru. Oamenii legii presupun că individul ar fi ucis-o şi pe fosta soţie, cel mai probabil cadavrul fiind îngropat tot prin preajma casei, în curte sau în grădină.

Cel mai probabil este o chestiune de timp pînă cînd va fi descoperit. Dacă toate acestea se adeveresc, iar inculpatul va fi găsit vinovat de dublu omor şi-ar putea petrece toată viaţa în închisoare. Conform normelor în vigoare acesta poate fi condamnat la maximul prevăzut de Codul penal, 25 de ani de închisoare sau detenţie pe viaţă.

Probabil ideea crimei a încolţit încă de pe 7 decembrie 2006, cînd Magdalena Ursu, divorţată fiind de fostul soţ şi locuind deja la casa părintească, la Buhuşi, cu tatăl ei, s-a prezentat la uşa lui Arhip cu un executor judecătoresc pentru a-şi lua fiica pe care instanţa i-o încredinţase. Au plecat împreună la Buhuşi, la bunicul matern. A doua zi, pe 8 decembrie 2006, Arhip a venit la Magdalena Ursu şi nu se ştie cum a convins-o să mergă împreună cu fetiţa în oraş pentru a-i cumpăra hăinuţe. Nu s-au mai întors niciodată acasă.

Ancheta a fost îngreunată de faptul că bunicul matern a anunţat dispariţia la celor două la aproape un an şi jumătate, în martie 2007. Ani de zile au fost căutate fără folos, de neînţeles fiind cum de nu s-a săpat şi în curtea inculpatului, deşi acesta era primul suspect, fiind ultimul care le văzuse. Au existat zvonuri că mama şi fiica ar fi plecat în Germania, dar corespondenţa oficială cu statul străin nu a confirmat acest lucru.

Acum este cautat cadavrul mamei, posibil să fie făcute teste ADN şi să se stabilească exact modul în care victima minoră şi-a pierdut viaţa dar şi mobilul crimei, deşi acesta pare evident, răzbunare sau gelozie. Pînă acum inculpatul nu a mai avut contact cu legea penală.

Citește știrea

Actualitate

Persoană decedată, lăsată într-un apartament care putea lua foc de la o candelă

Știre publicată în urmă cu

în data de

Pompierii pietreni au avut parte de o intervenţie mai puţin obişnuită, joi, 21 octombrie.

Ei au fost alertaţi pentru că pe casa scării unui bloc din Piatra Neamţ se simţea miros de fum. Au intrat într-un apartament în care au găsit o persoană decedată, iar un dulap ardea mocnit. După ce au stins flăcările, pompierii au stabilit că acestea au fost provocate de la o candelă lăsată nesupravegheată şi că persoana din apartament fusese declarată decedată în cursul acestei dimineţi.

“În jurul orei 09:51, prin apel la 112, pompierii au fost înștiințați despre faptul că se simte miros de fum pe casa scării într-un bloc de locuințe din bulevardul Decebal, municipiul Piatra Neamț.

La locul solicitării s-au deplasat două echipaje de pompieri cu o autospecială de stingere și o ambulanță SMURD.

Pompierii au intrat într-un apartament situat la etajul șase, unde au constatat că o persoană era decedată, iar un dulap ardea mocnit.

Miltarii au localizat și lichidat incendiul în limitele găsite și au acționat pentru evacuarea fumului din interiorul apartamentului.

Incendiul s-a produs cel mai probabil din cauza unei candele lăsată nesupravegheată (foc deschis în spații închise).

Nu a fost necesară evacuarea locatarilor din bloc.

Precizăm faptul că persoana nu a decedat din cauza incendiului, aceasta fiind declarată decedată în cursul aceste dimineți, de către un echipaj SAJ”, au comunicat reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Trending