Contactează-ne

Prima pagină

Puținii evrei din Neamț, îndurerați și îngrijorați

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ cei 76 de evrei care mai trăiesc în Neamț sunt îngrijorați de soarta rudelor lor din Israel ■ în perioada interbelică, la Piatra Neamț trăiau 7595 evrei, iar la Roman 7900 ■ în timpul regimului comunist mulți au emigrat în Israel ■

Atacul  Hamas, care se află la putere în Fâșia Gaza din 2007, îndreptat împotriva statului Israel, sâmbătă, 7 octombrie, exact la 50 de ani de la începutul războiului arabo-israelian din 1973 este una din cele mai nimicitoare ofensive din ultimii ani, soldată cu mii de victime din rândul populației civile în Israel și Palestina.

În județul Neamț mai trăiesc în prezent doar 76 de evrei înscriși în Comunitatea Evreilor din Piatra Neamț & Târgu Neamț, precum și în cea de la Roman.

Președintele Comunității Evreilor din Piatra Neamț și Târgu Neamț, jurnalistul și scriitorul Emil Nadler (Nicolae) a făcut câteva considerații privind războiul din Orientul Mijlociu pentru ”Monitorul”.

”Luni, 9 octombrie, a fost marcat Holocaustul (termen german pentru exterminarea evreilor- n.r). Eu fac o legătură directă între subiectul Holocaust și războiul din Israel. Nu trebuie uitat că statul Israel, în 1948 a fost înființat, între altele, și ca urmare a masacrelor din timpul celui de al Doilea Război Mondial. Atacul Hamas împotriva Israelului, dar și cele de dinainte sunt și atacuri legate de Holocaust, prin care se neagă dreptul evreilor de a avea un stat. Mii de ani evreii n-au avut un stat și cu sarsanaua în spate au migrat peste tot în lume, fiind alungați de colo colo.

Existența unui stat al tău, fie el și de ordin religios, ca în cazul Israelului, îți dă un fel de siguranță morală. Teroriștii acum neagă acum faptul că Holocaustul a existat, dar și toată istoria recentă a Israelului. Mie, personal, acum când discutăm despre cele ce se întâmplă în Orientul Mijlociu,  îmi aduce aminte de un clișeu din filmele polițiste, când la final după urmăriri spectaculoase, după lupte și împușcături, rămân în față două personaje: polițistul bun și cel rău. În acest moment începe o discuție și scena se termină cu împușcături. De regulă, polițistul rău îl împușcă pe cel bun. Așa este și în situația de față, în care se propun negocieri diplomatice. Nici vorbă de așa ceva! Nu poți purta negocieri cu 1000 de morți în bagaj (1200, azi, 11 octombrie n.r). Analiștii spun că războiul va fi unul de durată, dar în opinia mea, e greu de spus acest lucru, nu se știe cum va acționa Israelul. Și mai e de presupus că un război de lungă durată n-ar face bine nici acestei țări și nici situației geopolitice din zonă”, a declarat Emil Nadler.

Pericolul globalizării conflictului din Israel

Emil Nadler susține că butoiul de pulbere pe care stă lumea și, specific, Europa ar fi consecința acceptării migrației musulmane. ”Europa, care a permis migrația musulmană, trage acum consecințe complicate. Atacul Hamas asupra Israelului e 100% terorist.

Războiul din Ucraina, conflictele din Kosovo și Serbia, sunt exact ca focarele dintr-un incendiu care se extinde și, la un moment dat, se transformă într-un incendiu uriaș, devastator. Unora le convine. Vorbim aici de fabricanții de armament. Din păcate, toate aceste conflicte riscă să conducă la globalizarea lor”, a mai adăugat Emil Nadler, care explică cursa înarmărilor din ultimul timp și ca pe o consecință a necesității de înlocuire a armamentului din timpul ultimei conflagrații mondiale. Contextul este complicat și periculos: el a povestit că fiul contabilei Comunității evreiești din Piatra Neamț & Târgu Neamț se afla în concediu în România la izbucnirea conflictului. Reacția acestuia a fost imediată: s-a întors în Israel pentru a se înrola și a-și apăra țara.

Jale mare!

Profesorul Iancu Vexler, președinte Comunității Evreilor din Roman, ajuns la venerabila vârstă de 90 de ani conduce mica comunitate evreiască rămasă,  care mai numără 25 de persoane, din care 17 evrei, 8 copii fiind născuți din căsătorii mixte, dintre un tată evreu și o mamă de altă naționalitate.

Prof. Vexler este foarte îngrijorat de soarta rudelor pe care le are în Israel. ”E jale mare! Fiica mea locuiește în Israel, într-o localitate din Nord. Cu toate că nu se află în zona conflictului și la ei sună alarmele continuu. Cauza acestui conflict e clară: ura străveche a Hamasului și a organizațiilor teroriste, care nu vor ca evreii să aibă un stat al lor. Cea mai mare nenorocire e în Gaza. Există însă și arabi cu scaun la cap, care țin cu Israelul, dar aceștia, fiind mai puțini, n-au putere de influență.

Din fericire, în Israel fiecare cetățean, indiferent de sex, face armată și e pregătit să-și apere țara. Fiica și ginerele meu merg în continuare la serviciu, dar ginerele meu este în vârstă și nu mai este recrutabil. Nepoata mea, care a terminat recent facultatea, a făcut și ea armata. Evident că sunt și eu îngrijorat de ceea ce se întâmplă acolo”, a spus Iancu Vexler al cărui nepot, Silviu Vexler este deputat în Parlamentul României din partea minorității evreiești și președinte al Federației Comunităților Evreiești din România.

”A venit timpul ca întreaga lume să se trezească și să realizeze ce înseamnă Hamas și terorismul palestinian. A venit timpul unei condamnări reale, iar acțiunile să înlocuiască cuvintele și unele fantezii.Nu vom ceda niciodată în faţa violenţei şi a extremismului. Nu vom fi intimidaţi, nu vom fi ameninţaţi de nimeni şi nu ne vom trăi, cu siguranţă, din nou,  viaţa în teamă. Federația Comunitătilor Evreiești din Romania este alături de Statul Israel și de fiecare victimă a acestor acțiuni criminale, dar mai ales suntem solidari cu toți cei care luptă în aceste clipe pentru a apăra evreii și democrația din întreaga lume”, a consemnat pe pagina de Facebook deputatul Silviu Vexler.

De menționat că în Piatra Neamț între cele două războaie mondiale trăiau 7595 evrei. În 1945, la Roman existau 7900 de evrei.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending