Contactează-ne

Actualitate

Zilele Asistenţei Sociale 2019, marcate în Neamţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

Sucursala Teritorială Neamţ a Colegiului Naţional al Asistenţilor Sociali din România (CNASR) în parteneriat cu DGASPC Neamţ marchează în a doua jumătate a lunii martie Zilele Asistenţei Sociale 2019 printr-o serie de activităţi menite să promoveze profesia şi să apropie publicul de problematica cu care se confruntă asistenţii sociali. Seria acţiunilor a început pe data de 18 martie cu o campanie de distribuire de afişe şi pliante de promovare a profesiei de asistent social la nivelul primăriilor din judeţ dar şi la ONG-urile partenere cu atribuţii în domeniu. Pe data de 19 martie mai mulţi asistenţi sociali din judeţ au participat la Gala Naţională a Excelenţei în Asistenţă Socială, eveniment ce a avut loc la Bucureşti şi în cadrul căruia au fost premiaţi cei mai performanţi profesionişti din ţară. Vineri, 22 martie, la sediul DGASPC Neamţ a avut loc atelierul de lucru cu tema ”Promovarea importanţei relaţiilor umane”, activitate la care au luat parte asistenţi sociali din tot judeţul şi din toate domeniile de activitate. Săptămîna 25-29 martie este dedicată promovării profesiei de asistent social prin organizarea mai multor întîlniri cu liceenii de la Colegiul Naţional Gheorghe Asachi Piatra Neamţ şi Colegiul Naţional Roman Vodă din Roman, unităţi de învăţămînt cu care Sucursala Neamţ a CNASR are parteneriate durabile. La întîlnirile cu elevii vor participa asistenţi sociali de la DGASPC Neamţ precum şi de la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ, aceştia urmînd să se adreseze în special elevilor de la clasele cu profil ”ştiinţe sociale”. Liceenii, aflaţi în pragul alegerii viitoarei meserii, vor afla astfel despre frumuseţea acestei profesii, despre importanţa ei în societate şi mai ales despre satisfacţiile oferite de faptul că intervenţiile asistentului social pot schimba în bine destinele unor oameni. ”Anual organizăm diverse evenimente prin care celebrăm profesia de asistent social şi ne propunem să conştientizăm publicul asupra importanţei acesteia în ierarhia socială. Evenimentele organizate în cadrul ZAS 2019 urmăresc să evidenţieze progresele realizate în domeniul asistenţei sociale, să pună în lumină rolul asistentului social în contextul socio-economic actual şi, totodată, să militeze pentru importanţa colaborării tuturor factorilor decizionali în crearea unei societăţi empatice şi responsabile faţă de fiecare membru al ei”, a declarat Mirela Negru, preşedintele Sucursalei Neamţ a CNASR şi director general adjunct al DGASPC Neamţ.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamț: Autoturism incendiat

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un autoturism a fost incendiat, luni seara, 14 octombrie, în timp ce era parcat în curtea unei locuințe de pe strada Ciocirliei, din Roman. „La ora 20.30 Detașamentul de pompieri Roman a fost solicitat pentru a interveni la stingerea unui incendiu produs la un autoturism parcat în curte, pe strada Ciocarliei din municipiul Roman. La locul intervenției s-au deplasat două echipaje de pompieri cu o autospecială de stingere și o ambulanță SMURD. Militarii au stins incendiul. Cauza probabilă de producere a incendiului este folosirea intenționată a sursei de aprindere pentru a genera incendiul”, au comunicat reprezentanții ISU Neamț.

Citește știrea

Actualitate

Piatra Neamţ: Sistări de gaz metan

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ consumatorii de pe patru străzi din Piatra Neamţ nu vor avea marţi gaz metan

Compania DelGaz Grid a anunţat sistarea gazului metan pe mai multe străzi din municipiul reşedinţă de judeţ, în ziua de marţi, 15 octombrie, începînd cu ora 9, în vederea efectuării unor lucrări specifice la reţeaua de distribuţie. Este vorba despre abonaţii de străzile: Aleea Ulmilor, Armoniei, Nicolae Iorga şi Gavril Galinescu, din municipiul Piatra Neamţ care vor rămîne în intervalul 9-16 fără gaz metan. Reluarea serviciului de distribuţie a gazelor naturale se va efectua treptat, imediat după finalizarea acestor lucrări. Compania solicită consumatorilor să închidă toate focurile, iar după reluarea distribuţiei gazelor naturale să supravegheze modul de ardere a acestora, timp de minim 30 minute. În cazul în care simt miros specific de gaz, consumatorii sînt rugaţi să anunţe imediat dispeceratul de urgenţă al Delgaz Grid la unul dintre numerele de telefon: 0800.800.928, număr gratuit, apelabil din principalele reţele de telefonie fixă şi mobilă sau 0265.200.928, număr taxabil cu tarif local din reţeaua Telekom şi cu tariful operatorului din toate celelalte reţele de telefonie. Compania regretă disconfortul creat şi mulţumeşte pentru înţelegerea şi sprijinul acordat pentru desfăşurarea acestor lucrări.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ, un judeţ fruntaş la rujeolă

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ din totalul de 18.426 cazuri înregistrate în ţară, în Neamţ sînt 41 ■ în perioada 7-11 octombrie, au fost raportate încă 56 de cazuri nou confirmate în şapte judeţe, în Neamţ fiind cele mai multe ■ n 64 de bolnavi au decedat ■

Rujeola, sau pojarul după cum este cunoscută popular, una din cele mai contagioase boli, a pus pe jar autorităţile medicale din România. Conform Institutului Naţional de Sănătate Publică, pînă la 11 octombrie au fost centralizate, din raportările Direcţiiilor de Sănătate Publică, nu mai puţin de 18.426 cazuri, 64 de pacienţi decedînd. Numai în perioada 7-11 octombrie au fost raportate încă 56 de noi situaţii, confirmate, în şapte judeţe ale ţării. În acest top nedorit conduce judeţul Neamţ, cu 41 de cazuri. Conform aceleeaşi surse, celelalte şase judeţe sînt: Caraş Severin – 8, Dolj – 2, Iaşi – 2, Bistriţa Năsăud – 1, Gorj – 1 şi Timiş 1. De menţionat faptul că toate cele 56 cazuri nou raportate au avut debutul în urmă cu 2-4 săptămîni, iar pentru confirmarea diagnosticului specialiştii au nevoie de trei săptămîni. Institutului Naţional de Sănătate Publică a realizat şi o statistică după vîrsta pacienţilor. Astfel, din totalul de bolnavi de rujeolă, 3.896 au vîrsta pînă la 1 an, 5.770 de la 1 la 4 ani, 2.820 au vîrste cuprinse între 5 şi 9 ani. Cu vîrste între 10 şi 14 ani au fost înregistraţi 1.364, 896 au vîrste între 15 şi 19 ani, 492 între 20-24 de ani. Alţi 440 se încadrează între 30 şi 34 de ani şi 424 între 35 şi 39 de ani. S-au îmbolnăvit de rujeolă şi 389 de români cu vîrste de peste 40 de ani, vîrsta maximă la care s-a instat boala fiind de 64 ani. Pentru evitarea îmbolnăvirii cu rujeolă, specialiţtii recomandă vaccinarea. Prima doză de vaccin ROR se administrează copiilor, în intervalul de vîrstă 12-15 luni, cea de-a doua la începerea şcolii, de obicei la 7 ani, deşi poate fi realizată chiar şi la 3 luni de la prima imunizare. În jur de 5-10% dintre copii nu sînt complet imuni după prima doză de vaccin, acesta fiind motivul pentru care este necesară şi ce-a de-a două doză, în urmă căreia rămîn aproximativ 1% copii parţial imuni împotriva celor 3 boli ale copilăriei: rujeolă, rubeolă şi oreion. Dacă o persoană a omis vaccinarea, ambele doze pot fi făcute oricînd după vîrstă de 7 ani, la un an diferenţă. Rujeola poate da ţi complicaţii severe: diaree, gravă mai ales în cazul sugarilor, otită medie, pneumonie, encefalită şi poate duce la deces. Rujeola (pojarul) este o boală infecţioasă care adesea duce la complicaţii. Din patru persoane care fac rujeolă, una are nevoie de spitalizare. Pentru 1 din 1.000 de bolnavi de pojar, boala este mortală. Conform raportărilor făcute referitoare la rujeolă, în judeţul Neamţ se află în stoc la medicii de familie 1.630 de doze, iar la Direcţia de Sănătate sînt alte 2.295 doze.

Citește știrea

Trending