Contactează-ne

Actualitate

Roman: Prima aplicare a taxei pe ruină

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ un imobil situat pe strada Ştefan cel Mare urmează a fi supraimpozitat cu 400%, începînd cu 1 ianuarie 2020 ■ au fost identificate şase-şapte clădiri în stare de degradare, dar la unele au început lucrările de reabilitare ■

Conducerea Primăriei Roman a introdus pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local din 19 decembrie un proiect de hotărîre prin care începe procedura de impozitare cu 400% a “ruinelor”.

Este vorba despre clădiri aflate în stadiu avansat de degradare şi la care proprietarii nu au făcut nici un demers pentru a le reabilita. “Din cele şase-şapte imobile identificate anul trecut ca urmînd a fi supuse supraimpozitării, mare parte se află deja în curs de reabilitare.

Vom începe procesul acesta de supraimpozitare cu imobilul din strada Ştefan cel Mare, aparţinînd cocietăţii comerciale Immobiliare Italo Romena, în suprafaţă de 260 metri pătraţi, pentru că acolo, în ciuda avertismentelor date, nu există nici cea mai mică tentativă de a fi realizate lucrări de reabilitare a clădirii, aflată într-un proces avansat de degradare.

Vrem ca acesta să fie un prim avertisment şi un exemplu dat tuturor proprietarilor că sînt obligaţi să-şi îngrijească proprietăţile”, a declarat primarul Lucian Micu.

Acesta a spus că în situaţia imobilelor de patrimoniu, în care intră şi clădirea firmei Vinalcol, imobil situat pe strada Tineretului, ca şi în cazul altor clădiri de patrimoniu, ţine de aprobări şi intevenţii ale Ministerului Culturii.

Despre clădirea fostului Azil de Bătrîni, din strada Veronica Micle, primarul spune că în 2020 vor fi demarate studiile de fezabilitate şi licitaţiile pentru executarea lucrărilor de consolidare ale imobilului şi el monument architectonic.

Cît despre corpul B al aceleaşi instituţii, din strada C.A. Rosetti, imobil care a fost retrocedat foştilor proprietari şi vîndut de aceştia, există un proces penal deschis de Inspecţia de Stat în Construcţii, din cauza faptului că proprietarul a început lucrări de demolare, fără aprobările legale impuse de lege.

De menţionat că şi la Piatra Neamţ s-a luat decizia supraimpozitării unor clădiri ajunse ruină şi lăsate în paragină de proprietari. Măsura este utilă, pentru că doar aşa cei în cauză ar putea să facă demersurile necesare pentru ca ruinele să-şi schimbe înfăţişarea dezolantă.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending