Contactează-ne

Actualitate

Ziua Z! DIICOT a bătut la poarta unui agricultor

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ au avut loc cinci percheziţii, patru persoane fiind reţinute ■ drogul provenea dintr-o cultură ilicită de la Borleşti ■ la prima mînă, un gram valora între 30 şi 50 de lei, dar consumatorii îl luau cu 70-100 de lei ■ anchetatorii au depistat 3,4 kilograme de cannabis uscat şi vreo 19 kilograme de plante verzi ■

Ziua Z, operaţiune ce a avut loc la nivel naţional pentru a destructura grupări de criminalitate organizată, fiind operate de procurorii DIICOT şi poliţişti aproape 400 de percheziţii, a avut rezultate şi în Neamţ.

Anchetatorii au descoperit o cantitate impresionantă de droguri, peste 22 de kilograme. Ce deosebeşte acest caz de altele similare, este faptul că drogul era autohton şi a fost „crescut“ într-o cultură din grădina unei gospodării din Borleşti.

Pe 11 noiembrie 2020, procurorii DIICOT Neamţ, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară, au efectuat un număr de şase perchezitii domiciliare. Descinderile au avut loc în reşedinţa de judeţ, cît şi în localităţile Dumbrava Roşie şi Borleşti, la domiciliile unor persoane suspectate de săvîrşirea infracţiunilor de trafic de droguri de risc şi mare risc, în formă continuată, şi deţinere de droguri de risc.

„În cauză s-a reţinut faptul că, mai multe persoane au achiziţionat cantităţi importante de droguri de risc şi mare risc, pe care le-au comercializat pe piaţa ilicită din zona Piatra Neamţ, obţinînd importante beneficii. Cu ocazia percheziţiilor, a fost descoperită cantitatea de 3,4 kilograme de cannabis, masă uscată şi 19 kilograme masă umedă – resturi de tulpini şi frunze“, conform unui comunicat al DIICOT.

De asemenea, a fost indisponibilizată o instalaţie artizanală de cultivare şi uscare a cannabisului indoor şi patru telefoane mobile. În cursul zilei menţionate, anchetatorii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate au desfăşurat o acţiune de prindere în flagrant delict, în localitatea Borleşti, fiind depistat un bărbat, de 40 de ani, care deţinea, într-un autoturism, 50 de grame de substanţă de culoare verde-olive, cu aspect de cannabis.

Cercetările efectuate în cauză au stabilit faptul că „afacerea“ a început la Borleşti, prin primăvara anului trecut. Atunci, localnicul de 40 de ani a înfiinţat o cultură de cannabis în spatele casei, pe terenul pe care-l deţinea. Plantele au fost îngrijite şi udate, ferite fiind de ochii curioşilor, iar recolta a fost strînsă în luna august 2020.

Prin intermediul altor trei coinculpaţi, drogurile au fost distribuite amatorilor din zona Piatra Neamţ. De menţionat este faptul că cel care a înfiinţat cultura avea beneficii materiale mai mici, pentru că la prima mînă stupefiantele costau între 30 pînă la 50 de lei pentru un singur gram.

Preţul era mai piperat pentru consumatori, care îl acuzionau cu sume cuprinse între 70 şi cel mult 100 de lei pentru un gram. La un calcul sumar, atît „agricultorul“, cît mai ales cei care vindeau în oraş, ar fi obţinut sume impresionante dacă drogurile, confiscate acum de anchetatori, ar fi ajuns pe piaţă.

La un preţ mediu de 70 de lei gramul, rezultă un profit de la cantitatea de drog uscată de circa 230.000 de lei, sau vreo 47.000 de euro. Iar dacă din cele 19 kg canabis umed, ar fi rezultat 9 kg uscat, profitul ar fi fost de circa 630.00 de lei.

Un număr de 10 persoane au fost conduse la sediul DIICOT pentru audieri. În baza probatoriului administrat, faţă de patru persoane, cu vîrste între 25 şi 40 de ani, procurorul a dispus măsura reţinerii pentru 24 de ore, sub aspectul săvîrşirii infracţiunilor de trafic de droguri de risc.

Cei patru urmau a fi prezentaţi în faţa judecătorului de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Neamţ cu propunere de arestare preventivă. Cultura ilicită de la Borleşti este singura descoperită de anchetatori prin Neamţ. În martie, Vlad Andrei Matieş, de 34 de ani, a fost condamnat la 2,6 ani de închisoare pentru fapte similare.

Inculpatul a pierdut prin confiscare peste 100 de kilograme de canabis, a fost obligat să achite o amendă penală de 7.000 de lei pentru abateri de la legislaţia regimului armelor şi vreo 6.000 de lei cu titlu de cheltuieli judiciare.

A pierdut, tot prin confiscare, o puşcă, un pistol cu aer comprimat şi muniţie aferentă, dar şi 18.800 de lei, sumă considerată că a fost obţinută prin infracţiune, iar 16.800 de lei aflaţi într-un cont bancar au fost indisponibilizaţi. Andrei Matieş a fost reţinut pe 13 noiembrie 2019. „În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a stabilit faptul că, în cursul lunii septembrie 2019, inculpatul M.A.V. a recoltat o cantitate considerabilă de canabis, pe care a depozitat-o la locuinţele sale, aceasta fiind uscată în pod şi pregatită în vederea comercializării.

De asemenea, s-a reţinut faptul că o parte din cantitatea de canabis recoltată, a fost comercializată en-gros, mai multor dealeri, la preţul de 35.000-40.000 lei pe kilogram“, se arăta într-un comunicat DIICOT. Anchetatorii au mai arătat că drogul recoltat în septembrie anul trecut a fost depozitat în podul unei case, pentru a se usca.

Pînă la efectuarea percheziţiilor, o parte din „recoltă“ fusese vîndută, cumpărători fiind dealeri de droguri din judeţele Neamţ şi Bacău. Cum preţul pe kilogram a fost de 35.000 – 40.000 lei, conform DIICOT, dacă Vlad Matieş ar fi vîndut în totalitate drogurile, i-ar fi ieşit un profit consistent, între 700.000 şi 800.000 de euro, dacă facem conversia lei – monedă europeană.

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

  1. FLORIN

    13 noiembrie 2020 at 5:52 PM

    Apa de ploaie.Numai anchete de 2 bani .Cum sa te lauzi cu asa ceva?Ca ai gasit o mana de frunze la niste taranoi?
    Care scopul existentei acestei institutii DIICOT?De ce acesti procurori sunt platiti cu sute de milioane pe luna?????Pentru asemenea actiuni de umplutra demne de politisti de cartier?Pentru ce?Ce fac acesti oameni toata ziua?
    Aceasta institutie GOGOMANA care nu produce decat anchete de 2 bani de umplutura trebuie desfiintata.
    Nici o ancheta despre interlopi si clanuri de tigani,hoti veniti din afara,etc,nimic,ZERTO BARAT
    Cand Mararu conducea cu Soric orasul nu am auzit de vreo ancheta DIICOT.
    Salariile colosale si pensiile speciale a acestor procurori DIICOT care se ascund prin birouri si se acopera cu anchete de 2 bani sunt de 1000 de ori mai mari decat orice”prejudiciu”recuperat de aceasta institutie falsa.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending