Contactează-ne

Actualitate

Violența în școli, un fenomen care există și prin județul Neamț

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ de combaterea fenomenului și de cazurile apărute se ocupă patru polițiști într-un județ în care funcționează 321 de școli ■ teoretic, lucrurile stau bine de vreme ce școlile nu au raportat decât 11 cazuri de bulliyng ■

Într-o lume în care violența a devenit o normalitate, în care, zi de zi, apar situații nedorite, nu se putea ca ea să nu „coboare“ și în mediul școlar unde, din păcate,  îmbracă forme aberante, cum sunt cele înfățișate de mijloacele media în ultimele zile, dacă este cazul să facem referire la întâmplarea de la Bacău, un elev fiind agresat și umilit de un coleg.

La sfârșitul lunii ianuarie a fost chiar celebrată și la noi Ziua Internațională pentru nonviolență în școală. Polițiștii școlari, în număr de patru la Neamț, s-au deplasat în școli, au vorbit copiilor despre fenomen, despre efectele acestuia și despre un scut simbolic ce ar trebui să-i apere pe copiii noștri de acest fenomen. În acest timp, însă, prin unele unități apar cazuri de violență, dar care n-au căpătat forme grave.

În acest timp, însă, în tot mai multe școli se încearcă evitarea fenomenului pentru a nu știrbi ”reputația” școlii. Unii părinți sunt disperați, pentru că nu știu cum să-și apere copiii. O bunică ce  dorește să-și păstreze anonimatul, din motive de siguranță a nepoților, ne-a relatat drama prin care trece familia ei, care a epuizat mijloacele de a-și apăra copiii. Persoana care ne-a povestit situația are două fete care, la rândul lor, au trei copii, toți elevi la una din cele mai bine cotate școli din municipiul Roman. Din păcate,  copiii nu pot fi ținuți sub un glob de sticlă. Vrând-nevrând intră în contact cu cei din jur. La un moment dat, unul dintre nepoți și-a spart pușculița în care adunase câteva sute de lei și a dus toți banii grupului de copii agresivi, ca un soi de taxă de protecție. Ulterior s-a trezit că nepotul i-a venit fără telefonul mobil, apoi fără bicicletă și lucrurile s-au agravat. Încercarea de a rezolva problema la școală cu învățătoarea sau diriginta a eșuat și ea. Copiii vin și povestesc acasă despre grupurile de elevi din clasele gimnaziale de la școala respectivă, care în pauză fumează țigări electronice, se bat, se înjură, undeva pe un teren dintre școală și sala de sport.

În plan teoretic, lucrurile sunt rezolvate. ISJ, în colaborare cu Prefectura, Poliția, Jandarmeria și chiar ISU au întocmit un „Plan teritorial comun de acțiune pentru creșterea gradului de siguranță a elevilor și a personalului didactic, de prevenire a delincvenței juvenile în incinta și zonele adiacente ale unităților de învățământ”, semnat de inspectorul școlar general Florentina Moisă și de șeful Poliției școlare, inspectorul Mihai Ceorap.

Documentul are tot felul de anexe cu descrierea tipului de școală, a numărului de copii, a anexelor acestora: sală sport, curte, teren de sport, etc. În acesta se face referire la faptul că în cele 321 unități de învățământ, din care 156 cu personalitate juridică, în cursul anului școlar 2021-2022, s-au petrecut și infracțiuni.

Purtătorul de cuvânt al Poliției Neamț, subinspector Ramona Ciofu, a declarat: „În anul școlar 2022-2023, au fost comunicate de către IȘJ Neamț 11 cazuri de bulliyng, ce au putut fi gestionate la nivelul fiecărei școli, fiind cazuri de mică amploare. În același timp, polițiștii din cadrul Biroului de Siguranță Școlară au desfășurat 93 de activități preventive, pe tema aceasta. La Biroului siguranță școlară își desfășoară activitatea patru lucrători, având în lucru 24 de dosare penale privind loviri și alte violențe”.

Asta, în condițile în care în județul Neamț învață 11.497 preșcolari, 19.894 elevi în învățământul primar, 17.541 în învățământul gimazial, 12.392 în învățământul liceal și 3.459 în învățământul profesional. De menționat și faptul că majoritatea unităților de învățământ nu au pază cu personal uman, din cauza restricțiilor bugetare din ultimii ani.

 

 

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending