Contactează-ne

Actualitate

Un consilier acuză: Arsene a înmormântat 3,5 milioane de euro la Leţcani, iar în Spitalul Judeţean nu este căldură

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ consilierul judeţean Laurenţiu Creţu acuză în termeni duri politicienii care nu au investit în Spitalul Judeţean ■ principalul atacat e preşedintele Ionel Arsene ■ consilierul a fost revoltat că pacienţii au stat în frig din cauza instalaţiei învechite ■

Consilierul judeţean USR PLUS Laurenţiu Creţu a formulat recent, public, un atac dur la adresa politicienilor care, în anii din urmă, nu au investit în infrastructura sanitară din judeţ, în special în Spitalul Judeţean Piatra Neamţ. Revolta consilierului a pornit de la faptul că pacienţii din unitatea sanitară judeţeană au stat o noapte în frig din cauza instalaţiei învechite.

Principalele acuze se îndreaptă împotriva lui Ionel Arsene, preşedintele CJ Neamţ, în subordinea cui este spitalul. Acesta este certat că s-a plimbat la căldură în Egipt, iar pacienţii au stat în frig, că a înmormântat 3,5 milioane de euro în spitalul de la Leţcani, că a împrumutat 100 de milioane de lei, dar nu pentru sănătatea nemţenilor. În plus, i se reproşează că s-a lăudat în campanie că a investit 21 de milioane de euro în spitalele nemţene, fără a preciza că aceştia au fost folosiţi în cea mai mare parte pentru plata salariilor, utilităţilor şi a unor mici reparaţii la spital

“331 de decese ieri . 14.744 de cazuri noi, dintre care 290 în Neamț. Clădirea veche a Spitalului Județean Neamț nu a avut ieri și nici noaptea trecută căldură și nici paturi și pilote suficiente pentru pacienți.

Suntem în mijlocul unei crize sanitare – ieri au fost externați toți pacienții care nu reprezintă urgențe. E luna octombrie și țevile de la sistemul de încălzire al spitalului arată ca în pozele de mai jos. Una dintre țevi a fost reparată, timp în care o alta s-a spart. Managerul SJU Neamț s-a ocupat de reparații, pentru că inginerul responsabil de administrarea lor nu și-a făcut treaba, deși verificări s-au cerut încă din data de 30 august.

Ce face președintele CJ Neamț, Ionel Arsene? Ce a făcut până acum, ca să nu ajungem în această situație? S-a plimbat la Roma – o călătorie în valoare de 10.000 de euro, din banii nemțenilor. Recent s-a întors de la căldură, din Egipt, unde nu știm ce a făcut și nu înțelegem în ce fel a beneficiat județul nostru de această vizită, în timp ce pacienții stau în frig .

Cel mai important: NU a fost în stare să aibă un proiect matur pentru un nou spital județean. Nu a avut nici măcar un studiu de fezabilitate gata, pentru a putea fi inclus în finanțarea pentru PNRR. Studiul de fezabilitate a fost urcat pe SICAP la o săptămână după ce marile proiecte de investiții au fost trimise la Bruxelles – 1 iunie era termenul limită.

Secția modulară de ATI, dată recent în folosință, a fost construită din grija și generozitatea Asociației „Dăruiește Viață” și a oamenilor inimoși din România . În acest timp Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț, a înmormântat 3,5 milioane de euro din bugetul CJ Neamț în spitalul de la Lețcani, (încă) nefuncțional și dat în administrarea ISU Iași. În iunie, a ales să se împrumute cu 100 de milioane de lei, dar care nu vor fi folosiți pentru sănătatea nemțenilor.

Suntem într-o situație gravă pentru că politicienii care păstoresc județul de decenii au avut cu totul alte preocupări, fără să aducă investiții în infrastructura de sănătate .

Minciunile din campania electorală când se lăuda cu 21 de milioane de euro investiți în spitalele nemțene, se prăbușesc în fața crizei medicale cu care ne confruntăm azi. Ce a uitat să spună PSD-ul este că cei 21 de milioane de euro au fost folosiți în cheltuieli cu salariile, în cheltuieli cu utilitățile, în cheltuieli cu micile reparații din spital.

Dacă privim raportul de cheltuieli al SJU Piatra-Neamt, observăm că o foarte mică parte din această sumă a fost folosită efectiv în investiții, cea mai mare parte din sumă a mers pe cheltuieli curente. Vrem fapte, nu vorbe!”, spune consilierul judeţean într-un mesaj postat pe Facebook. Şi ataşează şi o serie de mesaje primite de la pacienţi sau rude ale acestora:

“Nu poți intra. E nebunie în spital. Eu am stat ieri 7 ore în UPU, e nenorocire”

“Problema este acum de spații, oxigen și înghesuiala . Într-o cameră de 3×5 erau 12 oameni, suspecți. Trebuia să fie unul! Știu că am fost acolo”

“Baia de pe chirurgie, pe care trebuie să o folosească şi lehuzele….unde să se spele?”

“… este focar de Covid de 2 săptămâni….rând pe rând s-au îmbolnăvit 2-3 bolnavi zilnic …mi-a venit şi rândul meu…nu am mai fost aşa de protejaţi….şi…este pozitiv, are pneumonie covid, chiar dacă este vaccinat, şi… tot vaccinat….Am zăcut de 3 zile cu dureri grozave de cap, de muşchi sşi tuse chinuitoare, de nu m-am putut ridica din pat. Am vrut ăa mă duc la urgenţă dar sunt câte 43 de bolnavi care stau în UPU pe scaune, şi câte 11 ore. Situaţia asta durează de câteva zile bune. E dezastru şi acolo. Tot am sunat să văd dacă s-a mai eliberat, să chem salvarea, să fac un CT să văd dacă am afectare pulmonară, dar nu am puterea să stau nici în şezut acum. Mama unei prietene a stat 11 ore pe un scaun, deşi se cunoaşte cu şefa de la UPU care i-a explicat că nu poate să-i asigure un pat. UPU e blocat de câteva zile de pacienţi, care nu au paturi să fie internaţi şi au primit ordin să fie ţinuţi acolo.”

“Astea sunt investiţiile făcute pe bani grei. După ce ai controlat prizele, le-au schimbat pe cele foarte stricate….dar nu cu unele bune, ci mai ieftine….e bine totuşi că nu mai stau atârnate”

“Spitalul ăsta, la câţi bani se spune că au băgat în el, trebuia să aibă oxigen la fiecare pat, buton de apel dar nici măcar o baie civilizată nu este…şi pe care o folosesc toţi pacienţii….”.

Citește știrea
2 comentarii

2 Comments

 1. V.Vasile

  8 octombrie 2021 at 8:50 AM

  ,,Un consilier acuza,, , asa si ? Si unii procurori il acuza si are vreo 26 de amanari iar rezerve mai are pana…prescriere… Deci unii acuza iar ursul trece…

 2. Dracugol

  15 octombrie 2021 at 8:21 AM

  Arsene a adus un spital. Bun sau rau e acolo. Daca esti gospodar il faci functional , daca esti invidios si bagi bete in roate , nu functioneaza. Altii (ca tine) ce au facut? Stau pe margine si mananca rahat… cu apa rece.Sa ai pofta!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Tudorică a plecat şi el să scrie în Ceruri

Știre publicată în urmă cu

în data de

Tudor Ciubotaru, al nostru coleg de la Monitorul, a plecat la ceruri azi, tristă zi de 27 ianuarie 2022, la doar 41 de ani.

Drum lin spre stele frate întru’ ale slovelor. Cuvinte să descrie durerea la această despărţire sunt insuficiente.

Doar atât te rugăm: când ajungi în Ceruri şi te întâlneşti cu Lăcrămioara, cu Tatiana, cu Moşu’, cu Costică, cu Nea Nicu Fotograful să depănaţi amintiri şi despre noi cei rămaşi aici.

Iar noi te vom pune în inimile noastre alături de ceilalţi colegi care s-au grăbit să plece spre stele, icoane, pentru noi, ale unor camarazi cu care am împărţit bune şi rele.

Ne-om şterge apoi lacrimile şi om strânge şi mai tare pixul şi, când vom semna, cât vom mai semna, articole să ştii că semnăturile voastre vor fi mereu alături de ale noastre.

Într-o istorie vremelnică, dar plină de inimă a unui ziar şi a unei echipe în care ne-ai făcut onoarea să ne fii alături.

Drum lin spre stele zic din nou Tudorică, ai luptat până la capăt cu boala nemiloasă şi ai plecat în picioare în ciuda tuturor greutăţilor pe care viaţa ţi le-a scos în faţă. RESPECT şi DUMNEZEU SĂ TE IERTE

Citește știrea

Actualitate

Noi tarife pentru plata parcărilor publice, la Roman

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ începînd de vineri, 21 ianuarie, şoferii care apelează la parcarea maşinii la unul din cele 21 parcomate, achită noile tarife aprobate printr-o hotărîre a CL, de anul trecut ■ noile tarife sînt de 2 lei/oră şi 7,5 lei/zi ■

Romaşcanii sau şoferii din alte localităţi care ocupă un loc de parcare în Roman, începînd de vineri, 21 ianuarie, plătesc noile tarife aprobate printr-o hotărîre de anul trecut a consiliului local, respectiv 2 lei/oră şi 7,5 lei/zi.

Tarifele de parcare pot fi achitate fie la parcometre, fie prin SMS sau aplicaţia TPark, cu un tarif mai mare cu 0,5 lei pentru o oră. La cea mai recentă conferinţă de presă, de la sfîrşitul săptămînii trecute, primarul Leonard Achiriloaei a anunţat faptul că au intervenit majorări de tarife la automatele de plată a parcărilor publice.

“Începînd de astăzi (21 ianuarie 2022 n.r) vom avea funcţionale toate cele 21 de parcometre din municipiul Roman, care gestionează parcările publice. Acestea au fost într-o perioadă de mentenanţă, de actualizare a softului, iar din această zi sînt puse în funcţiune şi vor putea taxa conform noilor tarife, de 2 lei pe oră şi 7,5 lei pe zi, tarif aprobat în CL”, a declarat primarul Leonard Achiriloaei.

Reamintim faptul că parcometrele sînt amplasate în următoarele zone ale municipiului: cel cu nr. 1, 27 – strada Dobrogeanu Gherea; nr. 2, 5, 6, 29 – strada Oituz; nr. 3, 4, 7, 11, 12, 13, 14, 15 – bulevardul Roman Muşat; nr. 8 – Judecătorie; nr. 9, 28 – strada Libertăţii; nr. 10, 30 – strada Sucedava (Piaţă, Tic-Tac); nr. 26 – strada Tineretului (Policlinica); nr. 16 – strada Cuza Vodă (la Romtelecom).

Citește știrea

Actualitate

CRONICA PISĂLOGULUI: Oameni cu greutăţi

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

Constantin Bîrjoveanu( 1934-2000) ), scriitor, pictor, caricaturist, deltaplanist, autor al “Cronicii pisălogului” scria, în urmă cu două decenii şi jumătate, o tabletă umoristică intitulată “Oameni cu greutăţi”. Mai actuală ca oricînd, tableta dă glas frămîntărilor şi preocupărilor autorului de a despica firul în patru, pentru a înţelege fenomenele sociale legate de sărăcirea sistematică a celei mai mari părţi a populaţiei, făcînd, cu ironia fină care-l caracteriza, aluzie la politicile sociale post-decembriste care au  condus, nefiresc, la distrugerea ţării, la divizarea acesteia: în bogaţi şi săraci, în oameni care-şi duc viaţa în huzur şi la polul opus cei care abia supravieţuiesc acestor vremuri cumplite .

În perioada  de tranziţie, ăla, cum se vede în desenul alăturat (caricatură n.r), precum şi în realitatea de fiecare zi, unii oameni au greutăţi, alţii n-au. Unii îşi fac singuri greutăţi, alţii n-au. Zic: unii îşi fac singuri greutăţi, cum sînt cei care-şi bat cuie în călcîie, alţii şi le doresc şi nu întotdeauna le au, ceea ce le aduce o serie de greutăţi (hamali, docheri, manipulanţi…) iar cea mai mare parte  au greutăţi fără să şi le facă şi fără să şi le dorească, generate nu de duşmani, ştiuţi şi neştiuţi, ci de nivelul de trai. Apropo, cică pe la mijlocul deceniului trecut, o delegaţie străină a vrut să vadă cum stau oamenii cu greutăţile şi s-a dus la americani unul din delegaţie să-l întrebe pe un cowboy:

 • De ce eşti supărat, musiu? Sau cum i-o fi zis el.

-D-aia – zice americanul – că am vrut să iau elicopter şi nu-mi ajung banii.

Şi delegaţia s-a deplasat  pe un alt meridian şi şi întreabă pe un neamţ de ce e supărat.

-D-aia – zice neamţul – că nu mai reuşeşte omul să-şi schimbe maşina la fiecare două săptămîni.

Şi vin şi la noi, unde oamenii bucuroşi stăteau la o coadă imensă, şi-l întreabă pe nea Cutare:

 • De ce sînteţi atît de bucuroşi?

-D-aia – zice nea Cutare – că au adus ciolane afumate.

Numai aşa, cu delegaţia asta ne-am putut da seama că în capitalism oamenii au greutăţi pe care noi nu le aveam. Acum am revenit şi noi la capitalism. Nu vrem elicoptere şi nu vrem să ne schimbăm maşina lunar. Greutăţile sînt altele. “Înainte vreme – cum spunea Cilibi Moise – alergau banii după mine şi mă găseau, acum alerg eu după dînşii şi nu-i găsesc”. Dar parcă numai eu? Tot filosoful ovrei a sezizat asta: “Cine îmi va arăta pe un om care n-a avut niciodată în viaţa lui supărare are de la mine 500 de taleri”.

În consecinţă, nici nu ne dorim să avem greutăţi pentru că “cel ce a cunoscut greutăţi moare dintr-o tusă, iar cel ce a cunoscut rezistă şi la o cărămidă căzută în cap”. Şi nu numai asta, dar nici n-am mai munci şi de aici toate inconvenientele legate de sedentarism, şi n-am mai fi umani pentru că, necunoscînd greutăţile, nu l-am putea înţelege pe cel cu greutăţi şi ca urmare nu l-am ajuta. Fiecare le ştie pe ale lui şi noi toţi pe ale noastre, că sînt şi greutăţi personale şi naţionale, etc. Nevasta unui multimilionar, de nu ştiu unde, spunea odată că tare mult ar vrea să aibă şi ea greutăţi măcar o zi.

 • Luaţi-le pe ale noastre, doamnă, şi faceţi-le pierdute!  Avem multe, diverse, şi le dăm cu dragă inimă, că la noi sînt oamenii care ne vor procura altele. Nu ne facem probleme. Luaţi-le!
Citește știrea

Trending