Contactează-ne

Actualitate

Testări gratuite pentru cancerul de col uterin

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ testul Babeş-Papanicolau se face, zilnic, în Policlinică, între ora 08.00 şi 14.00 ■ în fiecare zi, în România mor 5 femei din cauza acestei maladii ■

Conducerea Spitalului Municipal de Urgenţă Roman a reluat testările pentru testarea gratuită a cancerului de col uterin ,în cadrul unui program naţional de depisatre precoce a neoplasmului, prin testul Babeş-Papanicolau.

„Testul se adresează tuturor femeilor cu vîrsta între 18 si 60 de ani, indiferent dacă sînt sau nu asigurate la CAS. Testul şi controlul de rutină sînt cele mai importante şi eficiente investigaţii ginecologice pe care femeile trebuie să le efectueze pentru a se asigura că viaţa nu le este pusă în pericol. Această analiză este nedureroasă şi identifică, de timpuriu, celulele cu potenţial malign din colul uterin, chiar înainte ca ele să ajungă într- un stadiu avansat în care nu se mai poate interveni.

Echipa de specialişti de la Spitalului Municipal de Urgenta Roman, cu vastă experienţă profesională, efectuează această operaţiune în fiecare zi, de luni pînă vineri, între orele 08:00 – 14:00, în Ambulatoriul Integrat, situat la parterul spitalului. Pentru informaţii suplimentare, se poate apela numărul 0731/355.841“, a declarat Andreea Trifan, purtător de cuvînt al SMU Roman.

Femeile care doresc să facă un astfel de test li se recomandă nişte măsuri de precauţie înainte de o astfel de expertiză. „Trebuie menţionat că, înainte cu 48 de ore de la recoltare, este indicat să se evite contactul sexual, folosirea cremelor, ovulelor, irigaţiilor vaginale“, mai adaugă purtătorul de cuvînt al unităţii sanitare. Făcut în mod regulat, testul Babeş- Papanicolau este cea mai bună metodă de a depista şi preveni cancerul de col uterin. Studiile arată că şansele de vindecare sînt cu 90% mai mari dacă boala este diagnosticată într-un stadiu incipient.

Testul este recomandat a fi făcut anual, începînd cu împlinirea vîrstei de 21 de ani. Pînă la 31 de ani testul poate fi făcut fără a fi însoţit şi de testul de depistare a virusului imunodeficienţei umane HIV, cel care provoacă SIDA. Cancerul de col uterin este în România principala cauză de deces prin neoplasm, în fiecare zi cinci femei pierzîndu-şi viaţa ca urmare a acestei maladii devastatoare. Cele mai multe cazuri de cancer de col uterin sînt descoperite la femeile de pînă în 45 de ani şi doar 20% la cele cu vîrste de peste 65 de ani.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending