Contactează-ne

Actualitate

Telegondola mai primeşte o şansă. Cel mai înţelept a cedat

Știre publicată în urmă cu

în data de

Telegondola din Piatra Neamţ, care părea condamnată să ajungă la fier vechi de consilierii locali de la PSD şi PMP, mai primeşte o şansă.

Primarul municipiului Piatra Neamţ, Andrei Carabelea, pune pe masa consilierilor locali, în şedinţa de joi, 22 decembrie, un proiect de hotărâre ce vizează modificarea planului de reorganizare a Perla Invest, în sensul unui aport de capital cu care să fie plătite datoriile societăţii către cei trei creditori. Situaţie în care nu s-ar mai ajunge la faliment, iar Telegondola n-ar mai ajunge să fie inutilizabilă şi, poate şi mai important, terenurile de la Baza Hipică ar fi şi ele în siguranţă.

O soluţie similară fusese propusă, cel puţin aşa au susţinut, şi de consilierii PMP. Primăria ar fi vrut să aplice o altă soluţie, anume să participe, eventual să şi câştige, la licitaţia organizată pentru vinderea staţiei de plecare a Telegondolei, clădire situată lângă Gara Piatra Neamţ.

Însă, pentru ca acest lucru să se întâmple, avea nevoie şi de trei voturi de la PMP sau PSD, pentru a trece proiectul de hotărâre în acest sens, însă nu a reuşit să le obţină chiar dacă a pus în repetate rânduri respectivul proiect pe ordinea de zi a unor şedinţe ordinare sau extraordinare de consiliu local.

PSD a zis că nu vrea şi pace, probabil decizia fiind luată la un „suculeţ” băut de la vreo cafenea rămasă cu datorii la Perla Invest, iar PMP a zis că ar vrea aport de capital, adică primăria să dea nişte bani societăţii, iar societatea să-şi achite astfel datoriile.

În contextul noii variante propuse de municipalitate, se pare că se confirmă vorba din bătrâni, cum că, într-o dispută, cel mai înţelept cedează, mai ales dacă argumentele raţionale nu-şi au loc în respectiva dispută.

De ce spunem asta? Varianta cu aportul de capital este mai „păguboasă” decât cea cu achiziţia clădirii de la Gară. Motivele sunt cel puţin două. Primul, tot din banii pietrenilor se plătesc datoriile, dar în cazul în care se adjudeca licitaţia se obţinea o clădire, în cazul aportului de capital nu se obţine decât… plata datoriilor.

Apoi, deşi e foarte puţin probabil, odată banii intraţi în firmă prin aport de capital, există posibilitatea ca ei să fie folosiţi şi pentru altceva decât plata datoriilor. Cum ar fi de exemplu, şi e legal, să fie plătite nişte cheltuieli curente.

Iar datoriile vechi să rămână, la fel cum ar rămâne şi ameninţarea falimentului. Însă, aşa cum am spus, varianta aceasta este foarte puţin înspre deloc probabilă.

Sigur, rămâne de văzut dacă şi administratorul special, dar mai ales judecătorul sindic vor agrea varianta cu plata datoriilor din banii primiţi drept aport de capital. Noi sperăm că da, iar Perla Invest va scăpa de faliment, ceea ce va însemna că Telegondola va continua să funcţioneze, iar terenurile de la Baza Hipică vor rămâne ale pietrenilor şi nu vor ajunge pe mâna unor „băieţi deştepţi” care le vânează de mult timp.

Iar celor care au vrut cu orice preţ falimentul Perla, să le dea pe nas acidul din „suculeţul” cu care probabil au fost trataţi pentru „evoluţia” lor.

De menţionat că, tehnic, varianta cu aportul de capital poate fi votată cu majoritate simplă în Consiliul Local Piatra Neamţ, deci primarul şi consilierii ce îi sunt aliaţi au cele 13 voturi necesare ca proiectul să treacă, fără a mai apela la „înţelegerea” PMP sau PSD.

Dar să vedem ce va fi în şedinţa de joi, pentru că surprize mai pot să apară.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending