Contactează-ne

Politica

Taloanele de călătorie neutilizate pe CFR ar putea fi compensate în bani

Știre publicată în urmă cu

în data de

n  acest lucru se va întâmpla dacă un proiect de act normativ al PNL va trece de votul Parlamentului ■ în baza Legii 147/2000 pensionarii beneficiază de 6 taloane de reducere a călătoriei pe CFR cu 50% ■

În fiecare an, în conformitate cu Legea 147/2000  pensionarii beneficiază de 50% reducerea unei călătorii cu trenul. Actul normativ  prevede pentru pensionarii din sistemul public de pensii, precum şi pensionarii din celelalte sisteme proprii de asigurări sociale, anual, un număr de 6 călătorii simple cu reducere de 50% din tariful stabilit pentru călătoriile pe calea ferată cu trenuri regio sau interregio clasa a 2-a. Din păcate, așa cum menționează legiuitorii, aproximativ 80% din aceste taloane rămân neutilizate.

Cunoscând aceste realități, deputatul liberal Dan Laurențiu Leoreanu, împreună cu alți parlamentari PNL, a inițiat un proiect de lege, prin care propune compensarea în bani a tichetelor nefolosite. ”Când vorbim despre seniorii României, despre părinții și bunicii noștri, despre cei care și-au dedicat viața construirii unui azi de care ne putem bucura, vorbim despre recunoștință și respect.

Alături de colegi din Partidul Național Liberal, am inițiat un proiect de lege care va crea posibilitatea compensării în bani pentru biletele de transport cu trenul rămase neutilizate de către pensionari. De foarte multe ori, această facilitate a transportului gratuit rămâne neutilizată, iar inițiativa noastră vine să așeze în parametri firești acest drept oferit seniorilor, în sensul primirii de către aceștia a sumelor aferente biletelor neutilizate. Sper ca toate celelalte partide parlamentare să susțină proiectul nostru și să avem o măsură legislativă aplicată cât mai rapid, pentru că vorbim nu doar despre o categorie vulnerabilă, ci despre oamenii cărora le datorăm tot ce suntem azi, cei care își leagă numele de mândria de a fi român acum și mereu!”, a consemnat pe pagina oficială de facebook deputatul nemțean.

Reamintim faptul că de aceste facilităţi la transportul pe calea ferată beneficiază şi soţul sau soţia, după caz, cu încadrare în numărul total de călătorii la care are dreptul titularul. Soţul sau soţia poate călători singur (ă) sau împreună cu titularul.

Călătoria pe calea ferată se efectuează cu legitimaţia de călătorie obţinută în baza cuponului talon care se detaşează din talonul special de călătorie de către personalul operatorului de transport şi a achitării a 50% din tariful de transport tren regio, interregio, clasa a 2-a, după caz. În cazul când se asigură loc rezervat se achită integral tichetul de rezervare.

Talonul special este format din şase cupoane-talon detaşabile şi şase cupoane-anexă detaşabile, corespunzătoare a şase călătorii simple.

Taloanele speciale pentru călătorie acordate în baza Legii nr. 147/2000 se emit şi se distribuie prin grija Casei Naţionale de Pensii sau prin casele teritoriale de pensii la începutul fiecărui an calendaristic.

Calculul compensației, dacă proiectul de lege va fi aprobat în Parlament, va fi stabilit prin Ordin al Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, iar banii vor fi virați la plata primei pensii a anului următor.

 

 

 

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending