Contactează-ne

Actualitate

Tabăra Viaţa la ţară, la Seminarul de la Neamţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ seminarul a desfăşurat diferite activităţi printr-un proiect derulat în colaborare cu Fundaţia Noi Orizonturi ■ participanţi au participat gratuit la diferite activităţi de vacanţă, sub coordonarea unor profesori voluntari ■

Seminarul Veniamin Costachi de lîngă Mănăstirea Neamţ a organizat în perioada 18-22 august, tabăra Viaţa la ţară, în baza unui proiect derulat în parteneriat cu Fundaţia Noi Orizonturi, oferind copiilor din zonă prilejul să participe gratuit la diferite activităţi, sub coordonarea unor profesori voluntari. Detalii despre acţiuni ne-au fost oferite de către profesoara Laura Panaite.

„În prima zi, copiii au admirat frumuseţea naturii, străbătînd un traseu pitoresc între Parcul Natural Vînători şi Rezervaţia de Zimbri Dragoş Vodă, înţelegînd că fiece frunză poate spune o poveste, că trunchiul unui copac este un moşneag al pădurii, că păsările şi greierii pot picura în auz o muzică tainică. În «Poiana Liniştii»,călăuziţi de arhimandrit Mihail Daniliuc, egumenul Schitului Vovidenia şi custode al Muzeului Mihail Sadoveanu, copiii au păşit în lumea literaturii. Au redescoperit pe Lizuca şi Patrocle şi au promis că vor căuta şi alţi prieteni în paginile marelui prozator.

Pacea din poiană s-a tulburat de rîsete zglobii şi chiot, cînd micii musafiri zburdalnici au prins muşte cu cărţile (după modelul lui Nică) şi s-au întrecut cu alte jocuri. Aventura a continuat cu o zi petrecută la stînă. Aici au aflat ce înseamnă oieritul. Meşteşugurile tradiţionale au fost valorificate prin participarea la ateliere de cusut, de confecţionat opinci şi de modelaj în lut, sub îndrumarea meşterilor populari locali Maria Zaharia, Maria Buhnă şi Ionela Lungu. Talentul copiilor a fost încurajat prin pictarea pe piatră şi concursuri de interpretare muzicală. Produsele acestor mici mîini dibace au fost expuse şi admirate de părinţi şi membri ai comunităţii.

Respectul pentru trecut le-a fost insuflat de Mihai Tudosă, doctorand la Universitatea Cuza Iaşi, care a prezentat diferite arme şi echipament militar din Primul Razboi Mondial şi a răspuns întrebărilor. Nu în ultimul rînd, acestor veritabile lecţii în afara spaţiului şcolii li se mai adaugă un mare cîştig: copiii s-au descoperit pe ei înşişi, cunoscîndu-şi calităţi ascunse. Mai mult, prin deconectarea de la mijloacele tehnologice, cîteva zile s-au bucurat sincer de «viaţa la ţară». Bucuria lor a fost molipsitoare şi pentru părinţi, care au fost invitaţi să se alăture acestora în ultimele ore ale taberei şi să participe împreună la diferite jocuri şi concursuri.

Cîştigători au fost cu toţii, prin timpul petrecut împreună. Participarea la Sfînta Liturghie, duminică, a fost încununare a acestor activităţi şi prilejul de a da slavă lui Dumnezeu pentru toate lucrurile pe care ni le rînduieşte, pentru a împlini voia Sa“, a relatat profesoara Laura Panaite, amintind şi de sprijinul acordat de părintele profesor Viorel Laiu, directorul Seminarului de la Mănăstirea Neamţ.

Profesoara Oana Grădinaru, unul dintre voluntarii din proiect, a apreciat iniţiativa: „O experienţă pe care mi-aş dori să o repet. Am retrăit frînturi din copilărie alături de cei mici. Mulţumesc colegilor cu caream colaborat ca o adevărată şi unită echipă“. Din echipa de proiect au făcut parte: Smaranda Suciu, reprezentanta Fundaţiei Noi Orizonturi, profesoara Cristina Grigore (organizator) şi cadrele didactice Marcela Bălău, Oana Grădinaru, Laura Panaite, Paula Solomiea, care au luat parte la activităţi ca voluntari, asemenea elevilor Denisa Coşofreţ, Ioana Afrăsiloae, Cosmin Ursache, Maria Ciocan, Sabina Pîrlac. Organizatorii au ţinut să transmită mulţumiri partenerilor: Primăria Vînători Neamţ – primar Maria Petrariu, Asociaţia Culturală Vovidenia Neamţ – arhimandrit prof.dr. Mihail Daniliuc, Centrul Carmen Saeculare – meşter popular Ionela Lungu, Complexul Muzeal Naţional Neamţ – Mihai Tudosă, Liceul Arhimandrit Chiriac Nicolau Vînători Neamţ – director Elena Petrariu, Parcul Natural Vînători – ing. Elena Curea, Pensiunea Perla Neamţului.

Potrivit informaţiilor de pe site-ul oficial, Viaţa la ţară este „un proiect de descoperire, valorificare şi apreciere a potenţialului copiilor, profesorilor şi comunităţilor rurale din România“, oferta fiind deschisă pentru cîteva dintre destinaţiile de eco-turism de la nivelul ţării, inclusiv Ţinutul Zimbrului. „Viaţa la ţară este o tabără de zi concepută pentru copiii care locuiesc în zonele în care se dezvoltă ecoturismul şi care provin din familii care nu îşi permit să plătească activităţi de vacanţă pentru ei. Costurile de organizare şi derulare a taberei (materiale pentru activităţi, pregătirea animatorilor, lider de tabără cu experienţă, pachet de tabără pentru fiecare copil, masă) sunt asigurate de Fundaţia Noi Orizonturi, prin parteneriatul cu Pepco România“, se precizează pe site-ul proiectului, cu menţiunea că în vara 2021 urma să fie susţinută organizarea a cinci tabere în comunităţi rurale care sunt situate în destinaţii de ecoturism din România.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending