Contactează-ne

Actualitate

Spectrul sumbru al secetei care bîntuie prin Neamţ. „Ferească Dumnezeu de mai rău!“

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ oamenii din comunităţile rurale din judeţ dau semne de disperare, speranţa fiind doar la Dumnezeu ■ meteorologii spun că va fi caniculă şi în zilele viitoare, fiind posibile furtuni locale ■

Dimensiunea dramatismului a ceea ce reprezintă pîrjolul pămîntului din vara acestui an o poţi vedea doar cu ochii şi strigătul de durere al oamenilor disperaţi, care îl invocă pe Atotputernic: „Apără-mă, Doamne, de urgie!“. Am urmărit fenomenul, cu interes jurnalistic, la Ion Creangă. În arşiţa amiezii, cele cinci sate ale comunei par lipsite de viaţă.

Dogoarea soarelui face ca aerul fierbinte să alunge orice fiinţă la adăpostul unui petec de umbră. Pămîntul crăpat, frunzele plantelor răsucite de vipie şi fructele necoapte căzute pe jos anunţă vremuri grele, de foamete. Ciobanii cară apa cu butoiul la stînă, să păcălească, cît de cît, setea turmelor. Fermierii cu ceva cheag la pungă dau drumul la pompe să adape cît mai des vacile de sub adăposturile de vară.

Moş Gheorghe Irimia face, de după gard, o cruce adîncă şi se roagă, şoptit: „Apără-ne, Doamne, de urgie!“. Şi îşi aminteşte cum, în ’47, cumplita secetă, urmată de foamete, i-a măsurat fiecare dumicat pentru tot restul vieţii. „Puţin, cîte puţin, să ne rămînă şi pentru mîine“, erau vorbele prevăzătoare, spuse la fiecare masă, în fiecare casă.

La Stejaru, sat de legumicultori, sînt oameni care cunosc perceptul biblic: „Ferească Dumnezeu de mai rău!“ şi spun: „Noi sîntem mai norocoşi că aici, în vatra satului, era, pe timpuri, o păşune mlăştinoasă. Aşa se face că am rezistat cu serele în care udăm, acum, zilnic, din patru puţuri. Luna trecută am mai săpat un puţ. Am dat de apă la numai doi metri şi izvorăşte permanent.

Împart norocul nostru cu cei din deal, cărora le-au secat fîntînile. Umplu rezervoarele astea, de 1.000 de litri de apă fiecare şi le duc cu maşina la cei de sus. Le descarc în fîntîni şi au cu ce face mîncare, cu ce spala o buleandră, cu ce adăpa o pasăre şi mai udă, un pic şi ce au prin gradină“, mărturiseşte Cristi Popa, legumicultor.

Şi ca el fac şi alţi tineri vrednici, sensibili şi la necazul vecinilor. Celor „de pe asfalt“, spre Valea Ursului, le duce apa Culiţă. Oamenii s-au unit la nevoie. E drept, nu toţi. Mai sînt şi din cei supăraţi că se trag clopotele, cînd se petrec pe drumul fară întorcere cei duşi în lumea umbrelor, tot mai mulţi şi tot mai des.Se supără, supun ei, că se alungă norii de ploaie. „Or fi astea semene, de ne bate Dumnezeu?!“, se întreabă moş Gheorghe.

Canicula prin ochii autorităţilor

Colonelul Ciprian Mitrea, de la ISU Neamţ, vorbeşte despre măsurile dispuse în şedinţa Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, din 21 iunie: „În hotărăre se dau indicaţii despre modul în care trebuie să se acţioneze pentru a atenua efectele secetei. Se recomandă modul raţional în care trebuie folosită apa potabilă din reţelele locale de distribuţie, pentru irigat şi adăpat animalele.

Noi nu putem să asigurăm localităţilor decît apă menajeră, pentru că nu avem garanţia potabilităţii sale. La solicitarea unităţilor administrative teritoriale dăm şi apă menajeră, în recipentele oamenilor. Acum avem solicitări de la Brusturi – Răuceşti, de la Ţibucani şi de la Trifeşti, unde probleme cu apa potabilă au apărut şi pentru populaţia piscicolă din iazul comunal“.

În ceea ce priveşte decolmatarea fîntînilor, pentru a asigura apă potabilă şi animalelor, e de competenţa primăriilor, care ar trebui să informeze cetăţenii despre costuri. Primarul comunei Ion Creangă, Dorin Tabacariu, susţine că lucrurile sunt destul de grave, dar pe moment situaţia nu e dramatică:

„Am rezolvat, pentru moment, situaţia, contractînd lucrări de forare a unor puţuri, de mare adîncime, la Recea, unde nu ajunge aducţiunea de apă. Este vorba de 45 de kilometri de reţea, care va fi recepţionată la anul. Există în comună şi o reţea de apă şi canalizare preluată de Apa Vital Iaşi, care va fi dată în folosinţă mai repede“.

Canicula a făcut probleme încă de la finalului lunii iunie, iar condiţiile meteo nu vor suferi schimbări importante nici la început de Cuptor. Meteorologii vorbesc de temperaturi maxime apropiate de recordurile absolute ale perioadei, motiv pentru care au emis cod roşu de caniculă în vestul ţării, în timp ce jumătatea de est a Neamţului este sub cod portocaliu de val de căldură persistent şi disconfort termic accentuat.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Urşii au dat iama la cabana Izvorul Muntelui. Localnicii şi turiştii au fost avertizaţi prin mesaj RO – ALERT

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ pe 15 august, sălbăticiunea a atacat doi porci dintr-o anexă a cabanei ■ a doua zi, cabanierul a văzut doi urşi în apropiere şi a sunat la 112 ■ de la începutul anului jandarmii nemţeni au intervenit în 11 astfel de situaţii ■

Prezenţa urşilor a fost semnalată în zona cabanei Izvorul Muntelui. S-a întîmplat pe 16 august, în jurul orei 19:00, cînd în urma unui apel la 112, un echipaj de jandarmerie din cadrul Postului de Jandarmi Montan Bicaz – Izvorul Muntelui a fost direcţionat în localitatea de la poalele muntelui.

„La sosirea jandarmilor, ursul nu mai era prezent în zona indicată, dar forţele au rămas în zonă pentru monitorizare şi pentru a se asigura că pericolul nu mai este iminent, avînd în vedere că la cabană erau cazaţi şi turişti, intervenţia încheindu-se după aproximativ trei ore.

Apelantul, cabanierul de la Cabana Izvorul Muntelui, a relatat jandarmilor că în ziua precedentă ursul i-a atacat doi porci aflaţi într-o anexă a cabanei, la marginea pădurii, iar înainte de efectuarea apelului la 112 a observat din nou prezenţa a doi urşi în zona cabanei“, a anunţat Jandarmeria Neamţ.

Cei aflaţi în zonă au fost anunţaţi despre pericol de către ISU Neamţ, prin mesaj RO-ALERT. La faţa locului au fost prezenţi reprezentanţi ai Primăriei Bicaz (SVSU), un echipaj de prim ajutor SMURD din cadrul ISU Neamţ şi jandarmii. De la începutul anului jandarmii au intervenit la 11 sesizări făcute prin apel la 112 care semnalau prezenţa urşilor, atît ziua cît şi noaptea, în apropierea gospodăriilor, la Tazlău, Bicaz-Chei, Izvorul Muntelui, Dămuc, dar şi pe traseele turistice din Masivul Ceahlău.

De cele mai multe ori, la sosirea jandarmilor, ursul nu mai era prezent în apropierea gospodăriei. Cu toate acestea, jandarmii au mai rămas în zonă pentru monitorizare şi pentru a se asigura că pericolul nu mai este iminent. Urşii au provocat şi pagube, atacînd animalele din gospodărie. Au fost şi situaţii în care prezenţa ursului s-a confirmat şi jandarmii au îndepărtat sălbăticiunea.

Ca urmare a repartizării apelului prin 112 sau a sesizării prin altă modalitate, Jandarmeria Neamţ desfăşoară următoarele activităţi: înştiinţează telefonic şi/sau prin alte mijloace de comunicare la distanţă instituţiile şi/sau persoanele cu atribuţii în domeniu; solicită date şi informaţii care să conducă la stabilirea nivelului de risc al intervenţiei; deplasează la faţa locului efectivele aflate în serviciu.

Apoi evaluează situaţia şi riscurile de agresiune generate de exemplarele de urs, respectiv prezenţa umană în zonă, factori ce pot provoca dezvoltarea spontană a agresivităţii, şi comunică datele către ceilalţi membri ai echipei de intervenţie; asigură măsurile de ordine şi de protecţie a zonei în care s-au produs sau există pericolul de producere a unor situaţii care pun în pericol viaţa, integritatea fizică a persoanelor sau bunurile acestora.

Urmează delimitarea perimetrului şi restricţionarea accesului în zona unde există pericolul unei agresiuni; îndepărtează alte persoane care nu îşi justifică prezenţa şi avertizează populaţia prin semnale acustice şi luminoase; asigură accesul celorlalte instituţii specializate de intervenţie pentru desfăşurarea activităţilor specifice. Jandarmii organizează şi desfăşoară acţiuni menite a alunga exemplarul de urs din zona incidentului.

Efectivele de jandarmi participă la scoaterea persoanei saupersoanelor agresate din zona de pericol; asigură protecţia personalului care încearcă imobilizarea exemplarului de urs prin tranchilizare. stabileşte şi menţine contactul permanent cu instituţiile şi/sau persoanele cu atribuţii în domeniu. Sesizarea cazurilor în care este necesară intervenţia imediată se face de către orice persoană prin apelarea numărului unic de urgenţă 112.

Intervenţia imediată asupra exemplarelor de urs aflate în intravilanul localităţilor se efectuează gradual, prin analizarea la faţa locului de către echipa de intervenţie a nivelului de risc stabilit potrivit procedurii privind modul de acţiune a instituţiilor responsabile în gestionarea intervenţiilor în cazul incidentelor generate de specia Ursus arctos (urs brun), prevăzută în anexa nr. 2 la Ordonanţa de Urgenţă nr. 81 din 21 iulie 2021 privind aprobarea metodelor de intervenţie imediată pentru prevenirea şi combaterea atacurilor în intravilanul localităţilor.

Echipa de intervenţie este formată din primarul sau viceprimarul UAT unde s-a produs evenimentul; personalul structurilor de jandarmi competente teritorial; personalul tehnic de specialitate angajat al gestionarului care a încheiat contract de prestări servicii de permanenţă/intervenţie imediată pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun cu UAT pentru asigurarea serviciilor de specialitate; medicul veterinar.

Conducătorul echipei de intervenţie este primarul sau, după caz, viceprimarul. Intervenţia imediată asupra exemplarelor de urs în intravilanul localităţilor se efectuează gradual prin următoarele metode: alungare prin diverse mijloace; tranchilizare şi relocare; extragere prin eutanasiere sau împuşcare. Decizia privind utilizarea uneia dintre aceste metode este luată de către conducătorul echipei de intervenţie prin raportare la nivelul de risc constatat la faţa locului.

Citește știrea

Actualitate

Liberalii despre reforma sistemului de educaţie. „Este momentul să tratăm lucrurile cu maximă seriozitate“

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ echipa PNL a realizat o consultare publică pe principalele prevederi ale Legii educaţiei ■ deputatul Leoreanu este de părere că noul act normativ trebuie să fie unul modern, stabil, flexibil şi eficient, centrat pe interesele elevului ■

Liberalii nemţeni apreciază că dezbaterea conţinutului Legii educaţiei este o prioritate, ţinînd cont că aceasta este unul din cele mai importante acte normative, care privesc viitorul acestei naţiuni.

„Pentru a construi o lege în mod corect şi coerent, trebuie să fii în contact direct cu cei care simt realitatea vizată din interiorul ei, specialiştii care vor trăi efectele acestor reforme, profesioniştii care văd punctele ce necesită reformă, reglaje sau consolidări de direcţie. În acest sens, am iniţiat cea mai amplă consultare publică realizată vreodată în sistemul de învăţămînt.

Alături de preşedintele PNL Neamţ, George Lazăr, colegul nostru, senatorul Eugen Ţapu-Nazare şi de primarul municipiului Roman, Leonard Achiriloaei, am coordonat o serie de dezbateri majore pe Legea educaţiei naţionale la Bicaz, Tîrgu Neamţ, Piatra Neamţ şi Roman, întîlnindu-ne cu sute de cadre didactice, zeci de părinţi şi reprezentanţi ai administraţiilor locale, din toate localităţile din judeţul Neamţ.

Oameni care simt cel mai bine realitatea sistemului şi care ne-au oferit sugestii şi propuneri constructive, pentru care le mulţumim şi le vom da în lucru spre implementare. De 74 de ani, din anul 1948 nu am mai avut o reformă importantă a sistemului de învăţământ din România, ba mai mult am «trăit» din peticiri făcute peste noapte şi care, de multe ori, mai mult au încurcat, decît au ajutat, bulversînd pregătirea profesională a mai multor generaţii. Este momentul să tratăm lucrurile cu maximă seriozitate şi asta ACUM, pînă cînd nu e prea târziu!“, declară deputatul Laurenţiu Leoreanu.

Acesta afirmă că membrii PNL îşi doresc o lege a educaţiei care să fie stabilă, modernă, flexibilă şi eficientă: „Elevul trebuie să fie elementul central, tratat cît mai aproape de specificul individual, urmărind maximizarea rezultatelor. Profesorii, motorul care pune în mişcare întregul sistem, vor avea la îndemînă instrumentele necesare pentru a adapta actul educaţional, în funcţie de nevoile specifice ale elevilor pe care îi îndrumă direct.

Flexibilitatea programei, adaptabilitatea ei sînt instrumente ale unui învăţămînt modern, cu adevărat orientat pe elev. Ne dorim să investim în performanţă şi eficienţă, în obţinerea maximului de pregătire pentru generaţiile viitoare, orientîndu-ne atenţia spre nevoile elevilor, dar şi spre specialiştii care le aşează viitorul în faţă, prin nobila profesie de dascăl“, este de părere deputatul Dan Laurenţiu Leoreanu.

Citește știrea

Actualitate

Începe procesul unor dealeri de droguri. În boxa acuzaţilor vor ajunge şapte persoane

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ procurorii DIICOT Neamţ, pentru destructurarea grupului, au efectuat nouă descinderi imobiliare ■ anchetatorii au ridicat substanţe interzise şi un pistol neletal ■

Procurorii din cadrul Biroului Teritorial Neamţ DIICOT au finalizat urmărirea penală şi au dispus trimiterea în judecată a unui grup de şapte indivizi acuzaţi de afaceri ilicite cu stupefiante. Ei au vîndut în Piatra Neamţ şi împrejurimi droguri şi substanţe cu efect psihoactiv. Gruparea a fost destructurată pe 6 iunie 2022, cînd anchetatorii au efectuat nouă percheziţii.

„În cauză s-a reţinut faptul că, începînd cu anul 2018 şi pînă în prezent, membrii grupului infracţional organizat au comercializat droguri de mare risc şi substanţe cu efect psihoactiv consumatorilor de pe raza municipiului Piatra Neamţ şi din localitătile limitrofe“, anunţa DIICOT.

În urma percheziţiilor au fost descoperite şi ridicate cantităţile de 500 de grame de substanţă pulverulenta albă, susceptibilă de a avea efecte psihoactive, 20 de grame de amfetamină, 40 de comprimate ecstasy, 500 de grame de pulbere albă, folosită pentru amestecul substanţelor psihoactive, patru cîntare electronice, un pistol neletal şi un dispozitiv de mărunţit tip grinder.

La sediul DIICOT – Biroul Teritorial Neamţ au fost conduse, în vederea audierii, un număr de 20 persoane. La final, procurorul de caz a dispus măsura reţinerii pentru o durată de 24 ore faţă de 5 inculpaţi, cu vîrste cuprinse între 26 şi 43 de ani. Pe 8 iunie 2022, toţi au fost duşi cu propunere de arestare preventivă la Tribunalul Neamţ.

Judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul instanţei a admis propunerea de arestare preventivă pentru o perioada de 30 de zile a celor cinci inculpaţi. În cauză sînt acuze de săvîrşire a infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de droguri de mare risc şi efectuarea de operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efect psihoactiv.

Acţiunea a beneficiat de sprijinul ofiţerilor din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Neamţ, Serviciului Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamţ, luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale din cadrul IPJ Neamţ, precum şi al jandarmilor. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale.

Citește știrea
AdvertisementTrending