Contactează-ne

Actualitate

Situaţia incompatibilului Micu, iar pe agenda CL

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în şedinţa de îndată a CL Roman a fost adusă, din nou, în discuţie, povestea interminabilă a incompatibilităţii ex-primarului Lucian Micu ■ interesant este modul în care au votat cei care în şedinţa din vară „puneau umărul la albirea cazierului admnistrativ al ex-primarului ■ acesta, după cum se ştie, "a sărit", înainte de alegeri în barca PSD ■

Despre subiectul incompatibilităţii ex-primarului PNL, dar care a vrut să candideze pentru PSD la alegerile locale, Lucian Ovidiu Micu, s-a scris extrem de mult. Problema a fost întoarsă pe toate feţele, atît de presa locală cît şi de cea centrală, numai studiind arhiva ziarului Monitorul constatînd că „tema“ a fost abordată de zeci de ori.

După cum se ştie, foştii aleşii locali, i-au albit cazierul administrativ într-o şedinţă de CL din 30 iunie 2020, în încercarea, nereuşită însă, de a-i da posibilitatea să candideze la un nou mandat de primar al Romanului, la alegerile din septembrie 2020, lucru cu care nu au fost de acord instanţele de judecată. Aşa s-a ajuns ca fostul său coleg de partid şi de CA de la spital, astăzi primarul în exerciţiu, Leonard Achiriloaei, să iniţieze proiectul hotărîrii CL de „absolvire“ a fostului edil de responsabilităţile „juridice“, din următoarele motive, argumentate cu subiect şi predicat de hotărîrea adoptată de aleşii locali pe 10 decembrie, urmînd a vedea, în viitoarea ediţie a cotidianului Monitorul, care şi cum a votat „pentru“, „împotrivă“ sau dacă a fost vreo abţinere.

La articolul 1 al actului administrativ amintit se precizează: „Se revocă Hotărîrea Consiliului Local Roman nr. 129 din 26.06.2020, privind punerea în aplicare a sancţiunilor corespunzătoare, ca urmare a rămînerii definitive a Raportului de evaluare a Agenţiei Naţionale de Integritate nr. 29376/G/II/12.07.2016, cu privire la încălcarea regimului juridic al incompatibilităţilor de către domnul Lucian Ovidiu Micu – în calitate de consilier local/viceprimar al municipiului Roman. În aceste condiţii, prin actul administrativ menţionat, s-a constatat, printre altele, faptul că a intervenit prescripţia răspunderii civile, administrative şi disciplinare pentru starea de incompatibilitate reţinută prin Raportul de evaluare nr. 29376/G/II/12.07.2016 al Agenţiei Naţionale de Integritate, stare de incompatibilitate în care s-a găsit domnul LucianOvidiu Micu în mandatul de viceprimar 2012-2016“.

Iată conţinutul hotărîrii din10 decembrie: „În aceste condiţii, prin actul administrativ menţionat, s- a constatat, printre altele, faptul că a intervenit, în conformitate cu dispoziţiile art. 25, alin. (5) din Legea nr. 176/2010, prescripţia răspunderii civile, administrative şi disciplinare pentru starea de incompatibilitate reţinută prin Raportul de evaluare nr. 29376/G/II/12.07.2016 al Agenţiei Naţionale de Integritate, stare de incompatibilitate în care s-a găsit domnul Lucian Ovidiu Micu în mandatul de viceprimar 2012-2016. După adoptarea Hotărîrii de Consiliu Local, prin acţiunea ce face obiectul dosarului nr. 1332/103/2020 aflat pe rolul Tribunalului Neamţ, Instituţia Prefectului Neamţ a solicitat anularea actului administrativ, pe motiv că acesta a fost adoptat cu depăşirea competenţei materiale stabilită de legiuitor în sarcina Consiliului Local Roman, în condiţiile în care competenţa de a constata şi sancţiona o eventuală stare de incompatibilitate a unui ales local aparţine Prefectului, iar nu Consiliului Local. Astfel, la data de 03.08.2020, Instituţia Prefectului Neamţ a emis Ordinul nr. 308/03.08.2020 privind încetarea, înainte de termen, a mandatului de primar al dlui LucianOvidiu Micu, actul administrativ fiind comunicat municipiului Roman la data de 06.08.2020. Avînd în vedere faptul că hotărîrea de Consiliu Local nr. 129/26.06.2020 nu şi-a produs efectele în vederea cărora a fost adoptată, mandatul de primar al d-lui Lucian Micu încetînd, înainte de termen, ca urmare a emiterii Ordinul Prefectului nr. 308/03.08.2020, iar în urma alegerilor locale din data de 27.09.2020 a fost ales ca primar d-nul Leonard Achiriloaei, se impune revocarea HCL nr. 129/2020. Proiectul de hotărîre, împreună cu prezentul referat de aprobare va fi înaintat Direcţiei Juridice şi Administraţie Publică în vederea întocmirii raportului de specialitate. Iniţiator, Primarul Municipiului Roman, Leonard Achiriloaie“.

Raportul de specialitate este întocmit de aceeaşi jurist, Camelia Rusu, director al Direcţiei de specialitate, cea care, în baza unor argumente juridice desfiinţate de instanţele de judecată, „a pus umărul“ la ceea ce, metaforic vorbind, a însemnat încercarea nereuşită de albire a cazierului administrativ al ex- primarului Lucian Ovidiu Micu.

Radu Samson remarca atunci că actele normative sînt clare: „Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului. În cazul în care persoana nu mai ocupă o funcţie sau o demnitate publică la data rămînerii definitive a raportului de evaluare, respectiv a rămînerii definitive şi irevocabile a hotărîrii judecătoreşti de confirmare a existenţei unui conflict de interese sau a unei stări de incompatibilitate“.

Cu toate acestea Lucian Ovidiu Micu susţinea că va rămîne pe funcţie şi că va mai candida. Asta pînă cînd justiţia i-a respins orice posibilitate, cu toate că într-o declaraţie de prin 2018 declara „că va demisiona cu demnitate pentru că nu intenţionează să ţină cu dinţii de scaun“, lucru care n-a cam fost aşa, ci, dimpotrivă.

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

  1. Cristian

    12 decembrie 2020 at 9:51 AM

    I se face prea multa publicitate acestui personaj cu zero rezultate pt. romascani, dar cu beneficii neimaginabile pt. el si grupul lui de interese! Stiati ca aduna chirie de la 17 proprietati? Acestea nu se pot obtine prin munca cinstita! N-a impartit „cascavalul” si din acest motiv nu i s-a mai permis candidatura la primaria Roman! Pana atunci, a stat la aceeasi masa cu d-ul Leoreanu si cu d-ul prefect Lazar!?

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Fenomene extreme, a fost emis un cod galben

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ ANM a emis o avertizare cod galben valabil pe tot parcursul zilei de astăzi ■ este anunţat vînt puternic, dar şi cantităţi de apă însemnate cantitativ ■ la munte sînt aşteptate ninsori ■

Luna mai este capricioasă din punct de vedere meteorologic, iar specialiştii au emis două coduri galbene de vreme rea. Avertizările sînt valabile pe tot parcursul zilei de astăzi, 18 mai 2021, în intervalul orar 06:00 – 23:00 şi ar trebui să ne aşteptăm la intensificări susţinute ale vîntului şi cantităţi de apă însemnate. Prima atenţionare este valabilă toată ţara.

„Pe parcursul zilei de marţi (18 mai) vîntul va prezenta intensificări susţinute în majoritatea zonelor, cu viteze de peste 50…60 km/h, iar local, îndeosebi în Transilvania, Oltenia şi Muntenia 70…80 km/h. La munte, în special în zona înaltă, rafalele vor depăşi 80…100 km/h“, anunţă Admninistraţia Naţională de Meteorologie.

A doua avertizare cod galben este valabilă în acelaşi interval de timp, în Munţii Apuseni, nordul Carpaţilor Orientali, nordul şi nord-vestul teritoriului. „În Munţii Apuseni, în zona Carpaţilor Orientali şi în nordul şi nord- vestul teritoriului (judeţele Bihor, Satu Mare, Sălaj, Maramureş, Cluj, Bistriţa, Mureş, Suceava, Botoşani şi Iaşi, precum şi în zona de munte a judeţelor Arad, Hunedoara, Alba, Harghita şi Neamţ) va ploua, iar cantităţile de apă vor depăşi local 15…20 l/mp şi izolat 35…40 l/mp.

La munte, la peste 1.800 m altitudine, vor fi şi precipitaţii mixte“. Conform prognozei, pe 18 mai, începe depreciarea regimului termic, astfel că la amiază în zona noastră vor fi cu greu vreo 17 grade. Instabilitatea îşi face de cap şi sînt aşteptate ploi consistente cantitativ.

Va fi ceva mai bine după lăsarea întunericului şi minima va fi de 12 grade. Urmează o zi tot rece, cea de miercuri, 19 mai, cînd maxima atinge valoarea de 19 grade. Cerul va fi variabil şi sînt anunţate, din nou, furtuni, cu toată suita de fenomene caracteristice. Precipitaţii sînt anunţate şi după lăsarea întunericului, cînd se vor înregistra cam 12 grade. Joi, 20 mai, este cea mai rece zi din această săptămînă, iar meteorologii anunţă numai 15 grade.

Nu trebuie să uitaţi umbrelele acasă pentru vor fi ceva stropi de ploaie, în aversă. Regimul termic diurn îl influenţează şi pe cel nocturn şi urmează o noapte rece, iar minima va fi de 11 grade. Vineri, 21 mai, norii se cantonează în zona noastră şi va ploua. Termic nu stăm prea bine pentru începutul ultimei decade a lui mai şi vor 15 grade ziua şi nu mai mult de 9 grade după lăsarea întunericului.

Sîmbătă, 22 mai, este anunţat cer variabil cu soare, pare că scăpăm de precipitaţii, vor fi 19 grade ziua şi vine cea mai rece noapte din ultima perioadă de timp, 7 grade. Duminică, 23 mai, vor fi din nou 19 grade, dar nu scăpăm de firtunile de după amiază. Noaptea va fi rece pentru final de Florar şi minima va fi de numai 9 grade.

Citește știrea

Actualitate

“Leii” pietreni, rezultate meritorii la Campionatul Naţional de Pangration Athlima

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ zece medalii de aur şi câte cinci de argint şi bronz au obţinut sportivii pietreni

Sportivii nemţeni de la clubul LIONS BJJ au participat, recent, la Campionatul Naţional de Pangration Athlima 2021. De la competiţia organizată în Poiana Braşov leii pietreni au revenit cu o zestre impresionantă de medalii: zece de aur şi câte cinci de argint şi bronz.

„În acest weekend s-a desfăşurat, în Poiana Braşov, Campionatul Naţional de Pangration Athlima 2021, organizat de Federaţia Română de Pangration Athlima. Clubul LIONS BJJ Piatra Neamţ a înscris în concurs un lot de 13 sportivi care au concurat la patru probe sportive: Kato Pangration (sol), Agon Imiepafis (semicontact), Agon Epafis (full contact) şi Pleris Agon (MMA).

Cea mai căutată a fost, bineînţeles, proba de sol unde avem mai multă experienţă (fiind cea mai apropiată ca regulament de jiu jitsu). În final, am reuşit să ocupăm un onorant loc 4 pe echipe şi o zestre importantă de medalii: 10 medalii de aur, 5 medalii de argint şi 5 medalii de bronz.

Cele mai multe medalii le-am obţinut la proba de Kato (sol) prin : Pavăl Andreea, Mihuţ Ştefan, Bucur Nicuşor, Cofan Raul, Simon Alexandru (aur), Dragomir Andrei , Jărcuţă Alexandru, Deleanu Anton (argint), Covasa Ştefan, Blaj Mihai, Podoleanu Adrian, Simon Cătălin, Bilbor Lorand (bronz)”, a declarat Cătălin Coşarcă, conducătorul clubului pietrean.

.

Citește știrea

Actualitate

Greu şi la vănători din cauza coronavirusului

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ de la izbucnirea epidemie, numărul partidelor de vînătoare s-a redus, putând participa doar 10-15 ■ mai bine de jumătate din cei 300 de vînători din AVPS Roman nu şi-au achitat cotizaţiile anuale ■

Epidemia de coronavirus a afectat şi activitatea asociaţiilor vînătorilor şi pescarilor sportivi, între ele şi cea de la Roman, care administrează nouă fonduri din cele 52 existente în judeţ, diferenţa fiind gestionată de Direcţia Silvică Neamţ şi alte organizaţii. Preşedintele AVPS Roman, inginer Marius Grosu, a detaliat pe marginea subiectului.

„De la izbucnirea pandemiei de SARS Cov 2 şi pînă în prezent au mai fost organizate cam 80 de partide de vînătoare, în grupuri de maxim 10-15 vînători, la căprior, mistreţi, vulpi, viezure, iepuri şi fazani, marea majoritate în cadrul cotelor de recoltare aprobate de Ministerul Mediului, în baza Ordinului 1400 din 13 iulie 2020.

În general, aceste partide se organizează prin prisma reducerii pagubelor pe care animalele le produc. În zonele afectate de pesta porcină africană a fost nevoie nu doar de recoltarea mistreţilor, ci şi a vulpilor şi şacalilor, animale care produc mari pagube populaţiei.

Se ştie că urmare a deciziei Curţii de Apel Braşov, în România a fost interzisă vînătoarea la păsări, care aducea şi cei mai mulţi străini la aceste partide. Dacă în Ungaria există o adevărată industrie a vînătorii, care asigură 2-3% din PIB-ul ţării, la noi domeniul este neglijat, deşi AVPS-urile gestionează cam 60% din fondurile de vînătoare ale ţării, activitate care aduce la buget, din redevenţe, cam 9 milioane euro.

Pandemia a afectat grav activitatea AVPS-urilor, care supravieţuiesc doar din cotizaţiile membrilor. Cert este că mai bine de jumătate din cei 300 de vînători nu şi-au achitat cotizaţia anuală de 1.700 lei, existînd restanţe şi din anii anteriori. În aceste condiţii am acumulat mari restanţe privind plata obligaţilor la buget şi cu greu reuşim să asigurăm salarizarea paznicilor de vînătoare, care au obligaţia să supravegheze cam 10.000 de hectare fond de vînătoare. În acest timp obligaţiile noastre asumate prin lege trebuiesc îndeplinite“, a declarat inginerul Marius Grosu.

Este vorba de monitorizarea speciilor strict protejate prin lege, pisică sălbatecă, rîs, lup, urs, care dacă nu fac obiectul vînătorii nu prezintă interes pentru vînat.

„Lumea crede că AVPS-urile se ocupă doar de partidele de vînătoare, deşi puţini cunosc faptul că doar 10% din activitatea noastră reprezintă acest lucru. Avem mari dificultăţi în acţiunile de pază a fondurilor de vînătoare şi în combaterea braconajului, în monitorizarea şi evaluarea speciilor de vînat, în dar mai ales în asigurarea hranei, singura care poate ţine animalele sălbatice, departe de colectivităţi, pentru prevenirea pagubelor în rîndul animalelor domestice“, a mai detaliat inginerul Grosu.

La aceste greutăţi se adaugă şi lipsa fondurilor necesare activităţilor de reînoire a contractelor cu Ministerul Mediului. Sumele necesare supravieţuirii sînt legate şi de asigurarea unor prestări de servicii către Direcţia Sanitar Veterinară, privind monitorizarea zonelor agricole, atacate de porcii mistreţi.

O gură de oxigen o reprezintă promisiunea Guvernului Cîţu că AVPS-urile vor primi dotări în maşini de teren şi în combustibil din Fondul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Citește știrea

Trending