Contactează-ne

Actualitate

Scîrţie rechizitoriul preoţilor cu violul?

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ judecătorii au găsit nereguli în actul de inculpare ■ procurorii sînt somaţi să le rezolve, altfel dosarul ar putea fi restituit la Parchet ■ inculpaţi sînt fostul episcop de Huşi şi fostul arhimandrit al Episcopiei Huşilor ■ aceştia sînt acuzaţi că ar fi agresat sexual elevi de seminar ■

Surprize în dosarul preoţilor acuzaţi că au agresat sexual elevi de seminar. Cauza în care sînt trimişi în judecată fostul episcop de Huşi, Corneliu Bîrlădeanu, pe numele de mirean Cornel Onilă, retras acum la Neamţ, în „liniştea“ Mănăstirii Văratec, precum şi a fostului arhimandrit de la Episcopia Huşilor, Sebastian Cristi Jitaru, de loc tot din Neamţ, din Pîngăraţi, a luat o întorsătură neaşteptată în procedura de Cameră preliminară.

La cererea lui Onilă, dosarul a fost strămutat de pe rolul Curţii de Apel Iaşi, pe cel al Curţii de Apel Galaţi, acolo judecătorii considerând că sînt nereguli în actul de inculpare, „acesta nefiind apt să investească instanţa de judecată“, conform instanţei. S-a constatat nulitatea unor declaraţii a unei părţi vătămate, precum şi a unor rapoarte de expertiză psihologică. Acum, procurorul de caz trebuie să rezolve aceste probleme, ori poate solicita restituirea cauzei.

„În baza art. 345 alin. 3 Cod procedură penală exclude actele de urmărire penală şi probatoriile invocate mai sus, în privinţa cărora s-a constat existenţa nulităţii relative prev. de art. 282 alin. 1 Cod procedura penală. Respinge ca nefondate restul cererilor şi excepţiilor formulate de inculpaţi. Dispune comunicarea prezentei încheieri la Parchetul de pe lîngă Curtea de Apel Iaşi, cu solicitarea ca procurorul să remedieze neregularităţile actului de sesizare şi să precizeze dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată a celor doi inculpaţi sau dacă solicită restituirea cauzei“, se mai arată în decizia instanţei.

Hotărîrea nu este definitivă şi poate fi atacată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Rămîne de văzut ce se va întîmpla în acest caz, cert fiind deocamdată că procedura de Cameră preliminară mai durează. Această etapă a procesului penal ar trebui să dureze, teoretic, vreo două luni, însă dosarul a ajuns la instanţă de mai bine de şapte luni, preoţii fiind trimişi în judecată la finele lunii decembrie a anului trecut.

De atunci şi pînă acum nu s-a trecut la judecata la fond. Fostul episcop de Huşi, Corneliu Bîrlădeanu şi fostul arhimandrit de la Episcopia Huşilor, Sebastian Cristi Jitaru, au fost trimişi în judecată de procurorii Parchetului de pe lîngă Curtea de Apel Iaşi, pentru săvîrşirea infracţiunilor de agresiune sexuală şi viol, victimele fiind foşti seminarişti. Iniţial, anchetatorii au cerut şi au obţinut arestarea preventivă a lui Onilă şi Jitaru, dar primul a fost eliberat de instanţa supremă. Jitaru a rămas după gratii unde execută o pedeapsă privativă de libertate după ce l-a şantajat pe episcop. Pentru el, instanţa supremă a decis controlul judiciar, chiar dacă era încarcerat.

Cei doi au fost acuzaţi că au siluit trei elevi de seminar, aceştia fiind părţi civile în procesul penal şi cer daune care se cifrează la 400.000 de euro. Episcopia Huşilor, precum şi Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Ioan Gură de Aur“ din Huşi, sînt părţi responsabile civilmente, ceea ce înseamnă că dacă cei doi vor fi găsiţi vinovaţi şi vor fi obligaţi la plata unor despăgubiri, cele două instituţii vor contribui şi ele cu bani. Jitaru este cel de la care a pornit în urmă cu cîţiva ani scandalul. În 2017, arhimandritul Jitaru, împreună cu alţi doi preoţi, Gheorghe Damian şi Mihail Bumbu, l-au „stîns cu uşa“ pe episcop cu un film deocheat.

Ei doreau funcţii, plus bani şi l-au şantajat pe Bîrlădeanu. La finele procesului, pe 15 martie 2019, Jitaru a fost ridicat de oamenii legii de la domiciliul din Pîngăraţi Neamţ şi l-au condus la închisoare, avînd de executat 3 ani şi 6 luni pentru şantaj. În aceeaşi cauză, preoţii Gheorghe Damian şi Mihail Bumbu au fost condamnaţi la cîte 3 ani de detenţie. După ce ies din închisoare, timp de 5 ani, celor trei li s-a intezis dreptul de a fi preoţi. Miza infracţiunii ar fi fost nominalizarea lui Jitaru în funcţia de episcop vicar, ceilalţi doi dorind doar un folos material cuantificat în valută. Episcopul ar fi fost şantajat cu nişte poze şi un filmuleţ în care înalta faţă bisericească era surprinsă în ipostaze indecente.

În urma scandalului, episcopul Bîrlădeanu a rămas fără funcţie şi s-a retras la Mănăstirea Văratec. A locuit într-o anexă a lăcaşului, o clădire impunătoare, pe care localnicii o numesc „la palat“. Însă filmul cu care l-au şantajat ceilalţi popi, avea să-i dea lovitura de graţie cîţiva ani mai tîrziu. Cauza a intrat în atenţia procurorilor, care iniţial au dat o soluţie de clasare, motivat de lipsa de probe. Ulterior, urmărirea penală a fost redeschisă, iar în mai 2020, judecătorii ieşeni au decis arestarea lui Bîrlădeanu şi Jitaru.

Nu a durat mult şi Bîrlădeanu a fost eliberat de după gratii, nu şi Jitaru. Asta deoarece el se afla în executarea pedepsei de 3 ani şi jumătate pentru şantaj împotriva lui episcopului Bîrlădeanu. În dosarul de viol a fost plasat sub control judiciar, chiar dacă se afla deja în penitenciar. Controlul judiciar a fost prelungit de mai multe ori, cel mai probabil măsura preventivă fiind dispusă ca nu cumva, la executarea pedepsei şi ieşirea de după gratii inculpatul să se facă nevăzut. În concluzie, Bîrlădeanu şi Jitaru sînt protagoniştii celui mai mare scandal care a zguduit Biserica Ortodoxă Română.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending